مسعود دهقان، نامی آشنا در عرصه تهیه کنندگی حوزه موسیقی و به طور کل به عنوان یک پدر دلسوز این روزها حامی استعدادهای نخبگان کشوری است. زیاد اهل تظاهر و از آن شاخه به آن شاخه پریدن نیست. به شدت سختگیر در کار و منظم و پایند به اصول درست یک کار حرفه […]
مسعود دهقان، نامی آشنا در عرصه تهیه کنندگی حوزه موسیقی و به طور کل به عنوان یک پدر دلسوز این روزها حامی استعدادهای نخبگان کشوری است. زیاد اهل تظاهر و از آن شاخه به آن شاخه پریدن نیست. به شدت سختگیر در کار و منظم و پایند به اصول درست یک کار حرفه ای است. وی پنجاه و سه سال سن دارد. گفت وگویی اختصاصی با وی ترتیب داده ایم که از نگاهتان میگذرد:
ما باید خوشحال باشیم که فضای موسیقی جامعه آنقدر گسترده شده است تا جوانان ما به صحنه آمده اند تا هنر خودشان را به مرحله بروز بگذارند و همانطور که گفتم مردم باهوش هستند و میدانند در نهایت چه انتخابی کنند.
از شروع کار حرفه ای در عرصه تهیه کنندگی موسیقی بفرمایید؟
شروع کار من با خواننده محبوب محسن چاوشی بود که چهار آلبوم به نامهای ژاکت، من خودم سیزده هستم، پاروی بی قایق و پرچم سفید را تهیه کنندگی کردم که البته آلبوم ژاکت به آقای حسینخانی واگذار شد. همچنین تهیه کننده دو آلبوم به نام دریا و مهربونم آقای سعید عرب بودم. در حال حاضر حدود پنج سالی میشود که تهیه کنندگی موسیقی دوقولوهای معروف پایتخت به نام مصطفی و مجتبی حبشی را به عهده گرفته ام و احساسم این بود که بتوانم خوانندههایی بسازم که بعدها بتوانند در جامعه اصولی و به درستی خوانندگی کنند از همین رو وقتی علاقه شدید بچهها را در موسیقی و خوانندگی دیدم تصمیم گرفتم که تهیه کنندگی کارهای آنها را قبول کنم و خیلی سختگیرانه کارهایشان را پیگیری و دنبال کنم.
چرا تهیه کنندگی برادران حبشی را قبول کردید؟
مصطفی و مجتبی استعداد زیادی در عرصه نواختن ساز گیتار را دارند و این باعث شد تا تصمیم بگیرم به بچهها کمک کنم تا بتوانند در مسیری درست قدم بگذارند تا انشاالله در آینده نزدیک جزء خوانندههای خوب کشورمان باشند. صرف هنرمند بودن راز ماندگاری نیست بلکه سلامت اخلاقی و متخصص بودن در کار حرفه ای بسیار به ماندگاری یک فرد در عرصه هنر کمک میکند. من همیشه در قامت یک تهیه کننده تمام هدفم این بوده است که ابتدا اخلاق مداری و سپس تخصص بالا را همیشه برای یک خواننده مدنظر داشته باشم تا بتوان ماندگار شدن هنرمند را در قلب مردم رقم زد. اگر تا به امروز نسبت به برادران حبشی سختگیری کردم فقط به این دلیل بوده است که از مسیر درست موسیقی خارج نشوند و همانطور که تاکید کردم برای قلب مردم ماندگار باشند.
دوران نوجوانی و جوانی شما چگونه گذشت؟
پدر من سالیان سال بازرگان و نماینده چند کمپانی اروپایی در حرفه نساجی بود. ما دهقانها عرق و علاقه خاصی به صنعت نساجی داریم و به طور معمول عاشق خلق کردن در مبحث ترکیبات مواد اولیه یا طرح و نقشه و رنگ پارچه بودیم به همین خاطر امروزه سعی کرده ام در عرصه تهیه کنندگی بیشتر به دنبال خلق کردن آثار جدید، زیبایی و خلاقیت باشم که یکجورایی مرتبط به کار و علاقه قبلی ام در صنعت نساجی است و خیلی خوشحالم که این ظرافت و لطافت در هر دو حرفه وجود دارد.
