دومینوی استعفا در لبنان
دومینوی استعفا در لبنان

    اعتراضات شدید در بیروت نشان داد که بسیاری از لبنانی‌ها دیگر وعده‌های سیاستمداران را باور نمی‌کنند. برخی کمک‌های خارجی را به اصلاحات سیاسی در لبنان پیوند می‌زنند. روز گذشته برخی رسانه ها از استعفای حسان دیاب نخست وزیر لبنان خبر دادند. طی روز‌های گذشته به دنبال انفجار روز سه شنبه ۱۴ مرداد ماه […]

 

 

اعتراضات شدید در بیروت نشان داد که بسیاری از لبنانی‌ها دیگر وعده‌های سیاستمداران را باور نمی‌کنند. برخی کمک‌های خارجی را به اصلاحات سیاسی در لبنان پیوند می‌زنند. روز گذشته برخی رسانه ها از استعفای حسان دیاب نخست وزیر لبنان خبر دادند. طی روز‌های گذشته به دنبال انفجار روز سه شنبه ۱۴ مرداد ماه ۱۳۹۹ در بندر بیروت پایتخت لبنان سه وزیر دولت دیاب شامل وزیران اطلاع رسانی، محیط زیست و دادگستری استعفا کرده بودند. در همین حال که روز گذشته مروان عبود، استاندار بیروت اعلام کرد که تعداد کشته شدگان در انفجار روز سه شنبه گذشته، از مرز ۲۰۰ تن گذشت. استاندار بیروت خاطرنشان کرد که تعداد زیادی از کارگران خارجی و رانندگان کامیون‌ها نیز همچنان مفقود هستند و گمان می‌رود که آن‌ها در این انفجار کشته شده‌اند.

به گزارش «جمله» در پی انفجار مهیب بیروت چندین تن از وزیران کابینه حسان دیاب استعفا کرده بودند و به این ترتیب کابینه لبنان از حد نصاب لازم افتاده بود گفته می‌شود حسان دیاب بدون تشکیل جلسه استفعا می‌کند.
سایت النشره نیز گزارش داد، حسان دیاب با میشل عون، رئیس جمهوری تماس گرفته و با او موضوع استعفای دولت و شرایط کنونی را در میان گذاشته است.
دیاب پاییز سال ۱۳۹۸ به دنبال اعتراض‌ها در لبنان و استعفای سعد الحریری نخست وزیر سابق لبنان عهده دار مسوولیت شد.
در روز‌های گذشته به دنبال انفجار روز سه شنبه ۱۴ مرداد ماه ۱۳۹۹ در بندر بیروت پایتخت لبنان سه وزیر دولت دیاب شامل وزیران اطلاع رسانی، محیط زیست و دادگستری استعفا کرده اند.
«جمیل السید» نماینده پارلمان لبنان در واکنش به احتمال استعفای دولت دیاب در صفحه خود درتوئیتر نوشت که در صورت تحقق این استعفا، در لبنان و تا تشکیل دولت جایگزین، دولت کنونی به عنوان «دولت عهده دار امور» باید به کار خود ادامه دهد.
وی با طرح این سوال که «دولت جایگزین» چه دولتی خواهد بود؟، نوشت که آیا تیم سیاسی قدیمی که لبنان را تا مرحله نابودی پیش برده است باردیگر باز می‌گردد؟ یا دولتی شبیه ترکیب دولت دیاب تشکیل خواهد شد؟
تا قبل از دولت دیاب که یک سیاستمدار مستقل بوده و تلاش کرد تا دولتی مستقل برای ساختن لبنان تشکیل دهد، دولت‌های لبنان با نخست وزیری افرادی همچون سعدالحریری، تمام سلام و فواد سنیوره وابستگان به محور آمریکایی – سعودی مورد استقبال رژیم صهیونیستی امور لبنان را در اختیار داشتند. پرونده اختلاس‌های کلان در زمان دولت سنیوره همچنان مفتوح است.
بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند که لبنان در شرایط حساسی به سر می‌برد و اگر تصمیمات جدی برای آینده این کشور گرفته نشود، بحران در لبنان عمیق‌تر خواهد شد و تبعات ویران کننده اقتصادی و اجتماعی را در این کشور برجا خواهد گذاشت. در این راستا، به زعم برخی کارشناسان، استعفای شماری از وزرا و نمایندگان پارلمان لبنان را نیز بایستی در همین چهارچوب ارزیابی و تحلیل کرد. در واقع، این افراد با درک واقعیت‌های داخلی و بین المللی لبنان، گزینه استعفا را گزینه‌ای منطقی یافته و سعی کرده اند خود را با واقعیت‌های آینده لبنان تطبیق دهند.
در آخرین تحول و همانطور که پیش بینی می‌شد با بالا رفتن تعداد استعفا‌های وزیران، خود نخست وزیر نیز کنار برود، او موضوع استعفای دولتش را با رئیس‌جمهوری در میان گذاشت. پیشتر و پس از انفجار بیروت چندین تن از وزیران کابینه حسان دیاب استعفا کردند و به این ترتیب کابینه لبنان از حد نصاب لازم افتاده است. گفته می‌شود حسان دیاب بدون تشکیل جلسه استفعا می‌کند. قرار بود امروز جلسه کابینه برگزار شود، اما به حد نصاب لازم برای تشکیل جلسه نرسید.
سایت النشره گزارش داد، حسان دیاب با میشل عون، رئیس جمهوری تماس گرفته و با او موضوع استعفای دولت و شرایط کنونی را در میان گذاشته است. النشره در ادامه براساس اطلاعات واصله می‌گوید استعفای دولت قطعی است و گفته می‌شود “نواف سلام” مامور تشکیل کابینه خواهد شد.

