سارا ایرانی/ بازآفرینی بافت فرسوده پیرامون حرم مطهر حضرت معصومه(س) چند سالی است که مورد توجه مسئولان شهری قم و مسئولان کشوری در حوزه بازآفرینی شهری قرار گرفته است. ضرورت انجام سریع تر پروژه های بازآفرینی در این منطقه، در حفظ سیمایِ هماهنگ و آرامشبخش حرم مطهر حضرت معصومه (س) تاثی صدچندانی دارد. […]
سارا ایرانی/
بازآفرینی بافت فرسوده پیرامون حرم مطهر حضرت معصومه(س) چند سالی است که مورد توجه مسئولان شهری قم و مسئولان کشوری در حوزه بازآفرینی شهری قرار گرفته است. ضرورت انجام سریع تر پروژه های بازآفرینی در این منطقه، در حفظ سیمایِ هماهنگ و آرامشبخش حرم مطهر حضرت معصومه (س) تاثی صدچندانی دارد. این در حالی است که طبق نظر کارشناسان امر، این اقدام باید در چارچوب مصوبات کارگروه ملی زیارت انجام شود تا مکانهای مناسب برای ساخت زائرسراهای ارزانقیمت، شناسایی و با همکاری سایر دستگاهها و نهادها از جمله شهرداری و تولیت آستان مقدسه، اقدامات اجرایی برای احداث و بهرهبرداری آنها انجام شود.
بنابراین بهمنظور تسریع در امر بازآفرینی بافت فرسوده پیرامون حرم مطهر حضرت معصومه(س) پروژههای محرک توسعه، اولویتبندی و حداقل برای سه پروژه برنامه اجرایی و عملیاتی تا پایان سال ۱۴۰۰ تهیه و اجرا می شود که با توجه به لزوم توجه به تولید مسکن برای مجاوران و ساکنان در بافت فرسوده پیرامون حرم مطهر، صندوق سرمایهگذاری طرح حرمهای مطهر با همکاری استانداری قم، اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری و نهادهای ذیمدخل، نسبتبه تهیه برنامه جامع تولید و عرضه مسکن در قالب ارائه بسته تشویقی و مداخله مشارکتی برای ساخت مسکن اقدامات لازم را انجام داده اند.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در سفری یک روزه به استان قم از پروژه های در دست اقدام این شرکت بازدید به عمل آورده و راهکارهای تسریع خدمت رسانی به ساکنان محلات هدف بازآفرینی را در دیدار با مسئولان و کارشناسان مورد بررسی قرار داد و دستورات مقتضی را صادر نمود.
مهدی عبوری که با همراهی مجید روستا عضو هیات مدیره، آقایان الماسی معاون فنی و نظارت، توکلی ذیحساب و مدیر کل امور مالی و ملکی مدیرکل طرح، برنامه و بودجه به قم سفر کرده بود در ابتدای این سفر یک روزه به دیدار سردار میرفیضی فرمانده انتظامی استان قم رفت و در این جلسه قول اتمام کلانتری سیزده و احداث کلانتری های جدید در زمین های تحت تملک شرکت بازآفرینی شهری ایران در راستای عمل به وظایف ذاتی و تعهدات قانونی این شرکت را داد.
شایان ذکر است در این دیدار احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی و مهندس صبوری مدیرکل راه و شهرسازی این استان نیز حضور داشتند.
همچنین دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار پس از جلسه با فرماندهی انتظامی استان با همراهی دکتر امیرآبادی فراهانی به بازدید از اراضی، محلات و پروژه های شرکت بازآفرینی شهری ایران پرداخت و ضمن گفت و گو با اهالی از نزدیک در جریان هرچه بیشتر مشکلات ساکنین این محدوده ها در قم قرار گرفت.
معاون وزیر راه و شهرسازی سپس در جلسه ای که به ریاست حضرت آیت الله سعیدی تولیت حرم مطهر حضرت معصومه (س) و با حضور سرمست استاندار و سقائیان نژاد شهردار قم با محوریت توسعه حرم مطهر و ساماندهی بافت فرسوده اطراف آن برگزار شد شرکت نمود.
عبوری در این جلسه ضمن بیان توجه ویژه مهندس اسلامی مقام عالی وزارت به استان قم، اعلام کرد با تاسی به آیه لم تقولون مالا تفعلون به آنچه که در این جلسه قول دادیم عمل خواهیم نمود.