پسر یک پدر بازرگان بودن نشان از آن دارد که مسعود دهقان، تهیه کننده و حامی موفق جوانان، زیاد خودش در دوران کودکی و نوجوانی سختی نکشیده است. درسته؟
همه سختیها که در قالب مادی نیست . من در مقطعی از زمان در محله ای که نقطه حساس پایتخت بود آنقدر به سختی زندگی کردم که صدای انفجار و موشک طنین انداز گوشهای من شده بود. من سال ۶۵ دانشجو بودم و در اوج جنگ هشت ساله به تنهایی در منزل، مرگ را بارها به چشم خودم میدیدم. حتی زمانی که مجبور بودم در زمان دانشجویی در اهواز باشم مدام صدای موشکهای دشمن را تحمل میکردم.
چی میخوندید در دانشگاه؟
من مهندسی کشاورزی گرایش اصلاح نباتات و ژنتیک گیاهی میخوندم.
پدری که خودش سختی کشیده، آیا گذاشته که پسر خودش هم سختی ببیند؟
صد درصد . برای پیشرفت فرزندانم سعی کرده ام که چارچوب مدار بودن خودم را به خانواده ام القاء کنم تا بچهها هم با کمال صداقت، به نظم و قانون مداری روی بیاورند تا موفقیت را به چشم ببینند.
اگر این سختیها وجود دارد بدان معنا است که پشت پرده تفکراتی مسعود دهقان هدفی نهفته است. درسته؟
شک نکنید که همینطور است. پشت صحنه این سختگیریها فقط پیشرفت و موفقیت و سالم زیستن فرزندانم است. من خیلی به شخصه به ضابطه مند و هدفمند بودن اعتقاد دارم و دوست دارم اهالی خانواده ام و حتی کسانی که حامی آنها هستم به این مهم دست پیدا کنند.
در یک جمله تمام دغدغه مسعود دهقان در امروزی که زندگی حرفه ای دارد؟
خیلی دوست دارم رسالتم در این دنیا این باشد که حتی شده سهم کوچکی در ایجاد یک فرهنگ یا اثری ماندگار در کشور داشته باشم.
چرا سرمایه خودتان را در صنعت ساختمان سازی یا ایجاد کارخانجات متعدد در کشور نگذاشتید که سودآوری بیشتری داشته باشید و مدام دنبال حمایت از قشر جوان چه در عرصه موسیقی و چه نخبه پروری هستید؟
جوابش خیلی روشن است. چون مسعود دهقان به دنبال شهرت طلبی، برج ساختن، کشتی خصوصی و یا نماینده شدن و اینگونه تشریفات نیست. در پاسخ به سوال قبلی شما عرض کردم که آمده ام تا یک اثر هرچند کوچک را از خودم در کشورم به جای بگذارم تا اثرگذاری آن برای دیگران مثمرثمر باشد. وقتی استعداد برادران حبشی را دیدم این احساس مسئولیت در من به وجود آمد که باید در پرورش و متخصص کردن بچهها سهیم باشم و یا بچههای نخبه و علمی که تا جایی که میتوانم حامی آنها باشم تا بتوانم به جامعه ام خدمت کنم.
