«جمله» از سوءمدیریت‏ های هزینه‏ ساز گزارش می‏ دهد ذرت های میلیاردی!
«جمله» از سوءمدیریت‏ های هزینه‏ ساز گزارش می‏ دهد ذرت های میلیاردی!

آرمان طهرانی- روزنامه نگار/ اشاره: هفته گذشته بود که به دنبال انتشار برخی اخبار مبنی بر ورود ذرت آلوده به کشور، مسئولان مربوطه و منابع آگاه یکی پس از دیگری نسبت به این ماجرا واکنش نشان دادند. در نهایت سازمان ملی استاندارد ایران این مسئله را تکذیب کرد، با این حال نظرهای ضد و نقیض […]

آرمان طهرانی-
روزنامه نگار/

اشاره: هفته گذشته بود که به دنبال انتشار برخی اخبار مبنی بر ورود ذرت آلوده به کشور، مسئولان مربوطه و منابع آگاه یکی پس از دیگری نسبت به این ماجرا واکنش نشان دادند. در نهایت سازمان ملی استاندارد ایران این مسئله را تکذیب کرد، با این حال نظرهای ضد و نقیض در خصوص این ماجرا همچنان با قوت وجود دارد.

به گزارش «جمله» هرچند موضوع واردات محصولات کشاورزی تراریخته شده که تاثیرات ژنتیکی مخربی بر روی انسان دارد و یا محصولات آلوده به برخی سموم، موضوع تازه ای در کشور ما نیست، اما یک هفته ای می شود که موضوع واردات ذرت های الوده سم آفلاتوکسین در صدر اخبار شبکه های اجتماعی قرار گرفته است.
در واقع ماجرای این ذرت‌ها به سال ۱۳۹۵ برمی‌گردد؛ زمانی که حدود ۱۲۰ هزار تن ذرت از برزیل وارد بندر “امام” شد که با انجام آزمایش‌های متعدد از سوی سازمان ملی استاندارد، وجود سم آفلاتوکسین بالا در این محموله اثبات شد و این محموله ترخیص نشد.
این ماجرا چندی پیش بار دیگر توسط امیر خجسته، نایب‌رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس مطرح شد زمانی که وی در یک برنامه تلویزیونی گفت که مجموعا ۵۰۰ هزار تن ذرت در استان خوزستان وجود داشته که از این مقدار، ۳۵۰ هزار تن که استاندارد آن از سوی وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد تایید شده به کشور وارد شده است، اما ۱۴۰ هزار تن از این محموله طبق آزمایش‌های انجام شده آلوده به سم آفلاتوکسین هستند که هنوز در انبار نگهداری می‌شود.
آفلاتوکسین‌ نوعی سم قارچی طبیعی است که از گونه‌های خاصی از قارچ منشأ می‌گیرند.با مصرف گوشت قرمز یا محصولات لبنی حاصل از حیواناتی که به این طریق غذای آلوده مصرف کرده‌اند، افراد ممکن است در معرض آفلاتوکسین قرار بگیرند. مصرف آفلاتوکسین می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان کبد را نیز افزایش دهد.
پس از این ماجرا، کاربران در فضای مجازی نسبت به این ماجرا به افراد هشدار می‌دادند تا از استفاده محصولاتی که با ذرت تهیه می‌شود خودداری کنند. پس از این جریان سازمان ملی استاندارد ایران، گمرک و وزارت کشاورزی در بیانیه مشترکی درباره شایعاتی مبنی بر ورود ذرت‌های آلوده به کشور، مدعی شدندکه هیچ نگرانی بابت محصولاتی که با ذرت تهیه شده، وجود ندارد.

ذرت هایی که در کمرگ باد کرده اند
هفته گذشته امیر خجسته نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس در این باره گفته بود: «ذرت های آلوده به سم آفلاتوکسین توسط ۹ شرکت دولتی و خصوصی در سال ۹۵ از کشور برزیل وارد کشور شد و پس از گذشت ۳ سال از ورود این محموله به انبارهای بندر امام خمینی در خوزستان در کمیسیون اصل نود مجلس مورد بررسی قرار گرفت».
وی در واکنش به واردات ذرت‌های آلوده به سم آفلاتوکسین، اظهار داشت: «با بررسی گزارش ارسالی به کمیسیون اصل نود مجلس، پس از بازدید و بررسی از بندر امام خمینی در خوزستان، رئیس‌جمهور در نیمه نخست امسال دستور امحاء این ذرت‌ها را صادر کرد که با گذشت چند ماه از تشکیل کمیسیون همراه با وزرای اقتصاد، کشاورزی و “صمت”، طی بررسی‌های متعدد و رسانه‌ای شدن موضوع، اقدام عملیاتی در این خصوص صورت نگرفته است».
خجسته افزود: «بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه برای امحاء این ذرت‌ها و بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ روز و ۷ هزار کامیون سنگین برای حمل و نقل این کالا لازم است و با تخمین میزان آلودگی محیطی، فضای کافی برای امحاء از طریق آتش زدن این محموله نیز وجود ندارد».

