حسین قهار / اوضاع هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال اصلاً خوب نیست. مدیران در شرایطی کاملاً پیچیده، بحرانی و پر از اختلاف و ابهام فوتبال را اداره می کنند. بد نیست بدون مقدمه مروری داشته باشیم بر آنچه در هیأت رئیسه مهمترین فدراسیون ورزشی کشور می گذرد. حیدر بهاروند، فریدون اصفهانیان و […]
حسین قهار /
اوضاع هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال اصلاً خوب نیست. مدیران در شرایطی کاملاً پیچیده، بحرانی و پر از اختلاف و ابهام فوتبال را اداره می کنند. بد نیست بدون مقدمه مروری داشته باشیم بر آنچه در هیأت رئیسه مهمترین فدراسیون ورزشی کشور می گذرد.
حیدر بهاروند، فریدون اصفهانیان و عبدالکاظم طالقانی سه عضو بازنشسته هیأت رئیسه فدراسیون هستند که به کار خود در این مجموعه ادامه میدهند. این در حالی است که نهادهای نظارتی و مجلس با قاطعیت اعلام کردهاند بازنشستهها نباید در سیستم مدیریتی فدراسیون جایی داشته باشند. این موضوع برای انتخابات فدراسیون که قرار بود ۲۵ اسفند برگزار شود و ابطال شد، بین مسئولان اجرایی و نظارتی و وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال حل نشد. اما حالا که پروسه اصلاح اساسنامه آغاز شده و فوتبال در یک برهه حساس مدیریتی قرار دارد، باز هم تکلیف بازنشستهها روشن نشده. آنها به کار خودشان ادامه میدهند و هر لحظه ممکن است پرونده اعضای بازنشسته هیأت رئیسه با رسیدگی مسئولان نظارتی و اجرایی یک فاجعه به بار بیاورد. به هر حال آنها اصرار دارند که در تیم مدیریتی چهار سال آینده فوتبال ایران هم حضور داشته باشند و همین مسأله در هفته و ماههای آینده قطعاً جنجالهای زیادی به دنبال خواهد داشت.
علی کفاشیان نایب رئیس اول فدراسیون فوتبال یکی از تنها مدیرانی بود که به خاطر قانون منع بکارگیری بازنشستگان از سمت خود در این مجموعه کنار رفت. مدیران در آن مقطع تأکید کردند علاوه بر بازنشستگی سن این مدیر از ۶۵ سال هم عبور کرده و طبق اساسنامه دیگر نمیتواند در فدراسیون کار انجام دهد. البته بعد از استعفای مهدی تاج از ریاست فدراسیون و بحثهایی که برای انتخاب سرپرست به وجود آمد، به صورت رسمی مشخص شد کفاشیان هیچ استعفای رسمی از سمت نایب رئیسی به فدراسیون ارائه نداده و هنوز به صورت قانونی نایب رئیس اول است. این در حالی است که کمیته اخلاق در حکمی او و عباس ترابیان را به خاطر پرونده گم شدن ۳۱۶ هزار دلار پول حق پخش تلویزیونی مسابقات ملی در مقدماتی جام جهانی ۵ سال از تمام فعالیتهای فوتبالی محروم کردند. پس با توجه به این شرایط هیأت رئیسه فدراسیون اول باید بحث دریافت استعفای کتبی و رسمی علی کفاشیان از نایب رئیسی اول را پیگیری و سپس از کمیته استیناف بخواهند تکلیف رأی کمیته اخلاق که کفاشیان و ترابیان به آن اعتراض کردهاند و ۳۱۶ هزار دلار پول گمشده فوتبال را روشن کنند. بیتوجهی هیأت رئیسه فدراسیون به این موارد بسیار مهم یک تخلف آشکار اساسنامهای هم به حساب میآید.
مدیران فدراسیون فوتبال در سال ۱۳۹۶ این مجموعه را به عنوان یک شرکت خصوصی ثبت کردند. اتفاق حیرت انگیز در این اقدام جایگزینی دو نفر از کارمندان فدراسیون (میرحسین پرویزی چری و رهام کیانی) به عنوان عضو هیأت مدیره به جای محمود اسلامیان و محمود شیعی بود. این دو مدیر گویا به دلیل پرونده مالیاتی اجازه عضویت در هیأت مدیره هیچ شرکتی را نداشتند. مدیران فدراسیون با این اقدام چند تخلف انجام دادند. اول قانون تجارت و دوم اینکه اساسنامه و مجمع عمومی را دور زدند. اقدام غیرقانونی بعدی آنها پنهان کاری درباره پرونده مالیاتی محمود اسلامیان در زمان انتخابات عضو هیات رئیسه بود که مجمع عمومی باید به تمام این تخلفات ورود کند. جالب اینجاست که از سال ۱۳۹۶ تا به امروز هیچ اقدامی برای اصلاحات در ثبت شرکتها انجام نشده است. البته محمود شیعی عضو هیأت رئیسه فدراسیون به خبرنگار ایران ورزشی اعلام کرد پرونده مالیاتیاش به خاطر اختلافات در هیأت مدیره یک شرکت که از آنجا مدتهاست خارج شده به وجود آمد و الان بیش از یک سال است که حل شده و مدیران فدراسیون باید نسبت به اصلاحات مورد نظر اقدامات لازم را انجام میدادند. گفته می شود پرونده مالیاتی محمود اسلامیان هنوز حل نشده است.
