این راهـش نیسـت!
این راهـش نیسـت!

سرویس اجتماعی سگ‌های ولگرد هر روز جانِ یک آدمیزاد را در گوشه‌ای از ایران می‌گیرند.همین روز گذشته، رییس مرکز بهداشت شهرستان جویبار در استان مازندران، از فوتِ یک ورزشکار جوان در این شهرستان خبر داد. این دومین فوتی بر اثر حمله‌ سگ‌های ولگرد در شش ماه گذشته فقط در شهرستان جویبار استان مازندران بوده است. […]

سرویس اجتماعی

سگ‌های ولگرد هر روز جانِ یک آدمیزاد را در گوشه‌ای از ایران می‌گیرند.همین روز گذشته، رییس مرکز بهداشت شهرستان جویبار در استان مازندران، از فوتِ یک ورزشکار جوان در این شهرستان خبر داد.

این دومین فوتی بر اثر حمله‌ سگ‌های ولگرد در شش ماه گذشته فقط در شهرستان جویبار استان مازندران بوده است.
حالا در این شرایط بغرنج که سگ‌های ولگرد و بلاصاحب هر روز یک ایرانی را به کام مرگ می‌کشانند، خبری از صادرات سگ به استان تهران، به گوش می‌رسد.
فردی ادعا کرده است که یکی از بستگانش در محله پونک تهران مورد حمله سگ‌های ولگرد قرار گرفته و به شدت زخمی شده است اما این اتفاق سابقه دارد. فوت دو شهروند استان تهران در سال گذشته بر اثر ابتلا به هاری به‌عنوان بیماری مشترک میان انسان و حیوان، زنگ‌خطری را به صدا در آورد.
هر دوی آنها با تاخیر قابل توجه ۲۱ تا ۲۵ روزه پس از گزش توسط سگ هار و با حال وخیم به مراکز درمانی مراجعه کردند و درنهایت جان خود را از دست دادند. این دو حادثه در شهرستان‌های ملارد و رباط‌کریم در غرب استان تهران رخ داده است. یکی از این افراد مرد معتاد کارتن‌خوابی بوده که با گزش سگ ولگرد به این بیماری مبتلا شده و دیگری نیز باغبانی است که سگ نگهبان مبتلا به هاری او را گزیده بود. اما گزش سگ در تهران نیز سابقه‌ دارد. گازگرفتگی کودک در پارک یا هجوم یک قلاده سگ در دزاشیب همه اتفاقات ناگواری است که باید بدان‌ها توجه ویژه‌ای نشان داد.
براساس مفاد بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها، جمع‌آوری حیوانات بدون صاحب و دفع حیوانات مریض و مزاحم جزو وظایف شهرداری‌هاست. امری که گویا شهرداری‌ها تلاش می کنند از زیر بار آن شانه خالی کنند. اما ماجرا از چه قرار است؟
وضعیت خطرناک گزش سگ در استان تهران
گاز سگ با اختلاف زیاد شایع‌ترین گازگرفتگی کودکان از سوی حیوانات است. در سال ۹۹ تعداد موارد حیوان‌گزیدگی در ایران بیش از ۲۱۲هزار و ۶۰۰ مورد (در مراکز رسمی مربوطه) به ثبت رسیده و آمار غیررسمی برابر با ۲۵۳هزار مورد است. در سال ۹۹ نیز پنج مورد مرگ ناشی از هاری به دلیل مراجعه‌نکردن به این مراکز در کشور گزارش شد و سالانه نزدیک به ۱۰ مورد مرگ ناشی از این بیماری به ثبت می‌رسد. سال ۹۸ یک قلاده سگ در خیابان دزاشیب به دو شهروند آسیب رساندند. جالب است بدانیم مدیران شهری آمار دقیقی از تعداد سگ‌های بدون‌صاحب در تهران ندارند، اما عنوان می‌کنند حدود ۵هزار سگ بدون‌صاحب در پایتخت داریم.
