گروه اجتماعی در نشست خبریِ آنلاینِ اخیرِ مسوولان محیط زیست، اخبار تازه‌ای در موردِ تالاب‌ها، وضعیت محیط زیست سیستان و همچنین مرگ مشکوک فوک‌های خزری بدست آمد. ابتدا مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در بسیاری از حوضه‌های تالابی و آبی کشور بیشتر از ظرفیت بهره‌برداری شده و اگر به […]

گروه اجتماعی

در نشست خبریِ آنلاینِ اخیرِ مسوولان محیط زیست، اخبار تازه‌ای در موردِ تالاب‌ها، وضعیت محیط زیست سیستان و همچنین مرگ مشکوک فوک‌های خزری بدست آمد.

ابتدا مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در بسیاری از حوضه‌های تالابی و آبی کشور بیشتر از ظرفیت بهره‌برداری شده و اگر به بحث تامین حقابه در این مناطق تخصصی پرداخته نشود در بحث تامین حقابه دچار چالش‌های عدیده‌ای خواهیم شد.
آرزو اشرفی زاده در این نشست خبری آنلاین افزود: این میزان آبی که در قالب حقابه تالاب ها تامین شده کفاف نیاز آبی تالاب های کشور را نمی دهد،‌ نیاز آبی تالاب ها به عنوان یک طلب و حد پایه برای زنده ماندن تالاب ها است که باید تامین شود.
وی اظهار داشت: حقابه تالاب های کشور یکی از وظایف اصلی دفتر حفاظت و احیای تالاب ها است که بر این اساس میزان حقابه تالاب ها که وظیفه سازمان محیط زیست است تعیین شده و تامین آن وظیفه وزارت نیرو است که برای این منظور مکاتبات زیادی صورت گرفته و کمیته مشترک آب و محیط زیست با ساختار جدیدی در وزارت نیرو بر اساس حوزه های آبخیز کشور تشکیل شده و منتظر برگزاری جلسات آن هستیم تا حقابه تالاب ها در آن گنجانده شود.
اشرفی زاده ادامه داد: در بسیاری از حوضه های تالابی و آبی کشور بیشتر از ظرفیت منابع موجود بهره برداری صورت گرفته و بارگذاری شده است و اگر به بحث تامین حقابه در این مناطق تخصصی پرداخته نشود در بحث تامین حقابه دچار چالش های عدیده ای خواهیم شد. چنانکه این اتفاق تاکنون تا افتاده باشد.
وی گفت: موضوع مهم دیگر بحث مدیریت زیست بومی برای تالاب های کشور است، با توجه به اینکه بیشتر تالاب ها در پایاب خوضه آبخیز قرار دارند عملکردهای توسعه ای و فعالیت های انسانی تاثیر زیادی بر آنها دارد و اثرش را نشان می دهد که در این راستا بحث همکاری ذیفغعان در دستور کار بوده است، در این راستا ساختارهایی در قالب ستاد ملی هماهنگی تالاب های کشور پیش بینی کردیم که پیش بینی می شود بهار امسال جلسات ستاد برگزار شود، تاکنون نیز چهار جلسه در راستای هماهنگی ستاد برگزار شد که نتایج خوبی داشته است و اجرایی شدن آنها را در دستور کار داریم.
اشرفی زاده اظهار داشت:‌ پایش تالاب ها یکی از اقدامات اساسی و موثر در حفاظت از تالاب ها است که بر این اساس پایش تالاب ها با استفاده از تصاویر ماهواره ای انجام می شود. همچنین لایروبی مسیرهای منتهی به تالاب ها و تجهیز و ساخت پاسگاه ها برای بالا بردن سطح حفاظتی تالاب ها نیز در حال انجام است.
وی گفت:‌ حقابه تالاب های کشور سال گذشته تامین نشده بود و در برخی موارد که نیز تامین شد، اندک و ناکافی بوده است.
سرپرست دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان محیط زیست از انجام مطالعات احیا و تامین و حقابه دریاچه نمک قم خبر داد و گفت: برداشت نمک، فشار زیادی را به سطح شکننده این اکوسیستم تحمیل می کند، دریاچه نمک قم در پایاب حوضه آبخیز هفت استان واقع شده، از این رو از نظر تامین منابع آب وضعیت پیچیده ای دارد.
وی با بیان اینکه احیای این دریاچه با همکاری همه ذینفعان در دستور کار قرار دارد، افزود: برای تامین حقابه دریاچه نمک با وزارت نیرو پیش خواهیم رفت، درخواست های زیادی برای برداشت نمک و بارگذاری بر روی اکوسیستم شکننده این تالاب وجود دارد که برداشت نمک به صورت شورابه فشار بیشتری را به سطح شکننده این اکوسیستم تحمیل می کند.
اشرفی زاده از انجام مطالعات جامع در این زمینه تحت نظر وزارت صنعت معدن تجارت و شرکت های متقاضی خبر داد و گفت: به رغم اینکه مجوزهای برداشت آن صادر شده بود، اجازه برداشت در حال رفت و برگشت است چون شرکت های بهره بردار حتما باید ملاحظات زیست محیطی را مد نظر قرار دهند.