۳۵ میلیون دلار ارز دولتی که بر باد رفت
نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس در گفت و گو با خبرگزاری تسنیم ابعاد دیگری از سوء مدیریت در واردات کشور را تشریح کرد. سوء مدیریتی که اکنون ۱۴۵ هزار تن ذرت آلوده را روی دست کشور گذاشته است. خجسته با تشریح جزئیات واردات ۵۰۰ هزار تن ذرت آلوده به کشور اظهار کرد: «بر اساس اطلاعات دقیقی که از سوی مردم،دلسوزان و گمرکات به فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی و اصل ۹۰ رسیده ۱۴۵ هزار ذرت آلوده به قارچ سمی آفلاتوکسین است».
وی با بیان این‌که باید زمانی که آن ها وارد کشور شد مرجوع می شدند اما این اقدام صورت نگرفت، ادامه داد: «باید مسئولان پاسخگو باشند چه کسی در این ۴ سال آن ها را مرجوع نکرده و در نزد خود نگه داشته است که با هر روز نگهداری سم آن ها بیشتر می شود».
وی با بیان این که گفته شده کسی نمی تواند از کنار انبار ذرت های آلوده عبور کند تا از وارد شدن آسیب به آن ها جلوگیری شود،‌ افزود: «این آلودگی ۴ سال است روز به روز بیشتر می شود ولی همه در برابر آن سکوت کردند کسانی که بیانیه مشترک داده اند بجای تکذیب تعیین تکلیف کنند و از پنهان کاری خودداری کرده و اطلاعات دقیق را در اختیار مردم قرار دهند».
نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ با طرح این سئوال “چه دستان پشت پرده ای وجود دارد” به خانه ملت گفت: «مبدا ذرت های آلوده وارد شده برزیل است و با ۳۵ میلیون دلار ارز دولتی وارد شده اند.به نظر می رسد در این زمینه رانت وجود دارد که کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری است».
خجسته با تاکید بر اینکه باید ذرت‏های آلوده وارد شده هرچه زودتر تعیین تکلیف شود گفت:«عده ای از مسئولان درباره موضوع واردات ذرت های آلوده قصور کرده اند و کمیسیون اصل ۹۰ با جدیت در حال پیگیری این موضوع است تا نتیجه حاصل شود».

ابهام در سرنوشت ۳۵۰ هزار تن ذرت آلوده
هرچند مسئولین مربوطه مدعی هستند که حتی یک کیلوگرم ذرت آلوده از گمرک ترخیص نشده است اما آنچه که موجب نگرانی جامعه شده ، ابهام در سرنوشت ۳۵۰ هزار تن ذرت آلوده است. امیر خجسته نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ و رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس میزان ذرت آلوده وارد شده به کشور را ۵۰۰ هزار تن می داند.
وی در این ارتباط گفت: «سرنوشت ۳۵۵ هزار تن از مجموع ۵۰۰ هزار تن ذرت آلوده وارداتی به کشور هنوز مشخص نبوده بلکه در هاله ای از ابهام است».
وی افزود: «این میزان ذرت سال ۱۳۹۵ از کشور برزیل بوسیله ۱۳ شرکت دولتی از جمله شرکت های متعلق به زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی به ارزش ۳۵ میلیون دلار وارد کشور شده است. تمامی این ذرت ها آلوده و بسیار خطرناک هستند».
در موضوع ورود ۵۰۰ هزار تن ذرت های آلوده به کشور، فارغ از بحث سلامت جامعه و اینکه این محموله در بازار توزیع شده یا نشده به موضوع مهم دیگری توجهی نشده است.
در کنار موضوع سلامت جامعه آنچه را نیز که باید توجه داشت منابع مالی است که برای واردات این محصولات هزینه شده به طوری که با در نظر گرفتن رقم ورود ۵۰۰ هزار تن ذرت آلوده به کشور سرمایه عظیمی از منابع بیت المال به هدر رفته است.این در حالی است که برای امحا و از بین بردن همان مقدار ۱۴۵ هزارتن ذرت باقی موجود در گمرک نیز میلیاردها تومان هزیه باید به هدر برود که همه این ها محصول یک مدیریت رانتی، ناکارآمد و غیر مسئول است که در چنین شرایط سخت اقتصادی، کشور را با چنین چالش هایی مواجه ساخته است.