تجارت با اوراسیا، با فعال شدن شرکت‌های کوچک و متوسط تقویت خواهد شد
تجارت با اوراسیا، با فعال شدن شرکت‌های کوچک و متوسط تقویت خواهد شد
نایب‌رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه، گفت: ظرفیت تجارت با اوراسیا زمانی محقق خواهد شد که شرکت‌های کوچک و متوسط را وارد این مسیر کنیم و اتاق ایران باید مسیر ورود این شرکت‌ها به بازار اوراسیا را هموار کند.

روشنعلی یکتا ادامه داد: ظرفیت تجارت با اوراسیا برای ما زمانی محقق خواهد شد که شرکت‌های کوچک و متوسط را وارد این مسیر کنیم. در حالی که تصمیم‌گیران از این ظرفیت غافل هستند.

او افزود: این خطای راهبردی ما در رابطه با اوراسیا است که هنوز نفهمیده‌ایم بیش از ۶۰ درصد ظرفیت اقتصاد ایران بر مبنای شرکت‌های کوچک و متوسط است که در شهرک‌های صنعتی مستقر هستند. سیاست ارتباط با اوراسیا در دولت‌های گذشته، به نحوی بوده که روی چند ۱۰ شرکت بزرگ خصولتی و دولتی تکیه کرده‌اند و از شرکت‌های کوچک و متوسط در تجارت با اوراسیا غفلت شده است.

یکتا، تأکید کرد: اتاق ایران باید مسیر ورود شرکت‌های کوچک و متوسط به بازار اوراسیا را هموار کند. متأسفانه سیاست‌های اقتصادی کشور به نحوی پیش رفته که شرکت‌های کوچک و متوسط را روز به روز ضعیف‌تر شده‌اند. اگر می‌خواهیم در اوراسیا موفق شویم، این شرکت‌ها را باید برگردانیم.

مرکز داوری اتاق ایران برای امضای پروتکل‌های حقوقی با اوراسیا، پیش‌قدم شود

او با بیان اینکه اولین مشکل ما در رابطه با اوراسیا، نقل و انتقالات بانکی و تک نرخی نبودن ارز است، تأکید کرد: دومین مشکل ما برای استفاده از فرصت تجارت آزاد با اوراسیا، نبود سیستم داوری‌های حقوقی است. مرکز داوری اتاق باید در این زمینه فعال‌تر شود. ما به دلیل تحریم‌ها در ناامن‌ترین دوران تجارت خود به سر می‌بریم. همه صادرکنندگان کشور در یک اتوبان یک‌طرفه حرکت می‌کنند. اول باید کالا را بفرستند بعد پول بگیرند و از آن‌سو هم اول باید پول بفرستند و بعد کالا بگیرند. این‌ها به حمایت حقوقی نیاز دارند اما مرکز داوری اتاق از این موضوع غفلت کرده است. مرکز داوری ما باید برای امضای پروتکل‌های حقوقی با اوراسیا پیش‌قدم شود.

صدور خدمات فنی و مهندسی، به جهش در رابطه ایران و اوراسیا منجر خواهد شد

نایب‌رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه، با بیان اینکه اتاق مشترک برنامه مشخص عملیاتی برای استفاده از فرصت تجارت آزاد با اوراسیا ارائه کرده است، گفت: این برنامه دو محور ظرفیت‌های اقلیمی کشور و خدمات فنی و مهندسی را مورد تأکید قرار داده است. اگر جهشی بخواهیم در تجارت با اوراسیا رقم بزنیم باید از خدمات فنی و مهندسی استفاده کنیم. هم جوانان مستعد داریم که می‌توانیم فضا را برای فعالیت آن‌ها فراهم کنیم تا مهاجرت نکنند و هم تولیداتی در زمینه خدمات فنی و مهندسی داریم که برای کشورهای اوراسیا جذاب است.

یکتا با بیان اینکه ایران بعد از روسیه دومین کشور دارای ظرفیت تولید در میان کشورهای اوراسیا است، افزود: ما اقلیم خاصی داریم که برای اوراسیا جذاب است و آن‌ها تنوع اقلیمی ایران را ندارند. اوراسیا هم در تأمین برخی از محصولات مهم کشاورزی و نهاده‌های دامی ایران نقش مهمی دارد. بنابراین هم در صادرات و هم در واردات ظرفیت زیادی برای تجارت با اوراسیا داریم.

او با اشاره به اینکه سهم ما از ۸۰۰ میلیارد دلار گردش مالی اوراسیا کمتر از ۴ میلیارد دلار است، بیان کرد: دلیل اصلی این امر این است که به بازیگران اصلی اقتصاد خودمان یعنی شرکت‌های کوچک و متوسط میدان ندادیم. در گذشته که این امکان فراهم شده بود که شرکت‌های خصوصی کوچک و متوسط در تجارت با ترکمنستان فعال شوند، از ۹ میلیارد دلار گردش مالی این کشور یک میلیارد دلار مربوط به ایران بود که عمده آن هم صادرات ایران به این کشور بود.

یکتا با بیان اینکه قوانین اوراسیا تیغ دو لبه است، افزود: تصمیم گیران اقتصادی باید برای این موضوع که ما بتوانیم تراز تجاری خود را با اوراسیا مثبت کنیم، برنامه‌ریزی کنند. در حالی که روسیه بالای ۷۰۰ میلیارد دلار گردش مالی در سال دارد، ما هنوز برای ترانزیت کالا به این کشور مشکل داریم و زیرساخت‌ها آماده نیست.