دفاع عیسی کلانتری معاون رییسجمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست دولت پیشین از پتروشیمی حسینآباد بهشهر موجب شد یک بار دیگر به این موضوع بپردازیم در حالیکه باور داریم محیطزیست امانتی در دست ماست و ما تکلیف دینی و وظیفه اخلاقی داریم از این پهنه صیانت کنیم و آن را بدون کم و […]
دفاع عیسی کلانتری معاون رییسجمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست دولت پیشین از پتروشیمی حسینآباد بهشهر موجب شد یک بار دیگر به این موضوع بپردازیم در حالیکه باور داریم محیطزیست امانتی در دست ماست و ما تکلیف دینی و وظیفه اخلاقی داریم از این پهنه صیانت کنیم و آن را بدون کم و کاست به نسل بعد انتقال دهیم.
تأکید ما و همه مدافعان حضور و فعالیت صنایع در استان مازندران، به این دلیل است که اول از همه از مشکلاتی که مصوبات دهه شصت و هفتاد شمسی مبنی بر ممنوعیت استقرار صنایع بزرگ و متوسط چه بلایی بر سر جوانان متخصص و اقتصاد استان آورد، آگاهی دقیق داریم، مصوبهای که البته بعدها، لغو شد اما گویا تنها در حرف و بر روی کاغذ لغو گردید و در عمل همچنان مردم استان مازندران باید در اقتصاد دلالی غوطه بخورند و جوانان متخصص این استانِ حاصلخیز باید به تهران و تبریز و کرج بروند یا در کارخانههای سمنان کار کنند.
گفتند این استان استانی کشاورزی است و سوال ما این است که جوانان دانشآموخته و متخصص که زمین زراعی ندارند، چه کنند وقتی به کارخانه و صنایع بزرگ و متوسط اجازه نمیدهید در این استان که با چهار کشور، مرز مشترک دارد فعالیت کنند؟
روز گذشته «روزنامه شرق» با عیسی کلانتری رییس سازمان محیطزیست در دولت قبل در باره پتروشیمی شرق مازندران گفتوگو کرد و وی نیز ضمن دفاع از این اقدام پرسید تا کی مردم شمال باید از راه خدماترسانی به مسافران، زندگیشان تامین شود؟
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی بر اینکه چرا به پتروشیمی میانکاله مجوز دادید، پاسخ داد پروژه میانکاله برخلاف اسمش در تالاب میانکاله نیست و حدود پنج کیلومتر با تالاب فاصله دارد.
کلانتری ادامه داد: اگر پروژه در تالاب میانکاله بود، سازمان محیطزیست میتوانست جلوی آن را بگیرد.
وی افزود: سازمان محیطزیست مسئول ۱۹ میلیون هکتار منطقه حفاظتشده است و هیچ پروژهای نباید در مناطق حفاظتشده اجرا شود و درباره منابع آبی هم وزارت نیرو مجوزهای لازم را میدهد و در سال ۹۸ سازمان محیطزیست با هماهنگی این وزارتخانه اعلام کرد که هیچ پالایشگاه و پتروشیمی و کارخانه فولادی نباید در درون سرزمین یعنی نواحی مرکزی فلات ایران ساخته شود و این صنایع باید کنار سواحل دریا یا آبهای مرزی مستقر شوند؛ بنابراین استقرار پتروشیمی کنار دریای مازندران از نظر قانون مشکلی نداشته است و میتواند آب مورد نیاز خود را طبق ضوابط ابلاغی از دریا برداشته و شیرین کند و مورد استفاده قرار دهد.
کلانتری در پاسخ به این سوال خبرنگار شرق که پتروشیمی میانکاله مجوز محیطزیست را گرفته بود یا نه؟
توضیح داد: آنها مجوز وزارت نفت را داشتند و محیطزیست نمیتوانست جلوی این کار را بگیرد، چرا که قرار نیست توسعه کشور متوقف شود.
رییس سابق سازمان حفاظت محیطزیست کشور در ادامه به مشکل اشتغال در مازندران، گیلان و گلستان اشاره کرد و گفت: شمالیها که نمیتوانند همیشه نقش خدماتی را برای مسافران شمال بازی کنند؛ باید صنایع و کارخانجات بزرگ داشته باشند.
وی همچنین گفت: معتقد به توسعه پایدار هستم و محیطزیست و توسعه از هم جدا نیستند، شما نه میتوانی جلوی توسعه را به بهانه حفظ محیطزیست بگیری و نه میتوانی اجازه دهی توسعه، محیطزیست را فدا کند.
عیسی کلانتری گفت: پتروشیمی که سالانه درآمد یکمیلیارد دلاری دارد مهمتر است یا اینکه در ۹۰ هکتار زمین دو تن علوفه در هکتار تولید شود و ۱۵ تن گوشت دام بدهد که ۶۰ هزار دلار ارزش دارد؟ منطق اقتصادی و توسعه چه میگوید؟
این مقام دولت سابق در پاسخ به این سوال که شمال ایران با کمبود گاز مواجه است و بازار محصولات پتروشیمی منطقه قفقاز در مشت روسیه است. توجیه اقتصادی آن کجای داستان است؟ نیز توضیح داد: این موضوع را وزارت نفت باید توضیح دهد که طرح توجیهی پتروشیمی حسینآباد بهشهر چه بوده که به آن مجوز داده است؟ بالاخره سرمایهگذار این طرح هم دیوانه نیست که صدها میلیون دلار خرج کاری کند که توجیه اقتصادی ندارد.
با سخنان شفاف و صریح «عیسی کلانتری» و همچنین با توجه به نکتهای که سرپرست شرکت گاز استان مازندران چند روز قبل در جمع رسانهها گفت و تأکید کرد که کارخانه پتروشیمی حسینآباد بهشهر، مشترک شرکت ملی گاز شده و هزینه آن را نیز پرداخته است، باید امیدوار بود طی چند ماه آینده، اختلاف بین سازمان محیطزیست با موافقان ایجاد این مجموعه مرتفع گردد و عملیات اجرایی این مجموعه از سر گرفته شود.
نکته آخر اینکه شرق مازندران از نظر اشتغال و درآمد، اوضاع مطلوبی ندارد و مردم بهویژه جوانان این منطقه امیدوارند با فعالیت مجموعه پتروشیمی، خونی به رگ اقتصاد منطقه و البته صادرات کشور تزریق گردد.