تلاش برای کاهش خشونت و طلاق در استان اردبیل؛ نگرانی از افزایش آسیب‏های اجتماعی
تلاش برای کاهش خشونت و طلاق در استان اردبیل؛ نگرانی از افزایش آسیب‏های اجتماعی

اشاره پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و مدیریت طلاق همواره به یکی از موضوعات اصلی تمامی جوامع تبدیل شده و این موضوع در استان اردبیل نیز به عنوان یک چالش اساسی مطرح است اما نیم نگاهی به آمار طلاق و ازدواج در استان اردبیل از وضعیت نگران کننده در این حوزه خبر می‌دهد. طلاق که در […]

اشاره

پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و مدیریت طلاق همواره به یکی از موضوعات اصلی تمامی جوامع تبدیل شده و این موضوع در استان اردبیل نیز به عنوان یک چالش اساسی مطرح است اما نیم نگاهی به آمار طلاق و ازدواج در استان اردبیل از وضعیت نگران کننده در این حوزه خبر می‌دهد.

طلاق که در دل خود انواع آسیب‌های اجتماعی را نیز در پی دارد، محدود به زوجین نیست بلکه دامنه وسیعتری از اطرافیان را نیز متأثر می‌کند؛ جدای از وارد آمدن آسیب‌های متعدد در زندگی فردی و اجتماعی زوجین در صورت داشتن فرزند شدت آثار سوء طلاق بیشتر نیز شده و گاها با عواقبی جبران ناپذیر همراه می‌شود.
وضعیتی که مسئولان استانی را نیز برآن داشته تا به موضوع مهار آسیب‌های اجتماعی تمرکز بیشتری داشته باشند.
با توجه به اهمیت موضوع، محوریت اصلی تشکیل شورای اداری استان اردبیل در سالن جلسات شهید رجایی استانداری در کنار تبیین برخورداری از روحیه بسیجی مسئولان و کارکنان دستگاه‌های اجرایی برای غلبه بر مشکلات، موضوع کاهش طلاق و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی بود.
معاون پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی در جلسه شورای اداری اردبیل عنوان کرد: خشونت، اعتیاد و طلاق از جمله آسیب‌های شایع اجتماعی در استان اردبیل هستند.
به گفته محمد نریمانی در شرایطی که در دهه‌های گذشته از هر ۲۰ ازدواج یک مورد به طلاق می‌انجامید، در برهه کنونی این آمار از هر ۶/۳ ازدواج به یک طلاق رسیده است.
وی عزم همگانی برای کاهش آسیب‌های اجتماعی در استان را مورد تأکید قرار داد و یادآور شد: دستگاه‌های اجرایی در ابعاد مختلف آموزشی و نهادینه سازی افزایش مهارت‌های ارتباطی زوجین می‌توانند مفید واقع شوند.
معاون پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی یادآور شد: با کارشناسی‌های انجام یافته طرح‌هایی از جمله مشاوره قبل از طلاق توافقی، طرح آموزش مهر برای متقاضیان طلاق، طرح ملاقات با فرزندان طلاق، طرح هجرت با هدف اصلاح و بازاجتماعی کردن زندانیان و طرح نماد با موضوع مراقبت اجتماعی دانش آموزان به منظور کاهش طلاق در استان اجرایی می‌شود. نریمانی تأکید کرد: انتظار ویژه‌ای از سوی ادارات مختلف برای مشارکت در طرح‌های مرتبط وجود دارد.
به گفته وی برنامه‌ها و طرح‌های پیشگیرانه تنها نباید محدود به ادارات شود، بلکه این طرح‌ها با جمع بندی و هماهنگی‌های به عمل آمده در کارخانه جات و واحدهای تولیدی و صنعتی بزرگ استان نیز اجرایی می‌شود.
معاون پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: بهره مندی از توان روحانیون به واسطه نفوذ اجتماعی مناسب این گروه برای بازگو کردن آسیب‌های طلاق و پیامدهای سوء آن به فرزندان در ابعاد مختلف تحصیلی و اجتماعی نیز می‌تواند راهگشا باشد.
نریمانی به برنامه‌های در دست اجرای فرهنگی و آموزشی در قالب مدیریت و کاهش آسیب‌ طلاق در استان نیز اشاره کرد و یادآور شد: درنظر داریم تا آموزش مشاوران دفاتر و مراکز مشاوره استان، آموزش مهارت‌های زندگی به کارکنان دستگاه‌های اجرایی، اجرای طرح مشاوره قبل از ازدواج و تبیین فواید و خدمات مشاوره برای اقشار مختلف جامعه با کمک روحانیون را در اولویت قرار دهیم.
فرمانده سپاه حضرت عباس (ع) استان اردبیل نیز در شورای اداری استان اردبیل با تبیین اهمیت جاری سازی تفکر بسیجی در جامعه، عنوان کرد: برخورداری از روحیه بسیجی در بین کارکنان دستگاه‌های اجرایی و آحاد مردم زمینه ساز پیشرفت و تعالی کشور در تمامی ابعاد و کاهش آسیب‌های اجتماعی می‌شود.
بابازاده در ادامه یادآور شد: ترویج گفتمان بسیج و بهره مندی از قابلیت‌های این قشر از دیگر راهکارهای مورد نیاز برای رفع مشکلات است. وی اهمیت موضوع تعلیم و تربیت صحیح و آموزش‌های لازم را نیز مورد تأکید قرار داد و ادامه داد: نیروهای مردمی بسیج در طرح‌های مختلف علمی، پژوهشی، خدمات رسانی، مدیریت مسائل اجتماعی نیز ورود جدی دارند و از این حضور فعالانه برای مدیریت آسیب‌ها و پیشگیری از آن می‌توان به شکل مطلوبی بهره برد.
به گزارش مهر، یکی دیگر از طرح‌های مهم و کاربردی که در موضوع پیشگیری از طلاق و افزایش ازدواج‌های موفق در استان اردبیل مطرح است، جدی گرفتن مشاوره‌های کاربردی پیش از ازدواج است. در این خصوص معاون استانداری اردبیل می‌گوید: به طور قطع پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی با مشاوره‌های روان شناسی قبل از ازدواج امکان پذیر می‌شود.
گفتنی است در سالیان اخیر افزایش حساسیت مدیران اجرایی استان اردبیل برای ورود جدی به موضوع کاهش طلاق بسیار ارزشمند به نظر می‌رسد تا امیدواری‌ها برای پیشگیری از طلاق و یا به حداقل رساندن آثار سوء جدایی زوجین از همدیگر بیشتر شود. فقط آنچه که در این میان مورد تأکید است، توجه بیشتر به اجرای برنامه‌های عملیاتی و کاربردی خروجی محور بوده تا در نهایت مسیر تحقیقات منجر به بهبود وضعیت ازدواج و طلاق در استان گردد/مهر.