از سال ۱۹۸۸ اول دسامبر (برابر ۱۰ آذر) روز جهانی ایدز نامگذاری شده است و هر ساله برای این روز، شعار خاصی نیز در نظر گرفته می‌شود. هدف عمده از این کار این است که به عموم مردم یادآوری شود که HIV از بین نرفته‌است و هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود. در […]

از سال ۱۹۸۸ اول دسامبر (برابر ۱۰ آذر) روز جهانی ایدز نامگذاری شده است و هر ساله برای این روز، شعار خاصی نیز در نظر گرفته می‌شود. هدف عمده از این کار این است که به عموم مردم یادآوری شود که HIV از بین نرفته‌است و هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود. در روز جهانی ایدز مردم لباس‌های شان را به روبان قرمز مزین می‌کنند تا توجه و مراقبت در برابر HIV و ایدز را متذکر شده و به دیگران یادآور شوند که تعهد و پایبندی و حمایت آنها مورد نیاز است.
اپیدمی جهانی ایدز و ویروس آن، با توجه به مقیاس و تأثیر ویرانگری که دارد یک مورد اضطراری جهانی و یکی از وحشتناک ترین چالش ها را در برابر زندگی و حیثیت انسان و همچنین در برابر برخورداری مؤثر ازحقوق بشر تشکیل می دهد، که رشد اجتماعی و اقتصادی را در سراسر جهان تضعیف می کند و بر تمامی سطوح جامعه ملی، اجتماعی، خانوادگی و فردی تاثیر می گذارد. ایدز تا به حال جان میلیون ها انسان را گرفته است و در سرتاسر جهان هر ساله میلیون ها انسان به ویروس “اچ. آی. وی.” آلوده می شوند. تاکنون هیچ راهی برای درمان قطعی آن پیدا نشده است.
ایدز یک بیماری پیشرونده و قابل پیشگیریاست، این بیماری حاصل تکثیر ویروسی به نام اچ‌آی‌وی در بدن میزبان است که باعث تخریب جدی دستگاه ایمنی بدن (معروف به نقص ایمنی یا کمبود ایمنی) انسان می‌گردد که خود زمینه‌ساز بروز عفونت‌های موسوم به فرصت طلب است که یک بدن سالم عموماً قادر به مبارزه با آنهاست و در نهایت پیشرفت همین عفونت‌ها منجر به مرگ بیمار می‌گردد به طوری که بیماری سل عامل اصلی مرگ و میر در میان مبتلایان به ایدز در سراسر جهان است.
در سال ۱۹۸۱ هشت مورد وخیم از ابتلا به بیماری کاپوسی سارکوما یکی از انواع خوش‌خیم‌تر سرطان که معمولاً در میان افراد سالمند شایع است، در میان مردان همجنسگرای نیویورک گزارش شد. تقریباً هم‌زمان با این موارد، شمار مبتلایان به یک عفونت ریوی نادر در کالیفرنیا و نیویورک بالا رفت. با این که در آن زمان عامل شیوع ناگهانی این دو بیماری مشخص نشده بود، اما معمولاً از این دو واقعه پزشکی به عنوان آغاز ایدز یاد می‌کنند. در طی یک سال این بیماری بدون نام، گسترش زیادی داشت تا سرانجام در ۱۹۸۲ آن را ایدز نامیدند.
از سال ۱۹۸۸ به منظور افزایش بودجه‌ ها و همچنین برای بهبود آگاهی، آموزش و مبارزه با تبعیض‌ها اول دسامبر هر سال (۱۰ آذر) به عنوان روز جهانی ایدز معین شده‌است و هر سال برای این روز شعاری نیز در نظر گرفته می‌شود. ایدز پدیده‌ای پزشکی-بهداشتی است که ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن بسیار گسترده است. در سال ۱۹۹۶ سازمان ملل متحد ایدز را نه تنها به عنوان یک مشکل سلامتی مورد توجه قرار داد بلکه آن را یک مسئله بر سر راه پیشرفت بشری برشمرد. همچنین در سند استراتژی امنیت ملی ایالات متحده آمریکا (۲۰۰۲) این کشور خود را متعهد به هدایت جهان برای کاهش تلفات هولناک اچ.آی.وی/ ایدز دانسته است. بیش از ۹۰ درصد موارد ابتلاء مربوط به کشورهای جهان سوم و در حال توسعه است.
