کاوه ایرانی- روزنامه نگار / انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را می توان یکی از بی سابقه ترین و پر حاشیه ترین انتخابات یک قرن اخیر به شمار آورد. انتخاباتی که نه تنها برای مردم آمریکا، بلکه برای دیگر ملت ها نیز از درجه اهمیت بالایی برخوردار بود. البته از همان ابتدا نیز با […]
کاوه ایرانی-
روزنامه نگار /
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را می توان یکی از بی سابقه ترین و پر حاشیه ترین انتخابات یک قرن اخیر به شمار آورد. انتخاباتی که نه تنها برای مردم آمریکا، بلکه برای دیگر ملت ها نیز از درجه اهمیت بالایی برخوردار بود. البته از همان ابتدا نیز با وجود شخصی همچون ترامپ در یک طرف رقابت و با توجه به شناختی که جهانیان طی چهارسال اخیر از این تاجر جنجالی به دست آورده بودند، به وضوح مشخص بود که این دوره از انتخابات نه تنها ایالات متحده را بلکه جهان را به دو قطب تقسیم می کند. طرفداران ترامپ و طرفداران هر کسی که مقابل او قرار گیرد.
به گزارش «جمله» این دوره از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را می توان به یک مسابقه فوتبال تشبیه کرد. مسابقه ای که میان دو تیم قدرتمند برگزار می شود و توجه بسیاری از رسانه ها و ملت ها را به خود جلب می کند، بدون آنکه وابستگی ملی به یکی از دو طرف بازی داشته باشند. انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا نکاتی مهم و عبرت آموز برای جهانیان و به ویژه حاکمان و سیاستمداران بود. شاید بتوان یکی از مهمترین پیام هایی که این انتخابات به جهان صادر کرد، این بود که « در یک چارچوب دموکراتیک، اگر رئیس جمهور کشوری همچون ایالات متحده هم باشی، وقتی مردم تو را نخواهند، باید بروی»!
حقیقت این است که اکثریت مردم آمریکا دیگر تحمل شخصی مانند ترامپ را نداشتند و تنها کسانی همچنان از او حمایت می کنند که خلق و خویی همچون او دارند. ترامپ تنها یک تاجر بود که راه تجارت را به خوبی می دانست. راهی که در آن ارزش های انسانی جایگاهی ندارد. او تاجری بد دهن، عیاش، قلدر و از خود راضی بود که هر لباسی به تن او می آمد غیر از ردای ریاست جمهوری آمریکا. او جایگاه ایالات متحده را در عرصه جهانی به نابودی کشید تا جایی که حتی متحدان و شرکای قدیمی این کشور نیز دیگر با او همراهی نمی کردند.
سی ان ان به نقل از منابع نزدیک خود در کاخ سفید گزارش داد که برخی مقامات ارشد در داخل کاخ سفید و ستاد انتخاباتی ترامپ برای حفظ پست و مقام خود در دولت آتی به تدریج عقب نشینی خود از ترامپ را آغاز کرده اند.
عقب نشینی حامیان ترامپ در کاخ سفید در حالی رخ می دهد که با پیشتازی بایدن نامزد دموکرات ها در جورجیا و پنسیلوانیا آخرین شانس های ترامپ برای کسب پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ در حال از بین رفتن است.
واکنش های جهانی به انتخابات آمریکا
اما به هر ترتیب ترامپ محکوم به پذیرش شکست از مردم آمریکا است و باید بپذیرد که دوران ریاست جمهوری او به پایان رسیده است، هرچند که این چهار سال برای جهان بسیار گران تمام شد.
یکی از جالب ترین واکنش ها به انتخابات آمریکا واکنش الکاسندر لوکاشنکو دیکتاتور بلاروس است. شخصی که خود طی سال های متمادی با تقلب بر اریکه قدرت تکیه زده و همواره صدای مخالفانش را خفه کرده است.
آخرین دیکتاتور اروپا با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا آن را مضحکهای از دموکراسی خواند. وی افزود: «به آنچه در آمریکا در جریان است نگاهی بیندازید! این مایه شرمساری است.»
در واکنش به مواضع اخیر دونالد ترامپ در برابر نتیجه انتخابات آمریکا، وزیر خارجه آلمان روز جمعه در مصاحبهای به رئیس جمهور ایالات متحده توصیه کرد که «هیزمبیار معرکهای اینچنینی» نشود.
هایکو ماس در گفتوگو با گروه رسانهای فونکِه آلمان از طرح ادعای تقلب در انتخابات آمریکا توسط رئیس جمهور این کشور انتقاد کرد و از او خواست که فرصت دهد تا شمارش آرا به پایان برسد.
ماس در ادامه به ترامپ توصیه کرد که «بازنده خوب و سرفراز» بیشتر به کار دموکراسی میآید تا «برنده تابناک».
اما در خاورمیانه، فیصل القاسم مجری شبکه الجزیره در صفحه توییتر خود نوشت: «به کسانی که از شکست ترامپ خوشحال میشوند باید بگویم که او رئیسجمهور متفاوتی نیست بلکه باید او را صادقترین رئیسجمهور آمریکا قلمداد کرد که به شکل واقعی و حقیقی ارزشها و حقایق حاکم بر سیاستگذاریهای آمریکا را نمایان میکند ».