«مهدی پیرهادی» رئیس کمیسیون سلامت، محیط‌زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران از افزایش بی‌رویه سگ‌های بدون‌صاحب در حاشیه تهران خبر داد و در مصاحبه‌ای عنوان کرد که «حیواناتی از جمله سگ‌های بدون صاحب در حاشیه تهران زیاد شده است. مسئولان محیط‌زیست و مجموعه‌هایی که در این‌خصوص وظیفه دارند، از جمله شهرداری‌های شهرهای اقماری باید جدی‌تر به این موضوع ورود کنند، چراکه این مسأله جزو معضلات جدی است که به‌ویژه مردم حاشیه شهر تهران را درگیر کرده است».
یکی دیگر از مسئولان شهری نیز با اشاره به افزایش شدید سگ در تهران گفت:«حیوانات از جاهای دیگر وارد شهر تهران می‌شوند.»
قدرت‌الله محمدی، مدیرعامل سابق شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل سیار می‌گوید که «آمار دقیقی نمی‌شود ارائه داد، اما بعید می‌دانم بیش از پنج‌هزار سگ بدون‌صاحب در تهران داشته باشیم».
احمد صادقی، عضو شورای شهر تهران و رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران در این‌باره اطلاعات جالبی می دهد؛ او می‌گوید:« اخباری وجود دارد که شهرستان‌های اطراف تهران که مشکلات دارند و امکان نگهداری سگ‌ها را ندارند، آنها را در شهر تهران رها می‌کنند. این اتفاق در مناطق حاشیه‌ای مانند منطقه ۴ و ۱۵ و غرب تهران رخ می‌دهد که در حال پیگیری برای برخورد با افرادی هستیم که این اقدام را انجام می‌دهند.»
شادی مالکی، معاون هماهنگی و ارزیابی امور مناطق سازمان مدیریت پسماند ضمن تایید اقدام برخی شهرستان‌های اطراف پایتخت به رهاسازی سگ‌ها در حریم تهران توضیح می دهد: «شهرداری تهران با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی دو پیمانکار دارد که یکی در حوزه زنده‌گیری و دیگری در بخش نقاهتگاه این حیوانات فعالیت می‌کند. در قسمت زنده‌گیری در حال حاضر ۲۰ گروه فعال‌داریم که با استفاده از تجهیزاتی مانند خودرو، نیروی انسانی و کارگر مجرب که از طریق بازدیدهای محلی یا سامانه مردمی ۱۳۷ اطلاع پیدا کرده‌اند، سگ‌های بدون‌صاحب را جمع‌آوری می‌کنند».
«پس از مشخص‌شدن وجود سگ‌های بدون‌صاحب همکاران به محل مراجعه، با رعایت پروتکل‌های خاصی حیوان را بیهوش می‌کنند و به نقاهتگاه می‌آورند.» مالکی با بیان این موضوع عنوان می‌کند که «بستگی دارد که سگ‌های بدون‌صاحب و پیام‌ها چه تعداد باشد تا به همان میزان ورود پیدا کنند، ولی بیشتر در مراکز حاشیه‌ای این سگ‌ها وجود دارند».
معاون هماهنگی و ارزیابی امور مناطق سازمان مدیریت پسماند با اشاره به مراحل جمع‌آوری سگ‌های بدون‌صاحب می گوید:«این سگ‌ها را به آرادکوه می‌آورند و به نقاهتگاه‌ها منتقل می‌کنند. نقاهتگاه محل‌هایی است که سگ‌های بدون‌صاحب در آنجا نگهداری می‌شوند و حدود ۱۰هزار مترمربع مساحت دارد. این سگ‌ها به محض ورود بررسی می‌شوند، داروی ضدانگل به آنها خورانده می‌شود، سپس نر و ماده و سگ‌های سالم از بیمار
