جمله از کشفیات باستان شناسی ۲۰۱۹ گزارش می دهد:/ «سر پل ذهاب» در جمع برترین اکتشاف‌های جهان
جمله از کشفیات باستان شناسی ۲۰۱۹ گزارش می دهد:/ «سر پل ذهاب» در جمع برترین اکتشاف‌های جهان

      سال ۲۰۱۹ در حال اتمام است. این سال برای حوزه باستان شناسی سالی متفاوت بود. بر همین اساس پایگاه خبری «لایو ساینس» ۱۰ اکتشاف برتر حوزه باستان‌شناسی سال ۲۰۱۹ منتشر کرده است. اکتشافاتی که در کل جهان بوده و یکی از این کشورها، کشور ما است. کشف انباری از مومیایی های کاهنان […]

 

 

 

سال ۲۰۱۹ در حال اتمام است. این سال برای حوزه باستان شناسی سالی متفاوت بود. بر همین اساس پایگاه خبری «لایو ساینس» ۱۰ اکتشاف برتر حوزه باستان‌شناسی سال ۲۰۱۹ منتشر کرده است. اکتشافاتی که در کل جهان بوده و یکی از این کشورها، کشور ما است. کشف انباری از مومیایی های کاهنان مصر باستان؛ دیواری عظیم در غرب ایران و کلان‌شهر باستانی واقع در فلسطین اشغالی فقط تعداد کمی از اکتشافات‌ حیرت‌آور حوزه باستان‌شناسی در سال ۲۰۱۹ هستند. باستان شناسی، شغلی است که علاوه بر هدایت تحقیقات برای بازسازی سوابق گذشته زندگی و فرهنگ‌های انسان‌ها با توجه به بقایای انسان‌ها، صنایع‌دستی؛ خصوصیات معماری و سازه‌هایی که از طریق کاوش و حفاری، کاوش در زیر آب‌ها و دیگر روش‌های کشف به‌دست آمده‌ می پردازد. پایگاه خبری «لایو ساینس» یک وبگاه خبری علمی است که مطالب ارزنده و گزارش‌ها و خبرهای تحریریه‌ای علمی منتشر می کند. مسائلی از جمله پیشرفت‌ های علمی، سرمایه‌ گذاری‌ های علمی، حقایق عجیب از گوشه و کناره‌ های دنیا را به صورت آنلاین مورد پوشش قرار می ‌دهد. این پایگاه به مناسبت نزدیک شدن به سال ۲۰۲۰، فهرستی مختصر از بزرگترین اکتشافات حوزه باستان‌شناسی سال ۲۰۱۹ را منتشر کرده است.

دیوار عظیم
باستان شناسان با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای بقایای یک دیوار سنگی را در غرب ایران به طول ۱۱۵ کیلومتر (۷۱ مایل) شناسایی کردند. بقایای این دیوار در منطقه سر پل ذهاب در غرب ایران شناسایی شده و شامل یک میلیون متر مکعب سنگ است که ساخت آن نیازمند نیروی کار، زمان و مصالح قابل توجهی بوده است. بقایای این دیوار سنگی کهن از کوهستان «بمو» در شمال آغاز می‌شود و تا نزدیکی روستای ژاومرگ در جنوب امتداد می‌یابد.

کشف گورستان ۱۷۰۰ ساله رومی
یکی از فهرست های حوزه باستان شناسی در پایگاه خبری ساینس، کشف گورستان ۱۷۰۰ ساله رومی هاست. این گورستان در روستایی واقع در «سافک» یکی از شهرستان‌ های انگلستان آغاز شد. باستان‌ شناسان در این مکان به بقایای ۱۷ اسکلت که سرهایشان از تنشان جدا شده و در میانه پاهایشان قرار داده شده بود، برخوردند. به نظر می‌رسد سرهای این اجساد پس از مرگشان از تنشان جدا شده‌اند.

رنگین‌ترین مقبره مصری
از دیگر گزارش های منتشر شده این وبگاه؛ کشف رنگین ترین مقبره مصری است. یک تیم محقق از مؤسسه مصر شناسی چک‌واسلواکی در جریان کاوشی برای کشف مجموعه تدفینی «جدکارع ایسسی»- فرعون دودمان پنجم مصر باستان – به مقبره‌ای رنگ‌آمیزی شده متعلق به فردی عالی رتبه دوران پادشاهی کهن مصر برخوردند. به‌گفته سرپرست این تیم باستان‌شناسی،‌ صحنه‌های نقاشی‌شده این مقبره بسیار غیرمعمول هستند. کیفیت بالای نقاشی‌های دیواری این مقبره و شباهت طراحی آن به هرم «جدکارع» نشان می‌دهد مالک این مقبره، مقام مهمی را در دربار سلطنتی مصر باستان داشته است.

 

کشف جمجمه انسان‌های خردمند
در یونان
باستان‌شناسان جمجمه‌ای ۲۱۰,۰۰۰ ساله در غاری واقع در جنوب یونان کشف کردند که به «انسان‌های خردمند» تعلق دارد. محققان معتقدند جمجمه‌ای که در این غار کشف شده است،‌ قدیمی‌ترین نمونه از جمجمه یک «‌انسان خردمند» ‌است که تاکنون در جایی خارج از آفریقا پیدا شده است. بر اساس این اکتشاف می‌توان نتیجه رفت انسان‌های امروزی گذشته بسیار زودتر از آنکه پیشتر تصور می‌شد آفریقا را ترک کرده بودند.