تحولات داخلی لبنان و ارتباط آن با استعفای سیاسیون
یکی از محرک‌های عمده استعفای دومینو وار سیاسیون لبنانی را بایستی متاثر از واقعیت‌های داخلی لبنان دانست. هم اکنون، دولت و هیات حاکمه لبنان با سیلی از انتقادات و اعتراضات رو به رو است و بسیاری از افکار عمومی لبنان، آن را ناتوان از حل مسائل و مشکلات این کشور می‌بینند. معترضان لبنانی در روز‌ها و ماه‌های اخیر بار‌ها و بار‌ها تاکید کرده اند که فساد در ساختار سیاسی-اقتصادی لبنان تثبیت شده و هیچ چیز الا تغییرات و اصلاحات ساختاری، قادر نیست آن را از بین ببرد. به زعم افکار عمومی لبنان، عده‌ای معدود از نخبگان سیاسی فاسد در این کشور، به شبکه‌ای از فساد سیستماتیک شکل داده و روز به روز، اهداف و منافع خود را به قیمت بدتر شدنِ اوضاع اقتصادی و اجتماعی مردم لبنان، تامین می‌کنند.
از این رو، این باور در لبنان شکل گرفته که طبقه حاکم فعلی در لبنان ناکارآمد است و نباید به آن اعتماد کرد. وقوع حادثه انفجار در بندر بیروت نیز نقطه اوج این ناکارآمدی از چشم افکار عمومی بود. درست در همین راستا، خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی اعلام کرد که انفجار بیروت می‌تواند فرآیند ایجاد اصلاحات ساختاری در لبنان را تسریع کند. بدین جهت، حفظ سمت و ماندن در قدرت در شرایط کنونی در لبنان توسط برخی سیاسیون و دولتمردان لبنانی، نه تنها دستاوردی نخواهد داشت بلکه موقعیت این افراد را نیز تضعیف و آن‌ها را متهم به همدستی با یک سیستم ناکارآمد خواهد کرد. از این رو، خارج شدن از دولت و ساختار سیاسی، می‌تواند پالس مثبتی را از جانب آن‌ها برای مردم آسیب دیده لبنان ایجاد کند و هرگونه احتمال برکناری آن‌ها و تخریب وجهه شان نزد افکار عمومی را از بین ببرد.

ارتباط بازیگران بین المللی با استعفای سیاسیون لبنانی
یکی دیگر از محرک‌های اصلی استعفای سیاسیون لبنانی، که به نوعی با آنچه پیش از این در مورد تحولات داخلی لبنان گفته شد هم ارتباط دارد، نقش بازیگران مهم بین المللی در عرصه تحولات داخلی لبنان است. در این راستا، به تازگی، در جریان برگزاری یک نشست مجازی در مورد اعطای کمک‌های بین المللی به لبنان، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه که کشورش، به طور سنتی بازیگر مهمی در عرصه تحولات لبنان بوده اعلام کرد: “آینده لبنان در خطر است. تمامی کشور‌ها باید دست به دست یکدیگر بدهند و به یاری ملت لبنان بشتابند”.
وی در جریان سخنان خود تاکید داشته که اصلاحات عمیق ساختاری بایستی در لبنان اتفاق بیفتند تا این کشور از وضعیت کنونی خارج شود. وی پیشتر نیز در جریان سفر خود به بیروت و بازدید از محل انفجار بندر بیروت اعلام کرده بود که فرانسه اجازه نخواهد داد که دست‌های ناپاک، به کمک‌های بین المللی اعطا شده به ملت لبنان دست درازی کنند. حتی بروندادِ نشست مجازی در مورد اعطای کمک‌های مالی به لبنان نیز بر این نکته تاکید داشته که اعطای کمک‌های بین المللی به دولت لبنان، مشروط به انجام اصلاحات عمیق ساختاری در این کشور است.
به درخواست رئیس جمهوری فرانسه امروز (یک‌شنبه نهم اوت/ ۱۹ مرداد) کشورها و نهادهای بین‌المللی اهدا کننده کمک به لبنان از طریق یک کنفرانس ویدئویی درباره پشتیبانی از این کشور بحران‌زده رایزنی می‌کنند.
در آستانه برگزاری این کنفرانس، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان اعلام کرد که برلین یک کمک فوری به مبلغ ده میلیون یورو برای لبنان در نظر گرفته است.
به گزارش خبرگزاری آلمان هایکو ماس در جمع خبرنگاران در برلین تاکید کرده که شهروندان بیروت امروز به کمک و انگیزه‌ای برای امیدواری نیاز دارند.
گرد مولر، وزیر توسعه دولت فدرال آلمان نیز در گفت‌وگو با نشریه “ولت ام زونتاگ” می‌گوید کمک فوری به لبنان برای پشتیبانی از تامین نیازهای اساسی بهداشتی، امنیت غذایی از طریق سازمان جهانی غذا و اشتغال‌زایی سریع برای ترمیم زیرساخت‌ها در نظر گرفته شده است.