جدا می‌شوند.
پس از آن سگ‌های بیمار به قرنطینه می‌روند و در محل‌های مخصوص نگهداری می‌شوند. عقیم‌سازی، واکسیناسیون و غذادهی تا زمانی که این سگ‌های بدون‌صاحب از سوی انجمن‌ها، بخش خصوصی و… جذب شوند، ادامه دارد. گاهی درخواست می‌دهند تا با رعایت ضوابط خاصی آنها را واگذار کنیم، از این سگ‌ها معمولا برای نگهبانی باغ و…
استفاده می‌کنند.»
مالکی به هزینه نگهداری این سگ‌ها اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد:« دو قرارداد داریم که سالانه با پیمانکار می‌بندیم؛ هر یک از خدمات قیمت کارشناسی دارد که براساس آن صورت ‌وضعیت رد می‌شود. واکسن را از اداره کل دامپزشکی دریافت می‌کنیم و غذا را پیمانکار تهیه می‌کند. روزانه ۱٫۵ تا ۲ تن غذا برای این سگ‌ها تهیه می‌کنیم که بخشی از آن را حامیان حیوانات اهدامی‌کنند».
او درباره رهاسازی سگ‌ها ازسوی شهرستان‌ها در اطراف تهران می‌گوید:« ما جلساتی با کارگروه‌های متعددی داشتیم تا با صاحب شماره پلاک خودرویی که سگ‌ها را تخلیه می‌کند، برخورد قانونی شود. گزارش های شهروندان یا بازدیدهای شبانه همکاران سبب شناسایی یا ورود به این موضوع می‌شود.
بسیاری از این رویدادها در شب صورت می‌گیرد که به این علت خیلی وقت‌ها پلاک مخدوش است و منجر به شناسایی نمی‌شود.»
مالکی از طرح دعوی و شکایت شهرداری تهران از این افراد خبر می دهد: «خودروهایی را که پلاک مشخصی دارند، پیگیری می‌کنیم، ولی باید مورد به مورد این کار صورت‌گیرد و مشخص نیست کدام شهرستان‌ها این اقدام را انجام می‌دهند».
این روند موضوع تازه‌ای نیست و تنها به تهران خلاصه نمی‌شود. حجت عظیمی، رئیس اداره هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری باقرشهر نیز در بهمن سال گذشته گفته بود: سگ‌های بدون‌صاحب توسط پیمانکار مربوطه از باقرشهر جمع‌آوری، برخی از آنها به مرکز زیست اسلامشهر واگذار و برخی در منطقه پرندک رها می‌شوند.
اخیرا شاهد رهاسازی تعداد قابل توجهی از سگ‌های بدون‌صاحب توسط پیمانکاران سایر نقاط در باقرشهر بودیم که باعث ایجاد نگرانی برای شهروندان شده بود، اما بلافاصله برای جمع‌آوری این سگ‌ها اقدام شد. پیش ‌از این نیز موضوع رهاسازی سگ‌های بدون‌صاحب در شهر تهران که در بخش کهریزک اتفاق افتاده، گزارش شده بود که براساس گزارش‌های اعلامی دو خودروی انتقال حیوانات متوقف‌شدند. در حال حاضر پیمانکاران به‌قصد سودجویی بیشتر سگ‌های بدون‌صاحب هر بخش و شهر را در منطقه‌ای دیگر رهاسازی می‌کنند که این تنها منجر به افزایش
معضلات می‌شود.»
تخلیه سگ ‌های بدون ‌صاحب از شهرستان‌های اطراف به حاشیه تهران خطر غیرقابل جبرانی در پی خواهد داشت که کمترین آن نشانه‌گرفتن جان شهروندان است. سگ‌های بدون صاحب باید به‌صورت کلیت مورد پایش قرار گیرند و معطوف به شهر خاصی نشود تا شهرستان‌ها مشکلات خود را به سایر نقاط و حاشیه خود سرازیر نکنند.