اکتشاف بزرگ در «دره‌ پادشاهان»
در یازدهم اکتبر سال ۲۰۱۹،‌ باستان‌شناسان از مجموعه‌ای اکتشاف در «دره‌ی پادشاهان» جایی که اشراف‌زادگان و اعضای خاندان سلطنتی مصر باستان حدود ۳۰۰۰ سال پیش در آن دفن شده‌اند، ‌خبر دادند. بقایای دو مومیایی و ‌تعدادی کارگاه و انبار، نتایج کاوش‌های باستان‌شناسان مصری در این منطقه بودند. باستان‌شناسان به محوطه‌ای ۵ متری در نزدیکی این مجموعه کارگاه‌ها برمی‏خورند که به عنوان انباری برای نگهداری ابزار و لوازم مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

کلان‌شهر متعلق به عصر برنز
این کلان‌شهر ۵ هزار ساله که به اوایل عصر برنز تعلق دارد، در منطقه‌ای واقع در سرزمین‌های اشغالی فلسطین کشف شد. این شهر ۶۵۰ هزار مترمربعی زمانی خانه حدود ۶۰۰۰ نفر بوده و شامل استحکامات، یک معبد مذهبی و قبرستان می‌شود. میلیون‌ها تکه ظروف سفالین و سنگی در کنار بقیای یک معبد عظیم مملو از استخوان حیوانات سوزانده شده و مجسمه‌های کوچک سفالین در این شهر باستانی کشف شد. یکی از مجسمه‌های کشف شده به شکل انسانی ساخته شده که اثر مُهر بر روی سرش دیده می‌شود و دست‌هایش را رو به آسمان بالا برده است.

جاده دوران «پونتیوس پیلاطس»
باستان‌شناسان در سال ۲۰۱۹ به شواهدی دست‌ یافتند که نشان می‌داد «پونتیوس پیلاطس» – والی «یهودیه»‌ که بیشتر برای محاکمه عیسی مسیح شهرت دارد – خیابانی عظیم در «اورشلیم» بنا کرده که طولش به ۶۰۰ هزار متر می‌رسید. این خیابان قصری به نام «برکه سلوان» را که مسافران می‌توانستند با توقف در آنجا استراحت کنند و از آب تازه استفاده کنند، به «کوه معبد» متصل می‌کرده است.

انباری از تابوت کاهنان

 


۳۰ تابوت رنگین چوبی درحالی در «‌دره پادشاهان» کشف شدند که مومیایی چندین مرد، زن و کودک در آن‌ها قرار داشتند. باستان‌شناسان معتقدند این تابوت‌های سه‌هزارساله به اعضای خانواده یک کاهن بلندمرتبه تعلق دارند. با این که تابوت‌ها برای مدت طولانی دفن شده بودند، اما تصاویر رنگی پرندگان و گل‌هایی که بر روی تابوت‌ها نقاشی شده‌، هنوز سالم باقی مانده‌اند. شواهد حاکی از آن است که نقاشی‌های روی تابوت‌ متعلق به یک کودک، ناتمام باقی مانده است.

کشف بزرگ بریتانیا
اکتشاف قبر ۲۲۰۰ ساله یک مرد حدودا ۴۰ ساله به همراه سپری برنزی و بقایای یک ارابه و دو اسب به عنوان یکی از مهم‌ترین اکتشاف‌های باستان‌شناسی بریتانیا شناخته می‌شود که تاکنون رخ داده است. بقایای چند بچه خوک که به عنوان بخشی از مراسم تشریفاتی تدفین قربانی شده‌ بودند و تعدادی اثر باستانی مخصوص مقبره از جمله یک سنجاق‌سینه نیز در این محل از زیر خاک بیرون کشیده شد.

کلاه‌خودهایی از جمجمه کودکان
بقایای دو نوزاد که حدود ۲,۱۰۰ سال پیش دفن شده بودند در حالی در سواحل مرکزی «اکوادور»‌ کشف شدند که کلاه‌خودی از جنس جمجمه دو کودک دیگر بر روی جممجه آن‌ها قرار داده شده بود.
باستان‌شناسان می‌گویند این نخستین باری است که با جمجمه کودکان به عنوان کلاه‌خود مواجه شده‌اند. هنوز علت مرگ نوزادان یا دلیل استفاده از جمجمه کودکان به عنوان کلاه‌خود مشخص نیست.
لازم به ذکر است؛ باستان ‌شناس و باستان ‌شناسی، اسم ‌های فریبنده ‌ای هستند؛ زیبا و جذاب، ولی باستان ‌شناسی کاری پرحوصله و سخت و ذاتا همراه با رنج است؛ باستان شناسان با توجه به یافته هایی که در کاوش ها به دست می آید می باید فرهنگ و نحوه زندگی وحتی روابط اجتماعی گذشتگان را تدوین کنند. دانستن بخشی از زوایای پنهان زندگی گذشته بشر که در گوشه‌وکنار جهان آن را میراث فرهنگی می‌نامند. یکی از شغل‌های پرخطر شبیه معدن‌کاوی، خبرنگاری و… .