جزئیات حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و پرداخت یارانه جدید
جزئیات حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و پرداخت یارانه جدید

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اعلام اینکه دولت حتی در نیمه دوم امسال هم حق قانونی برای استفاده از ارز ترجیحی ندارد و مجوزی برای ادامه در سال آینده نیست گفت که افزایش قیمت‌ها بعد از حذف طبیعی است ولی با حمایت و پرداخت ریالی، قدرت خرید حدود پنج دهک افزایش پیدا می‌کند ولی […]

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اعلام اینکه دولت حتی در نیمه دوم امسال هم حق قانونی برای استفاده از ارز ترجیحی ندارد و مجوزی برای ادامه در سال آینده نیست گفت که افزایش قیمت‌ها بعد از حذف طبیعی است ولی با حمایت و پرداخت ریالی، قدرت خرید حدود پنج دهک افزایش پیدا می‌کند ولی دهک‌های پردرآمد باید پول بیشتری خرج کنند.
بودجه ۱۴۰۱ پاسخگو است
در ابتدای این نشست مسعود میرکاظمی -رئیس سازمان برنامه و بودجه – با اشاره به وضعیت منابع غنی ایران گفت که علی رغم تمام این امکانات این موضوع مطرح است که چرا اوضاع اقتصادی مردم مناسب نیست و چند دهک وضعیت مناسبی ندارند، چرا رشد اقتصادی آن طور که هدف گذاری شد محقق نشده یا بیکار دو رقمی است وقتی که هدف گذاری‌ها به گونه‌ای دیگر بوده است. وی گفت: وقتی اهداف کلان محقق نمی‌شود نمی‌دانم باید از چه کسی سوال کنیم یا مورد سوال قرار دهیم پس بودجه باید پاسخگو باشد و اهداف را پوشش دهد، بر این اساس جهت گیری بودجه ۱۴۰۱ رفتن به سمت پاسخگویی است.
ارز ۴۲۰۰ یک نامعادله است
میرکاظمی در رابطه با جریان حذف ارز ۴۲۰۰ در سال آینده و چگونگی هزینه کرد منابع ناشی از آن که حداقل ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است توضیحاتی ارائه کرد و گفت که دولت برای سال جاری هشت میلیارد دلار ظرفیت استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومانی داشته است و این تمام شده و برای نیمه دوم سال امکان استفاده نداشته است ولی به هر ترتیب برای اینکه به مردم فشاری وارد نشود تاکنون ادامه دارد. رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه اگر بخواهیم اقتصاد یک کشور را بهم بریزیم کافی است که یک نامعادله به آن اضافه کرد گفت: ارز ۴۲۰۰ یک نامعادله بود که باید در مورد آن تصمیم گرفت بر این اساس در حال حاضر هم ابعاد آن تا پایان سال در حال بررسی است و برای سال بعد شفاف خواهد شد.
نیاز ارز ۴۲۰۰ به ۱۸ میلیارد دلار رسیده است
وی با بیان اینکه زمانی که دولت را تحویل گرفتیم برخی ذخایر راهبردی بین ۳۰ تا ۷۰ درصد از سقف خود پایین‌تر بود ادامه داد: بر این اساس باید این ذخایر تکمیل می‌شد ولی در مجموع با دو مشکل مواجه هستیم اول نیاز به افزایش واردات به دلیل کاهش تولید داخل که در اثر خشکسالی اتفاق افتاده و دیگر افزایش تند قیمت در بازار جهانی که برخی اقلام مانند روغن تا دو برابر گران شد، نیاز بود رقم ارز ۴۲۰۰ از هشت به ۱۸ میلیارد دلار افزایش پیدا کند در حالی که چینن مجوزی نبود و باید در نیمه دوم امسال تعیین تکلیف می شد.
گرانی طبیعی است
وی همچنین با اشاره به اینکه تورم و افزایش قیمت کالا بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ را رد نمی کنیم گفت: به هر صورت این افزایش قیمت با توجه به انتظارات تورمی طبیعی است ولی باید توجه داشت که در حال حاضر هم برخی کالایی که مستقیم یا غیر مستقیم از ارز ۴۲۰۰ استفاده می کنند مطابق با نرخ ترجیحی نیست و دلیلی ندارد ارز در بازار بریزیم و دلالان و واسطه ها از آن سواستفاده کنند.

