محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی/ یک هفته از اقدام تروریستی دولت آمریکا در به شهادت رساندن محبوب ترین چهره نظامی و سیاسی ایران گذشت. در این یک هفته ایران در صدر اخبار جهان قرار داشت. اقدام خصمانه دولت آمریکا در هفته گذشته موجب شد تا منطقه خاور میانه به شدت دچار التهاب […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی/
یک هفته از اقدام تروریستی دولت آمریکا در به شهادت رساندن محبوب ترین چهره نظامی و سیاسی ایران گذشت. در این یک هفته ایران در صدر اخبار جهان قرار داشت. اقدام خصمانه دولت آمریکا در هفته گذشته موجب شد تا منطقه خاور میانه به شدت دچار التهاب شود و هر لحظه احتمال آن برود که این تنش ها به یک جنگ تمام عیار منجر شود. با این حال پاسخ سپاه به اقدام تروریستی آمریکا و واکنش کاخ سفید به این اقدام به ظاهر قدری تنش ها را کاش داد. اما از سوی دیگر تحرکاتی مشاهده می شود که می تواند همچنان موجب بالا رفتن سطح تنش در منطقه شود.
به گزارش «جمله» پس از عملیات موشکی سپاه در پاسخگویی به اقدام تروریستی آمریکا، دونالد ترامپ با ذکر این که کشورش به نفت خاورمیانه «نیازی ندارد»، از ناتو خواست در این منطقه حضور بیشتری داشته باشد. او همیچنین در مورد توان نظامی کشورش گفت که آمریکا «نیرومندترین» ارتش جهان را دارد اما با این حال اضافه کرد که داشتن چنین نیرویی به این معنی نیست که استفاده از آن ضرورت داشته باشد.
دونالد ترامپ در پایان با اشاره به این که داعش «دشمن طبیعی» ایران و آمریکا بوده افزود که ایران در این زمینه میتواند روی «اولویتهای مشترک» با آمریکا «همکاری» کند. ترامپ که هفته گذشته تهدید کرده بود ۵۲ نقطه استراتژیک ایران را در صورت پاسخگویی مسئولان به اقدام تروریستی او هدف قرار خواهد داد، با یک عقب نشینی فاحش خطاب به رهبران ایران مدعی شد که آغوش او برای کسانی که خواهان صلح باشند باز است!
وی در این سخنرانی بر ادعاهای پیشین خود تاکید کرد و گفت: «تا وقتی من رئیس جمهوری آمریکا هستم ایران هرگز اجازه نخواهد داشت سلاح هستهای داشته باشد.»
تداوم حضور آمریکایی ها در منطقه
در پی حمله آمریکا به کاروان حامل قاسم سلیمانی پارلمان عراق با تصویب طرحی خواستار خروج نظامیان ایالات متحده از کشور شده بود.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق نیز روز دوشنبه از مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا خواسته بود تا هیاتی را برای سازماندهی خروج نظامیان این کشور به بغداد اعزام کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه نخست وزیر عراق در ساعات پایانی روز پنجشنبه با آقای پمپئو گقتگوی تلفنی داشته است.
پیش از این واشنگتن گفته بود که هیچ برنامهای برای خارج کردن نیروهایش از عراق ندارد، با این وجود انتشار نامهای به مقامات عراقی نشان میدهد که آمریکا به بغداد اعلام کرده که آماده است تا نظامیان خود را از این کشور خارج کند. با این وجود واشنگتن ادعا کرده است نامه «به اشتباه» ارسال شده است. خبرگزاری فرانسه میگوید که مقامات عراقی اقدام واشنگتن در عملیات ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و همراهانش را نقض حاکمیت کشورشان میدانند و خواستار خروج هرچه سریعتر نیروهای آمریکایی از عراق هستند. با اینحال شامگاه جمعه پایگاه خبری یورونیوز طی یک خبر فوری اعلام کرد که وزارت امور خارجه آمریکا درخواست بغداد برای مذاکره درباره خروج نظامیان این کشور از عراق را رد کرد. آمریکا در حال حاضر ۵ هزار و ۲۰۰ نیروی نظامی در عراق دارد.
حمله اسرائیل به حشد الشعبی
شامگاه پنج شنبه شبکه تلویزیونی المیادین در گزارش خود اعلام کرد، در بمباران نزدیک مرز عراق با سوریه در شهرستان «القائم»، افراد و چندین کامیون هدف قرار گرفتند.
شبکه تلویزیونی الاتجاه نیز اعلام کرد که جنگندههای رژیم صهیونیستی، مواضع حشد الشعبی (بسیج مردمی) در مرز عراق و سوریه را هدف قرار دادند.
بنا بر این گزارش، آسمان شهرستانهای القائم در الانبار عراق و البوکمال در سوریه، دقایقی قبل از وقوع انفجار شاهد پرواز یک هواپیمای متخاصم بوده است.
