«جمله» از دست آفریده های هنرمندان بوشهر گزارش می دهد گره صنایع دستی با دریا
«جمله» از دست آفریده های هنرمندان بوشهر گزارش می دهد گره صنایع دستی با دریا

جمله: صنايع‌دستي بخشي از هنر ـ صنعت ملي ايرانيان است که به لحاظ برخورداري از ارزش‌هاي والاي فرهنگي متناسب با امکانات و مواد اوليه موجود در گوشه و کنار سرزمين پهناور ايران تولیدمی شود. ايران از کشورهاي اصلي توليدکننده‌ محصولات صنايع‌دستي در جهان محسوب مي‌شود که از لحاظ فرش و تنوع توليدات رتبه نخست را […]

جمله: صنايع‌دستي بخشي از هنر ـ صنعت ملي ايرانيان است که به لحاظ برخورداري از ارزش‌هاي والاي فرهنگي متناسب با امکانات و مواد اوليه موجود در گوشه و کنار سرزمين پهناور ايران تولیدمی شود. ايران از کشورهاي اصلي توليدکننده‌ محصولات صنايع‌دستي در جهان محسوب مي‌شود که از لحاظ فرش و تنوع توليدات رتبه نخست را دارد و از اعضاي مهم شوراي جهاني صنايع‌دستي محسوب مي‌شود. بسیاری از شهرستان های کشور به دلیل اینکه کشاورزی در آنجا فراهم نیست به تولید صنایع دستی روی می آورند یکی از این استان ها بوشهر است که اصلی ترین راه امرار معاش آن تولید صنایع دستی است. این شهر که تاریخچه‌اش به دوران ساسانی برمی‌گردد با جاذبه‌های گردشگری، سواحلی زیبا، صنایع دستی و غذاهای خوش‌طعم یکی از دیدنی‌ترین منطقه‌های جنوبی ایران است.

 

اگر به بندر بوشهر سفرکرده باشید رونق صنایع دستی این استان را به وفور مشاهده کرده اید. واضح است که صنايع دستي از ديرباز عامل توسعه اقتصادي و اجتماعي جامعه روستايي بوده و نشان از فرهنگ، هنر و ذوق زنان ومردان روستايي دارد . با توجه به وضعیت خاص اقتصادی در استان بوشهر، صنایع دستی از گذشته دارای نقش تعیین کننده و مهمی در اقتصاد معیشتی روستائیان منطقه داشته و بیشتر ساکنان نواحی روستایی بدلیل محدود بودن بخش کشاورزی و بیکاریهای فصلی کوشیده اند از امکانات موجود و مواد اولیه ای که طبیعت در اختیار آنان قرار داده است بعنوان وسیله ای برای کسب درآمد بیشتر و امرار معاش استفاده کنند.
این استان به دلیل عدم کشاورزی و بهره‌مندی از دریا به‌طور حتم با تنوع و فراوانی صنایع‌دستی وابسته به موجودات دریایی در این استان و در بازارهای محلی مواجه شدید که چشم‌نواز است. رونق صنایع دستی در این شهر با توجه به وجود صدف های فراوان ساحلی موجب افزایش توریست و گردشگر نیز شده است.
صنایع‌دستی ازجمله لنج های چوبی نیز ازجمله دست‌ساخته‌های مردان و نوجوانان این بندر است که در مقیاس‌های کوچک و به شکل ماکت مشتریان بسیاری دارد.

 

 

 

زنان و صنایع دستی
به گفته معاون صنایع دستی استان بوشهر حدود ۹۰ درصد از صنایع دستی این استان توسط بانوان تولید می‌شود که ۷۵ درصد از این آمار را بانوان روستایی تشکیل می‌دهد.
آنگونه که لیلا رحیمی، درباره وضعیت هنرهای فراموش‌ شده این استان و برنامه‌هایی که برای احیای این هنرها در دستور کار قرار گرفته است به ایسنا گفت: یکی از رشته‌های منسوخ‌شده عبابافی بود که چند سال پیش عنوان شد که احیا شده‌ است. در این طرح بازسازی کارگاه‌ها، بهسازی کارگاه‌ها را در روستای بحیری در دستور کار قرار دادیم.
او ادامه داد: عبابافی رشته‌ای است که نخ‌ریسی آن توسط بانوان انجام می‌شود و از دو سال گذشته کار بافت پارچه نیز که سابقا توسط آقایان انجام می‌شد، توسط بانوان انجام می‌شود. هم‌اکنون ۳۰ بانو در این رشته فعال هستند و ۱۰ نفر نیز آموزش دیده‌اند که با آماده‌سازی کارگاه‌ها وارد بازار کار می‌شوند.
معاون صنایع دستی استان بوشهر با بیان اینکه «صنعت‌گران استان بوشهر از هنر عبابافی استقبال کردند»، یادآور شد: استقبال از این رشته باعث شده که در تیرماه ۹۸، روستای بحیری در شورای راهبردی به عنوان روستای ملی عبابافی معرفی شد. این اتفاق برای اولین بار در استان بوشهر رقم خورد.
رحیمی حصیربافی را از دیگر رشته‌های سنتی استان بوشهر برشمرد و با بیان اینکه این رشته در سال‌های اخیر با تحولاتی همراه بوده و به سمت تولید صنایع کاربردی پیش رفته است، به ایسنا افزود: ما تلاش کردیم که صنایع دستی را با توجه به نیاز روز و زیست بوم منطقه طراحی کنیم که خوشبختانه این امر با استقبال خوبی نه فقط در استان بوشهر، بلکه در سایر شهرها نیز مواجه شد. رشته حصیر بافی از جمله هنرهایی است که به شکل کاربردی تولید به به فروش می‌رسد. جالب است که امسال از میان ۱۷ نشان ملی استان، چهار نشان به رشته حصیربافی تعلق گرفت.
او در پاسخ به این پرسش که آموزش تولید هنرهای صنایع دستی شامل مناطق محروم استان هم می‌شود، اظهار کرد که متناسب با زیست بوم هر منطقه، در تمام شهرستان‌ها آموزش‌ها داده می‌شود. به عنوان مثال در شهرستان‌هایی که در نوار ساحلی هستند، حصیربافی آموزش داده نمی‌شود و تمرکز بر رشته‌های سنتی دریایی است.
معاون صنایع دستی استان بوشهر با بیان اینکه «توانایی تولید صنایع دستی استان بوشهر در روستاها است»، خاطرنشان کرد: صنایع دستی استان اغلب در روستاها تولید می‌شود و ما فقط به آنها خط مشی می‌دهیم و آنها را به وسیله شرکت در نمایشگاه‌ها به بازار فروش وصل می‌کنیم.
رحیمی همچنین درباره آمار مشخص تعداد هنرمندان و صنعت‌گران استان بوشهر، اظهار کرد: در حاتل حاضر آمار می‌گوید که حدود ۱۲ هزار نفر به عنوان صنعت‌گر در استان مشغول به کار هستند، اما اگر غربال‌گری انجام شود، در واقع هزار نفر هنرمند در استان بوشهر فعال و منبع درآمدی برای خانواده هستند. جالب است بدانید که بانوان این اشتغال را انجام می‌دهند و حدود ۹۰ درصد از صنایع دستی بوشهر، توسط بانوان تولید می‌شود که ۷۵ درصد از این آمار را بانوان روستایی تشکیل می‌دهند.