امروزه افراد زیادی خواسته یا ناخواسته دست به اقداماتی زدهاند که راه زندان را برایشان باز کرده است. افرادی که روز و شب شأن را در پشت میلههایی آهنین به انتظار مینشینند تا باری دیگر طعم آزادی را به ذائقه شأن بچشانند. گذشته از مشکلاتی که متحمل یک زندانی میشود، خانوادههای این افراد […]
امروزه افراد زیادی خواسته یا ناخواسته دست به اقداماتی زدهاند که راه زندان را برایشان باز کرده است. افرادی که روز و شب شأن را در پشت میلههایی آهنین به انتظار مینشینند تا باری دیگر طعم آزادی را به ذائقه شأن بچشانند.
گذشته از مشکلاتی که متحمل یک زندانی میشود، خانوادههای این افراد نخستین کسانی هستند که در معرض ضربههای مختلف قرار میگیرند.
هنگامی که سرپرست خانوار به دلیل جرمی وارد زندان میشود، انواع و اقسام آسیبهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خانواده آن فرد را احاطه میکند این در حالیست که اعضای خانواده وی هیچ نقشی در جرم سرپرست خانواده ندارند، اما به گونهای غیرمستقیم و مستقیم در جامعه مجازات میشوند و همواره بار سنگینی از نگاه منفی جامعه را به دوش میکشند.
متأسفانه بسیاری از انسانها زمانی که متوجه میشوند فردی در زندان بوده یا هست، نسبت به خانواده وی نگاه منفی پیدا میکنند که این امر برای بسیاری از خانوادههای آنها زجرآور است.
اگرچه امروزه انجمنهایی برای حمایت از زندانیان و خانوادههایشان شکل گرفته اما نمیتواند به تنهایی نگاه منفی جامعه را رفع کند چراکه این امر نیازمند کمک آحاد مردم است.
۱۵۰۰ خانواده زندانی تحت پوشش انجمن حمایتی
هاشم اسماعیل زاده، مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: انجمن حمایت از زندانیان تشکلی غیر دولتی و مردمی است که به ارائه خدماتی به خانوارهای زندانیان میپردازد.
وی از فعالیت پنج انجمن در سطح شهرستانهای استان خبر داد و افزود: در حال حاضر هزار و ۵۰۰ خانوار با پنج هزار نفر تحت پوشش این انجمن هستند.
اسماعیل زاده با بیان اینکه بخشی از هزینههای کمک به خانوادههای زندانیان از طریق مشارکتهای مردمی و بخشی از طریق فعالیت انجمنها تأمین میشود، گفت: به محض اینکه فردی زندانی شود، توسط مددکار از خانواده وی نیاز سنجی به عمل آمده و خدمات بر اساس نیاز واقعی ارائه میشود. وی بیان کرد: کمک به خانواده زندانی، آزادی زندانیان، حرفه آموزی، اشتغال زندانیان و کمک به زندانیان آزاد شده از جمله وظایف و رسالتهای این انجمن است.
ورود ۳۰۰ خانوار زندانیان به میدان اشتغال
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان خراسان جنوبی اظهار کرد: ۹۰ درصد کمکهای انجمن به خانواده است که بعد از تشکیل پرونده خانوار در انجمن ارائه میشود.
وی با بیان اینکه آموزش در حوزههایی اعم از توانمند سازی و پیشگیری از آسیبها مورد توجه جدی انجمن است، اظهار کرد: در حال حاضر دو هزار بچه در حال تحصیل هستند و در فرزندان زندانیان، بازمانده از تحصیل نداریم.
اسماعیل زاده شناسایی توانمندی خانوارهای زندانیان را از دیگر فعالیتهای مورد توجه در انجمنها دانست و گفت: ۳۰۰ خانوار زندانی در منزل خودشان برای انجمن محصولاتی تولید میکنند.
وی با بیان اینکه تلاش ما بر ایجاد مشاغل خانگی است، اظهار کرد: محصولات تولید شده توسط انجمنها خریداری میشود تا خانوادهها دغدغهای برای فروش نداشته باشند.
خانوادهها نگران مرخصی پایان سال زندانیان نباشند
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه مقابله با کرونا ویروس بیان کرد: دستورالعملی از اول اسفند ماه مبنی بر اینکه مراجعه خانوادهها به انجمنها امکان پذیر نیست، صادر شده است.
وی ادامه داد: در این راستا توزیع کمکهای غیر نقدی منتفی شد و قرار است تمامی کمکها از طریق سامانه الکترونیکی پرداخت شود.
اسماعیل زاده بیان کرد: از خانوادههای زندانیان خواستارم با توجه به دستورالعمل پیشگیری از کمیته کرونا ویروس، هیچ نگرانی پیرامون مرخصی زندانیان نداشته باشند.
وی با بیان اینکه زندانیان طبق سنوات گذشته از مرخصی پایان سال برخوردار میشوند، تاکید کرد: خانوادههای زندانیان و زندانیان نگران مرخصی ایام پایان سال نباشند.
اسماعیل زاده با اشاره به حمایتهای پیش بینی شده برای عید سال جاری بیان کرد: در صورت تأمین منابع، به هر خانواده زندانی متناسب با اعضای خانواده ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان کمک میشود.
وی با اشاره به راههای ارتباطی برای کمکهای مردمی بیان کرد: شهروندان در زمینه کمکهای خدماتی میتوانند بسیار خوب عمل کنند.
نگاه منفی جامعه به خانوادههای زندانیان برداشته شود
اسماعیل زاده با بیان اینکه افراد میتوانند کمکهایشان را به صورت حضوری به انجمن واقع در مطهری تحویل دهند، اظهار کرد: همچنین شماره ۰۱۰۵۹۰۷۸۰۲۰۰۱ نزد بانک ملی آماده دریافت کمکهای غیر نقدی است.
وی با بیان اینکه از هم استانیها خواستاریم مجازاتهای اجتماعی و نگاههای منفی نسبت به خانوادههای زندانیان را برطرف کنند، گفت: در حال حاضر زندانیان بعد از تحمل حبس هم از ناحیه آحاد مردم مورد بی مهری قرار میگیرند. مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان خراسان جنوبی اظهار کرد: بیش از یک دهه گذشته گرفتار مشکل مجازاتهای اجتماعی نسبت به خانوادههای زندانیان هستیم که میطلبد فرهنگ سازی های مورد نیاز انجام شود.
حادثه هیچگاه خبر نمیکند و ممکن است یک غفلت کوتاه سرنوشتی تلخ را برای خودمان هم رقم بزند پس بیاییم از همین حالا خودمان را خانواده زندانیان بدانیم و با حذف نگاههایی منفی، مهربانی را مشق کنیم.