«جمله» از ادامه حاشیه‏های سخنان رئیس جمهور گزارش می دهد همچون شب انتخابات!
«جمله» از ادامه حاشیه‏های سخنان رئیس جمهور گزارش می دهد همچون شب انتخابات!

کاوه ایرانی- روزنامه نگار/ همانطور که پیش بینی شده بود، اظهارات روز یکشنبه رئیس جمهور در جمع مردم یزد با واکنش های تند و دنباله دار فراوانی همراه شد. واکنش هایی که ایام انتخابات ریاست جمهوری را برای مردم تداعی می کند. یعنی همان زمانی که برخی از کاندیداها برای جلب افکار عمومی دست به […]

کاوه ایرانی-
روزنامه نگار/

همانطور که پیش بینی شده بود، اظهارات روز یکشنبه رئیس جمهور در جمع مردم یزد با واکنش های تند و دنباله دار فراوانی همراه شد. واکنش هایی که ایام انتخابات ریاست جمهوری را برای مردم تداعی می کند. یعنی همان زمانی که برخی از کاندیداها برای جلب افکار عمومی دست به افشاگری هایی می زنند که سال ها نسبت به آن بی تفاوت بوده و آن را همچون برگ برنده ای برای چنین ایامی نگه داشته بودند. تک و پاتک هایی که هیچ سودی برای کشور نداشته جز آنکه بر بی اعتمادی بیش از پیش مردم دامن بزند.

به گزارش «جمله» امروز دوشنبه ۲۰ آبان بیانیه‌ای بدون نام و امضا در جلسه علنی مجلس بین نمایندگان توزیع شد. در این بیانیه که توزیع بدون نام و نشان آن با اعتراض برخی از نمایندگان مواجه شده، سخنان روز یکشنبه رئیس جمهور در یزد «در تقابل با رهبری» و «موهن و تفرقه‌انگیز» عنوان شده بود. در این میان علی اصغر یوسف‌نژاد، عضو هیات رئیسه مجلس، اعلام کرد: «آقای ذوالنوری نماینده قم بیانیه‌ای را درباره سخنان روز گذشته آقای روحانی در یزد تنظیم کرده بود که برای توزیع باید به تأیید هیات رئیسه می‌رسید و من به عنوان مسئول اداری این کار اجازه توزیع این بیانیه را دادم.»
یوسف‌نژاد تاکید کرد: «صدور مجوز توزیع بیانیه‌ها و نامه‌ها در صحن علنی مجلس از سوی هیات رئیسه به معنی تایید آنها نیست.» پیش از مشخص شدن هویت تنظیم‌کننده بیانیه مزبور، علیرضا رحیمی، نماینده تهران در مجلس، از اعتراض نمایندگان به توزیع این بیانیه «بی‌هویت» خبر داده بود.
این نماینده اصلاح‌طلب در پیامی توییتری نوشته بود: «توزیع بیانیه بی‌هویت علیه رئیس جمهور در صحن مجلس اعتراض شدید نمایندگان در تخلف از مصوبه هیات رئیسه مجلس (مشخص بودن تهیه‌کننده هر بیانیه) را در پی داشت. مخالفین دولت مطالبه شفافیت توسط رئیس جمهور را تقابل با رهبری عنوان کرده‌اند!! موضوع را در اولین جلسه هیات رئیسه، مطرح خواهیم کرد.»
در بیانیه مزبور بخشی از سخنان روز یکشنبه رئیس جمهور در کنار بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب در مردادماه سال ۱۳۹۷ قرار داده شده و سخنان رئیس جمهور«موهن و تفرقه‌انگیز» خوانده شده است. تنظیم‌کننده این بیانیه همچنین از «تقابل صریح و توهین‌آمیز» روحانی با رهبر انقلاب سخن گفته بود.
در جریان سخنرانی روز یکشنبه رئیس جمهور در یزد عده‌ای از حاضران شعارهایی را علیه او و دولت‌اش مطرح کردند و برخی نیز دست‌نوشته‌هایی را به همراه داشتند. «روحانی روحانی، اقتصاد اقتصاد»، «روحانی حیا کن، آمریکا رو رها کن» و «مرگ بر ضد ولایت فقیه»از جمله شعارهای برخی از حاضران در سخنرانی روحانی بود.
رئیس جمهور در واکنش به این عده‌ که شعارهایشان برای لحظاتی باعث توقف سخنرانی او شده بود، از جمله گفته بود: «صدای شما مردم صدای این چند نفر جوان نیست. شما مردم بزرگ و مهربان در خط انقلاب هستید و اختلاف و فاصله، خواست آمریکاست.» رئیس جمهور همچنین شعارهای اعتراضی علیه دولت را خواست آمریکا عنوان کرد که به گفته او از «حنجره عده‌ای معدود» بلند می‌شود. روحانی همچنین گفت: «گرچه آن عده بسیار کم و محدود در کشورند، اما در عین حال آن گروه کم و کوچک را هم به اسلام دعوت می‌کنیم.»
بیانیه تهیه‌شده توسط مجتبی ذوالنوری، سخنان روحانی مبنی بر بلند شدن خواست آمریکا از «حنجره عده‌ای معدود» را «تحریک مردم برای برخورد با جمعیت شعاردهنده و فرمان درگیری» عنوان کرده و «دعوت» آنان به اسلام را نیز «نسبت غیرمسلمان و کافر دادن به جمعیت شعاردهنده و مشابه آن در کشور» دانسته بود.
در همین رابطه مهدی شیخ نماینده تهران در مجلس، در گفت و گویی با پایگاه خبری انتخاب گفت: «بیانیه امروز را کارمندان مجلس بر خلاف قوانین و آئین‌نامه داخلی مجلس پخش کردند. واقعیت این است که بدون مجوز هیات رئیسه آن‌ها اجازه پخش چنین بیانیه‌ای را نداشتند.»
وی اقداماتی از این دست را عامل تفرقه دانسته و افزود: «متاسفانه عده‌ای قصد دارند نوعی تقابل را ایجاد کنند و در طرف مقابل از دوقطبی شدن سخن به میان می‌آورند. در مجموع، این اقدامی نادرست بود و آن‌چه من دیدم این بود که کارمندان ان را پخش می‌کردند.»

