نیلوفر منصوری – دبیر گروه اجتماعی / این روزها حال و روز خوشی ندارد. میهمان ناخوانده ای گلویش را به شدت می فشارد. میهمان ناخوانده کوچکی که هدفش تمام دنیا است! وضعیت در آسیا اسفبار است، در اروپا هم تعریفی ندارد. شرق و غرب دنیا را تحت تاثیر خود درآورده بخصوص این صنعت را. […]
نیلوفر منصوری –
دبیر گروه اجتماعی /
این روزها حال و روز خوشی ندارد. میهمان ناخوانده ای گلویش را به شدت می فشارد. میهمان ناخوانده کوچکی که هدفش تمام دنیا است! وضعیت در آسیا اسفبار است، در اروپا هم تعریفی ندارد. شرق و غرب دنیا را تحت تاثیر خود درآورده بخصوص این صنعت را. صنعت گردشگری این روزها به شدت در معرض ورشکستی است. ویروس کرونا به مثابه تیر خلاص بر پیکر بیجان این صنعت بود. دستاندرکاران این حوزه نگران ادامه این وضع هستند و دولتها به دنبال راهی برای حمایت از فعالان صنعت گردشگری کشورشان. هتلهای خالی، پروازهای لغو شده، موزههای بسته. ویروس کرونا توریسم را در بسیاری کشورها، از جمله در اروپا از نفس انداخته است. کارشناسان این حوزه خسارتی میلیاردی را تخمین میزنند.
یکی از بدترین دوران صنعت گردشگری همین روزهاست. روزهایی که کرونا در بیشتر شهرهای توریستی جهان رخنه کرده است. کرونا؛ کلید واژهای که این روزها از نان شب هم برای تمامی مردم دنیا مهمتر شده است. ویروسی ناشناخته و مهلک که علاوه بر انسانها، بدنه اقتصاد جهانی را هدف گرفته و چنان میتازد که جلوداری برای آن پیدا نمیشود. این مساله جهانی پیامدهای بسیار منفی از نظر اقتصادی برای کشورهای مختلف دنیا داشته است. در این میان، اخباری که باعث نگرانی بیشتر دولت ها شده است، این است که تاثیر ویروس کرونا بر صنعت گردشگری تا سال ۲۰۲۱ ادامه خواهد داشت و به این زودی ها قرار نیست که همه چیز بهروال عادی خودش برگردد!
تاثیر ویروس کرونا بر صنعت گردشگری جهان
در این میان آژانس های گردشگری و هتلداران بیشترین ضرر را از نظر تاثیر کرونا ویروس بر صنعت گردشگری دیده اند و حداقل برای چند ماه یا حتی یک سال کامل، باید این ضرر را متحمل شوند. در حقیقت کارشناسان معتقدند که این تاثیر تا سال ۲۰۲۱ ادامه پیدا خواهد کرد. چراکه هر روز تعداد پروازهای کنسل شده، نه تنها در چین بلکه در کل قاره آسیا، بیشتر و بیشتر می شود و خیلی از مردم دنیا با این دردسر مواجه شده اند که اگر همین حالا نیاز به سفر به یک کشور دیگر پیدا کنند، باید چه کار کنند و چگونه باید از یک سفر مهم و ضروری خود صرف نظر کنند.
بر اساس پیش بینی سازمان جهانی گردشگری، میزان نزول این صنعت بر اثر بحران شیوع ویروس کرونا می تواند با کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی سفر در سال ۲۰۲۰ و بازگشت به آمارهای هفت سال پیش بیانجامد.
سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل (UNWTO) در جدیدترین گزارش خود با اشاره به محدودیتهای اجتناب ناپذیر سفر در سراسر جهان به سبب شیوع ویروس کرونا، پیش بینی کرد که میزان سفرهای بین المللی در سال ۲۰۲۰ با مقایسه با آمار سال گذشته ۲۰ تا ۳۰ درصد نزول خواهد داشت که در این صورت با زیان ۲۹۰تا ۴۴۰ میلیارد دلاری برای این صنعت همراه خواهد بود.
سازمان جهانی گردشگری تاکید می کند این آمار و اقام بر اساس آخرین تحولات جهانی ارائه شده است و جامعه جهانی با بحران اجتماعی و اقتصادی بی سابقهای مواجه شده است، از این رو این پیش بینی را باید با احتیاط و با در نظر گرفتن ماهیت بی نهایت بی ثبات بحران کنونی تفسیر کرد.
بر اساس این پیش بینی، پنج تا هفت سال رشد صنعت گردشگری بر اثر بحران کرونا از دست خواهد رفت و دوباره به آمارهای بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ بازخواهیم گشت.
در سال ۲۰۰۹ میلادی و در سایه بحران اقتصادی جهانی، میزان سفر گردشگران خارجی تنها ۴ درصد نزول داشت و این در حالی است که در سال ۲۰۰۳ و با شیوع ویروس سارس گردشگری بین المللی با نزول تنها ۰.۴ درصدی رو به رو شد.
سیر تحول صنعت گردشگری در ۲۰ سال اخیر
«زوراب پولولیکاشویلی» رئیس سازمان جهانی گردشگری در این باره گفت: گردشگری یکی از بخشهای اقتصادی است که بیشترین آسیب را از این ویروس دیده است با این وجود اولین و مهمترین اولویت ما همکاری و تعامل برای کاهش دادن تاثیرات این بحران بویژه بر روی اشتغال و همچنین استفاده از اقدامات حمایتی چون اشتغال زایی و افزایش رفاه اقتصادی است.
او همچنین اضافه کرد: گرچه هنوز برای ارزیابی کامل تاثیران این بحران جهان بر روی صنعت توریسم خیلی زود است اما مشخص است که میلیونها شغل وابسته به این صنعت در خطر نابودی هستند. حدود ۸۰ درصد از کسب و کارهای مرتبط با گردشگری، کوچک و متوسط هستند و این گردشگری همواره برای اشتغالزایی برای زنان، جوانان و جمعیت روستایی پیشتاز بوده است.
در ادامه این ارزیابی، رئیس سازمان جهانی گردشگری به مقاومت و ظرفیت تاریخی صنعت گردشگری برای اشتغال زایی پس از غلبه بر شرایط بحرانی کنونی اشاره کرد و در عین حال به اهمیت همکاری بین المللی و قراردادن گردشگری به عنوان بخشی اساسی از تلاشها در جهت بهبود شرایط تاکید کرد.
وضعیت گردشگری در کشورهایی با بیشترین آمار ابتلا به ویروس کرونا
سازمان جهانی گردشگری از روزهای آغازین شیوع ویروس کرونا، همکاری نزدیکی با سازمان جهانی بهداشت در ارائه راهکارهای برای هدایت گردشگری برای مسئولان این حوزه و گردشگران داشته است و سازمان جهانی بهداشت نیز کمیتهای را تحت عنوان «بحران جهانی گردشگری” تشکیل داده است.