آرین پارسی نژاد – روزنامه نگار / هر روز ساعغت ۱۴؛ اعلام آمار مبتلایان و جانباختگان کووید_۱۹ . این همان چیزی است که طی ۸ ماه اخیر شاهد آن هستیم. ابتدا اعداد تک رقمی بودند. هشدار دادیم، شنیده نشد. گفتیم: کرونا در حال گسترش است؛ گفتند تشویش اذهان می کنید، شایعه است. گفتیم […]
آرین پارسی نژاد –
روزنامه نگار /
هر روز ساعغت ۱۴؛ اعلام آمار مبتلایان و جانباختگان کووید_۱۹ . این همان چیزی است که طی ۸ ماه اخیر شاهد آن هستیم. ابتدا اعداد تک رقمی بودند. هشدار دادیم، شنیده نشد. گفتیم: کرونا در حال گسترش است؛ گفتند تشویش اذهان می کنید، شایعه است. گفتیم در قم چند نفر جان سپردند؛ گزارش ساختگی پخشس کردند که همه جا امن و امان است. گفتیم تعداد مبتلایان رو به افزایش است؛ گفتند: ضد انقلاب می خواهد کشور را تعطیل کند. گفتیم قرنطینه کنید؛ گفتند: قرنطینه برای دوران جنگ جهانی اول است. گفتیم: اجازه پرواز به چین را ندهید، گفتند: در اختیار ما نیست. گفتیم: کرونا سراسر کشور را گرفت: گفتند این یک ویروس کم خطر است، حتی مظلوم تر از ویروس سرما خوردگی… حالا تنها بر اساس همان آماری که خودشان قبول دارند، روزنانه بیش از ۴۰۰ انسان، ۴۰۰ ایرانی، ۴۰۰ مسلمان جان خود را از دست می دهند و آن آمار تک رقمی که کسی جدی نمی گرفت؛ تبدیل به یک عدد ۳ رقمی شده است. عددی که عدد نیست، بلکه جان انسان ها است!
روز گذشته نیز همچون ۸ ماه اخیر سخنگوی وزارت بهداشت در مقابل رسانه ها آخر ین آمارذ جان باختگان کرونا را اعلام کرد. سخنگوی وزارت بهداشت گفت: تاکنون ۶۷۳ هزار و ۲۵۰ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۴۲۳ نفر از بیماران مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۳۷ هزار و ۸۳۲ نفر رسیده است.
به گزارش «جمله» سیما سادات لاری روز شنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ در کشور بیان کرد: از دیروز تا امروز ۱۷ آبان ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۹ هزار و ۴۵۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که سه هزار و ۷۰ نفر از آنها بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶۷۳ هزار و ۲۵۰ نفر رسید.
وی ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۴۲۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۳۷ هزار و ۸۳۲ نفر رسید.
لاری گفت: خوشبختانه تاکنون ۵۱۵ هزار و ۱۵۳ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۵۵۰۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
معاون وزیر بهداشت مدعی شد: تاکنون پنج میلیون و ۱۸۵ هزار و ۳۶۱ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
به گفته نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونای استان تهران، رقم واقعی عدد مبتلایان به کرونا در ایران «خیلی بزرگتر از عددی است که در حال حاضر بهعنوان تعداد موارد ابتلا مطرح میشود.»
احتمال افزایش تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا
تعداد مبتلایان، موارد بستری و فوتیهای کرونا هر روز در حال افزایش است و این بار نه تنها کارشناسان بلکه مسئولان وزارت بهداشت و درمان درباره تداوم افزایش تعداد مرگومیر کرونایی در هفتههای آینده هشدار میدهند. اما از قرار معلوم برخی از مسئولان به این آمارهایی که روزانه تنظیم و منتشر می شود، دیگر عادت کرده اند.
در طول هشت ماه گذشته بارها و بارها سیاستهای مقابله با کرونا در ایران به نقد کشیده شده و پیشنهادات مختلفی مطرح شده است. در روزهای اخیر نیز تعطیلی تهران مطالبه جدی کارشناسان و حتی افکار عمومی است که مرتب تکرار میشود.
اما حمید سوری استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با فرارو تنها تعطیلی و قفل کردن شهرها را راه حل مناسب ندانست و از در پیش گرفتن سیاستهای جدید مقابله با کرونا از ۲۰ آبان ماه خبر داد و گفت: وضعیت فعلی بسیار نگرانکننده و ناراحتکننده است و طبیعتاً عادت کردن به این شرایط برای جامعه بسیار خطرناک و مضر است. خدا نکند جامعه و مسئولین به این اعداد و ارقام عادت بکنند و حالت مزمن به خود بگیرد.
وی افزود: وضعیتی را که مشاهده میکنیم نتیجه رفتارهای نامناسب و سیاستهای ناموفقی است که تاکنون اعمال شدهاست و این اتفاق تصادفی نیست. درست است که رفتار و الگوی اپیدمی یک شرایطی دارد، اما آنچه که میتواند این روند را تشدید بکند سیاستها و رفتارهایی است که در مواقع اپیدمی به آن پرداخته میشود. اما چه باید کرد؟ اول باید سیاستهای خود را مورد تجدیدنظر اساسی قرار بدهیم. در این تغییر راهبرد و سیاستهایی که باید اعمال بکنیم چند نکته بسیار اهمیت دارد. باید به جای اینکه بر خدمات درمانی و بیمارستانی تمرکز کنیم بیشتر انرژی و وقت خود را صرف خدمات پیش از بیمارستان و بعد از بیمارستان کنیم.
