به بهانه سالمرگ محمدعلی اینانلو مردی که هرگز نمی میرد
به بهانه سالمرگ محمدعلی اینانلو مردی که هرگز نمی میرد

  صدایی که دست‌کم ۲۰ سال پیش می‌توانست هزاران ایرانی را جذب زیبایی‌های طبیعت ایران کند، صدایی که از لزوم توجه به زیست‌بوم تالاب‌ها، جنگل‌ها، کوه‌ها و دشت‌ها می‌گفت و از اهمیت حیات وحش، صدایی که سفر با مفهوم طبیعت‌ گردی را در ایران رواج داد، ۱۲ دی‌ماه ۱۳۹۴ در ۶۸ سالگی خاموش شد. او […]

 

صدایی که دست‌کم ۲۰ سال پیش می‌توانست هزاران ایرانی را جذب زیبایی‌های طبیعت ایران کند، صدایی که از لزوم توجه به زیست‌بوم تالاب‌ها، جنگل‌ها، کوه‌ها و دشت‌ها می‌گفت و از اهمیت حیات وحش، صدایی که سفر با مفهوم طبیعت‌ گردی را در ایران رواج داد، ۱۲ دی‌ماه ۱۳۹۴ در ۶۸ سالگی خاموش شد.
او را بنیانگذار طبیعت‌گردی در ایران می‌دانند و از او به عنوان یکی از چهره‌های نامدار تلویزیونی و رادیویی نام می‌برند که می‌دانست چه باید بکند تا مردم به حفظ محیط زیست و طبیعت کشور تشویق شوند و به جای خاطره‌نویسی بر در و دیوار میراث‌های به جا مانده و تخریب محیط زیست، دوستی با طبیعت را در سفرهایشان انتخاب کنند.
محمدعلی اینانلو متولد ۲ فروردین ۱۳۲۶ در روستای عصمت آباد (بویین زهرا) مجری تلویزیون، بازیگر، صداپیشه، کارشناس ورزشی، روزنامه‌نگار و کارشناس و مستندساز طبیعت بود.
محمدعلی اینانلو بخش سفر و جاده‌ای با طبیعت را به عهده داشت. با اتوموبیل خود سفر می‌کرد. با صدایی پرکشش که عشق به طبیعت در آن موج می‌زد، از زیبایی‌های مسیر می‌گفت و رمز و رازهای جاده‌ها و گیاهان و جانوران هر منطقه.
او به عنوان قدیمی‌ترین گزارشگر و مفسر والیبال در ایران و بنیان‌گذار روزنامه‌نگاری محیط زیست شناخته می‌شد. او در بیست سال اخیر بیش از دو میلیون کیلومتر (برابر ۵۰ بار دور کره زمین) در طبیعت ایران سفر کرده بود و چکیده تجربیات ۴۰ ساله خود را در اختیار دانشجویان می‌گذاشت. اینانلو همچنین بیش از ۴۰ سال سابقه کار مطبوعاتی داشت که از آن میان می‌توان به سردبیری مجله «گردش»، سردبیری مجله ایران‌شناسی «راه ابریشم» به زبان انگلیسی و سردبیری مجلات «شکار و طبیعت»، «جهانگردان» و «طبیعت» اشاره کرد.
اینانلو که مدرک کارشناسی خود را در رشته ادبیات گرفته بود، فعالیت‌های محیط زیستی خود را نیز در کار رسانه دنبال می‌کرد. او سردبیری مجله ایران شناسی “گردش”، سردبیر مجله ایران شناسی SILK ROUD به زبان انگلیسی، سردبیر مجله ” شکار و طبیعت”، سردبیری مجله جهانگردان، سردبیری و صاحب امتیازی مجله “طبیعت” را نیز در پرونده کاری خود دارد.
او همچنین مدیر موسسه تبلیغاتی (آتلیه طبیعت) و عضو انجمن I.A.A انجمن جهانی تبلیغات بود. اینالو در بیست سال اخیر بیش از دو میلیون (۵۰ برابر دور کره زمین ) کیلومتر در طبیعت ایران سفر کرده و چکیده تجربیات ۴۰ ساله خود را به دانش‌آموزان تدریس می‌کرد.
از سوابق ۳۲ ساله تلویزیونی اینانلو می‌توان به اجرای برنامه رادیویی صبح بخیر ایران سال ۱۳۵۶، برنامه رادیویی گردش و ورزش سال ۱۳۵۷، مجری و کارگردان برنامه تلویزیونی ورزش از نگاه دو سال ۷ – ۱۳۵۶، مجری و کارگردان برنامه رادیویی تابستان ۶۹، نویسنده برنامه رادیویی سلام صبح بخیر ایران سال ۱۳۶۹، کارگردان و سازنده فیلم‌های مستند تلویزیونی با طبیعت سال ۱۳۷۴، کارگردان، تهیه‌کننده و مجری برنامه تلویزیونی (ایران و ایرانی) در زمینه ایرانشناسی برای شبکه جام جم، کارگردان، تهیه‌کننده و مجری برنامه مستند تلویزیونی (ایران، جهانی در یک مرز)، – کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند جهانگردی به جای نفت،- کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند اسب در ایران، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند طبیعت ایران مرکزی، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند ۲۶ قسمتی طبیعت نصف جهان، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند توازن – طبیعت اطراف تهران، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند The Balance، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند فوتبال شاد، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند گل زرین، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم مستند The Golden Goal، کارگردان فیلم مستند سلاح و شکار، کارگردان فیلم مستند ایران، طبیعت و طبیعت گردی، کارگردان فیلم مستند بینش اشاره کرد.
اجرا و کارگردانی برنامه تلویزیونی”ایران جهانی در یک مرز”، ” کجا بریم” “مردم ایران سلام” و برنامه رادیویی ” گردش و ورزش” نیز از کارهای اخیر این فعال محیط زیست بود.
محمدعلی اینانلو همچنین از مجریان معروف تلویزیون و رادیوی ایران نیز محسوب می‌شد و فعالیت خود را به عنوان مفسر بازی‌های والیبال از بازی‌های آسیایی تهران در سال ۱۹۷۴ آغاز کرده بود. او که سال‌ها به عنوان مفسر و کارشناس بازی‌های والیبال در برنامه‌های ورزشی تلویزیون و عمدتا رادیو فعالیت داشت، در دو دهه اخیر به عنوان کارشناس محیط زیست و طبیعت در برنامه‌های تلویزیونی تبدیل به چهره محبوبی میان بینندگان تلویزیون شده بود.
علاوه بر این، اینانلو در دو فیلم سینمایی نیز به عنوان بازیگر حضور یافته بود. ایفای نقش خلبان در فیلم «ارتفاع پست» ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا و همچنین ایفای نقشی کوتاه در فیلم «به رنگ ارغوان» دیگر ساخته آقای حاتمی‌کیا، یادگارهای سینمایی محمدعلی اینانلو مسحوب می‌شوند.
محمدعلی اینانلو، در شهریور ۱۳۹۴ بر اثر یک ضایعه مغزی در بیمارستان بستری شده بود. وی مدتی تحت درمان بود و با بهبود حالش توانسته بود برنامه‌های تلویزیونی را هم اجرا کند. اینانلو چند ماه بعد، صبح ۱۲ دی ماه ۱۳۹۴ در بیمارستان آتیه تهران بر اثر سکته قلبی درگذشت و در روز ۱۴ دی در زادگاه خود واقع در روستای عصمت آباد بوئین زهرا به خاک سپرده شد.