نسبت ابتلا به ایدز از طریق رابطه جنسی پرخطر در قیاس با دیگر دلایل شیوع این بیماری رو به افزایش است. نیمی از مبتلایان ایدز در گروه سنی ۲۰ تا ۳۵ سال قرار دارند. شمار زنان مبتلا به ایدز نیز نسبت به گذشته افزایش یافته است.
عدم اطلاع‌رسانی صحیح و همچنین فقدان امکانات مؤثر در درمان سریع از جمله دلایل گسترش بیماری ایدز در ایران به شمار می‌آید. در این بین، ابتلا به بیماری از طریق اعتیاد تزریقی همچنان مهم‌ترین دلیل گسترش ایدز در ایران اعلام شده است.
به گفته پروین افسر کازرونی، رئیس اداره ایدز و کنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت، شمار افراد مبتلا به بیماری ایدز در ایران بیش از آمار رسمی و ثبت شده تخمین زده می‌شود. آمار ثبت شده و رسمی ابتلا به بیماری ایدز حدود ۴۰ هزار نفر اعلام شده است. از آن بین، حدود ۶۰ درصد کسانی که به این بیماری مبتلا شده‌اند، معتاد بوده‌اند.
به موازات عوامل ابتلا از طریق اعتیاد تزریقی، حدود ۲۲ درصد بیماران مبتلا به ایدز، رابطه جنسی پرخطر داشته‌اند. نیمی از کسانی که در ایران به بیماری ایدز مبتلا هستند کمتر از ۳۵ سال سن دارند.

افزایش شمار زنان
در مجموع ارزیابی وزارت بهداشت از شمار مبتلایان به ایدز، سهم زنان ۱۸ درصد و سهم مردان ۸۲ درصد بوده است. این در حالی است که آمار ناظر بر موارد ابتلای جدید افراد به بیماری ایدز تصویر دیگری نشان می‌دهد. پروین افسر کازرونی در گفت و گو با ایسنا تاکید کرد: شمار کسانی که ظرف شش ماهه نخست سال جاری به بیماری ایدز دچار شده‌اند را هزار نفر اعلام کرده است. رئیس اداره ایدز و کنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت درباره ترکیب جنسیتی و دلایل ابتلا به بیماری ایدز در بازه زمانی شش ماهه نخست سال جاری چنین گفته است: این آمار بیانگر آن است که در موارد تشخیصی جدید ۳۱ درصد زن و ۶۹ درصد مردان هستند. از این تعداد ۴۶ درصد به دلیل رابطه جنسی پرخطر و ۲۲ درصد به دلیل اعتیاد تزریقی به ایدز مبتلا شده‌اند.
به این ترتیب، تعداد زنانی که ظرف شش ماهه نخست سال جاری به بیماری ایدز مبتلا شده‌اند نسبت به آمارهای کلی حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است. افزون بر آن شمار کسانی که در اثر رابطه جنسی پرخطر بیمار شده‌اند نیز نسبت به آمار کلی دو برابر شده است.
رئیس اداره ایدز و کنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت ایدز را یک بیماری عفونی قابلکنترل دانسته و تاکید کرده که تشخیص زودهنگام و شروع درمان این بیماری می‌تواند در نجات جان افراد مبتلا موثر واقع شود. بر اساس ارزیابی و تخمین اداره یادشده شمار کسانی که مبتلا به این بیماری هستند حدود ۶۰ هزار نفر است. این در حالی است که ۶۵ درصد از افراد مبتلا از وضعیت بیماری خود بیخبر هستند.