اعمال محدودیت هایی تقریباً جدی
سخنگوی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا با اشاره به مصوبات جدید ستادملی مقابله با کرونا گفت: از «امروز» طرح محله محور در راستای شناسایی افراد مبتلا به کرونا در سراسر کشور آغاز می شود.
علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تا ساعت ۱۲ شب گذشته طرح «منع تردد» در ۲۵ استان برگزار شد که خوشبختانه همکاری خوبی در این طرح انجام شد.
وی ادامه داد: از روز دوشنبه طرح «محلهمحور کردن مقابله با کرونا» و «درگیر شدن همه خانهها و خانوادهها» آغاز میشود. در این طرح سه محور اصلی در حوزه مراقبت، حمایت و نظارت مد نظر است که انشاءالله با بسیج همه مردم به واقعیت برسد.
سخنگوی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا افزود: امروز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گرفته شد تا از ۲۰ آبان ماه به مدت یک ماه تا (۲۰ آذر ماه) از ساعت ۱۸ هر روز در تمامی استانها محدودیتها اعمال شود یعنی از ساعت ۱۸ به بعد فقط مراکز ضروری مانند مراکز درمانی، داروخانهها، آتشنشانی و … باز باشد و دیگر صنوف متعلق به دسته ۳ و ۴ از ساعت ۱۸ به بعد اجازه فعالیت ندارند.
رئیسی بیان کرد: انجام تست کرونا در کشور به روزانه ۴۰ هزار تست رسیده که با افزایش آزمایشگاهها به بیش از ۱۲۰۰ مرکز، میتوانیم با احتساب تستهای سریع، روزانه ۷۰ هزار تست در کشور انجام دهیم.
هزینه های تحمیلی بر ملت!
همچنان که کرونا در ایران روزانه بیش از ۴۰۰ نفر قربانی میگیرد و روزانه نزدیک به ۹ هزار نفر مبتلای جدید به کووید_۱۹ در ایران تشخیص داده میشود، مردم از هزینههای بالای درمان در ایران گلایه دارند.
بیشتر کاربران شبکههای اجتماعی در کشور با اشاره به هزینههای بالای درمان کرونا، آن را عاملی برای مراجعه نکردن گروه زیادی از بیماران به بیمارستانهای کشور عنوان میکنند.
آزاده مختاری روزنامهنگار و دبیر گروه اجتماعی خبرگزاری رکنا در ایران در توییتی به تازگی نوشت: «دریافت ودیعههای نجومی از بیماران کرونای بدحال و مستاصل در بیمارستانهای خصوصی! در کمبود تخت در بخش دولتی در این روزهای کرونا، کاش کمی همراهی با اوضاع مردم داشتید تا از گرانی هزینههای درمان نمیرند و کاش دولت هم به بیمارستانهای خصوصی سوبسید میداد.»
هرچند در روزهای آغازین شیوع کرونا در فروردین ماه سعید نمکی وزیر بهداشت و درمان از درمان رایگان این بیماری و انجام آزمایش ابتلا به صورت رایگان خبر داد ولی این وعده هرگز محقق نشد.
هزینههای بالای درمان برای مبتلایان به کرونا تا حدی بالا است که در شهریور ماه یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس از خیرین و سازمانهای مردمنهاد درخواست کرد تا برای کاهش مرگ و میر به بیماران کرونا کمک کنند.
در مرداد ماه معاون درمان دانشگاه علومپزشکی ایران، گفت: «در بخش سرپایی، بیمار ویزیت تخصصی میشود و اگر در ابتدا به مراکز ۱۶ ساعته بهداشت مراجعه کند، خدمات دریافتی تقریبا رایگان است.»
این در حالی است که امیلی امرایی مترجم و روزنامهنگار در مورد هزینههای درمان کرونا نوشت: «بعد از دربهدری که چند نفری کشیدیم و هر کدام به هر آشنایی که توی شهر داشتیم زنگ زدیم که چهارتا آمپول برای بیمار مبتلا به کرونا پیدا کنیم، بعد از این که دیدم آدمهای مرتبط با درمان چطور با جانودل پیگیرند، الان نشستهام پسانداز میشمارم که وقتی مبتلا شدم از عهده پولش بربیایم.» امرایی نوشت: «کرونا جز درد هزینه هم دارد و وای به حال مبتلایی که این وسط پول هم نداشته باشد.»
در ۲۰ مرداد ماه نیز مدیرکل درمان مستقیم سازمان تامین اجتماعی، هزینه معالجه و درمان بیماران مبتلا به کرونا را از ۵۰ هزار تومان تا ۱۰۰ میلیون تومان متغیر اعلام کرد. این در حالی است که حقوق ماهانه کارگران در ایران به سه میلیون تومان نیز نمیرسد.
بسیاری از کارشناسان عقیده دارند روند گسترش کرونا در جهان از زمان تولدش در چین، به نوعی بوده که مسئولان فرصت کافی برای مقابله با آن و همچنین تقویت زیرساخت های بهداشتی و درمانی را داشته اند. اما در این مورد نیز همچون دیگر موارد، یکی از مهمترین مسائل کشور به دلیل سوء مدیریت، دچار فرصت سوزی شد تا اکنون این مردم باشند که تاوان عملکرد منفعلانه مسئولان را بپردازند.