المیادین به نقل از منابع عشایری منطقه الانبار اعلام کرد: «این حمله چند کامیون و افرادی را در نزدیکی مرز عراق و سوریه هدف گرفت.»
التهاب در منطقه در حالی همچنان ادامه دارد که برخی خبر ها از داخل آمریکا حکایت از بالا گرفتن اختلاف میان کنگره و کاخ سفد دارد.
نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور را متهم کرد که در عملیات ترور حاج قاسم سلیمانی، ، یک حمله نظامی «نابرابر» و «تحریکآمیز» را انجام داده است.
پلوسی این موضوع را روز پنجشنبه (۱۹ دی) در جریان نشست خبری هفتگی خود پیش از رأیگیری برای طرح تحدید اختیارات نظامی ترامپ اظهار کرد.
رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با اعلام این که از «تشدید تنشها» بیم دارد دولت ترامپ را متهم کرد که ترور سردار سلیمانی را بدون مشورت کنگره انجام داده در حالی که بر اساس قانون اساسی آمریکا، تنها کنگره صلاحیت اعلان حمله نظامی را دارد.
*واکنش عربستان به عملیات سپاه
از سوی دیگر رژیم سعودی در واکنشی عجیب پاسخگویی ایران به عملیات تروریستی آمریکا را نقض حاکمیت عراق اعلام کرد. عربستان در بیانیه خود مدعی شده است که این پادشاهی سعودی نقض حاکمیت ملی عراق از سوی ایرانیها را محکوم میکند. عربستان نخستین همسایه عرب عراق است که به صراحت حملات ایران را محکوم کرده است.
مقامهای سعودی همچنین از طرفین میخواهند بهخاطر ثبات عراق و منطقه از افزایش تنشها خودداری کنند.
در این بیانیه آمده است: «مقامهای سعودی همچنین از طرفین میخواهند بهخاطر ثبات عراق و منطقه از افزایش تنشها خودداری کنند.»
از سوی دیگر وزارت امور خارجه عراق کاردار ایران را به دلیل «نقض حاکمیت ملی» این کشور به دست جمهوری اسلامی احضار کرد.
وزارت امور خارجه عراق با انتشار بیانیهای در وبسایت خود نوشت که در غیاب سفیر ایران در بغداد که هماکنون در ایران به سر میبرد، موسی طباطبایی، کاردار جمهوری اسلامی را احضار کرده است.
این خبر در حالی منتشر می شود که بسیاری از گروه ها و احزاب سیاسی عراق از عملیات روز چهارشنبه سپاه حمایت کرده اند.
روز گذشته احمد المحلاوی فرمانده شهر القائم در استان الانبار از پرواز گسترده جنگندههای آمریکایی بر فراز غرب عراق خبر داد.
وی افزود: «مناطق القائم تا نوار مرزی با سوریه در غرب الانبار امن و با ثبات است اما شاهد پرواز گسترده جنگندههای آمریکایی بر آسمان این مناطق بدون مشخص شدن علت آن هستیم و این در حالی است که حادثه امنیتی خاصی در این مناطق رخ نداده است». المحلاوی تأکید کرد: «تحرکات نیروهای آمریکایی در مناطق غربی عراق تغییر نکرده است و تحرکات آنها پس از حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد به شکل گسترده ادامه دارد».
احتمال سناریو هایی بدتر از عین الاسد
بن کاسپیت، تحلیلگر سیاسی روزنامه معاریو چاپ رژیم صهیونیستی با ادعای اینکه پاسخ ایران به ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی چندان خشن نبوده است، می نویسد: «ارزیابی های موجود نشان می دهد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا تاکنون تصمیمی برای خروج از خاورمیانه نگرفته است و این پاسخ ایران ممکن است هرگونه برنامه آمریکا را برای خارج کردن نیروهایش از منطقه به تأخیر بیندازد».
این تحلیلگر سیاسی نوشت: «با توجه به اوضاع پیچیده و سناریوهای مختلفی که وجود دارد، باید هوشیار باشیم زیرا تمایل آمریکایی ها برای خروج از خاورمیانه در آستانه سال برگزاری انتخابات اسرائیل را با تهدیدات فزاینده مواجه می کند».
این تحلیلگر صهیونیست این گونه ارزیابی کرد که انتظار می رود رژیم صهیونیستی در هفته های آینده فشار زیادی به ترامپ وارد كند و به نقل از منابع آگاه در تل آویو گفت: «اگر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در تلاش برای اقناع ترامپ در تقابل با ایران موفق عمل نکند، باید خود را برای مواجهه با بدترین سناریوها آماده کنیم».
در نهایت با وجود ابعاد پنهان تحولات اخیر منطقه باید گفت که هرگونه ارزیابی و تحلیل در شرایط کنونی بسیار دشوار است چرا که بخش اعظمی از تنش ها همچون «کوه یخ ناپیدا» است و نمی توان ابعاد گسترده آن را به سادگی ارزیابی کرد.