از سوی دیگر پایگاههای اینترنتی و روزنامههای اسرائیل این روزها بهصراحت از ناامیدی ترامپ از بنیامین نتانیاهو نخستوزیر این رژیم سخن میگویند که او را مطمئنترین متحد خود میداند؛ به این دلیل که اظهاراتی علنی در حمایت از او و حزبش در انتخابات ریاستجمهوری بر زبان نیاورده و سکوت مطلق اختیار کرده است و ترامپ احساس میکند که نتانیاهو به او خیانت کرده و ترجیح داده است که بیطرف بماند. تا لحظه تنظیم این گزارش نیز، هیچ واکنشی از سوی نتانیاهو منتشر نشده است.
واصل ابویوسف، عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) نیز در گفتگو با خبرگزاری آناتولی اظهار داشت: «روابط ما با دولت آینده آمریکا به موضعگیری واشنگتن در قبال قضیه فلسطین بستگی دارد. اگر نگاه دولت آینده ایالات متحده آمریكا با فلسطین خصمانه باشد، نگاه ما نیز مشابه آن خواهد بود».
واکنش های داخلی به انتخابات آمریکا
محمدجواد ظریف وزیر خارجه درباره انتخابات آمریکا گفت: « معلوم است که تفاوتی میان این بایدن و ترامپ وجود دارد، خصوصا در دوران دولت ترامپ که حتی اختلافاتی میان خود جمهوریخواهان نیز وجود داشت و دیپلماسیای که دولت ترامپ در پیش گرفت، بر اساس تهدیدهای شخص او و وزیر امور خارجهاش بود؛ بنابراین تفاوتهایی وجود خواهد داشت، اما چیزی که برای ما اهمیت دارد لحن و کلمات نیست بلکه عملکردهاست».
حسن روحانی نیز گفت: «امیدواریم شرایط به گونهای باشد که تحریم کنندگان متوجه شده باشند که راهشان، راه نادرست و ناصحیحی بوده و به هیچ عنوان به اهداف خود دست نخواهند یافت و این تجربه سه ساله برای آنها درسی باشد که دولت آینده آمریکا در برابر قانون و مقررات تسلیم باشد و به همه تعهدات خود برگردد و مردم پاداش صبر و مقاومت و ایستادگی خود را لمس کنند و ببینند».
علی ربیعی سخنگوی دولت نیز به پیشواز بایدن به عنوان «رئیسجمهوری بعدی ایالات متحده» رفت و با اشاره به انتخابات آمریکا، مدعی شد« فشار حداکثری به پایان راه خود رسیده و برخلاف تصور ترامپ، ایران نهتنها فرو نپاشید بلکه با مقاومت، اقتصاد بدون نفت را نیز تجربه کرد».
محمد غرضی در واکنش به پیروزی بایدن گفت: «به فرض جو بایدن بیاید و تحریمها را بردارد و آقای روحانی سالی ۱۰۰ میلیارد تومان هم درآمد داشته باشد. حتی در این صورت هم مثل این هفت سال که دلار از سه هزار تومان به ۳۰ هزار تومان رسید، باز گرانتر میشود و به جیب رانتخوارها میرود»
وی افزود: «الان سه سال است که بخشی از رانتخوارها از دلار ۴۲۰۰ تومان محروم شدهاند. اما آنها اولین کسانی که از دلارهای نفتی بهره میبرند و به بهانه واردات اجناس لوکس، دلار را به نرخ دولتی میخرند و در بازار آزاد میفروشند. به عبارت دیگر ما با یک تحریم داخلی سر و کار داریم که از تحریم بینالمللی بسیار بدتر است».
غرضی در ادامه گفت: «ما در طول ۴۲ سال گذشته همیشه «مرگ بر آمریکا» گفتهایم، اما رانتخوارها و دوستداران آمریکا بر امور سیاسی و اقتصادی مسلط بودند. به طوری که چپ و راست دائماً جنگ زرگری راه میانداختند و مردم به میدان میآمدند اما در نتیجهی چنین روندی مردم سختیهای بیشتری را به چشم میدیدند»!
محمد مهاجری، فعال رسانهای اصولگرا در حساب توییتری خود نوشت: «با اطلاع میگویم: « قرار است عدهای انتقام رای نیاوردن ترامپ را از ظریف بگیرند! سخت مشغول تهیه متنهای توییتر، اینستاگرام، تلگرام، سروش و… هستند. هم از اکانتهای واقعی و هم از اکانتهای قلابی و مستعار. آنقدر غیرت نداریم که از رفتن قاتل سردار سلیمانی، کمی دلمان خنک شود، ما اصولگراها»!
در نهایت وضعیت کنونی ایالات متحده به گونه است که نه تنها سیاستمداران محافظه کار و یا رادیکال ایرانی، بلکه اکثر دولتمردان جهان با نگاهی همراه با تردید به تحولات آمریکا می نگرند و سعی می کنند خشم و یا خوشحالی خود را از این تحولات آشکار نسازند.