اهدای خون هر انسان میتواند جان سهنفر را نجات دهد. این مطلبی است که کارشناسان به آن تاکید دارند و می گویند نياز به خون و فرآورده هاي آن مختص زماني خاص نيست و اين نياز هميشگي و به صورت روزانه است. سخنگوی سازمان انتقال خون استان تهران را از نظر اهدای خون در […]
اهدای خون هر انسان میتواند جان سهنفر را نجات دهد. این مطلبی است که کارشناسان به آن تاکید دارند و می گویند نياز به خون و فرآورده هاي آن مختص زماني خاص نيست و اين نياز هميشگي و به صورت روزانه است. سخنگوی سازمان انتقال خون استان تهران را از نظر اهدای خون در سال ۹۸، اولین استان معرفی کرد و در تازه ترین گزارش خود گفت که در سال ۱۳۹۸ از مجموع دو میلیون و ۴۰۶ واحد خون اهدایی در کل کشور، ۳۰۵ هزار واحد در استان تهران اهدا شده است که این میزان ۱۵.۳ درصد کل خون های اهدایی کشور را شامل میشود. به گفته دکتر بشیر حاجیبیگی استان فارس و خراسان رضوی رتبه های دوم تا سوم را به خود اختصاص داده اند.
شاخص اهدای خون به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت در سال ۹۸ نزدیک به ۲۴.۲ در کشور بوده است. باید توجه کرد که استانهای سمنان با ۴۱ نفر، در مازندران با ۳۸ نفر، یزد با ۳۲ نفر و گیلان با ۳۱ نفر بالاترین میزان شاخص اهدای خون را به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت داشتهاند. یعنی به عنوان مثال در سمنان از هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت ۴۱ نفر خون اهدا کردند و اقبال بیشتری نسبت به اهدای خون وجود داشته است. حاجی بیگی با بیان این مطلب گفت: بیشترین میزان رشد اهدای خون در کشور در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ مربوط به استانهای خراسان شمالی با ۱۲ درصد رشد، چهارمحال بختیاری با هفت درصد رشد و گلستان با دو درصد رشد بوده است. در عین حال بیشترین میزان رشد در شاخص اهدای خون بانوان در سال ۹۸ مربوط به استانهای خراسان شمالی با ۱.۵ درصد رشد، چهارمحال بختیاری با ۱.۴ درصد رشد، البرز با ۰.۷ درصد رشد و فارس با ۰.۵ درصد رشد بوده است.
مشارکت کمرنگ بانوان در اهدای خون
در سال ۱۳۹۸ از ۱۰۰ درصد خونهای اهدایی کشور، ۴.۳ درصد سهم بانوان بوده و ۹۵.۷ درصد خونهای اهدایی در کل کشور مربوط به آقایان بوده است. به گفته سخنگوی سازمان انتقال خون بنابراین در حالی که ۲۰ میلیون نفر از بانوان ایرانی دارای شرایط اهدای خون هستند، اما شاهد مشارکت کمرنگ بانوان در امر اهدای خون هستیم. حاجیبیگی با بیان اینکه در برخی استانهای کشور نیاز به خون و فرآوردههای آن برای بیماران خاص مانند تالاسمی ها و … بیشتر است، گفت: استانهایی مانند سیستان و بلوچستان، مازندران، گیلان، فارس، خوزستان، کرمان، تهران، بندرعباس و بوشهر از جمله این استانها هستند. باید توجه کرد که نزدیک به ۲۰ درصد کل خونهای اهدایی در کشور به مصرف بیماران خاص و بیماران تالاسمی میرسد.
حاجیبیگی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۸، دو میلیون و ۵۵۳ هزار نفر جهت اهدای خون در سراسر کشور به مراکز انتقال خون مراجعه کردهاند ادامه داد: از این تعداد مراجعه دو میلیون و ۴۰۶ هزار واحد خون اهدا شده است. در عین حال شاخص اهدای خون مستمر در کشور در سال ۹۸ نزدیک به ۶۰ درصد بوده است. شاخص اهدای خون مستمر در هر کشور نشان دهنده شاخص ارتقاء بوده و اهداکننده مستمر شخصی است که در سال حداقل دو بار موفق به اهدای خون میشود. گفته میشود که ضریب امنیت و سلامت خون اهداکنندگان مستمر، بسیار بیشتر از اهداکنندگان بار اول است. استان سمنان با دارا بودن ۷۹ درصد اهدای مستمر رتبه اول را در این حوزه در کشور به خود اختصاص داده و خراسان جنوبی و بوشهر رتبه دوم و سوم را در این زمینه به خود اختصاص دادهاند.
اهدای خون؛ اقدامی ضروری است
آنگونه که سخنگوی سازمان انتقال خون استان تهران تاکید کرد: در سال ۹۸، نزدیک به ۲۳۷ هزار و ۴۰۰ نفر برای بار اول در کشور اقدام به اهدای خون کردهاند، همچنین شاخص اهدای خون بانوان در کشور در سال ۱۳۹۸، ۴.۳ درصد بوده و استان لرستان با ۸ درصد، مرکزی با ۷.۱ درصد، کردستان با ۶.۹ درصد و سیستان و بلوچستان با ۶.۹ درصد رتبه های اول تا چهارم را در این زمینه دارا هستند.
در حال حاضر از نظر تامین خون و فرآوردههای آن در اورژانس و بیمارستانهای تهران هیچ مشکلی نداریم. حاجی بیگی با بیان این مطلب ادامه داد: البته باید توجه کرد که نیاز به خون و فرآوردههای آن به صورت روزانه و همیشگی بوده و بنابراین به صورت روزانه به حضور اهدا کنندگان خون نیاز داریم.
به گفته سخنگوی سازمان انتقال خون استان تهران ۹۰ درصد اهدا کنندگان خون در کشور دارای گروه خونی مثبت هستند و ۱۰ درصد از اهداکنندگان خون کشور دارنده گروه های خون منفی اند. همچنین ۳۳ تا ۳۴ درصد از اهدا کنندگان خون در کشور دارای گروه خونی o مثبت بوده و این گروه فراوانترین گروه خونی در کشور محسوب میشود. همچنین یک درصد از اهدا کنندگان خون در کشور دارای گروه خونی AB منفی بوده که نایابترین گروه خونی در کشور محسوب میشود.