کاوه ایرانی روزنامه نگار/ روز گذشته رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سفری از پیش تعین شده مهمان ودالیمیر پوتین در روسیه بود. رئیس جمهور روسیه در حالی میزبان رئیس جمهور ترکیه در سوچی بود که بسیاری از برخی از ناظران بر این باورند که احتمالا معامله ای میان روسیه و ترکیه انجام […]
کاوه ایرانی
روزنامه نگار/
روز گذشته رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سفری از پیش تعین شده مهمان ودالیمیر پوتین در روسیه بود. رئیس جمهور روسیه در حالی میزبان رئیس جمهور ترکیه در سوچی بود که بسیاری از برخی از ناظران بر این باورند که احتمالا معامله ای میان روسیه و ترکیه انجام گرفته و به همین جهت روسیه موضع سختی در قبال تجاوز ترکیه به خاک سوریه اتخاذ نکرده است.
به گزارش «جمله» ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز گذشته با رجب طیب اردوغان در شهر سوچی ملاقات و درباره وضعیت سوریه گفتوگو کرد. رئیس جمهوری روسیه شرایط منطقه را بسیار نگران کننده خواند. رجب طیب اردوغان پیش از ملاقات با همتای روس خود بار دیگر تهدید کرد که حملات خود را علیه نیروهای کرد سوریه با شدت بیشتر از سر می گیرد، اگر این نیروها پیرو توافق صورت گرفته با آمریکا از منطقه امنیتی تعریف شده توسط آنکارا خارج نشوند.
یک کارشناس روس در خصوص ملاقات روز گذشته ولادیمیر پوتین و اردوغان گفته است که مهم از نظر مسکو دستیابی به ثبات پایدار در سوریه و منطقه است و این قابل دستیابی نیست مگر از طریق حفظ تمامیت ارضی سوریه.
کاخ کرملین مدعی است که رهبران آنکارا و مسکو درباره مبارزه با تروریسم بین المللی گفتوگو خواهند کرد.
معامله روسیه و ترکیه برای تقسیم مناطق شمالی سوریه!
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز دوشنبه در یک گفتوگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین از او خواست که آتش بس جاری میان ترکیه و کردهای سوریه را تمدید کند. در واکنش به این سخن رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری فرانسه را متهم به ملاقات و گفتوگو با «تروریستها کرد و گفت که فرانسه طرف گفتوگو درباره سوریه نیست».
ترکیه مدعی است که قصد دارد پس از خروج نیروهای کرد از شمال سوریه قریب دو میلیون نفر از پناهندگان سوری را در این مناطق اسکان دهد. اما بر اساس اخبار منتشر شده، ارتش اردوغان کنترل مناطق اشغال شده را به مخالفان دولت سوریه و گروه های تروریستی افراطی همچون احرار الشرق سپرده است. هم اکنون سه میلیون و ششصد هزار پناهنده سوری در خاک ترکیه زندگی می کنند.
رویترز در مطلبی به نقل از یک منبع منطقه ای طرفدار دولت سوریه مدعی شده است: «مذاکرات ترکیه و روسیه برای تعیین سرنوشت شمال سوریه، به ویژه شرق فرات وجود دارد. آنها کسانی هستند که همه این برنامه ها را پیش می برند».
یک مقام ترک نیز اعلام کرد که آنکارا در همکاری بسیار نزدیک با روسیه فعالیت می کند و اردوغان روز دوشنبه به اهمیت روسیه اشاره کرد؛ هنگامی که وی گفت، رئیس جمهور ولادیمیر پوتین، رویکرد مثبت به اوضاع نشان داده است.
شاید این دو کشور بتوانند توافق نامه ای برای تقسیم مرزهای شمالی به مناطق جدید کنترل و منع متحدان محلی خود ـ دولت سوریه از یک طرف و شورشیان ضد اسد از سوی دیگر ـ برای رفتن به سمت جنگ را منعقد کنند.
جوشوا لاندیس، یک متخصص امور سوریه و رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه گفت: «فکر می کنم یک اصطکاک واقعی وجود خواهد داشت اما فکر می کنم روس ها قادر به مدیریت آن خواهند بود. باید توافقی انجام شود».
روزنامه لوموند با اشاره به ادامه عملیات ترکیه با وجود فشارها و سود بردن روسیه از این شرایط نوشته: «آمریکا ناجوانمردانه کردهای شمال شرق سوریه را که متحدان این کشور در جنگ با داعش بودند رها کرد و حال روسیه در پی سوءاستفاده از این وضعیت به نفع کشور خودش است. روسیه میخواهد از یک سو موقعیت خود را در حل و فصل مناقشات منطقه بیشتر تقویت کند و از سوی دیگر کردها را به طرف سازش و همگرایی با دولت سوریه سوق دهد. مسکو در پی بازی کردن نقش میانجی در حل بحران سوریه است. این کشور که از آغاز این بحران از دولت دمشق حمایت میکند، حال میخواهد موقعیت خود را بیشتر از پیش در منطقه تقویت کند».
