در شش ماه نخست سال جاری میلادی تعداد دزدیهای دریایی انجام شده در آسیا دو برابر تعداد دزدیهای انجام شده در این منطقه در دوره مشابه سال ۲۰۱۹ بوده است. بنا بر این گزارش، دو برابر شدن موارد دزدی دریایی در آسیا موجب نگرانی عمیق شده است. ممكن است از دید برخی افراد […]
در شش ماه نخست سال جاری میلادی تعداد دزدیهای دریایی انجام شده در آسیا دو برابر تعداد دزدیهای انجام شده در این منطقه در دوره مشابه سال ۲۰۱۹ بوده است. بنا بر این گزارش، دو برابر شدن موارد دزدی دریایی در آسیا موجب نگرانی عمیق شده است.
ممكن است از دید برخی افراد دزدی دریایی فقط جنبه افسانه ای داشته باشد و به زعم عده ای دیگر به قرون قبل مربوط باشد و یا حداقل كمتر كسی فكر كند كه دزدان دریایی با توجه به پیشرفت های حاصل شده در امور كشتی سازی و دریانوردی در قرن اخیر توانسته باشد به حیات خود ادامه دهد اما چنانچه مشهود است نه تنها دزدان دریایی هنوز درمناطق زیادی از آب های جهان به كشتی ها حمله ور می شوند بلكه آنها هم همپای دنیای مدرن، رشد و پیشرفت كرده اند.
در حالی که در ۶ ماه اول سال ۲۰۱۹ دزدی دریایی در آب های این قاره ۲۵ مورد بود، در ۶ ماه اول سال جاری میلادی ۵۰ دزدی دریایی در منطقه اتفاق افتاده است. بین ماه های ژانویه تا ژوئن، در تنگه سنگاپور که یکی از شلوغ ترین مسیرهای کشتیرانی تجاری است، ۱۶ فقره دزدی دریایی اتفاق رخ داده است. افزایش موارد دزدی دریایی به اشاعه ویروس کرونا ارتباط داده شده است.
این گزارش شش ماهه را پیمان همکاری منطقه ای برای مبارزه با دزدی دریایی و سرقت های مسلحانه از کشتی ها منتشر کرده است. در این گزارش همچنین گفته شده که این نوع حملات در بنگلادش، هند، اندونزی، فیلیپین، ویتنام و دریای جنوب چین نیز افزایش یافته است.
در صورتی که این حملات در خارج حوزه قضایی هر کشوری اتفاق بیافتد، دزدی دریایی محسوب می شود. سایر عملیات سرقت مسلحانه به شمار میروند. ماسافومی کارکوی، مدیر اجرایی پیمان همکاری منطقه ای برای مبارزه با دزدی دریایی و سرقت های مسلحانه از کشتی ها، می گوید افزایش این موارد موجب نگرانی است. در صورتی که با جرایم کوچک برخورد نشود، ممکن است مجرمان جسورتر شده و به کارهای جدی تری دست بزنند.
براندن پرینز، محقق دزدی دریایی در دانشگاه تنسی-ناکسویل، می گوید بسیاری از دزدی های دریایی و سرقت های مسلحانه در آسیا ناشی از فرصت طلبی است. بعضی مواقع دزدان دریایی ماهیگیران محلی هستند که دزدی دریایی را راهی برای افزایش درآمدشان می بینند. در سایر نقاط آسیا، بسیاری از جوانان بدون کار هستند که در جستجوی کار به باتام در اندونزی یا سایر جاها رفته اند.
دزدی دریاییِ فرصت طلبانه، درست مانند سرقت مسلحانه در خشکی است- اگر شما چیز باارزشی ببینید ممکن است به فکر برداشتن آن بیافتید. ما شاهد این گونه اتفاقات هستیم، جایی که سه تا هشت نفر که سوار یک قایق کوچکند ومعمولا چاقو یا سلاح دیگری با خود دارند برای دزدیدن چیزی وارد یک کشتی بزرگتر می شوند و بعد به سرعت از کشتی خارج می شوند.
از اشیایی که برای سرقت مورد توجهند می توان از آهن قراضه، قطعات موتور و تجهیزات مخابراتی از اتاق فرمان کشتی و وسایل شخصی متعلق به خدمه کشتی برای فروش مجدد در بازار سیاه، نام برد.
پرینز، می گوید اپیدمی جهانی ویروس کرونا ممکن است باعث ترغیب عده بیشتری برای ارتکاب عملیات جنایتکارانه در دریا شود. نگرانی من همیشه از این بوده که کووید-۱۹ تجارت جهانی را کاهش داده و در نتیجه موجب کاهش رشد اقتصادی، افزایش فقر و بیکاری شده و (بعد از آن) به دزدی دریایی بیشتری منجر شود. مسلماً این نگرانی وجود دارد که با کاهش تجارت، تعداد ملوان های کشتی ها هم کمتر شده (و در نتیجه) برای تحت نظرداشتن دزدهای دریایی یا سرقت های مسلحانه بالقوه، خدمه کمتری خواهد بود.
آدم دزدی در آسیا اتفاق می افتد گر چه موارد نادری است. در گزارش مورد بحث جزئیات حادثه ای که ماه ژانویه گذشته در نزدیکی ساحل لاهاد داتو، در مالزی اتفاق افتاد، شرح داده شده. پنج نفر از خدمه یک کشتی ماهیگیری که ربوده شده بودند هنوز در اسارت به سر می برند.
در پی این اتفاقات حملات خشونت آمیز در سطح جهان افزایش یافته است. دفتر دریانوردی بین المللی اعلام کرده که از ماه ژانویه جمعاً ۷۷ ملوان با هدف باجگیری به گروگان گرفته شده یا ربوده شده اند. دفتر دریانوردی بین المللی به خصوص از خلیج گینه در نزدیکی ساحل غرب آفریقا نام برده. بیش از ۹۰ درصد کل آدم ربایی دریایی جهان در این منطقه اتفاق افتاده است.
دزدی دریایی در غرب آفریقا در سال ۲۰۱۷ بیش از ۸۰۰ میلیون دلار خسارت بر جای گذاشت. هزینه انسانی هم نباید فراموش شود. برخی از گروگانها چند روز نگه داشته شدند تا پول پرداخت شود در حالی که سایرین سالها زندانی شدند و اسیران اغلب هدف ضرب و شتم، گرسنگی کشیدن، تهدیدها قرار گرفته و در شرایط غیرقابل تحمل نگهداری میشوند.