بوی پیراهن یوسف می آید!
بوی پیراهن یوسف می آید!

    محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی/ بعد از ۳۸ سال، روز گذشته خبر بازگشت حاج احمد متوسلیان و همراهانش در برخی از رسانه ها منتشر شد. هرچند که ابتدا برخی سایت های غیر رسمی این خبر را منتشر کردند، اما طولی نکشید که این موضوع به تیتر اول رسانه های رسمی و شبکه […]

 

 

محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی/

بعد از ۳۸ سال، روز گذشته خبر بازگشت حاج احمد متوسلیان و همراهانش در برخی از رسانه ها منتشر شد. هرچند که ابتدا برخی سایت های غیر رسمی این خبر را منتشر کردند، اما طولی نکشید که این موضوع به تیتر اول رسانه های رسمی و شبکه های اجتماعی تبدیل شد. خبری که حکایت از شهادت چهار دیپلمات ایرانی در همان روزهای ابتدایی اسارتشان دارد.

به گزارش «جمله» خبر بازگشت فرمانده لشکر ۲۷ محمد رسول‌ا… در جنگ هشت ساله ایران و عراق به کشور بالاخره بعد از سالها در رسانه ها منتشر شد.
۳۸ سال پیش بود که حاج احمد متوسلیان اواخر خرداد سال ۱۳۶۱، طی ماموریتی همراه یک هیات عالی‌رتبه سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران، به سوریه و لبنان سفر کرد تا راه‌های کمک به مردم مظلوم و بی‌دفاع لبنان را از نزدیک بررسی کند. اما هنگام عزیمت به بیروت در یک پست ایست و بازرسی موسوم به حاجز باربرا به فاصله ۴۰ کیلومتری بیروت متعلق به شبه نظامیان مارونی وابسته به حزب کتائب متوقف شد و چهار سرنشین آن به رغم داشتن مصونیت دیپلماتیک توسط تروریست‌ها به گروگان گرفته شدند و پس از شکنجه و بازجویی به نظامیان اسرائیل تحویل شدند که تا امروز اطلاعی از سرنوشت آنها نبود.
بر اساس اخبار منتشر شده، حاج احمد متوسلیان و سه همرزم او «سیدمحسن موسوی»، «تقی رستگار مقدم» و «کاظم اخوان» پس از ربوده شدن و سپری کردن ایّام کوتاهی در اسارت نیروهای مزدور شبه نظامی فالانژ وابسته به رژیم صهیونیستی، در ساحل مدیترانه تیرباران شده اند و محل دفن ایشان هم مشخص است.

احمد متوسلیان که بود؟
احمد متوسلیان از نسل اول نیروهای مخلص سپاه بود. نسلی که اکنون از آنان به تعداد انگشت های یک هم دست پیدا نمی شوند. نسل ابراهیم همت، حمید باکری و حسین خرازی. شاید بتوان گفت که حاج قاسم سلیمانی از آخرین های این نسل آرمانی و آسمانی بود.
احمد متوسلیان در ۱۵ فروردین ماه سال ۱۳۳۲ در یکی از محلات جنوب شهر تهران به دنیا آمد. دوران تحصیل ابتدایی را در دبستان اسلامی مصطفوی به پایان رساند و ضمن تحصیل، به پدرش که در بازار به شغل شیرینی فروشی اشتغال داشت، کمک می‌کرد. سال۱۳۵۱ موفق به اخذ دیپلم گردید. سپس به خدمت سربازی اعزام شد و در شیراز دوره تخصصی تانک را گذراند و پس از آن، به سرپل ذهاب اعزام شد.
پس از شروع قیام‌های کردستان در اسفند ۱۳۵۷ داوطلبانه عازم بوکان شد و بخشی از نا آرامی‌های آنجا را سامان بخشید. پس از تثبیت مواضع نیروهای انقلاب در بوکان، به شهرهای سقز و بانه رفت. پس از آن به همراه گروهی از رزمندگان برای آزادسازی سنندج راهی این شهر شد. در زمستان سال ۱۳۵۸ به او مأموریت داده شد تا جاده پاوه – کرمانشاه را که در تصرف نیروهای کرد بود، آزاد کند. بعد از این عملیات مسئولیت سپاه پاوه به او سپرده شد. در دی ماه ۱۳۶۰ عملیات محمد رسول‌ا… از دو محور مریوان و پاوه بر روی منطقه خرمال توسط وی و ابراهیم همت رهبری شد که این عملیات سنگ بنای تأسیس تیپ ۲۷ رسول‌ا… بشمار می‌رود.
در ۱۴ تیر ۱۳۶۱، اتومبیل سفارت که حامل مسئولین سیاسی-نظامی ایران بود هنگام ورود توسط فالانژها متوقف و توسط نیروهایی اسرائیل ربوده و گروگان گرفته شدند. سمیر جعجع یکی از رهبران فالانژها پس از آزادی از زندان اعتراف کرد که گروگان‌های ایرانی به نیروهای وی تحویل داده شده و سپس توسط آنان کشته شده‌اند ولیکن مقامات ایرانی این ادعا را مشکوک دانسته‌اند.
رونن برگمن در کتاب «برخیز و بی‌درنگ او را بکش» (بهمن ۱۳۹۶) به نقل از رابرت حاتم (مسئول کشتار فالانژها) می‌گوید فالانژها با اجازه اسرائیلی‌ها چهار دیپلمات ایرانی را به قتل رساندند.

