جمله: سیستان و بلوچستان را از گذشته های دور تا امروز با مؤلفه های فرهنگ و هنرش می شناسند، فرهنگ و هنری که می تواند به عامل مهم انسجام اجتماعی و وفاق ملی تبدیل شود. فرهنگ این مردمان که جزء اصیل ترین فرهنگ های ایرانی بوده با حفظ مؤلفه های فرهنگ ایرانی از […]
جمله: سیستان و بلوچستان را از گذشته های دور تا امروز با مؤلفه های فرهنگ و هنرش می شناسند، فرهنگ و هنری که می تواند به عامل مهم انسجام اجتماعی و وفاق ملی تبدیل شود. فرهنگ این مردمان که جزء اصیل ترین فرهنگ های ایرانی بوده با حفظ مؤلفه های فرهنگ ایرانی از جمله لباس، سنت ها و آداب و رسوم جلوه ای خاص را به نمایش گذاشته می شود. باید از بعد فرهنگی به استان سیستان و بلوچستان نگریسته شود تا از این طریق چالش های اقتصادی را هم بتوان سامان داد. زیرا محرومیت زدایی و اشتغال پایدار در سایه توجه به مسائل فرهنگی محقق می شود. به گفته کارشناسان، سیاست های کلان کشور به این منطقه باید با اولویت دادن به فرهنگ دنبال شود، مردم استان دارای فرهنگ غنی هستند اما نیاز دارند دروازه های توسعه و خطوط ارتباطی استان تقویت شود تا پیوند عملی مردم استان با ایران اتفاق بیفتد.
استان سیستان و بلوچستان داراي فرهنگ بسيار متنوع و تاريخ کهن و يکي از غني ترين استان های ایران است که از حيث آثار باستاني نیز در دوره هاي تاريخي تمدن و فرهنگ بشر و حتي ما قبل تاريخ جایگاه برجسته ای دارد. با برقراري رابطه بين فرهنگ و گردشگري اين گنجينه به منبع خوب و جاذبه ای ارزشمند براي جذب گردشگران داخلي و خارجي تبديل شده و هر سال شاهد حضور تورهای داخلی و خارجی برای آشنایی با اصالت فرهنگی سیستان و بلوچستان هستیم.
معاون گردشگری سیستان و بلوچستان معتقد است که سرمایه های انسانی فراوانی در این استان وجود دارد که مستلزم توجه بیشتر، سازماندهی و ایجاد بستر برای نقش آفرینی است. به گفته مجتبی میرحسینی، سیستان و بلوچستان را از گذشته های دور تا امروز با مؤلفه های فرهنگ و هنرش می شناسند بنابراین فرهنگ می تواند به عامل مهم انسجام اجتماعی و وفاق ملی تبدیل شود. وی به ابعاد فرهنگی صورت گرفته در استان اشاره می کند و می افزاید: كتابچه فرهنگ سیستان و بلوچستان در سايه قوميت ها و خرده فرهنگ هاي محلي با بهره گيري از امكانات محيطي و بالندگي انديشه، با زيبايي رنگ ها و طرح ها مطابق با شيوه زيست انساني هوشمندانه به نگارش درآمده است. به گفته میرحسینی؛ جلوگیری از ساخت فیلم هایی که استان را تخریب می کنند و اختصاص برنامه های تخصصی به استان که تصویر مخدوش استان را بتوان به سمت و سویی واقعی سوق داد از جمله درخواست های مردم به منظور تاثیر بلند مدت در نگاه ها است.
وی ادامه می دهد: برگزاری رویدادهای ملی و بین المللی کشور در استان با هدف توزیع سفر و کسب سهم واقعی استان از درآمدهای گردشگری می تواند شرایط را برای ایفای نقش استان در سطح ملی افزایش دهد.
توسعه جوامع محلی
قرار گرفتن پنج اثر در فهرست میراث جهانی، نشان از درک اهمیت ظرفیت های استان سیستان و بلوچستان برای یونسکو است. در همین زمینه سایر نهادهای فرهنگی کشور نیز باید گام های عملیاتی در راستای معرفی و برجسته کردن موسیقی و فرهنگ و هنر استان انجام دهند تا بتوان در سایه این اقدامات هدفمند کسب و کار های کوچک جامعه محلی را توسعه داده و از مهاجرت مردم استان به صورت عملی جلوگیری شود.
معاون گردشگری سیستان و بلوچستان اصالت فرهنگی این استان را یک ظرفیت بزرگ می داند و می گوید: لازمه اقدامات فرهنگی برای توسعه استان توجه به مزیت مرز با کشورهای همسایه است. میرحسینی با بیان اینکه تعریف عمق استراتژیک در افغانستان و پاکستان، محیط کلان توسعه گردشگری استان را در کنترل دستگاه های تخصصی برای پیشبرد اهداف قرار خواهد داد می افزاید: برنامه اقدام مشترک ایران، افغانستان و پاکستان با توجه به روابط و اشتراکات تاریخی و فرهنگی می تواند کلید ورود به بازار گردشگری چین، هند و جنوب شرق آسیا باشد.
وی معتقد است: هر اندازه سرمایه گذاری دولتی در استان صورت بگیرد، اما فراتر از مرزها، بینش توسعه اتفاق نیفتد؛ کارها پایدرا نیست و کوتاه مدت است و زمانی می توان چشم انداز تعریف کرد که در سطح کلان بین سه کشور تعاملات جدی تر مانند عراق، لبنان و سوریه شکل بگیرد. معاون گردشگری سیستان و بلوچستان در ادامه می افزاید: سطح همکاری ها در بخش های مختلف بر اساس نیاز طرفین مانند انرژی، ترانزیت، علوم، فناوری، فرهنگی، گردشگری، حمل و نقل و خطوط ریلی نیاز به بازتعریف مجدد بر اساس سند روشن و مطالعات دقیق دارد.
وی با اشاره به اهمیت همکاری ها و نقش آفرینی بخش خصوصی تاکید می کند که ایجاد میزکار سه جانبه بخش خصوصی سه کشور نیز می تواند باعث همراهی در سطوح مختلف برای رسیدن به توسعه و رشد اقتصادی باشد.
میر حسینی در پایان می افزاید: تلاش های مشترک فعلی در سطح مبادلات تجاری مقدمه افزایش همکاری ها در سایر بخش هاست و گسترش رفاه و توسعه اقتصادی منطقه با تبدیل چالش ها به فرصت امکانپذیر خواهد بود که نیاز به تصمیمات به هنگام، دقیق و استراتژیک دارد.