چرا؟
حالم خوب میشود. چرایی ندارد وقتی آدم با یکسری کارها حالش خوب میشود و احساس خوشبختی میکند آیا نباید ادامه دهد؟
از این جهت پرسیدم که بچههای نخبه به طور معمول از فضای حمایتی مسئولین رضایت ندارند اما شما در این مسیر قدم برداشتید. چرا؟
متاسفانه یکی از آفتهای بزرگ کشور ما فرار مغزها است. ما بسیار پتانسیل و استعدادهای درخشان در عرصه علم و نخبه گری داریم به همین خاطر این احساس مسئولیت در من به وجود آمد تا بتوانم در حد و اندازه خودم عده ای جوان موفق و المپیادی و نخبه را دور هم جمع کنیم و مفتخریم که امروزه در حال اجرا و عملی کردن پروژههامون هستیم. شرکت توسعه فناوری بشیر ناجی، تمام هدفش این است که بتواند نام ایران و ایرانی را در جهان سرفراز کند و در طول مدت کوتاهی که ما گرد هم جمع شده ایم پروژههایمان در سطح بین المللی به خصوص در زمینه فینتک و نانوشیمی و اپلیکیشن نویسی و خلق انرژیهای تجدید پذیر و دیگر صنایع علمی با استقبال روبرو شده است و جا دارد از دوستان خوبم آقایان دکتر قاهری و دکتر احتشام زاده تشکر داشته باشم که این عزیزان به همراه خودم در صدد راه علمی هستیم.
امروزه مشکل فوتبال این است که برخی از مسئولین تصمیم گیرنده و تاثیرگذار خودشان الفبای فوتبال را نمیدانند. در عرصه تهیه کنندگی موسیقی آیا این معضل هم جاری و ساری است؟
من در مورد دیگر همکارانم نظر نمیدهم اما خودم به شخصه در دوران جوانی گیتار میزدم و نزد اساتید دوره و آموزش میدیدم و آن زمانها ساز به نوعی تابو بود و من به سختی با خودم گیتار را حمل میکردم اما علاقه شدید من به موسیقی و ساز باعث شده بود تا این سختیها را به جان بخرم و خداروشکر امروز در عرصه موسیقی اگر قرار باشد مدعی باشم لااقل بگویم که مسعود دهقان الفبای موسیقی و تخصصها را میشناسد و این همخوانی فکری میتواند به پیشرفت خواننده ای که حامی آن هستیم بسیار کمک کننده باشد.
چرا در دیگر شاخههای اقتصادی گام برنداشتهاید؟
من خیلی زیاد آدم نتیجه گرا هستم و به همین خاطر است که سعی کرده ام خیلی تخصصی و سختگیرانه در یکی دو فیلد کاری قدم بردارم در حالیکه میتوانستم چند وزنه را با هم بردارم اما چون خیلی به کیفیت و نتیجه یک پروژه توجه دارم سعی کرده ام بیشتر به حوزه موسیقی و حوزه علمی بپردازم. آزمون و خطا دارم اما سعی کرده ام با کسب تجربه و مهارت از پس آزمونها به خوبی بر بیایم تا کمتر خطا کنم.
شما فرد موفقی هستید و قطعا صاحب یک خانواده خوب و موفق. از خانواده خود بگویید؟
این نظر لطف شما است. من صاحب یک پسر به نام اشکان که ۲۳ ساله و دانشجوی رشته مهندسی پزشکی است. آوا دخترم هفده ساله و مقطع یازدهم است و بسیار باهوش و درس خوان است. همسرم کارشناسی زبان فرانسه دارد .از زندگی ام رضایت دارم و برای اهالی خانواده ام آروزی سلامتی و طول عمر باعزت و عاقبت به خیری دارم. و از همین مصاحبه به خانواده میگویم که آدم دیروزی نباشید و امروزتان موفق تر از دیروزتان باشد.
مسعود دهقان آیا موافق تعدد خواننده است یا خیر؟
ابتدا بگویم که خوشبختانه چند سالی میشود که تنوع گرایی همراه با دانش فنی این تخصص در کشور بالا رفته است و حال موسیقی ما حال خوبی است. اما در پاسخ به سوال شما باید بگویم من هیچ وقت مخالف تعدد خواننده در کشور نبوده ام. به هر حال سلیقهها و تفکرات افراد جامعه نسبت به موسیقی و خوانندهها بسیار است و شاید تعدادی از سبکی خوششان میآید که سبک مورد علاقه خیلی از آحاد جامعه نباشد اما به هر حال همان تعداد هم طرفداران خاص خودش را دارد. در حقیقت این مردم هستند که خودشان با سلیقه و قدرت بینش و تفکرشان سبک موسیقی را انتخاب میکنند. اگر خواننده زیاد شده است دلیل نمیشود که ما تنگ نظر شویم. ما باید خوشحال باشیم که فضای موسیقی جامعه آنقدر گسترده شده است تا جوانان ما به صحنه آمده اند تا هنر خودشان را به مرحله بروز بگذارند و همانطور که گفتم مردم باهوش هستند و میدانند در نهایت چه انتخابی کنند.
