برنامه‌ریزی برای ایجاد یک سایت برند گردشگری دریایی در جزیره قشم
برنامه‌ریزی برای ایجاد یک سایت برند گردشگری دریایی در جزیره قشم

    زهرا ایران‌شاهی/ اخیرا دولت تغییراتی را در ستاد و دبیرخانه توسعه سواحل مکران ایجاد کرد تا سرعت اجرای طرح‌های توسعه بیشتر شود. بر این اساس، ایجاد ۲۰۰۰ فرصت شغلی و احیای صیادی و گردشگری سواحل مکران در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است. سال گذشته نیز سند چشم انداز ۲۰ […]

 

 

زهرا ایران‌شاهی/

اخیرا دولت تغییراتی را در ستاد و دبیرخانه توسعه سواحل مکران ایجاد کرد تا سرعت اجرای طرح‌های توسعه بیشتر شود. بر این اساس، ایجاد ۲۰۰۰ فرصت شغلی و احیای صیادی و گردشگری سواحل مکران در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است.
سال گذشته نیز سند چشم انداز ۲۰ ساله سازمان بنادر و دریانوردی در حوزه «بندری»، «دریایی» و «مدیریت سواحل» تشریح شده است و براساس آن بنادر در بخش های توسعه مدیریت سواحل بویژه در مورد بنادر و سواحل تجاری، حوزه ایمنی و مسئولیت پذیری در برابر محیط زیست دریایی، تلاش های بنادر در حوزه دستیابی به ثبات مالی و تسهیل تجارت به طور همزمان و راهبردهای مدیریتی و حکم رانی در بخش های دریایی و بندری، طی یک سند ۲۰ ساله باید توسعه چشمگیری داشته باشند.
این در حالی است که جزیره قشم در این میان از رشد و توسعه متوازنی برخوردار نبوده است. نرخ بیکاری در این شهر ساحلی و همچنین مشکلات تامین آب شرم در برخی از روستاهای این بندر استراتژیک باعث شده تا رنگی که یادآوری جزیره قشم بر خیال آدمی می زند، شبیه ساختمان‌های نمور و بی رنگ جزیره در نظر آید.
اخیرا اما اقدامات مهمی برای رشد این بندر صورت گرفته است. درواقع تامین زیرساخت ها نقش بسیار مهمی جهت جذب سرمایه گذاران، فعالیت اقتصادی و پیشرفت و توسعه در جزیره قشم دارد که سازمان منطقه آزاد قشم و سازمان بنادر نیز به صورت مجزا با عملکرد سال های گذشته خود، اقدامات خوبی را در این حوزه عملیاتی کرده است.
در حال حاضر نیز قرار است مطالعات امکان‌سنجی بندرگاه و موج‌شکن در این بندر با استفاده بهتر از نوار ساحلی در راستای اشتغالزایی و رونق اقتصادی کشور آغاز شود.
در همین ارتباط، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی از تلاش برای برنامه ریزی برای ایجاد یک سایت برند گردشگری دریایی در مجاورت روستای تنبان جزیره قشم خبر داد و گفت: خوشبختانه مطالعات امکان‌سنجی بندرگاه و موج‌شکن آغاز شده است.
محمد راستاد در بازدید از محل اسکه و موج‌شکن مردمی روستای تنبان جزیره قشم که با حضور منصور آرامی؛ نماینده مردم بندرعباس انجام شد با اشاره به اینکه نوار ساحلی کشور سرشار از مواهب و ظرفیت است، اظهار داشت: باید حداکثر استفاده از این پتانسیل در راستای اشتغالزایی و رونق اقتصادی منطقه مدنظر قرار گیرد و بتوانیم در بخش اسکله، بندرگاه و لنگرگاه این منطقه شرایط مطلوبی را رقم بزنیم.
وی ادامه داد: بندرگاه‌هایی که در این منطقه و مجاور آن ایجاد شده از نظر زیرساختی می تواند شرایطی داشته باشد که اهالی آن، بدون دغدغه و با ایمنی و آرامش خاطر؛ فعالیت‌های دریایی اعم از صیادی، تجاری و … را انجام دهند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه موضوع گردشگری دریایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، بیان کرد: در مجاورت روستای تنبان جزیره قشم، حوضچه‌های دیگری نظیر “شیب‌دراز” و “کندالو” وجود دارد که ظرفیت‌هایی را برای جذب گردشگر ایجاد کرده، همچنین در “سایت دلفین” و “جزیره هنگام” چنین جاذبه گردشگری به وجود آمده است.
راستاد با اشاره به اینکه سازمان بنادر و دریانوردی در رابطه با گردشگری دریایی این امکان را دارد که شرایط ساخت و امکانات لازم را فراهم کند، گفت: خوشبختانه مطالعات امکان‌سنجی بندرگاه و موج‌شکن آغاز شده و پس از نهایی شدن در اختیار سازمان بنادر قرار می گیرد و با اولویت ویژه در دستور کار خواهد بود.
وی افزود: تحقق این مسئله؛ نه تنها عامل اشتغالزایی خواهد بود، بلکه فرصت و ظرفیت جدیدی در حوزه گردشگری دریایی ایجاد می کند و امکانات و تسهیلات مورد نیاز نیز به اهالی محترم منطقه ارائه خواهد شد تا شناورهای مناسب گردشگری دریایی را خریداری کرده و از آن استفاده کنند و شاهد ایجاد یک سایت معروف گردشگری دریایی در مجاورت روستای تنبان باشیم و مردم کشور بتوانند از امکانات خوب و مناسب آن در آینده بهره‌مند شوند.
گفتنی است پتانسیل ها و مزایای ساخت بندر چندمنظوره روستای تنبان در سواحل جزیره قشم شامل معافیت های مالیاتی به دلیل قرارداشتن در منطقه آزاد قشم، توسعه صید ماهی و مزارع میگو، راه های دسترسی متعدد از طریق جزایر دیگر، بندرعباس و کشورهای حاشیه خلیج فارس، توسعه گردشگری، ارز آورز، اشتغالزایی است.
همچنین موج شکن تنبان در حوالی روستای تنبان قرار دارد و محل عبور و مرور لنج ها و قایق های زیادی به آن است. در عین حال ساخت بندر چندمنظوره روستای تنبان در سواحل جزیره قشم به دلیل بازار پررونق و ورود کالاهای بسیار مهم از کشورهای حاشیه خلیج فارس به جزیره قشم، این بندر باعث رونق اقتصادی تنبان و جزیره قشم است.