اسد: اردوغان دزد است!
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه روز سهشنبه و در جریان یک دیدار «غیر منتظره» از نیروهای نظامی این کشور در جبهه ادلب گفت: « نبرد ادلب نبرد اساسی برای پایان دادن نهایی هرج و مرج و تروریسم در همه مناطق سوریه است.»
استان ادلب در شمال غرب سوریه از آوریل سال ۲۰۱۵ تحت کنترل کامل تروریست های تحت حمایت ترکیه قرار دارد. از آن زمان تاکنون، بسیاری از شورشیان تسلیم شده در دیگر مناطق سوریه، براساس توافق با دولت مرکزی، به این استان منتقل شده اند. ادلب آخرین منطقه در کشور جنگزده سوریه به شمار میرود که در اختیار مخالفان مسلح قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) بشاراسد با انتقاد تند از عملیات چشمه صلح ترکیه در شمال سوریه گفت: «اردوغان دزد است…کارخانه، گندم و نفت را دزدید و امروز زمین را به سرقت می برد.» بنا بر همین گزارش وی خطاب به نظامیان حاضر در شهرک الهبیط در ریف (حومه) ادلب افزود: «همه مناطق سوریه مهم است ولی آن چه اولویت ها را مشخص می کند اوضاع نظامی روی زمین است.»
ارتش عربی سوریه هفته گذشته و همزمان با عملیات نظامی ترکیه در مناطق تحت کنترل نیروهای کرد، نیروهای خود را به شماری از شهرهای شمالی و از جمله کوبانی اعزام کرد.
رئیس جمهوری سوریه همچنین با انتقاد تلویحی از یگانهای مدافع خلق کرد (یپگ) گفت: «وقتی در معرض تجاوز یا سرقت قرار میگیریم، باید در کنار یکدیگر باشیم و با هم همکاری کنیم. اما برخی سوریها این کار را به ویژه در سالهای اول جنگ نکردند. به آنها گفتیم که دل به خارج نبندید بلکه به ارتش و ملت و میهن دل ببندید. اکنون آنها به آمریکا تکیه کردهاند.»
تهدید اردوغان به ادامه تهاجم نظامی
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه پیش از سفر به روسیه در یک نشست خبری با لحنی طلبکارانه گفت: «اظهارات برخی مقامات ایران درباره عملیات “چشمه صلح” مرا ناراحت کرده است.»
به گزارش خبرگزاری آناتولی اردوغان مدعی شد: «همه دنیا از رویکرد اردوغان در قبال برنامه هستهای ایران در گذشته نزدیک اطلاع دارند، اما اظهاراتی آزاردهنده از سوی برخی مقامات این کشور شنیده میشود. البته این سخنان متعلق به جناب روحانی نیست، اما لازم بود ایشان این صداها را خاموش میکردند. این موارد شخص بنده و تمام نزدیکانم را آزار میدهد. ما (ترکیه، روسیه و ایران) سه کشور طرف توافقنامه سوچی هستیم. این اقدامات نادرست است. اظهارات آنان را در این زمینه را محکوم می کنم.»
اظهارات اردوغان در حالی مطرح می شود که دستگاه دیپلماسی ایران و بهویژه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، بازگشت سوریه و ترکیه به اجرای موافقتنامه آدانا (سال ۱۹۹۹) درباره ممنوعیت فعالیت نیروهای مسلح کرد در خاک سوریه را، بهعنوان تنها راه حل برای چالش میان آنکارا و دمشق درباره مساله کردها پیشنهاد کرده است.
سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز روز گذشته در گفتوگو با آناتولی گفت: «ایران، کشوری موثر در روند آستانه و ضامن آتشبس در سوریه بوده است و نقش مثبتی در کاهش تنش دارد. از دولت دوست و همسایه ترکیه خواستیم خویشتنداری کند و راهحل نظامی را در پیش نگیرد. ترکیه برای رفع نگرانیهای امنیتی خود، این اقدام را انجام داد و اعلام کرد موقت است. ایران راه حل این مسائل را در اقدام نظامی نمیداند. راه حل را در گفتوگو، تفاهم و جستجو برای راههای مسالمتآمیز میدانیم. کوشیدیم اختلافات بین تمام طرفها را رفع کنیم».
موسوی تاکید کرد: «باید به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورها احترام گذاشت. ایران هر تلاشی را که تشخیص دهد برای رفع کاهش تنش و نگرانی ترکیه، دولت سوریه و مردم مفید است انجام میدهد. میکوشیم دیدگاهها را به هم نزدیک کنیم».
شایان ذکر است«آتشبس» پنج روزه ترکیه شامگاه روز (دوشنبه) پایان یافته است. مقامهای نظامی ترکیه مدعی هستند هنوز هزاران جنگجوی کرد در منطقه شمال سوریه حضور دارند و این بهانه ای است برای ادامه اشغال خاک سوریه توسط ارتش اردوغان.