با تدبیر می توانیم تهدید کرونا را به فرصت تبدیل کنیم
با تدبیر می توانیم تهدید کرونا را به فرصت تبدیل کنیم

    محمدحسین جعفری سمیع- روزنامه نگار/ اشاره : سلسله نشست های مجازی با عنوان «کرونا و چالش های پساکرونا» به همت مهدی ریاحی پژوهشگر استاندارد و کیفیت چندی شبی است که به صورت آنلاین و از طریق اینستاگرام برگزار می شود. در سلسله نشست های تخصصی، کارآفرینان، فعالان عرصه تولید و فعالان اقتصادی به […]

 

 

محمدحسین جعفری سمیع-
روزنامه نگار/

اشاره : سلسله نشست های مجازی با عنوان «کرونا و چالش های پساکرونا» به همت مهدی ریاحی پژوهشگر استاندارد و کیفیت چندی شبی است که به صورت آنلاین و از طریق اینستاگرام برگزار می شود. در سلسله نشست های تخصصی، کارآفرینان، فعالان عرصه تولید و فعالان اقتصادی به بررسی چالش های دوران کرونا و پساکرونا می پردازند. در ادامه بخش هایی از اظهارات دکتر شاهین فاطمی، بنیانگذار چرم درسا و نائب رئیس اتحادیه صادر کنندگان پوشاک ایران را می خوانیم.

به گزارش «جمله» در گفت وگوی مجازی یکشنبه شب که از طریق لایو اینستاگرام برگزار شد، ، دکتر شاهین فاطمی به ارزیابی مشکلات پیش روی تولیدکنندگان در شرایط کنونی پرداخت.
دکتر فاطمی در ارزیابی خود از بحران کرونا که موجب شده تمامی کسب و کارها در جهان تحت تاثیر قرار گیرد اظهار داشت: « بنده به هیچ وجه تمایل ندارم که شرایط فعلی را مخرب و هولناک توصیف کنم با اینحال همه می دانیم که وضعیت وخیمی را تجربه می کنیم تا جایی که مجبور به ماندن در خانه شده ایم.کسب و کارها به صورت تعطیل و نیمه تعطیل درآمده و این یک واقعیت عینی است که مشاهده می کینم. اما تحلیل از این شرایط چگونه می تواند باشد. این روزها با اخبار زیادی مواجه هستیم. از اخبار محلی و کوچه بازاری تا اخبار دانشگاهها و منابع بین المللی . این روزها دیگر اخبار تنها در اختیار قشری خاص قرار ندارد چرا که در عصر اطلاعات اخبار در دسترس همگان قرار دارد و هر کسی با هر سطح دانش و آگاهی تنها با داشتن یک تلف همراه می تواند به اخبار دسترسی داشته باشد».
این فعال اقتصادی ادامه داد: « بر این اساس آنچه که من بیان می کنم اخبار جدیدی نیست بلکه اعتقاد دارم تحلیل های ارائه شده از سوی صاحب نظران و کارشناسان است که می تواند نقطه نظر جدیدی ارائه کند. بنابراین آنچه که من می گویم از جنس اخبار نیست بلکه از جنس تحلیل یک صنعتگر و یک متخصص برند باشد».

