حمله به «فتاح» از سوی جناحین!
حمله به «فتاح» از سوی جناحین!

    آرمان طهرانی- روزنامه نگار/   پس از گفت و گوی جنجالی پرویز فتاح در یک برنامه تلویزیونی، موجی از واکنش های به اظهارات این مقام مسئول در رسانه ها و شبکه های اجتماعی به راه افتاد. برخی او را متهم به اقدامات پوپولیستی کردند و برخی دیگر از او به عنوان بهترین گزینه […]

 

 

آرمان طهرانی-
روزنامه نگار/

 

پس از گفت و گوی جنجالی پرویز فتاح در یک برنامه تلویزیونی، موجی از واکنش های به اظهارات این مقام مسئول در رسانه ها و شبکه های اجتماعی به راه افتاد. برخی او را متهم به اقدامات پوپولیستی کردند و برخی دیگر از او به عنوان بهترین گزینه برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نام بردند. اما فرای این اظهار نظر ها رییس بنیاد مستضعفان با اظهارات خود این پیام را به جریان های سیاسی کشور داد که برای نیز همچون میلیون ها ایرانی دیگر، تفاوتی میان جناح های سیاسی و نهادهای دخیل در قدرت وجود ندارد. چه خوشایند جریان های سیاسی باشد و چه آنان از اظهارات فتاح رنجیده خاطر شده باشند، آنچه که مسلم است پیامی بود که فتاح به جامعه مخابره کرد. پیامی که حاکی از تفکر فراجناحی او و عدم وابستگیش به جناحین چپ و راست داشت.

به گزارش «جمله» سخنان بی پرده رییس بنیاد مستضعفان از تصاحب املاک بیت المال توسط برخی مقامات و ارگان ها موجی از واکنش ها را در پی داشت. موج اول این واکنش ها در خصوص بیانیه ها و اظهارات مقامات و ارگان هایی بود که فتاح از تصاحب املاک متعلق به بیت المال تو.سط آنان سخن گفته بود. اما موج دوم مربوط به مطرح شدن نام این چهره سیاسی به عنوان یکی از جدی ترین گزینه های ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ بود. موضوعی که همچنان در باره آن اظهار نظر می شود و تحلیلگران آن را مورد ارزیابی قرار می دهند.
آنچه که در فضای رسانه ای جامعه مطرح می شود، نگاه فراجناحی فتاح به موضوع املاک بنیاد مستضعفان بود. نگاهی که بدون هیچ گرایش سیاسی اصلاح طلبان و اصولگرایان را به یک میزان مورد خطاب قرار داد و بدون هیچ تعارفی از ارگان ها و نهخادهای قدرتمند سخن به میان آورد. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که با توجه به این موضوع که جامعه به شدت نیازمند اجرای عدالت هستند و سال ها از تبعیض و ویژه خواری برخی مقامات به تنگ آمده اند، این اقدام فتاح می تواند جنبه ای تبلیغاتی در جهت پاسخ به مطالبات عمومی باشد. چهره ای که اظهار می دارد به چپ و راست وابسته نیست و با شجاعت قصد دارد املاک تصاحب شده بنیاد مستضعفان را که در حقیقت متعلق به ملت است، از چنگ هر مقام و قدرتی که آن را تصاحب کرده، بیرون آورد.

