«جمله» از تجربه ای اصیل از سنت میزبانی ایرانی گزارش می دهد جذابیت بومگردی‌ها  برای گردشگران خارجی
«جمله» از تجربه ای اصیل از سنت میزبانی ایرانی گزارش می دهد جذابیت بومگردی‌ها  برای گردشگران خارجی

نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری پایه های نخستین اقامتگاه بوم‌گردی توسط فردی به نام مازیار آل‌داوود ایجاد شد. فردی که کمتر از ۲۰ سال پیش به دلیل علاقه به زادگاه روستایی والدینش و برای کمک به رونق آن، نخستین اقامتگاه بومی کشور را در روستای گرمه نزدیک خور و بیابانک ایجاد کرده است. از همان […]

نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری

پایه های نخستین اقامتگاه بوم‌گردی توسط فردی به نام مازیار آل‌داوود ایجاد شد. فردی که کمتر از ۲۰ سال پیش به دلیل علاقه به زادگاه روستایی والدینش و برای کمک به رونق آن، نخستین اقامتگاه بومی کشور را در روستای گرمه نزدیک خور و بیابانک ایجاد کرده است. از همان زمان تاکنون گردشگران خارجی حتی پیش از سفر به ایران با او و خانه آتشونی آشنا هستند. به این ترتیب روستایی که متروک بوده اکنون به مدد وجود او رونق گرفته و بیشتر روستاییان به مانند او تشویق شدند تا خانه های خود را به بومگردی تبدیل کنند و از همین راه به فعالیت بپردازند.

 

سفر به روستا و تجربه میهمان شدن به سبک و سیاق سنتی در خانه های قدیمی به همراه سفره های مزین به غذاهای بومی با اسباب و لوازم ساده و به دور از تکلف و تشریفات، برای ساکنان شهرهای بزرگ با آنهمه ازدحام و استرس و شلوغی فرصتی آرامش بخش تلقی می شود. اقامتگاه هایی که نه تنها جذابیت های خانه های قدیمی را در کمال آرامش و زیبایی در دنج ترین اماکن طبیعی به تصویر می کشد بلکه معرف آداب و رسوم و فرهنگ بومیان است. صنایع‌دستی آنها را احیا می کند، به بازارهای محلی رونق می بخشد و اقتصاد مردم بومی را تقویت می ‌کند. بدون شک راه‌ اندازی و رونق اقامتگاه‌ های بومگردی، چرخ صنعت گردشگری روستاها را با سرعت بیشتری به حرکت درآورده و مسیر ورود گردشگران به‌ جای‌جای کشور را هموارتر می‌کند. گردشگران زیادی هستند که در طول سفر دوست ندارند در هتل‌های ستاره‌دار اقامت کنند و ترجیح می‌دهند زمان استراحت خود را در خانه‌های روستایی سپری کنند.

توسعه اقامتگاه‌های بوم‌گردی
ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی در روستاها به‌جز اشتغال‌زایی برای جوامع محلی باعث رقابت در میان صاحبان اقامتگاه‌های‌گردشگری نیز می‌شود. علاوه بر این ایجاد این اقامتگاه‌ها، توسعه‌گردشگری روستایی و در نتیجه درآمدزایی برای روستاییان را نیز به دنبال دارد. یک گردشگر معتقد است: اغلب گردشگرانی که به اقامتگاه‌های بوم‌گردی می‌آیند گردشگران کوله‌پشتی هستند که اغلب ارزان سفر می‌کنند و کمتر پیش می‌آید که این دسته از گردشگران خواستار اقامت در هتل‌های چندستاره باشند؛ به همین دلیل خللی در کار مراکز اقامتی دیگر از جمله هتل‌ها ایجاد نمی‌شود. وی با بیان این‌که اقامتگاه‌های بوم‌گردی آنچنان که باید در البرز معرفی نشده و تبلیغاتی در استان و حتی شهر به چشم نمی‌خورد می‌گوید: بسیاری از گردشگران و مسافران از وجود اقامتگاه‌ها بی‌اطلاع هستند و تنها تبلیغات به فضای مجازی خلاصه شده است.

بومگردی منطبق بر جغرافیا
همانگونه که گفته شد، اقامتگاه های بومگردی محل اقامت مسافر منطبق بر فرهنگ و جغرافیای آن منطقه است. کمتر اقامتگاه‌ها بومگردی شبیه به هم وجود دارد حتی اگر در یک منطقه جغرافیایی واقع شده باشند. چرا که قاعده خاصی برای ساخت چنین اقامت گاه هایی وجود ندارد. بومیان هر منطقه جغرافیایی بر اساس شرایط ساخت و ساز و مهم تر از آن فرهنگ منطقه خودشان دست به ساخت چنین اقامت گاه هایی می‌زنند.
نکته اساسی و مهم در اکثر اقامتگاه ها راه و رسم و شیوه زندگی در آن هاست. مالکان اقامت اصرار به داشتن یک سبک سنتی در اقامتگاه ها دارند چرا که این نکته مهمترین تمایز آن ها با هتل های چند ستاره است و گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می‌کند.

تاثیر بوم گردی بر محیط زیست
از دیگر نکاتی که می توان به نتایج بومگردی اشاره کرد، تطبیق و تاثیر زندگی بومگردی با محیط زیست است. از آن جایی که بومگردها منطبق بر معماری سنتی منطقه ساخته می‌شوند با داشتن کمترین تاثیر مخرب زیست محیطی کاملا در راستای رابطه صحیح با طبیعت ساخته می‌شوند. و به نوعی بخشی از بافت طبیعی منطقه به حساب می‌آیند.
معمولا بومگردها با توجه به پنانسیل‌های موجود در اطرافشان خدمات دیگری به جز اسکان نیز به مسافران ارائه می‌کنند. یکی از این خدمات نوع غذایی است که سرو می‌کنند. در این اقامتگاه‌ها اصولا خبری از بشقاب های رنگین انواع کباب ها و غذاهای بین المللی خبری نیست و انواع غذاهای سنتی و قدیمی توسط چند تن از بومیان که اکثرا از بانوان آن سرزمین هستند برای مسافرها سرو می‌شود.
یکی دیگر از خدمات هم که با توجه به نوع جغرافیای بوم گرد ارائه می‌شود، استفاده از حیوانات اهلی موجود در آن منطقه است. به طور مثال در اقامتگاه‌های بوم گردی مناطق کویری و بیابانی شتر سواری یکی از تفریحات محبوب مسافران است و اسب سواری در جنگل و ساحل از تفریحات مورد استقبال مسافر ها در مناطق شمالی کشور است.

 

 

 

 

اگر علاقمند به سفر و اقامت در اقامتگاه‌ بومگردی هستید، به شما پیشنهاد می‌کنیم کمی قبل از سفر جستجوی کوتاهی در اینترنت بکنید. چرا که بسیاری از بوم گردی ها برای معرفی خود به مشتریان این روز ها در فضای اینترنت فعال هستند و توضیحات کاملی را از مجموعه خود برایتان مهیا کرده اند. همچنین یکی از مسائل مهم دیگر داشتن مجوز های مربوطه از مراجع ذیصلاح از جمله سازمان گردشگری است که با مراجعه به سایت این سازمان لیست مجموعه های بوم گردی معتبر را می توانید مشاهده کنید. همچنین صفحه تور چند روزه در سایت تخفیفان نیز پیشنهادهای بسیار مناسبی با تعداد بسیاری از اقامتگاه های بومگردی دارند. با استفاده از این تور های می توانید خاطره بسیار خوبی را از یک سفر حرفه ای را بسازید.