 

 

 

کرونا باعث افزایش سکته مغزی شد

رئیس بیست و نهمین کنگره بین المللی نورولوژی و الکتروفیزیولوژی بالینی ایران از افزایش مبتلایان به سکته مغزی در دوران کرونایی خبر داد و گفت: سالانه حدود ۸۰ هزار نفر در کشور دچار سکته مغزی می‌شوند.
محمدرضا قینی در یک نشست خبری که در بیمارستان سینا برگزار شد با بیان اینکه سکته مغزی جزو عوارض برجسته کووید ۱۹ است، افزود: انواع تظاهرات این بیماران در مبتلایان به کرونا بلندمدت بوده و در مواردی باعث ناتوانی می شود.
وی اظهارداشت: کرونا سیستم انعقادی را فعال کرده، رگهای مغز و قلب را درگیر می کند و باعث ایجاد سکته مغزی می شود، البته مراجعه دیرهنگام افراد به دلیل شیوع همه گیری این بیماری و ترس از رفتن به پزشک برای تشخیص و درمان در ۲ سال اخیر در کشور باعث شد، به تعداد مبتلایان سکته مغزی افزوده شود و در واقع درمان این بیماری به تعویق افتاد.
این متخصص مغز و اعصاب در مورد تاثیر واکسن های کرونا در ایجاد سکته مغزی، تصریح کرد: تحقیقات نشان داده است که تزریق واکسن های آسترازنکا و اسپوتنیک در افراد جوان سسیستم ایمنی را درگیر کرده و باعث ایجاد لخته خون می شوند، به همین خاطر به جوانان بویژه زنان توصیه شد که از این نوع واکسن ها
استفاده نکنند.
قینی، در ادامه کم خوابی و استرس بویژه در مبتلایان به دیابت و فشارخون را در بروز سکته مغزی بسیار موثر دانست و گفت: یکسری بیماریهای خواب بویژه در افراد چاق باعث سکته مغزی می شوند زیرا راه تنفسی این افراد هنگام خواب بسته شده و بیمار دچار ایست تنفسی می شود.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهارداشت: سکته مغزی در خواب همچنین زمینه افت حافظه و ذهن است و درمان به موقع این بیماری بسیار اهمیت دارد.
به گفته قینی، ایران جزو کشورهایی است که سکته مغزی در سنین پایین رخ می دهد و در هر ۱۰۰ هزار جمعیت حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ مورد سکته مغزی قبل از دوران کرونایی رخ می داد که این آمار افزایش یافته است، بهترین زمان درمان بیماران زیر ۳ساعت بوده و داروی اورژانسی در بیمارستان‌هایی که این بیماران را پذیرش می‌کنند، موجود است و در مرحله بعد، داروهایی هستند مثل آسپرین که آنها هم به راحتی در دسترس بیماران سکته مغزی
قرار دارد.
وی با اشاره به بیماری پارکینسون، اظهار داشت: این بیماری دیر تشخیص داده می‌شود و در دنیا هیچ درمانی برای بازگشت پارکینسون وجود ندارد و در ایران، نوع خوش خیم آن را شاهد هستیم و درمان‌هایی که داریم، همتراز با درمان‌ها درکشورهای مختلف است.
وی ادامه داد: افرادی که در معرض گرمای شدید قرار می گیرند به دلیل زیاد شدن لخته پذیری خون در مغز، دچار سکته مغزی می شوند که برای پیشگیری از بروز این بیماری، باید در هوای گرم قرار نگیرند.
علی اصغر اخوت متخصص مغز و اعصاب نیز در این نشست گفت: دستورالعمل های تشخیصی بیماریهای مغز و اعصاب که از سوی وزارت بهداشت ابلاغ شده، در حیطه درمان این بیماریها در کشور استفاده می شود.
ارتباطی میان تزریق دز چهارم واکسن کرونا و بیماریهای مغز واعصاب نیست
وی با اشاره به رابطه تزریق دز چهارم واکسن کرونا و بیماریهای مغز و اعصاب، افزود: مطالعات محققان نشان می دهد که هنوز ارتباطی بین تزریق دز چهارم واکسن کرونا و سکته مغزی پیدا
نشده است.
اخوت تصریح کرد: کنگره بین المللی نورولوژی و الکتروفیزیولوژی بالینی ایران چهارم تا هفتم مرداد در هتل المپیک برگزار می شود و این کنگره دارای ۲۰۱ سخنران، ۱۴ پنل و ۱۳ کارگاه آموزشی است، محورهای دمانس، سکته مغزی، ام اس، بیماری‌های حرکتی، سردرد، عوارض عصبی کرونا و غیره مورد بحث قرار می گیرد.
وی اظهار داشت: پیشرفت علم در مغز و اعصاب بسیار سریع است به روز رسانی دانش نورولوژی کشور ضروری بوده و امیدواریم کنگره امسال، بعد از دو سال برگزاری مجازی کنگره به خاطر همه گیری کرونا، مورد ثمر واقع شود.