واکنش کوتاه اما پرمعنا ی رئیس دستگاه قضا
حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، نیز در واکنش به انتقادات حسن روحانی از رویکرد قوه قضائیه در مبارزه با فساد گفت « گرفتارحاشیه‌ها نمی‌شویم و مصمم‌تر از همیشه پای کار مبارزه بافساد خواهیم ماند».
رئیس جمهور روز یکشنبه گفته بود وقتی قوه قضائیه «با فسادهای میلیونی و میلیاردی برخورد می‌کند» در خصوص «فسادهای میلیارد دلاری هم توضیح دهد».
دکتر روحانی از «رسیدگی نکردن» قوه قضائیه به «فساد دانه‌درشت‌ها» انتقاد کرد و خطاب به مسئولان این قوه گفت: «دادستان‌ها و قضات شریف ما نترسند و به این جناح آن جناح توجه نکنند و با این پرونده‌ها با صراحت و روشنی برخورد کنند.»
ساعاتی بعد از این اظهارات، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی این قوه، رئیس جمهور را به دادن شعارهای انتخاباتی متهم کرد و گفت «چرا او بعد از شش سال در سمت ریاست جمهوری الان درباره پرونده‌های قدیمی» صحبت می‌کند.
روز گذشته نیز حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی نیز به طور تلویحی رئیس جمهور را به حاشیه‌سازی متهم کرده و گفت: «وحدت از نظر ما راهبردی است و هرگونه تفرقه و وحدت‌شکنی خواست دشمن است». رئیسی با بیان اینکه مساله فساد برای همه رنج آور شده است، تاکید کرد: «دستگاه قضا مصمم است این روند را دنبال کند و هیچگونه حاشیه سازی، ما را گرفتار نخواهد کرد، از مبارزه با فساد باز نخواهد داشت و روند کار دستگاه قضایی را کند نخواهد کرد. ما مصمم‌تر از همیشه به صورت قاطعانه با فساد مبارزه می‌کنیم و مردم را نیز در جریان اقدامات خود قرار خواهیم داد ».

ادعای نوروزی در خصوص رابطه زم با رئیس جمهور
حسن نوروزی نماینده مردم رباط کریم در مجلس نیز با اشاره به صحبت‌های رئیس‌جمهور در جمع مردم یزد گفت:‌«زیر سؤال بردن اقدامات قوه قضائیه توسط رئیس‌جمهور یک نوع فرافکنی و فرار به جلو است». این نماینده اصولگرای مجلس ابراز عقیده کرد: «امروز محبوبیت آقای رئیس‌جمهور در میان مردم به کمتر از ۱۰ درصد رسیده و امروز رئیس‌جمهور دچار یک پارادوکس شده و دست به فرافکنی می‌زند».
نوروزی مدعی شد: «رئیس‌جمهور با اظهارات خود سعی دارد تا همانطور که گفتم اعترافاتی که روح‌ا… زم در جریان محاکمه‌اش خواهد داشت و همچنین موضوع ثبت اموال و دارایی مسئولان و نیز مبارزه با فساد را جناحی قلمداد کند و به نوعی از این مسائل می‌ترسد».

تحول در دستگاه قضایی انکار ناپذیر است
در نهایت برخلاف آنکه روحانی بر جناحی نشدن مبارزه با فساد تاکید دارد، اظهارات اخیرش خود می‌تواند جناحی کردن مبارزه با فساد تعبیر شود. از سوی دیگر این اظهارات حتی با ادعای شفاف بودن مبارزه با فساد هم در تضاد است؛ مثلا روحانی از حدود هزار میلیون دلاری صحبت کرده که به گفته او «یک نهاد» گرفته و حسابی هم پس نمی‌دهد. آیا این ابهام آفرینی و عدم شفافیت در بیان اخبار، خود اقدامی در تضاد با شفافیت نیست؟ اگر چنین فسادی رخ داده، در چه سالی و در چه دوره‌ای و توسط کدام نهاد اتفاق افتاده و مهمتر اینکه چرا خود روحانی پیشتر آن را پیگیری نکرده بود؟
به طور خلاصه آنکه اظهارات جنجالی رئیس جمهور حتی مورد استقبال حامیان او نیز قرار نگرفته است چرا که به اعتقاد تحلیلگران و فعالان سیاسی، اقدامات چند ماه اخیر قوه قضائیه در برخورد با مفاسد اقتصادی، قابل تقدیر است. در واقع هیچ شخص منصفی نمی تواند اقدامات امروز دستگاه قضایی را با دوران قبل از تصدی ریاست این قوه توسط حجت الاسلام رئیسی، مقایسه کند و لب به تمجید آن نگشاید چرا که تحولات مثبت در دستگاه قضایی انکار ناپذیر است.