وقتی مهدی محمد نبی به سرپرستی جدید دبیرکلی فدراسیون فوتبال انتخاب شد، سخنگوی مجموعه اعلام کرد که این اتفاق با نظر تمام اعضای هیات رئیسه رخ داده است. بعد از آن هدایت ممبینی یکی از اعضا در مصاحبهای تأکید کرد برای انتخاب نبی هیچ هماهنگی با اعضای هیات رئیسه و شخص او انجام نشده و ضمن اشاره به تخلف آشکار از سیاست اجرایی مدیران فدراسیون انتقادی جدی کرد. بعد از آن عبدالکاظم طالقانی دیگر عضو هیات رئیسه علیه ممبینی که هم استانی اش هم هست این مصاحبه را انجام داد: «برخی عادت دارند خودشان را بیخبر نشان بدهند اما جامعه خیلی آنها را جدی نمیگیرد. او در زمان انتخاب سرپرست دبیرکلی سابق هم اظهارات مشابهی را مطرح کرده بود. آقای ممبینی صرفاً یک عضو از اعضای هیأت رئیسه است و نمیتواند برای سایر اعضا تصمیم بگیرد و اظهاراتش هم کذب محض است» با این مصاحبهها به خوبی مشخص می شود که وضعیت ارتباط اعضای هیأت رئیسه به چه شکل است و تا چه حد درگیری وجود دارد. ضمن اینکه به خوبی مشخص است که یک طرف این دعوا که نماینده مجمع عمومی در فدراسیون هستند دارند به مردم و جامعه فوتبال دروغی بزرگ میگویند. گفته میشود هدایت مبیبنی هم به دلیل اینکه بدون هماهنگی با خودش او را از سمت ریاست کمیته داوران به دلیل شرکت در انتخابات ریاست برکنار کردند از دست مدیران فدراسیون وهیات رئیسه ناراحت است. اعضای هیات رئیسه فدراسیون فوتبال به دنبال اتفاقاتی که برای لغو انتخابات رخ داد متوجه برخی تخلف و پنهانکاریها در ساختار مدیریتی و اجرایی فدراسیون شدند که نسبت به آن بی توجه بوده اند. فیفا در نامههای خود به ایران رسماً اعلام کرد ۵ بار مکاتبه با فدراسیون انجام داده و جوابی دریافت نکرده است. به همین منظور برخی از اعضای هیات رئیسه ضمن انتقاد به پنهان کاری صورت گرفته، از مدیران فدراسیون درخواست کرده بودند که مستندات کامل مکاتبات با فیفا و اتفاقات رخ داده برای اصلاح اساسنامه را به آنها برای بررسی ارائه بدهند و خواهان توضیح در این رابطه شدهاند. آنها شاید به خاطر برخی مصلحتها در رسانه موضوعات را اعلام نمی کنند اما داستان نامههای فیفا و اصلاح اساسنامه و اشتباهات مدیریتی بعدی را از آنها پنهان کردهاند.
وقتی محمود شیعی از مدیرعاملی باشگاه پیکان استعفا داد، محمود اسلامیان در مصاحبهای اعلام کرد او از عضویت هیأت رئیسه استعفا داده و به همین ترتیب برای یکی از جلسات هیأت رئیسه هم از شیعی دعوت به عمل نیامد و اعلام شد که او به خاطر از دست دادن جایگاه مدیرعاملی دیگر عضو هیات رئیسه نیست. بعد از آن شیعی مصاحبه و تأکید کرد هیچ استعفایی نداده و مجمع باید درباره حضورش در هیأت رئیسه طبق اساسنامه تصمیم گیری کند. در این گیرودار جلسات هیأت رئیسه به خاطر استعفای تاج و رفتن کفاشیان و غیبت شیعی و ممبینی از رسمیت افتاده و شایعات درباره احتمال استعفای لیلا صوفیزاده هم شنیده شده بود. به همین ترتیب بلافاصله مدیران فدراسیون از ترس انحلال و از اعتبار قانونی افتادن هیأت رئیسه اعلام کردند اشتباه رخ داده و شیعی همچنان عضو هیات رئیسه است و بازگشت او اتفاق افتاد. حالا حسابش را بکنید شیعی و اسلامیان چگونه میخواهند کنار هم با اتفاقاتی که افتاده تصمیم گیری کنند.