 

 

مهارت‌آموزی باید از دوران دبیرستان آغاز شود
رئیس کمیته امداد امام خمینی گفت: مهارت‌آموزی باید از دوران دبیرستان آغاز شود و موضوعات تخصصی در مقاطع کارشناسی تا دکتری تقویت شود.جشن دانش‌آموختگی دانشجویان مرکز آموزش علمی کاربردی کمیته امداد با حضور سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد برگزار شد.رئیس کمیته امداد در این مراسم با بیان اینکه ۵۲ هزار دانشجو در سراسر کشور تحت حمایت کمیته امداد هستند، گفت: حدود ۶ هزار نخبه در جامعه هدف کمیته امداد هستند، که موظفیم از این استعدادها حمایت کنیم.وی با تاکید بر ضرورت مهارت‌آموزی به دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی، اظهار کرد: مرکز علمی کاربردی کمیته امداد از نظر مهارت‌آموزی دانشگاه موفقی است.بختیاری افزود: مهارت‌آموزی باید از دوران دبیرستان آغاز شود و موضوعات تخصصی در مقاطع کارشناسی تا دکتری تقویت شود تا جوانان ما هنگام ورود به بازار کار، صاحب تخصص و مهارت باشند.
رئیس کمیته امداد بر اهمیت تلفیق علم و دین با تاکید کرد و گفت: اگر علم و دین از یکدیگر جدا شوند، هر دو خسات می‌بینند. علم بدون تقوا آثار مخربی در پی داشته و انتظار ما از همه دانشجویان و دانش‌آموختگان این است که برای موضوعات دینی و ارتباط با خداوند جایگاه ویژه‌ای قائل شوند.

افزودن ۱۰۰ یونیت دندانپزشکی به سیستم بهداشت و درمان کشور
رییس هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران از افزودن ۱۰۰ یونیت دندانپزشکی به همراه ست‌ های مربوطه به سیستم بهداشت و درمان کشور خبر داد. سید حسین صفوی، درخصوص توزیع تجهیزات دندانپزشکی توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران برای دانشگاه‌ های علوم پزشکی سراسر کشور، افزود: بر اساس لیست اعلامی از طرف معاونت درمان وزارت بهداشت و بنابر نیاز کشور و در راستای حمایت از خدمات دندانپزشکی بیش از ۱۰۰ یونیت به همراه ست‌ های مربوط به دندانپزشکی از قبیل، ست‌های ترمیمی، درمان لثه و درمان ریشه دندان، در مراکز درمانی دولتی توزیع شد.وی اظهار داشت: سایر تجهیزات ارسالی توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی شامل ۳۰ دستگاه‌ رادیولوژی پری اپیکال، آمالگام، کمپرسور هوای بدون روغن، موتور ساکشن برقی و سرنگ‌ های دندانپزشکی، است.