واکنش ها به اظهارات فتاح
اولین پس لرزه‌های سخنان فتاح واکنش مولاوردی و معصومه ابتکار از اعضای دفتر مرکز مطالعات و تحقیقات زنان است. شهیندخت مولاوردی روز یکشنبه در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: “آقای فتاح شما را به سلامت نفس می‌شناختم. کاش در جایگاه مهمی که قرار گرفته اید در روایتهایتان بیش از پیش دقیق‌تر و مسئولانه‌تر باشید تا با مغلطه طوری وانمود نشود گر حکم شود که مست گیرند.”
دبیرکل جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان خطاب به فتاح افزود: «منتظر جوابیه مستند و مستدل هیات مدیره موسسه بمانید.»
مولاوردی ادامه داد: “این موسسه که کاملا غیرانتفاعی است، هیچگونه نفع و ما به الازای مالی برای اعضای هیات امنا و مدیره خود ندارد و ملک طلق کسی هم محسوب نمی‌شود. هیات امنای آن هم که اخیرا به عنوان عضو آن (از ۱۲عضو) انتخاب شده ام فقط سالی یکی دو بار جلسه دارد، به عبارتی امروز هست و فردا نیست!”
همچنین معصومه ابتکار معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در واکنش به اظهارات فتاح، امروز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «آقای فتاح خیلی‌ها شما را به دیانت می‌شناختند. صحبت دیشب شما، اما اشتباه زیاد داشت و نام بردن از من و خانم مولاوردی با حقیقت ماجرا سازگار نیست که گویا رانت یا نفع شخصی بوده. ساختمان اوایل دهه ۷۰ با نظر امام (ره) به موسسه مطالعات زنان داده شد که مامسئولیتی نداشتیم. رسانه ملی باید فرصت پاسخ دهد.»
دفتر محمود احمدی نژاد هم سخنان فتاح را رد کرد. در بیانیه دفتر آمده است: “طی سال گذشته و با افزایش نجومی قیمت‌ها، این دفتر ابتدائاً و رأساً پیشنهاد تخلیه را به مسئولین بنیاد داده است، لیکن از طرف آنان تا کنون هیچ درخواستی حتی تلویحی برای تخلیه ارائه نشده است.”
دفتر محمود احمدی نژاد تاکید کرده آماده تخلیه ساختمان ولنجک است و این کار انجام خواهد شد.
روابط عمومی پادگان کوهک پیرامون اظهارات رئیس بنیاد مستضعفان در برنامه زنده «نگاه یک» در خصوص اراضی این پادگان توضیحاتی منتشر کرد. در این توضیحات آمده است: بر اساس مصوبات ابلاغی مقرر شده اراضی پادگان کوهک بالمناصفه بین نیروی دریایی ارتش و بنیاد مستضعفان تقسیم شود و در مسیر اجرای این مصوبه ستاد کل نیرو‌های مسلح به عنوان حَکم عمل خواهد کرد.
فتاح در سخنان خود از ملک با ارزشی در جماران نیز نام برده بود که در تصاحب سپاه است و گفته بود با این حال تا لحظه تنظیم این گزارش، سپاه پاسداران واکنشی به این اظهارات فتاح از خود نشان نداده است.