وی پیشنهاد داد تا مسئولان قم از ظرفیت های قانونی موجود مانند ظرفیت ستاد بازآفرینی شهری پایدار و ظرفیت مغفول مانده صندوق توسعه حرم های مطهر بهره بیشتری ببرند.
رئیس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران در ادامه نشست های خود به دیدار سردار شاهچراغی فرمانده سپاه استان قم (سپاه علی بن ابی طالب علیه السلام) رفت.
وی در این جلسه با اشاره به تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری مبنی بر حل مساله حاشیه نشینی به عنوان یکی از سه اولویت اول کشور بر لزوم بهره گیری از ظرفیت بسیج سازندگی و گروه های جهادی جهت حل معضلات ساکنین این مناطق تصریح نمود.
این در حالی است که سردار شاهچراغی نیز از آمادگی کامل مجموعه تحت امر خود برای همکاری با شرکت بازآفرینی شهری ایران جهت کاهش مشکلات ساکنین این مناطق خبر داد. در ادامه طرفین به بررسی زمینه ها و راه های این همکاری پرداختند.
معاون وزیر راه و شهرسازی پس از این دیدار، به بازدید از مدرسه علمیه حجتیه پرداخت و در جلسه ای با حضرت آیت الله دکتر تلخابی ریاست این مجموعه شرکت کرد و اعلام نمود ردیف بودجه ای را به منظور بهسازی این بافت تاریخی که یکی از آثار ثبت ملی ایران بوده و حوادث مهم تاریخی را به چشم دیده است در نظر خواهد گرفت. گفتنی است مدرسه علمیه حجتیه که توسط سید محمد حجت کوه کمری بنا شده محل تحصیل بزرگانی چون حضرت آیت الله خامنه ای (مد ظله العالی) بوده است.
گفتنی است که بخش آخر سفر مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران به شرکت در جلسه ستاد بازآفرینی شهری استان قم اختصاص داشت.
در این جلسه ساخت کلانتری در منطقه قلعه کامکار، نیروگاه و شیخ آباد، توسعه ضلع جنوبی حرم مطهر فاطمه معصومه (س)، اجرای طرح ساماندهی خیابان طالقان (آذر)، تکمیل طرح توسعه چهل اختران و بهسازی مدرسه حجتیه از جمله مواردی بود که مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در پایان این سفر، عبوری در گفت و گوی کوتاهی با صدا و سیما به تشریح بسته های تشویقی دولت در راستای ایجاد انگیزه به منظور نوسازی بافت های فرسوده پرداخت که افزایش تخفیفات پروانه ساخت در بافت های فرسوده طی توافقی با سازمان همیاری ها و شهرداری ها، بخشودگی ۵۰ درصدی هزینه معماری و نظام مهندسی و اهدای تسهیلات کم بهره که در شهری مانند قم برای توسعه گران دارای صلاحیت تا سقف ۲۳۰ میلیون تومان بدون سپرده و خودمالکی تا ۱۲۰ میلیون تومان می باشد از آن جمله است.
گفتنی است که طبق سخنان استاندار قم که با مهدی عبوری دیدار داشت، در حال حاضر در احیای بافتهای فرسوده قم، بهسازی و نوسازی اطراف حرم در اولویت مدیریت استان است که با توافقات انجامشده این طرح در دست اجراست.
سرمست تصریح کرد: بهرهگیری از ظرفیت صندوق توسعه حرمهای مطهر، حرکتی منسجم در احیای بافتهای فرسوده در اطراف حرم است که باید از این ظرفیت ملی در قم استفاده کنیم.
سرمست بیان کرد: استفاده از اعتبارات ملی و پشتیبان گیری اراضی ملی الحاقی به بافت شهری در قم، امری ضروری در جهت اجرای پروژههای اولویتدار در زمینه بازآفرینی شهری است.
گفتنی است که در نوسازی بافتهای فرسوده باید به صیانت از بافتهای تاریخی و فرهنگی توجه داشت و برای مرمت بافتهای تاریخی نیز برنامهریزی کرد تا زیست پذیری مردم در این مناطق که در مورد مناطق مدهبی، جنبه تقدس نیز دارد، مردم بتوانند با چشم اندازی زیبا به عبادت بپردازند.