ماهور مهراد / رییس سازمان راهداری و حملونقل جادهای دستورالعمل صدور، تمديد، تعويض و لغو برگ فعاليت ناوگان حملونقل بار و مسافر برون شهری و روستايی را ابلاغ کرده است. این در حالی است که لزوم ابلاغ چنین دستورالعملی با توجه به حجم حمل بار جاده ای که ۹۰ درصد سهم حمل ونقل در […]
ماهور مهراد /
رییس سازمان راهداری و حملونقل جادهای دستورالعمل صدور، تمديد، تعويض و لغو برگ فعاليت ناوگان حملونقل بار و مسافر برون شهری و روستايی را ابلاغ کرده است. این در حالی است که لزوم ابلاغ چنین دستورالعملی با توجه به حجم حمل بار جاده ای که ۹۰ درصد سهم حمل ونقل در حوزه بار و مسافر را برعهده دارد، واجب بوده است. اما پیش از این نیز رانندگانی که در نظر داشتند در زمینه حملونقل عمومی جادهای فعالیت کنند، باید علاوهبر مدارک عمومی از قبیل گواهینامه رانندگی و گواهینامه بیمه اجباری شخص ثالث اسناد و مدارکی نظیر دفترچه کار، کارت شناسایی هوشمند و دفترچه مدت کار و… را نیز به همراه داشته باشند. بنابراین ضرورت همراه داشتن این مدارک را پس از تحلیل سخنان رییس سازمان راهداری خواهیم گفت. همانطور که گفتیم حسن نیا دستورالعمل صدور، تمديد، تعويض و لغو برگ فعاليت ناوگان حملونقل بار و مسافر برون شهری و روستايی را ابلاغ کرده است. او در اینباره اظهار داشت: با هدف ارتقای ایمنی و كاهش تصادفات و ساماندهی فعالیت ناوگان حمل و نقل عمومی جادهای، دستورالعمل صدور، تمدید، تعویض و لغو برگ فعالیت ناوگان حمل و نقل بار و مسافر برونشهری و روستایی به ادارات كل راهداری و حمل و نقل جادهای استانهای سراسر كشور ابلاغ شد. این دستورالعمل به استناد آییننامه اجرایی قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، در پنج فصل و ۱۴ ماده تدوین و جهت اجرا به ادارات استانی ابلاغ شده است. حسننیا تصریح كرد: بر اساس ماده ۱۴ این دستورالعمل، در صورت ارتكاب هریك از تخلفات مندرج در جدول ذیل این ماده، موضوع با دعوت از مالک ناوگان در كمیسیونی متشكل از مدیركل، معاون حملونقل و مسئول واحد حقوقی ادارهكل استان رسیدگی و باتوجه به نوع، دفعات و تكرار تخلفات نسبت به تذكر یا غیرفعال نمودن كارت هوشمند ناوگان مربوطه تا مدت حداكثر یكسال اتخاذ تصمیم خواهد شد. وی افزود: در موارد خاص و حسب ضرورت كمیسیون ویژه در ستاد با حضور نمایندگان دفاتر ستادی، تشكیل و مطابق مفاد این ماده، تصمیمگیری خواهد شد.این در حالی است که پیش از این چنین امکانی موجود نبود و خلا قانون در این زمینه احساس می شد. با عمل به این دستوارت می توان به آینده نظام مند شدن قوانین حمل ونقلی امیدوار بود.
معاون وزیر راهوشهرسازی در همین زمینه عمدهترین تخلفات را به شرح ذیل اعلام كرد: وجود نقص فنی حادث یا مستمر تهدیدكننده ایمنی در وسیلهنقلیه، فقدان تجهیزات مورد نیاز در وسیلهنقلیه، فقدان برگ معاینه فنی، بیمهنامه شخص ثالث معتبر و گواهی تایید صلاحیت ناوگان حمل مواد خطرناک، واگذاری وسیلهنقلیه به راننده فاقد مدارک مجاز و معتبر، بروز تصادف منجر به جرح یا فوت ناشی از نقص فنی وسیلهنقلیه و سایر موارد مربوط به عدم رعایت بخشنامهها و دستورالعملهای صادره از سوی سازمان كه موجب كاهش ایمنی و اختلال در بخش حملونقل عمومی جادهای میشود.
مدارک موردنیاز رانندگان ناگان عمومی جادهای
اما علاوه بر مدارک فوق، به همراه داشتن دفترچه کار، که برگ فعالیت راننده است نیز ضروری است. چراکه به استناد ماده(۶)قانون اصلاح قانون الزام، توسط پلیس راه در آن برگ درج می گردد و بر اساس تبصره ذیل ماده (۶) قانون الزام تردد در جاده ها بدون همراه داشتن دفترچه کار ممنوع است و سازمان می تواند در صورت تخلف راننده در هر نوبت حداکثر به مدت ۶ ماه دفترچه وی را ظبط نماید.
مورد بعد همراه داشتن کارت شناسایی هوشمند است. کارت شناسایی هوشمند راننده که عکس دار است، توسط سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به منظور تسهیل در امر حمل و نقل و شناسائی رانندگان بین شهری و کنترل رانندگان در حین تردد از مبدا تا مقصد صادر می گردد، کلیه رانندگان دارای دفترچه کار که در حمل و نقل عمومی فعالیت می نمایند بایستی با مراجعه به سازمان استانها نسبت به تکمیل فرم پرسشنامه و اخذ کارت اقدام نمایند.
کارت صحت و سلامت جسمی و روحی نیز مورد مهمی است که براساس آن همه رانندگان بخش حمل و نقل عمومی باید از طریق مراجع ذیربط (وزارت بهداشت و درمان)نسبت به دریافت کارت صحت و سلامت جسمی و روحی اقدام نمایند. چنانچه هر شرکت حمل و نقلی به رانندگان بدون داشتن کارت های شناسائی و وابستگی وسیله نقلیه و صحت و سلامت جسمی و روحی،مسافر یا بار تحویل نماید، به استناد بندهای (ب)،(ج)و(ه)ماده (۳) آیین نامه حمل بار و مسافر متخلف محسوب شده، شرکت مذکور را جهت برخورد قانونی لازم به کمیسیون ماده (۱۲) معرفی می کند.
همراه داشتن کارت شناسایی ناوگان حمل و نقل برای راننده ضروری است چراکه در فرم شناسایی ناوگان مشخصات وسیله نقلیه بیان شده و هدف اصلی جمع آوری اطلاعات ناوگان بوده و مسایل جانبی نظیر صدور کارت آمار و برچسب فقط برای هماهنگی با پلیس راه و شرکت های حمل و نقل در جهت هدایت ناوگان فاقد کارت آمار به مراکز آمارگیری پیش بینی گردیده و همچنین از کارت مذکور در پایانه های باری و مسافری نیز استفاده می گردد.
گفتنی است که در مورد ناوگان عمومیِ مسافری نیز همراه داشتن اسناد حمل و نقل مسافربری، شامل صورت وضعیت، بلیط مسافر، قرارداد وابستگی و تجهیزات لازم مانند جعبه کمک های اولیه، کپسول آتشنشانی، دستگاه تاخوگراف (دستگاهی است که سرعت وسیله نقلیه و مدت کار راننده و مسافت طی شده در واحد زمان را ثبت و مشخص می نماید)، زنجیر چرخ، لاستیک های آجدار، کولر و بخاری سالم و یخدان یا یخچال الکتریکی و قابلیت ارائه آب سرد و گرم، ضروری است. امید که با رعایت این موارد، کمتر شاهد بروز اتفاقات ناگوار جاده ای باشیم.