فتاح گزینه ای برای ریاست جمهوری
اما از سوی دیگر همانطور که اشاره شد، برخی از تحلیلگران با مقایسه رفتار رییس بنیاد مستضعفان با رییس جمهور سابق یعنی محمود احمدی نژاد، این اظهارات را نشانه ای از تصمیم فتاح جهت فتح پاستور ارزیابی می کنند.
اما تصویری که از فتاح به‌عنوان رییس دو نهاد کمیته امداد و بنیاد مستضعفان ترسیم می‌شود، یک قدم از تصویری که اصولگرا‌ها آن روز‌ها از احمدی‌نژاد به تصویر می‌کشیدند جلوتر است. او مانند احمدی‌نژاد صرفا به صاحبان سابق بخشی از قدرت حمله نمی‌کند، بلکه به واسطه مسئولیتی که داشته، در نقش یک منجی وارد می‌شود و عمل می‌کند. از‌این‌رو، برخی معتقدند این‌ها مقدمات مطرح‌کردن یا مطرح‌شدن فتاح برای ۱۴۰۰ است.
حتی «میدل‌ایست» هم در مقاله‌ای به پیروزی احتمالی «پرویز فتاح»، رییس فعلی بنیاد مستضعفان، در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ پرداخته و مدعی شده نظرسنجی‌های اخیر در بین اصولگرایان، «فتاح» را بین چهار کاندیدای مشهور نشان داده است. این در حالی است که فتاح تا‌به‌حال بار‌ها آمدنش برای انتخابات را تکذیب کرده است. یک بار که از او درباره گزینه ریاست‌جمهوری بودنش سؤال شد، گفته بود: «من حقیقتا پرمشغله هستم و به کارم نیز علاقه‌مندم. مقام معظم رهبری به بنده حکم داده‌اند و بنده یک فرد عمرانی و میدانی هستم».
صادق زیباکلام در این باره در گفت و گو با سایت تحلیلی فرارو گفت:«انتخابات آینده، جولانگاه اصولگرایان است از همین الان باید آن‌ها را پیروز انتخابات دانست. بخش قابل توجهی از بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان دچار ریزش شده و در این انتخابات مانند انتخابات مجلس شرکت نخواهند کرد؛ بنابراین همه رقابت از آن اصولگرایان است».
او افزود: «نکته دوم در این وضعیت رقابت بین طیف‌های اصولگراست. سوال مهم این است که چهار جریان اصلی یعنی معتدل، میانه‌رو، تحول خواه، جبهه‌پایداری و حامیان احمدی‌نژاد می‌توانند با یکدیگر بر سر یک نفر ائتلاف کنند و او را به عنوان نامزد اصلی و برای گرم کردن بازار انتخابات چند فرد دیگر هم معرفی نمایند؟ به نظر من چنین چیزی شدنی نیست و این چهار جریان نمی‌توانند روی یک فرد ائتلاف کنند.»
این تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است: «جبهه پایداری و حامیان احمدی‌نژاد، ممکن است ائتلاف کنند. نامزد اصلی آن‌ها هم آقای احمدی‌نژاد خواهد بود؛ که هر دو گروه او را قبول دارند و همچنین نفوذ خوبی هم در بدنه اصولگرایان و تحول‌خواهان دارد. اما احتمالا احمدی‌نژاد ردصلاحیت می‌شود. اگر نتوانند صلاحیت احمدی‌نژاد را تائید کنند قطعا فردی را انتخاب می‌کنند که مورد توافق اکثریت جبهه‌پایداری و احمدی‌نژادی‌ها باشد. پرویز فتاح از جمله شخصیت‌هایی است که این دو گروه می‌توانند روی او به توافق برسند، البته افراد دیگری همچون مهرداد بذرپاش و سعید جلیلی هم می‌توانند رقیب فتاح شوند».
زیباکلام در تحلیل سخنان فتاح گفت: «.آقای فتاح شناسنامه، کارت ملی و سه قطعه عکس خود را در دست گرفته و انتقاد از چهره‌های سیاسی و نهاد‌ها را می‌توان آغاز ثبت نام او در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ دانست. با این حال او نامزد اول تندرو‌ها نیست و نامزد اول همچنان محمود احمدی‌نژاد است، اگر نتوانند او را وارد انتخابات کنند، فتاح گزینه بعدی است.»
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که چرا فتاح اینچنین بی‌محابا از حدادعادل به عنوان چهره کلیدی اصولگرایان انتقاد کرد، گفت: «فتاح می‌داند هر چقدر درباره حداد عادل بد حرف بزند از منظر انتخاباتی اتفاقا خوب است. چرا که ممکن است برخی سران اصولگرا رنجیده شوند، اما آرای پوپولیستی مورد نیاز را به دست می‌آورد. در حال حاضر هدف نامزد‌های احتمالی اصولگرایان در انتخابات سران اصولگرا نیستند، بلکه کسب محبوبیت در میان مردم است، که با اینگونه حرف‌ها زمینه آن فراهم می‌شود.»
در نهایت چه خوشایند جریان های سیاسی باشد و چه آنان از اظهارات فتاح رنجیده خاطر شده باشند، آنچه که مسلم است پیامی بود که فتاح به جامعه مخابره کرد. پیامی که حاکی از تفکر فراجناحی او و عدم وابستگیش به جناحین چپ و راست داشت.