حل مشکل بیکاری مردم جزیره قشم با بهره‌گیری از ظرفیت
دریایی و بندری
نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی نیز در دیدار خود از قشم با اشاره به تلاش برای ایجاد یک بندرگاه مناسب در روستای تنبان جزیره قشم، گفت: حل مشکل بیکاری مردم منطقه با بهره‌گیری از ظرفیت دریایی و بندری در دستور کار قرار دارد.
منصور آرامی در بازدید از محل اسکه و موج‌شکن مردمی روستای تنبان جزیره قشم که با حضور محمد راستاد؛ مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی انجام شد با اشاره به توجه وزارت راه وسازمان بنادر در استفاده هرچه بهتر از سواحل، بنادر کوچک و اسکله‌های گردشگری به منظور اشتغال مردم بومی منطقه، اظهار داشت: باید از ظرفیت خدادادی کشور در حوزه دریایی و بندری نهایت بهره را ببریم.
رئیس فراکسیون توسعه اقتصاد دریامحور مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نگاه، رویکرد و توجه سازمان بنادر و دریانوردی به بنادر کوچک چندمنظوره، اسکله‌های گردشگری و موج‌شکن‌های مردمی موجب شده تا شاهد اقدامات مناسبی در استان هرمزگان باشیم و در این راستا از سازمان بنادر صمیمانه تشکر می‌کنیم.
نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در روستای تنبان حدود ۱۵۰۰ نفر زندگی می‌کنند، عنوان کرد: بهترین نعمت برای ایجاد شغل دریا است و نگاه ویژه‌ سازمان بنادر و دریانوردی به سواحل جنوبی نظیر بندر خمیر، بندر جاسک، بندرعباس و جزیره قشم شرایط مناسبی را رقم زده است و امیدواریم پس از بازدید چندباره مسئولان سازمان، وضعیت نسبت به قبل بهتر هم شود.
آرامی افزود: در تلاش هستیم تا بندرگاه مناسبی در مجاورت روستای تنبان جزیره قشم داشته باشیم و با انجام این مهم، مشکل اشتغال مردم منطقه را حل کنیم.
گفتنی است که طی سال های گذشته، پروژه تبدیل مسافر به گردشگر در جزیره قشم با موفقیت همراه بوده است و حالا نوبت استانداردسازی و ارائه خدمات باکیفیت به گردشگران است. در حوزه های زیرساختی نیز ساخت بزرگراه ها، بهسازی جاده ها و ایمن سازی معابر عبوری سطح جزیره، در بخش های نفت و انرژی بویژه پالایشگاه ها و ایجاد نیروگاه های تولید برق و همچنین توسعه متوازن برای روستاهای جزیره قشم، اقداماتی است که در حال انجام هستند تا این جزیره روزهای اوج خود را تجربه کند و دل از هر بیننده ای ببرد و چرخ اقتصاد ساحل نشینان را نیز بچرخاند.