کسی به دنبال حاج احمد نبود!
پس از انتشار خبر ربوده شدن حاج احمد و همراهانش توسط مزدوران فالانژ، برخی از همرزمان او تصمیم گرفتن برای آزادی او و همراهانش به لبنان بروند. از جمله این افراد شهید همت بود که بسیار برای انجام عملیات آزادی حاج احمد تلاش کرد اما با مخالفت برخی افراد مواجه شد.
جعفر جهروتي زاده که به همراه متوسليان به لبنان رفته بود، در اين باره مي گويد: «بنده خوب به ياد دارم که برادرهاي عزيز مان حاج همت، دستواره، حاجي پور و ساير مسئولين قواي محمد رسول ا… (ص) اصرار داشتند به هر شکل ممکن از تهران مجوز بگيرند و براي آزادسازي حاج احمد و همراهان او از چنگال فالانژيست ها اقدامي بکنند؛ منتها از ايران دستور رسيد که به هيچ وجه تحت تأثير احساسات و عواطف قرار نگيريم».
هاشمی رفسنجانی در خاطرات سال ۱۳۶۷ خود می‌نویسد: «فرستاده رئیس‌جمهور کنیا آمد. اطلاع داد که گروگان‌های ما در لبنان همان سال ۶۲ شهید شده‌اند و خواستار مبادله گروگان‌های انگلیسی و سه اسرائیلی با ۹۰ اسیر شیعه در اسرائیل شد. گفتم اسامی اسرای مورد نظر و آثار گروگان‌های ما را بیاورند.» وی در خاطرات سال ۱۳۶۹ در جریان کمک به آزاد سازی گروگانهای آمریکایی در لبنان به پیامی از جرج بوش -رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده- اشاره می‌کند و می‌نویسد: «اطلاعات آمریکا می‌گوید گروگان‌های ایرانی در دست مارونی‌ها در همان روزهای اول کشته شده‌اند ولی باز هم آن‌ها آمادگی دارند که پیگیری مسئله آن گروگان‌ها را ادامه دهند.»
امیر متوسلیان برادر حاج احمد متوسلیان سال ۹۵ در مصاحبه ای در خصوص اقدامات انجام گرفته در خصوص آزادی برادرش
گفت: «در آن دوران شهید «عماد مغنیه» پیشنهاد می‌دهد فردی را دارم که اگر بخواهید می‌توانید او را با حاج احمد مبادله کنید، برای همین بنزی را که «حافظ اسد» به حاج احمد داده بود تا بتواند در مقرهای نظامی تردد کند به شهید «عماد مغنیه» می‌دهند. او با آن بنز، یک نیروی آمریکایی که از مستشاران آنها بود و به زبان عربی و انگلیسی مسلط بود را با خود می‌آورد و او را در همان «پادگان زبدانی» نگهداری می‌کنند تا با حاج احمد مبادله کنند اما این موضوع را با تهران در میان می‌گذارند و گویا از تهران گفته می‌شود که اقدامی انجام ندهید و به تهران بازگردید.بعد از آن بابت آن فرد آمریکایی، حزب‌ا… حدود ۲۵ نفر از اسرای خود را آزاد می‌کند و حاج احمد همان جا ماند».

چه کسانی مخالف مبادله بودند؟
حجت الاسلام علي قنبري که جزو نيروهاي اعزامي به لبنان بوده است، در مورد شناسايي سه نفر آمريکايي از ميان فالانژ‌ها مي‌گويد: «از ميان ۷۰ گروگان فالانژيست، نيروهاي جنبش امل سه نفر از آن‌ها را که آمريکايي بودند، جدا کردند تا با حاج احمد متوسليان و سه نفر همراهش مبادله کنند» .
يکي دو ماه بعد، به درخواست آمريکا و اسرائيل، قرار مي شود که گروگان‌هاي آمريکايي با حاج احمد متوسليان و همراهانش مبادله شوند. اما يک روز قبل از موعد تبادل گروگان هاي آمريکايي، فردي به نام کنعاني به همراه رفيق دوست به لبنان رفته و اظهار مي دارد که از طرف محسن رضايي [فرمانده سپاه] به عنوان جانشين احمد متوسليان منصوب شده و آقاي کوچک محسني ديگر سمتي ندارد. هنگامي که کوچک محسني به کنعاني مي گويد قرار است فردا مبادله صورت گيرد، اجازه دهيد تا حاج احمد را آزاد کنيم، وي پاسخ مي‌دهد که شما ديگر مسئوليتي نداريد و خودمان اين کار را پيگيري مي‌کنيم! سال گذشته سعید قاسمی از فرماندهان سپاه در یک برنامه اینترنتی تحت عنوان «رو در رو» پیرامون ماجرای مبادله گروگان آمریکایی با حاج احمد متوسلیان اظهار کرد: «وقتی قرار شد نیروهای مقاومت با گروگانیگری از دشمن، زمینه آزادی احمد متوسلیان را فراهم کنند، آقایان محسن رفیقدوست، علی شمخانی و علی اکبر محشتمی پور با این کار مخالفت میکنند. استدلال این سه نفر این بود که بگذارید در همان بستر طبیعی و از مسیر دیپلماسی احمد متوسلیان را آزاد کنیم که الان ۳۷ سال است در بستر طبیعی دارند حاج احمد را آزاد می کنند»!