این سرمایه ارزآور
این سرمایه ارزآور

  نهال‌های کیوی کنار هم قد می‌کشند و به بار می‌نشینند تا باغی پیش چشم‌هایمان هویدا شود که می‌تواند نویدبخش توسعه صادرات باشد. کیوی میوه‌ای از کشور چین است که حدود نیم‌قرن پیش نهالش در خاک زرخیز ایران نشانده شد و اکنون از محصولات صادراتی کشورمان به شمار می‌آید. گیلان، مازندران و گلستان سه استانی […]

 

نهال‌های کیوی کنار هم قد می‌کشند و به بار می‌نشینند تا باغی پیش چشم‌هایمان هویدا شود که می‌تواند نویدبخش توسعه صادرات باشد. کیوی میوه‌ای از کشور چین است که حدود نیم‌قرن پیش نهالش در خاک زرخیز ایران نشانده شد و اکنون از محصولات صادراتی کشورمان به شمار می‌آید.
گیلان، مازندران و گلستان سه استانی هستند که سرسبزی باغات کیوی در آن‌ها چشم‌ها را می‌نوازد و اهمیت صادرات کیوی و ارزآوری آن بر کسی پوشیده نیست اما متأسفانه این ظرفیت ارزشمند استان چنان‌که شایسته بوده موردتوجه قرار نگرفته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان دراین‌باره با اشاره به اینکه کیوی یکی از محصولات نیمه گرمسیری است که در دنیا با سطح زیر کشت ۲۷۷ هزار و ۵۲۶ هکتار و تولید سالانه ۴ میلیون و ۲۷۴ هزار و۸۷۰ تن شناخته می‌شود، اظهار می‌کند: بزرگ‌ترین تولیدکنندگان این محصول در جهان کشورهای چین، ایتالیا، نیوزلند، ایران، شیلی، یونان، فرانسه و ترکیه هستند و ایران ازنظر سطح و تولید دارای رتبه چهارم دنیا است.
علی درجانی با بیان اینکه استان گیلان با سهم ۳.۹ درصد از کل سطح باغات کشور در رتبه هفتم و ازلحاظ تولید با سهم ۲.۷ درصد از کل تولید باغات کشور در رتبه سیزدهم قرار دارد، می‌گوید: کشت عمده کیوی در ایران با توجه به شرایط اقلیمی تنها در استان‌های شمالی کشور (گیلان، مازندران و گلستان) رایج است. سطح زیر کشت باغات کیوی کشور ۱۲۱۵۲.۹ هکتار، میزان تولید باغات کیوی کشور ۳۴۲ هزار تن و ارقام عمده کیوی کشور هایوارد، گلد و رد است.
وی یادآور می‌شود: میزان صادرات سال ۹۶ کشور ۱۱۵.۲۰۶ تن به ارزش اقتصادی ۶۲.۹۶ میلیون دلار و میزان صادرات سال گذشته کشور نیز ۱۳۹.۵۸۵ تن به ارزش اقتصادی ۹۶.۵۸ میلیون دلار بوده است.
درجانی با اشاره به اینکه تعداد بهره‌برداران کیوی استان ۷۲۵۰ باغدار است، اظهار می‌کند: سطح زیر کشت باغات کیوی استان گیلان ۵۷۴۶.۲ هکتار است که رتبه دوم کشور پس از مازندران را به خود اختصاص داده است.
وی میزان تولید باغات کیوی گیلان را ۱۵۴۹۹۰.۵ تن عنوان کرده و می‌افزاید: گیلان از این نظر رتبه دوم کشور را پس از مازندران دارد و عمده شهرستان‌های تولیدکننده کیوی استان شهرستان‌های تالش، رودسر و آستارا هستند و زمان برداشت محصول از نیمه دوم مهرماه تا نیمه اول آذرماه است. همچنین پیش‌بینی می‌شود امسال ۱۸۰ هزار تن میزان تولید کیوی باشد.
درجانی یادآور می‌شود: میزان صادرات کیوی استان در سال‌های ۹۲ تا ۹۶ یک روند افزایشی داشته و از ۳۷ هزار تن در سال ۹۲ به ۶۰ هزار تن در سال ۹۶ و به ارزش اقتصادی ۴۱.۴ میلیون دلار رسیده که در سال گذشته به ۶۷۵۰۰ تن به ارزش اقتصادی ۴۷ میلیون دلار رسیده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در ادامه با اشاره به پیگیری‌های صورت گرفته درباره ممنوعیت صادرات کیوی بر اساس مصوبه سازمان توسعه تجارت وزارت صمت از ۱۵ تیرماه الی ۱۵ مهرماه، ادامه می‌دهد: این موضوع به همه گمرکات کشور برای اجرا ابلاغ شد و بر همین اساس اطلاع‌رسانی به‌تمامی بهره‌برداران، تعاونی‌ها، سردخانه داران و تجار انجام گرفت.
وی می‌افزاید: نباید از یاد برد که صادرات زودهنگام محصول نارس کیوی که در سال‌های گذشته طی ماه‌های مرداد و شهریور با میزان قند کمتر از ۳ بریکس انجام می‌گرفت، اثرات نامطلوبی در بازار مصرف کشورهای فرامرزی به‌جا گذاشته که موجب خدشه‌دار شدن هویت تجارت محصولات کشاورزی کشور شده بود لذا با پیگیری‌های مستمر استان‌های گیلان و مازندران در وزارت جهاد کشاورزی مراتب پس از بررسی‌های کارشناسی منجر به این تصمیم شد.
به گزارش مهر، برقراری تسهیلات کم‌بهره برای باغداران و خریداران و صادرکنندگان به‌منظور تأمین سرمایه در گردش؛ قرار دادن میوه کیوی در سبد مصرفی خانوارهای ایران و فراهم‌سازی سازوکارهای خرید و توزیع در داخل کشور توسط اتحادیه‌های تعاونی روستایی کشور و استان‌های شمالی؛ عملیاتی شدن تعرفه ترجیحی ازنظر قیمت و اصلاح ارزش صادراتی آن به‌منظور کاهش اخذ تعرفه توسط کشورهای عضو CIS موارد دیگری است که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در این زمینه به آن اشاره می‌کند.
در روزگاری که شرایط اقتصادی کشور تحت تأثیر تحریم است و چرخ معیشت خانواده‌های بسیاری در گیلان به‌دشواری می‌چرخد، عزمی جدی و مشارکتی همه‌جانبه برای به بار نشستن ظرفیت‌های استان باید شکل گیرد. اصلاح روند کشت و صادرات کیوی تنها یکی از مواردی است که باید در این خطه زرخیز بیش از گذشته موردتوجه قرار گیرد تا شاید گامی مؤثر در مسیر کاهش مشکلات اقتصادی گیلان برداشته شود.