مبلغ جدید یارانه چقدر است؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه با اشاره به اینکه برای جبران حذف ارز ۴۲۰۰ و حمایت از دهک‌های پایین حدود ۱۰۰ هزار میلیارد پیش‌بینی شده است و مبلغ پرداختی بابت حذف ارز ۴۲۰۰ احتمالا بین ۹۰، ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان در دهک‌های پایین متغیر خواهد بود. به گفته میرکاظمی، جریان به نحوی خواهد بود که قدرت خرید حدود پنج دهک پایین افزایش یافته و دهک‌های بالا که سرانه مصرف بالاتری دارند پول بیشتری خرج خواهند کرد. وی این را هم گفت که در حال حاضر ۸۵ میلیارد دلار یارانه پنهان پرداخت می‌شود که عمده آن را پردرآمدها مصرف می کنند در حالی که کسی نسبت به این موضوع اعتراض ندارد ولی دولت سعی بر تغییر این روال دارد. میرکاظمی همچنین گفت که پرداخت یارانه نقدی و معیشتی هم در سال بعد ادامه دارد ولی به گونه‌ای که یارانه پردرآمدها حذف و به سمت کم درآمدها حرکت و افزایش پیدا کند.

توقف ۳۰ ساله صادرات ایران
رئیس اتاق ایران گفت: طی ۳۰ سال گذشته ایران از نظر صادرات رشدی نداشته در حالی که ترکیه ۷ برابر و مالزی ۳ برابر افزایش صادرات داشته‌اند. غلامحسین شافعی در مراسم روز ملی صادرات، اظهار کرد: صادرکنندگان نمونه سه سال اخیر وضعیت متفاوتی نسبت به گذشته داشته و صادرات با مشقت، مرارت و با نامهربانی و برخورد اهانت‌آمیز مواجه بوده است. رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: در سی سال قبل از سال ١٩٩٠ تا ٢٠٢٠ اگر رقم صادرات را مقایسه کنیم، ایران در صادرات رشد نداشته است؛ این در حالی است که در این سی سال صادرات ترکیه هفت برابر و مالزی سه برابر افزایش داشته و در عین حال، بیشتر از نیمی از صادرات کشور صادرات نفت بوده و بخش عمده‌ای از ٥٠ درصد باقیمانده نیز خام فروشی بوده است. از نظر درجه اعتبار بازار بین المللی و در زنجیره ارزش جهانی، جایگاه مناسبی نداریم. وی گفت: اگر صادرات از رشد مناسب برخوردار نبوده و ارزآوری نکند، آینده اقتصاد ایران با چالش مواجه خواهد شد. رئیس اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: صندوق توسعه ملی برای این به وجود آمده که نگاه بودجه‌ای به آن صورت نگیرد؛ اما تاکنون بر اساس مفاد اساسنامه‌ای عمل نشده است.

آغاز طرح سه ساله شورای جهاد آبرسانی در روستاها
وزیر نیرو با اشاره به اقدامات بسیجیان متخصص صنعت آب و برق، از آغاز برنامه سه ساله شورای جهاد آبرسانی در روستاها خبر داد. علی‌اکبر محرابیان در همایش سراسری رده‌های مقاومت بسیج صنعت آب و برق، با اشاره به آغاز فعالیت شورای جهاد آبرسانی اظهار کرد: این شورا در چارچوب برنامه سه ساله با استفاده از ظرفیت‌ گروه‌های جهادی که عمدتاً از بسیجیان تشکیل شده، یک حرکت سراسری و عظیمی را در روستاها شروع کرده است. وی با بیان اینکه باید حرکت ایثارگرانه و جهادی را در آبرسانی و برق‌رسانی شروع کنیم، تصریح کرد: در موضوع آب و برق باید حرکت‌های جهادی را با کمک متخصصان به‌ویژه بسیجیان آغاز کنیم و برای تامین دو کالای مهم آب و برق غفلت نکنیم. محرابیان با اشاره به آغاز اقدامات عظیم وزارت نیرو در چندماه اخیر گفت: معتقد به اجرای برنامه ارائه شده به مجلس هستیم و به هیچ‌وجه بهانه‌های مختلف از جمله تحریم را قبول نداریم. وزیر نیرو خاطرنشان کرد: صنعت آب و برق بیش از ۵۷ درصد صادرات خدمات فنی مهندسی را بر عهده دارد. محرابیان اظهار کرد: بسیج هدیه و میراثی ارزشمند است که با نوآوری امام خمینی (ره) تاسیس و الگویی ایثارگرانه که در سطح ایران و جهان نمایان شد.