تهیه برنامه حفاظت از تالاب ها برای سال ۲۰۲۲
مدیر ملی پروژه های تالاب ها نیز گفت: در حال برنامه ریزی برای تالاب های اصلی کشور در سال ۲۰۲۲ هستیم که بر این اساس این برنامه ها را برای تالاب هایی که برنامه حفاظتی دارند نیز تهیه خواهیم کرد که اکنون برای سه تالاب ارومیه، شادگان و بختگان با تمرکز بر فعالیت های پروژه ای انجام شده است.
مهری اثنی عشری افزود: در چهار حوزه اصلی از جمله توسعه استقرار زیست بومی در حفاظت و احیای تالاب ها ، استفاده از بزارهای نوآورانه و پایش آنلاین تالاب ها فعالیت می کنیم، در تلاشیم تا رویکردهایی که نسبت به آب و هوا هوشمند هستند را ترویج دهیم و معیشت جامعه محلی، آگاهی رسانی عمومی و جلب مشارکت جوامع محلی در راستای حفاظت از تالاب ها نیز جزو برنامه های در دست اجرا است.
وی اظهار داشت: تلاش می کنیم تا تجربه ای که در حوضه دریاچه ارومیه کسب شده است و به مدل مشارکتی جوامع محلی رسیدیم را به سایر تالاب های کشور تعمیم دهیم و دستورالعمل های مرتبط را تهیه وم در اختیار دولت قرار دهیم تا برای حفاظت از تالاب های کشور استفاده کنند.

برنامه ریزی های خوبی برای پروژه سیستان در سال ۲۰۲۲ برای اجرا در دست اجرا داریم
همچنین سرپرست پروژه ارتقاء مدیریت یکپارچه منابع طبیعی برای احیای زیست‎ بوم های تالابی و حمایت از توسعه معیشت‌های جایگزین جوامع محلی (‌با نام اختصاری پروژه سیستان) گفت: این پروژه به عنوان یک پروژه مشترک بین المللی میان سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه توسعه ملل متحد از دو سال پیش آغاز شد و با توجه به اینکه این موضوع مقارن شد با شیوع ویروس کرونا مجبور شدیم حضور فیزیکی را در منطقه کمتر کنیم و بیشتر به بخش برنامه ریزی و شناخت از منطقه بپردازیم که نتایج خوبی از این مطالعات به دست آوردیم و در سال ۲۰۲۲ میلادی برنامه ریزی های خوبی را برای اجرا در دست اجرا داریم.
ندا فلسفی با بیان اینکه در راستای مطالعات صورت گرفته به پنج پتانسیل در منطقه دست یافتیم که در راستای آمایش سرزمین به آنها خواهیم رسید، افزود: یکی از آنها انرژی بادی و خورشیدی است که در منطقه از پتانسیل خوبی برخوردار است، کشاورزی سازگار با اقلیم موضوع بعدی است که بر این اساس اقدامات در حوزه کشاورزی باید سازگار با اقلیم منطقه باشد، گردشگری پتانسیل دیگر منطقه است، بحث کسب و کارهای خرد خانگی و معیشت های جایگزین در منطقه پتانسیل بعدی است. پنجمین موضوع مرزی بودن منطقه است که یکی از پتانسیل های شناخته شده است که بحث رویدادهای مشترک با افغانستان را مد نظر قرار می دهد که امیدواریم با توجه به شرایط مثبتی که در منطقه حاصل می شود بتوانیم رویدادهای مرزی را تعریف کنیم که در این راستا می توان بر روی موضوعات تجاری و میراث فرهنگی منطقه متمرکز شد همچنین می توان به موضوع آب پرداخت که برای احیای هامون می تواند کمک کننده باشد.
پروژه «ارتقای مدیریت جامع منابع طبیعی برای احیای اکوسیستم تالاب و حمایت از معیشت‌های جایگزین جوامع محلی» با نام اختصاری پروژه سیستان به عنوان پروژه‌ای مشترک میان سازمان حفاظت محیط زیست، برنامه توسعه ملل متحد با حمایت مالی اتحادیه اروپا است که از سال ۲۰۲۰ آغاز به کار کرده است.
اهداف اصلی این پروژه شامل تلاش برای مدیریت یکپارچه منابع طبیعی و توسعه اقتصادی – اجتماعی منطقه سیستان با تاکید بر حمایت از معیشت ‎های جایگزین منطبق بر مزیت های رقابتی است.

منتظر پاسخ جمهوری‌ آذربایجان درمورد مرگ فوک‌های خزری هستیم
مدیرکل دفتر حفاظت از زیست بوم‌های دریایی سازمان محیط زیست گفت: پس از تلف شدن فوک‌های خزری در پی رزمایش جمهوری آذربایجان، وزارت خارجه از کشورهای حاشیه خزر خواست تا درباره علل مرگ فوک‌ها توضیحاتی دهند که هنوز این کشور جوابی نداده است.
داود میرشکار در نشست خبری آنلاین، به تلف شدن فوک های خزری در پی رزمایش جمهوری آذربایجان اشاره کرد و افزود: از وزارت خارجه به عنوان دستگاه دیپلماسی خواستیم این موضوع را از کشورهای حاشیه خزر پیگیری کند و از میان این کشورها، روسیه پاسخگو بود و عوامل مرگ و میر فوک ها در این کشور مطرح شده و مواردی که به صورت طبیعی اتفاق افتاده بود واکاوی شده است.
وی تاکید کرد: اما جمهوری آذربایجان درباره تلفات فوک خزری پاسخی نداده و امیدواریم پیگیری های دستگاه وزارت خارجه در این زمینه ادامه داشته باشد.
چندی پیش خبر مرگ ۱۴ قلاده فوک خزری در سال جاری را مدیر کل محیط زیست مازندران به عنوان «تلفات غیرعادی» یاد کرده بود.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی گفته بود که از ابتدای سال جاری شاهد تلفات غیر عادی فوک ها در سواحل دریای خزر در استان مازندران هستیم که تاکنون تعداد آنها به ۱۴ قلاده رسیده است.
میرشکار گفت: همچنین با همکاری منطقه آزاد انزلی ایجاد مرکز امداد و نجات فوک خزری را در دستور کار داریم که امیدواریم هر چه زودتر عملی شود.