۸۶ سال بعد از ثبت مجموعه چشمهعلی، تدوینِ پرونده چشمهعلی به عنوان نخستین اثر طبیعی شهر ری برای ثبت در فهرست میراث طبیعی کشور در دستور کار قرار گرفت. مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ری با بیان اینکه تاریخ و هویت ری به جوشش چشمهعلی گره خورده است، گفت: جوشش […]
۸۶ سال بعد از ثبت مجموعه چشمهعلی، تدوینِ پرونده چشمهعلی به عنوان نخستین اثر طبیعی شهر ری برای ثبت در فهرست میراث طبیعی کشور در دستور کار قرار گرفت. مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ری با بیان اینکه تاریخ و هویت ری به جوشش چشمهعلی گره خورده است، گفت: جوشش چشمه علی شهرری باعث ایجاد روستای عصر نوسنگی در کنار چشمهعلی شد، به همین دلیل نیز معتقدیم ثبت چشمه علی به عنوان یک میراث طبیعی باعث حفظ آن میشود. امیر مسیب رحیمزاده با تاکید بر ثابت شدن میزان خروجی آب چشمهعلی از دل زمین، اظهار کرد: به همین منظور کار تهیه پرونده ثبتی این اثر تاریخی ـ طبیعی، با کمک دوستداران محیط زیست و انجمنهای میراث فرهنگی شهرستان ری در حال تهیه است. به گفته وی در صورت ثبت چشمهعلی در فهرست میراث طبیعی، این محوطه به عنوان نخستین پرونده میراث طبیعی شهرستان ری است که ثبت ملی میشود. عبور خط ۶ مترو شهرری از محدوده چشمهعلی و خشک شدن تدریجی آبِ این چشمه تاریخی در طول دو سال گذشته، داستانهای متفاوتی برای این محوطه طبیعی رقم زد. هر چند در طول سالهای ۱۳۹۷ تا اواسط ۱۳۹۸ آب چشمه علی به صورت متناوب کم و زیاد میشد و دِبی آب آن بالا و پایین میرفت، اما از چند ماه گذشته به نظر میرسد حرکت آب در این چشمه به وضعیتی نرمال رسیده است.
از کاشی ایلخانی تا نذر شاه اسماعیل
برای شیخصفیالدین
از کاشی مستطیل شکل ایلخانیِ کاشان تا پارچه کتانِ صفویها که شاه اسماعیل صفوی برای آستانه شیخ صفیالدین اردبیلی نذر کرده بود، دو شاهکار هنری منقوش شده به آیات قرآنی هستند که در موزه ملی ایران در معرض نمایش قرار دارند. کاشی مستطیل شکلِ زرینفام باقی مانده از دوره ایلخانی، متعلق به شهر کاشان است که با طرح محرابی، در حاشیه و داخل محراب کتیبهای به خط نسخِ درشت صلوات بر ائمه معصومین (ع) به صورت قالبزده و برجسته را به رنگ لاجوردی منقوش کرده است. این کاشی محرابی متعلق به سده هشتم قمری (ایلخانی) به شماره ۲۲۵۹۹ در موزه ملی ایران نگهداری میشود. قطعه پارچه کتانِ کتیبهدار، نوشته شده به شیوه قلمکاری قلمی و متعلق به دوره صفوی به شماره ۳۴۱۰ در موزه باستانشناسی و هنر دوران اسلامی موزه ملی ایران ملی ایران در معرض نمایش است. در همه بخشهای این پارچه کتان، آیات قرآن کریم با به کارگیری خطوط کوفی، نسخ، ثلث، نستعلیق و غبار با قلم زر و لاجورد و شنگرف و زعفران در ترکیبی از نقوش و نگارهها کتابت شده است. این شاهکار اثر خطاط معروف یوسف الغباری است که در سده دهم قمری به دستور شاه طهماسب و به منظور نذر ابوالفتح میرزا شاه اسماعیل صفوی برای هدیه به آستانه شیخ صفی الدین اردبیلی تهیه شده است.