 

 

 

حمایت بهزیستی از ۳ میلیون خانوار
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر حرکت سازمان بهزیستی کشور به سمت هوشمندسازی، گفت: در آینده نزدیک اورژانس اجتماعی متحولی خواهیم داشت که بتواند به ۸۵ میلیون جامعه ایرانی خدمات ارائه کند.سید مرتضی حسینی در چهارمین روز از گرامیداشت هفته بهزیستی -از ۲۵ تیرماه به مدت یک هفته- ، گفت: سازمان بهزیستی در سال ۱۳۵۹ از ادغام مجموعه‌ای از انجمن‌ها و موسسات فعال در حوزه‌های کمک به اقشار آسیب‌پذیر کشور تشکیل شد؛ در حال حاضر با جامعه ۸۵ میلیو نفری ارتباط دارد به عبارتی همه مردم کشور مخاطب این سازمان هستند از مشاوره قبل از ازدواج و آزمایش ژنتیک تا تولد یک نوزاد که با غربالگری شنوایی و بینایی ارائه خدمت می‌کند و همچنین نگهداری از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، پوشش افراد دارای معلولیت و زنان سرپرست خانوار را برعهده دارد.معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه وظیفه اصلی سازمان بهزیستی کشور برنامه‌ریزی مشخص و مدون برای کمک به گروه‌های آسیب‌پذیر است، ادامه داد: در این راستا بحث شناسایی مطرح است که یا افراد خودشان برای دریافت خدمات مراجعه می‌کنند یا با گروه‌های مختلفی که در بطن جامعه محله به محله این اقشار را رصد می‌کنند و در دسته‌بندی‌های ارائه خدمات متنوع قرار می‌گیرند تا برنامه مختص به خود را دریافت کنند.وی اولویت اصلی سازمان بهزیستی کشور را توانمندسازی افراد تحت پوشش برشمرد و گفت: سازمان بهزیستی کشور در موضوع اقدام برای جامعه هدف با مردم سردمدار باشد؛ چراکه بیش از ۲۵ هزار مرکز تحت نظارت بهزیستی توسط مردم اداره می‌شود که بخشی از آن تکلیف حکومت است و دولت هر سال برای آن منابع درنظر می‌گیرد و مابقی که بیش از ۸۰ درصد است توسط مردم با درآمدهای خیرین هدایت و اداره می‌شوند.حسینی، درباره فرزندخواندگی، گفت: سالانه تعداد محدودی(کمتر از هزار نفر) کودک داریم اما بیش از ۲۰ هزار متقاضی فرزندخواندگی دارد که بالای ۷ هزار نفر ایرانیان خارج از کشور هستند که به دنبال کودکی از داخل کشور هستند تا به عنوان فرزندخوانده بپذیرند؛ لذا متقاضیان می‌توانند از طریق سامانه میخک درخواست خود را اعلام یا به سفارتخانه‌ها مراجعه کنند.معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور به کمک‌های ایرانیان مقیم خارج از کشور که با بهزیستی کار می‌کنند، اشاره کرد و افزود: در حال حاضر سازمان بهزیستی کشور از بیش از ۷ میلیون نفر(۳ میلیون خانوار) حمایت می‌کند؛ این حمایت‌ها به این معنی نیست که الزاما ماهانه مبلغی به حساب آنها واریز شود بلکه فراتر از یک پرداخت معیشتی است. امروز سازمان بهزیستی کشور بیش از ۱۵۰ خدمت را به جامعه مخاطب ارائه می‌کند.وی سازمان بهزیستی کشور را متولی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی عنوان کرد و گفت: اورژانس اجتماعی در سراسر کشور با تیم‌های مددکاری در کمترین زمان خود به چالش‌ها و آسیب‌های گزارش شده همچون خودکشی، کودک‌آزاری و می‌رسانند امیدواریم در آینده نزدیک اورژانس متحولی خواهیم داشت که بتواند به ۸۵ میلیون جامعه ایرانی خدمات ارائه کند.