نظرتان در مورد موسیقی کشورمان چیست؟
برخی از آلات موسیقی از فرهنگ ایرانی ابداع شده است. قومیتهای زیادی در کشور ما وجود دارد که هر کدام موسیقی خاص خودشان را دارد. کمتر کشوری را شاهد هستیم که هر گوشه و نقاطی از آن برای خود صاحب یک سبک دار موسیقی جذاب و شنیدنی باشد.به طور مثال در کردستان، جنوب کشور، خراسان و لرستان و مناطق آذریهای ما دنیایی از تنوع و سبک و سیاق موسیقی داریم که ریشه در تمدن و فرهنگ ما دارد و این فرهنگ در دیگر نقاط هم جاری و ساری است. اگر به موسیقی محلی توجه شایانی شود در حقیقت کارآفرینی و ایجاد اشتغال و مهمتر از همه حال خوب در کشور نمایان و شیوع پیدا میکند. به طور مثال خراسان ساز دوتار خود را دارد و در شهرهای جنوبی هم ساز نی انبان ساز ایده آل حتی به نوبه خودش در جهان است از طرفی دیگر هر استانی فرهنگ موسیقیایی خودش را دارد و افتخاری برای کشور ماست که نشان میدهد طرب و ترنم و هنر موسیقی جزء لاینفک زندگی ایرانیها بوده است که فکر نمیکنم هیچ کشوری مثل کشور ما این همه تنوع ساز و موسیقی داشته باشد.
امروز وضعیت استقبال از کنسرتها هم خیلی خوب است. نظر شما چیست؟
امروزه وقتی یک خواننده کنسرت برگزار میکند به سرعت در چند سانس صندلیها در تمام نقاط شهرهای کشور پر میشود و این نشان میدهد مردم علاقه مند به زنده خوانی خوانندگان و برگزاری کنسرت هستند و من خیلی خوشحالم که مردم به دنبال حال خوب در عرصه موسیقی هستند. و این امر نشان از سرمایه گذاری و اهمیت این صنعت دارد. موسیقی امروزه باعث شده تا هم تفریح خوبی برای مردم محسوب شود و هم خود مبحث اشتغال زایی برای اهالی موسیقی و صنایع وابسته باشد که این جای بسی خوشحالی است.
خواننده مورد علاقه مسعود دهقان؟
برادران حبشی چون برای تک تک کارهایشان وقت و اعصابم را گذاشتم. ( خنده) و واقعا مثل بچههایم دوستشان دارم. اما صدای همایون شجریان و استاد شهرام ناظری را خیلی دوست دارم. به طور کل به بزرگان موسیقی خیلی احترام قائلم و به جوانان هم بسیار علاقه مندم.
محسن چاوشی؟
محسن چاوشی جدای از شخصت اجتماعی که دارد خواننده خواننده مبتکر و خلاقی است و امیدوارم موفق باشد.
اگر در پایان مصاحبه تشکر خاصی دارید بفرمایید؟
یک تشکر ویژه هم از امیر توسلی دارم که یکی از بهترین تنظیم کنندگان خوب کشورمان هستند همچنین امید حجت عزیز و آقای مهدی کاشی و مجتبی قائمی و دیگر دوستان که به بچههای من مصطفی و مجتبی حبشی خیلی لطف داشتند کمال تشکر را دارم.
در پایان مسعود دهقان مساوی است با؟
همت و کوشش. موفق باشید.