روابط تجاری باید از حالت دولت – دولت خارج شود
وزیر صمت با بیان اینکه روابط تجاری باید از حالت دولت – دولت خارج شود، گفت: ایجاد سکوهای تولید کالاهای ایرانی در کشورهای دیگر در دستور کار است. سید رضا فاطمی‌امین در مراسم روز ملی صادرات، اظهار کرد: سیاستگذاری برای صادرات بسیار مهم است و اگر این سیاستگذاری نادرست باشد تا مدت‌ها سیاستگذاری‌های غلط ادامه خواهد یافت. ترازهای اشتغال، آب و سرمایه گذاری و مواردی از این دست هستند که برای سیاست‌گذاری در حوزه صادرات باید لحاظ شوند. وزیر صمت افزود: هدفگذاری افزایش پنج میلیارد دلاری در حوزه صادرات در حال تحقق است اما بخش عمده آن متانول است که نباید این رویه تداوم یابد و باید از صادرات این‌چنینی عبور کرده و به سمت صادرات کالا با ارزش افزوده بالا برویم. وزیر صمت تصریح کرد: در حال حاضر اکثر روابط تجاری ایران با کشورهای دنیا به صورت دولت با دولت است که باید تبدیل به کسب و کار شود تا از این طریق رابطه اقتصادی مستحکم‌تری داشته باشیم. فاطمی‌امین گفت: ایجاد سکوهای تولید کالاهای ایرانی در سایر کشورها در دستور کار است و باید از صادرات مواد اولیه به سمت صادرات ماشین آلات و تجهیزات برویم. به گفته وی، کشورهای پاکستان، سوریه، عراق و ارمنستان ظرفیت ایجاد سکوی تولید را دارند.

 

ورود ۴ هزار واحد صنعتی به چرخه تولید
معاون امور صنایع وزیر صنعت گفت: چهار هزار واحد صنعتی با اشتغال‌زایی مستقیم ۹۰ هزار نفری، از ابتدای امسال تا پایان مهرماه به چرخه تولید اضافه شده‌اند که در این بازه زمانی شاهد رشد ۱۵ درصدی اشتغال صنعتی هستیم. مهدی صادقی نیارکی در پانزدهمین جشنواره ملی تولیدکنندگان ومدیران جوان با تبیین روند رشد شاخص‌های کلان صنعتی اعلام کرد: ۴ هزار واحد صنعتی با اشتغالزایی مستقیم ۹۰ هزار نفری طی هفت ماهه اخیر به چرخه تولید اضافه شده اند که در این بازه زمانی شاهد رشد ۱۵ درصدی اشتغال صنعتی هستیم. وی ادامه داد: صنعتگران کشورمان با تقویت نگاه به درون و توسعه ساخت داخل به رغم همه مشکلات توانستند، رشد مناسبی را در بخش صنعت رقم بزنند. معاون امور صنایع وزارت صمت با اشاره به افزایش تورم تولید کننده، خاطر نشان کرد: در شرایطی که اغلب بخش‌ها با رکود دست به گریبان بودند، تولید ۱۵ رشته فعالیت صنعتی از بین ۲۵ محصول منتخب صنعتی در هفت ماهه روند افزایشی بوده است. معاون امور صنایع وزارت صمت، توسعه صادرات و رشد بخش صنعت در کشور را در راستای نگاه به درون‌گرایی و خوداتکایی دانست و گفت: صادرات غیر نفتی در هفت ماهه سال جاری از نظر ارزش ۴۸ درصد و از نظر وزنی ۱۵ درصد رشد داشته است.

 

فروش اموال و دارایی‌های مازاد دولتی صرف خود استان می‌شود
دبیر ستاد بودجه ۱۴۰۱ گفت: بخشی از درآمدها به استان‌ها واگذار می‌شود و هر استانی از محل فروش اموال و دارایی‌های مازادش، منتفع شود و طرح‌های تشویقی هم در راستای رسیدن به اهداف وجود دارد. علی نوری افزود: یکی از ویژگی‌های بودجه ۱۴۰۱, واقعی کردن درآمدهاست، زیرا نمی‌توان بودجه را متصل به درآمدهای غیر واقعی بست. وی اضافه کرد: در بودجه سال جاری، ۴۵ هزار میلیارد تومان درآمد از فروش اموال و دارایی‌های دولت پیش بینی شده بود که با بررسی عملکرد دولت و فرصتی که تا پایان سال وجود دارد، تنها ۵ هزار میلیارد تومان از آن محقق خواهد شد. نوری گفت: برای اینکه بودجه سال آینده کشور با کسری مواجه نشود باید آمار را واقعی‌تر پیش بینی کرد ضمن اینکه دولت درآمد حاصل از فروش اموال و دارایی‌های خود را در بودجه ۱۴۰۱ به ۲۶ هزار میلیارد تومان کاهش داد که امیدواریم این درآمدها در سال آینده تحقق پیدا کند و دولت را با مشکل کسری بودجه مواجه نکند. دبیر ستاد بودجه ۱۴۰۱ افزود: با ایجاد سازوکارهای جدید، قرار است بخشی از درآمدها به استان‌ها واگذار شود و هر استانی از محل فروش اموال و دارایی‌های مازادش، منتفع شود که طرح‌های تشویقی هم در راستای رسیدن به اهداف وجود خواهد داشت.