رخت سفید بر تن تنها بافت خشتی زنده جهان
رخت سفید بر تن تنها بافت خشتی زنده جهان

    بافت جهانی یزد پس از سال‌ها با بارش برف در شهر یزد، پیرهن سفید بر تن کرد. بافت تاریخی قریب ۷۰۰ هکتاری یزد که به عنوان اولین بافت خشتی و زنده دنیا در فهرست آثار جهانی نیز به ثبت رسیده، جلوه‌گر معماری زیبا و اندیشمندانه این مرز و بوم است به طوری که […]

 

 

بافت جهانی یزد پس از سال‌ها با بارش برف در شهر یزد، پیرهن سفید بر تن کرد. بافت تاریخی قریب ۷۰۰ هکتاری یزد که به عنوان اولین بافت خشتی و زنده دنیا در فهرست آثار جهانی نیز به ثبت رسیده، جلوه‌گر معماری زیبا و اندیشمندانه این مرز و بوم است به طوری که چشم هر گردشگری را محو جذابیت‌های خود می‌کند. این بافت سراسر خشت و گلی که در قلب شهر کویری یزد واقع شده، این روزها و پس از سال‌های متمادی با بارش برفی مناسب، پیراهن سپید بر تن کرده و بر زیبایی‌اش دوچندان افزوده است. بیش از گردشگران، مردم این شهر میهمان‌نواز که سال‌ها چشمشان به بافت تاریخی شهرشان در لباس عروسی نیفتاده بود، از این اتفاق شادمان شده‌اند و از دیدن گنبدها، مناره‌ها و بادگیرهای خشتی پوشیده از برف شهرشان به وجد آمده‌اند.

 

 

 

 

 

یادی از بنیانگذار «باستان‌شناسی نو»

«رابرت و لیندا بریدوود» در راه تغییر باستانشناسی از رشته‌ای با هدف جمع‌آوری اشیا برای موزه‌ها، به رشته‌ای که تغییرات فرهنگی را در طول تاریخ زندگی انسان مطالعه می‌کند، تلاش و کمک فراوانی کردند. آن‌ها رهیافت نوینی را در مطالعه‌ی یافته‌های کوچک و پراکنده‌ای که تا آن زمان باستان‌­شناسان از اهمیت آن‌ها غافل بودند و به صورت سنتی دور ریخته می‌شدند به کار بستند.» جامعه باستانشناسی ایران در دوازدهمین سال‌مرگ “رابرت بریدوود – یکی از بنیانگذاران باستان‌شناسی نو یا «باستان‌شناسی روندگرا» – نوشت: «۱۲ سال پیش در چنین روزی (۲۵ دی ماه ۱۳۸۱\ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۳) رابرت بریدوود متولد ششم مرداد ۱۲۸۶/ ۲۹ جولای ۱۹۰۷) یکی از بنیان­گذاران باستان­‌شناسی نو یا باستان­‌شناسی روندگرا در سن ۹۵ سالگی در شیکاگو درگذشت. لیندا بریدوود، همسر، همراه و همکار او در ۶۶ سال زندگی و فعالیت حرفه‌ای نیز به فاصله‌ی چند ساعت در سن ۹۳ سالگی در همان بیمارستان درگذشت. رابرت و لیندا بریدوود جزو نخستین باستان‌شناسانی بودند که در گروه کاوش، بطور گسترده‌ای از متخصصان رشته‌های دیگر مانند گیاه­‌شناسی، جانورشناسی و زمین ­شناسی استفاده کردند. این دو به همراه همکارانشان پس از یک سال جستجو توانستند محوطه‌ای را پیدا کنند که در آن زمان قدیمی ترین روستا محسوب می‌­شد: محوطه‌ی جارمو در اقلیم کردستان عراق در نزدیکی مرز کردستان ایران با ۸۸۰۰ سال قدمت و دربردارنده‌ی نخستین شواهد پرورش حیوانات اهلی و کشاورزی. بریدوود در سال‌های ۱۳۳۸-۱۳۳۹ (۱۹۵۹-۱۹۶۰) برای آزمایش فرضیه‌ خود درباره‌ نخستین مراحل اهلی شدن حیوانات و گیاهان در مناطق مرتفع جنوب غرب آسیا، جایی که شرایط طبیعی برای روند اهلی شدن و روند تغییر از روش زندگی شکارگردآوری به یک‌جانشینی بیش از هر جای دیگری مهیا بود، راهیِ دشت کرمانشاه و اسلام ­آباد غرب (شاه­آباد) در ایران شد. اگرچه بریدوود پس از سال ۱۳۳۹ (۱۹۶۰) فعالیتش را در ایران ادامه نداد، اما شاگردان او همچون فرانک هول، کنت فلانری و رابرت مک کورمیک آدامز به پژوهش‌­های باستان­ شناختی در ایران ادامه دادند و آثار ماندگاری از خود به جای گذاشتند.