نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری سالن فجر وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دیروز صبح شاهد نشست مطبوعاتی معاون سرمایهگذاری و برنامهریزی، امور حقوقی و مجلس وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با خبرنگاران بود. انگونه که حسین اربابی می گوید: در حال حاضر ۴۵۰۰ پروژه گردشگری در سراسر کشور با حجم سرمایهگذاری بیش از […]
نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
سالن فجر وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دیروز صبح شاهد نشست مطبوعاتی معاون سرمایهگذاری و برنامهریزی، امور حقوقی و مجلس وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با خبرنگاران بود. انگونه که حسین اربابی می گوید: در حال حاضر ۴۵۰۰ پروژه گردشگری در سراسر کشور با حجم سرمایهگذاری بیش از ۲۰۰هزارمیلیارد تومان در حال اجراست که عمده این سرمایهگذاریها، آورده بخش خصوصی است. به گفته وی، شاید بزرگترین ایرادی که سرمایهگذاران در سالهای گذشته از ما می گرفتند، موضوعات مرتبط با حمایت از آن ها بود، در این میان بزرگترین حمایتی که از سرمایه گذاران انجام دادیم، کاهش بروکراسی اداری و کوتاه شدن زمان صدور مجوزها و استعلامها بود که صورت گرفته و میانگین ۱۶ ماهه صدور مجوز امروز به کمتر از یک ماه رسیده و تلاش میکنیم این روند به کمتر از یک هفته کاهش یابد.»
حوزه حقوقی، معاونت سرمایه گذاری و برنامهریزی، امور حقوقی و مجلس وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، موضوع دیگری بود که اربابی به آن اشاره کرد. به گفته وی، اتفاقات بسیار خوبی در حوزه حقوقی روی داده است و ما در دو سال گذشته بیش از ۲۰هزار نامه حقوقی را پاسخ دادیم که عمده این نامهها فرآیند کارشناسی میخواست. وی افزود: اتفاق خوب دیگری که در دو سال گذشته شاهد آن بودیم، در حوزه سمن ها و تشکل های مردم نهاد بود. که اینان به درستی وظایف دیده بانی خود را انجام داده اند و فعالیتهای بسیار خوبی از سوی سمنها شاهد هستیم.»
جذب سرمایه گذاران در حوزه سرمایه گذاری و برنامه ریزی، یکی از موضوعات مهم است. اربابی درخصوص جذب سرمایه گذاران معتقد است: در جذب سرمایه گذاران دو بعد داخلی و خارجی داریم، در بعد خارجی با وجود پروژه ایرانهراسی از سوی آمریکاییها، استقبال از حوزه سرمایهگذاری در حوزه گردشگری بسیار خوب و بیسابقه است. چند هفته پیش شاهد خبر خوش رتبه دوم ایران در سرعت رشد گردشگری بودیم که نشاندهنده ظرفیت بالای ایران در حوزه گردشگری است. همچنین امروزه شاهد این هستیم که اتفاقات بسیار خوبی در حوزه ساخت اقامتگاههای بومگردی روی داده است، از جمله میتوان به بومگردیها و بوتیکهتلها اشاره کرد که نشاندهنده اطمینان به حوزه گردشگری است.
حضور بخش خصوصی
در حال حاضر بیش از ۴۵۰۰ پروژه گردشگری با حجم سرمایهگذاری بالغ بر ۲۰۰هزار میلیارد تومان در حال اجرا است که ۹۰درصد این سرمایهگذاری آورده بخش خصوصی است و تنها ۱۰ درصد آن تسهیلات ارائه شده است. اربابی با بیان این مطلب ادامه داد: این در حالی است که شاهد سرمایهگذاری در حوزه استارتآپهای گردشگری هستیم که حتی سرمایه گذاران خارجی نیز به حوزه ورود پیدا کردهاند. بستههای سرمایهگذاری چند زبانه توسط سفارتخانههای ما در کشورهای مختلف ارائه میشود.
به گفته وی، یکی از بزرگترین چالشهای ما در حوزه گردشگری نیازی است که به تغییر نگرش به این حوزه احساس میشود، هنوز نگاه ما به نفت است و نیازمند این هستیم که نگرش همه بخشها از جمله حاکمیت به بخش گردشگری تغییر کند. برای ایجاد یک شغل در حوزه صنعت باید بالغ بر ۵۰۰میلیون تومان هزینه کرد اما در حوزه گردشگری برای ایجاد یک شغل پایدار بین ۵۰ تا ۷۰میلیون تومان نیاز است. رایزنیهای خوبی را در مجلس آغاز کردیم و در دولت نیز شاهد این تغییر نگرش هستیم و امیدواریم شاهد رونق بیش از پیش حوزه گردشگری باشیم.
اربابی ادامه داد: در برخی از استان ها از جمله خراسان رضوی، بستههای سرمایهگذاری را تدوین کردیم که آن بستهها میتواند ۱۶۰۰میلیارد تومان سرمایهگذاری بخش خصوصی را به دنبال داشته باشد. یکی از موضوعاتی که در حوزه زیرساخت های گردشگری دنبال می کنیم ایجاد جاذبه های جدید گردشگری است. این در حالی است که موضوعاتی مانند گردشگری کشاورزی را در استان گلستان مورد توجه ما قرار گرفته و موضوع جذاب دیگری که دنبال میکنیم، اجرای طرح رایحهدرمانی است.
تضمین سرمایه گذاری خارجی
در تمام سرمایه گذاری ها چه داخلی و چه خارجی احتمال ریسک وجود دارد. اربابی در این خصوص معتقد است که وزارت اقتصاد ضمانتهای کلی برای سرمایه گذاران خارجی پیش بینی کرده و اصل سرمایهگذاری سرمایهگذاران خارجی تضمین شده است. در وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز اقداماتی در خصوص بازنگری قوانین آغاز شده که برخی از آن ها قوانین مربوط به سرمایهگذاری است.
آنگونه که معاون سرمایهگذاری، حقوقی و امور مجلس وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در خصوص ارائه تسهیلات از سوی بانکها و لزوم تسهیل ارائه تسهیلات می گوید: تمام تلاش خود را داریم انجام میدهیم که بانک ها را متقاعد کنیم که قوانین را تسهیل کند، خصوصا درباره تسهیلات در پروژههای روستایی این موضوع را به صورت جدی دنبال میکنیم.
وی با بیان اینکه شاید یکی از اتفاقات بزرگی که در این حوزه افتاد، این است که برنامهریزی که صورت گرفته است، در تمام حوزه ها انجام شده و صرفا برای زیرساختهای گردشگری نبوده است، ادامه داد: حتی در حوزه حمل و نقل نیز وارد شدیم و دستورالعمل آن تدوین شده است. در حوزه روستاهای هدف گردشگری در حوزه راه و زیرساختهای عمرانی روستا این ها نیز جزو زنجیره تأمین ما هستند.
به گفته اربابی؛ در این میان در ادامه تأمین زنجیره گردشگری در حوزه هتلداری و اقامت ارزان و برنامهریزیشده، بومگردیها و هتلبوتیکها را آغاز کردهایم که تا کنون ۱۸۰۰ بومگردی ثبت شدهاند. سفرهای ارزان قیمت نیز این سفرها به صورت بسته ای ارائه می شود. در این خصوص البته تفاهم نامه ای نیز با بانک گردشگری در حال اجرا داریم که بسته های سفر ارزانقیمت تدوین و اجرایی خواهد شد. برای این کار بانک گردشگری ۵۵۰میلیارد تومان در نظر گرفته است.