تفاوت بحران کرونا با بحران های گذشته
فاطمی با اشاره به بحران های گوناگون از جمله تحریم، مشکلات اقتصادی، تهاجم های فرهنگی و اقتصادی، اتفاقات سیاسی داخلی و خارجی، دوران هشت ساله جنگ و همچنین بلایای طبیعی همچون سیل و زلزله که طی سالهای گذشته بر اقتصاد کشور تاثیرگذار بوده اند.، اظهار داشت: «در واقع ما نمی توانیم بگوییم، بحران کرونا فراتر از بحران های گذشته در کشور است. تنها تفاوت بحران کرونا با بحران های ذکر شده، فراگیر بودن آن است. بدین معنا که در بحران های گذشته تنها بخشی از جامعه درگیر بحران بود ولی امروز همه آحاد جامعه این بحران را لمس می کنند و من اعتقاد دارم این نکته مثبت بحران فعلی است».
وی تصریح کرد: «من اعتقاد دارم که تولیدکنندگان، صاحبان برند و فعالان اقتصادی از این منظر به موضوع نگاه کنند که در چنین شرایطی که همگی دچار بحران شده ایم و این احتمال وجود دارد که کسب و کارها و فعالیت های اقتصادی در ایران و جهان ممکن است تا ۶ ماه تعطیل باشند که این خود تهدید بزرگی به حساب می آید، اما در عین حال می تواند یک فرصت نیز محسوب شود. این فرصت به ویژه برای برای بیزینس مدلهایی که تقسیم بندی، کوچک سازی و جداسازی دارند».
این فعال اقتصادی در جمعبندی بخش نخست سخنانش گفت: «اعتقاد من این است که شرایط فعلی، شرایط خوشایندی نیست. اما به دلیل فراگیری این بحران، تدبیر و تحلیل ما برای کسب و کار و بخش های مختلف اقتصادی ما می تواند نتیجه مطلوبی نسبت به دیگران در پی داشته باشد».
تولید کنندگان نیازهای جامعه را درک کنند
فاطمی با اشاره به شرایط حاکم بر بازار شب عید و تعطیلی و کسادی بخش های تولید و فروش کالا در کشور اظهار داشت: « در چنین شرایطی برخی از فعالان اقتصادی از تولید کننده تا فروشندگان هنگامی که با کسادی مفرط بازار مواجه می شوند به روش فروش سخت روی می آورند. بدین معنا که عرضه کننده کالا تلاش دارد به هر نحو ممکن از جمله تبلیغات کالای خود را به مشتریان عرضه کرده و مشتری را مجبور به خرید کند. اما چنین امری نه تنها با موفقیت همراه نیست بلکه به اعتقاد من و حتی بزرگان عرصه تجارت جهانی توصیه نمی شود».
این فعال اقتصادی ادامه داد: « در چنین شرایطی برای جذب و حفظ مشتری، به جای آنکه بلندگوهای تبلیغاتی را به سمت مشتری حرکت دهد، باید شنوایی خود را قوی کند. باید ابزارهای شنوایی را بیشتر به کار گیرد تا آنچه که مخاطب یعنی مشتریان می خواهند را بفهمد و درک کند. باید نیازهای بازار را درک کرد و به جای آنکه سخنگو باشد، پاسخگو باشد.این موضوع بسیار مهمی است که همواره بر آن تاکید داشته ام».
فاطمی افزود: «در چنین شرایطی بخش روابط عمومی بزرگترن نقش را ایفا می کند و می تواند با کمک ابزارهایی که در اختیار دارد به بهبودی برند را رقم بزند. ما در این حوزه نباید کمک کنیم که فروشمان را بالاتر ببریم چراکه ممکن است فروشی حاصل نشود. اما می توانیم رفتار زیباتری از خودمان به نمایش بگذاریم. براین اساس باید با تمامی نرم افزارها و سخت افزارهایی که در اختیار داریم به کمک جامعه برویم. این کمک می تواند هم در بخش سلامت جامعه باشد و هم در بخش امنیت جامعه صورت گیرد».
نائب رئیس اتحادیه صادر کنندگان پوشاک ایران افزود: «صاحبان برند و تولیدکنندگان باید محتوایی را نشر دهند که به درد مخاطب امروز بخورد. باید از محتوای کذب و فانتزی ، محتوایی که موجب تشویش اذهان می شود و محتوایی که جوابگوی نیاز امروز جامعه نیست دوری کرده و محتوایی ارزشمندی را نشر دهد که آنقدر مخاطب را علاقه مند کند که خود نیز آن را بازنشر کند. درست مانند همین پیام های آموزشی که این روزها در شبکه های اجتماعی دست به دست می شوند».

بازار مجازی راه بقای کسب و کارها
فاطمی با اشاره به بخش فروش کالا در کشور اظهار داشت: «انسانها ذاتاً موجوداتی اجتماعی هستند. اگر قادر به حضور در اجتماعات فیزیکی نباشد به طور یقین با توجه به امکانات ارتباطی امروزی در اجتماعات مجازی حضور می یابد و این موضوع را ما اکنون به چشم می بینیم که این روزها خانواده های ما، دوستان ما و مشتریان ما به سمت شبکه های اجتماعی سوق پیدا کرده اند. این همان فرصتی است که بدان اشاره کردم و ما اگر بخواهیم به سمت تبلیغات درست، ایجاد روابط قوی و حتی فروش کالا حرکت کنیم باید از این فرصت نهایت استفاده را ببریم و به سمت فروش های مجازی برویم. متاسفانه بسیاری از برندها هنوز به این موقعیت ایجاد شده اعتقادی ندارند در حالی که تنها با بهره گیری از یک شبکه اجتماعی می توانیم مشتریان خود را جذب و نیازها و درخواست های او را بفهمیم و یک ارتباط خوب با مشتریان برقرار کنیم».
این فعال اقتصادی تاکید کرد: « این ۳ حوزه یعنی روابط عمومی، تبلیغات و فروش نه تنها توصیه من بلکه توصیه فعالان اقتصادی عرصه بین المللی است».