حسن صانعی پور روزنامه نگار به نظر می رسد کمیته محترم انضباطی فدراسیون فوتبال ایران، درس های فراوانی از نودمین دربی سرخابی ها گرفته است. و قصد آن دارد که در برابر رفتارهای ناشیانه بازیکنان، که روز افزون شده است. عکس العمل های مناسبتری نشان بدهد. آیا احکام متناسب تخلفات است در قیاس با گذشته، […]
حسن صانعی پور
روزنامه نگار
به نظر می رسد کمیته محترم انضباطی فدراسیون فوتبال ایران، درس های فراوانی از نودمین دربی سرخابی ها گرفته است. و قصد آن دارد که در برابر رفتارهای ناشیانه بازیکنان، که روز افزون شده است. عکس العمل های مناسبتری نشان بدهد.
آیا احکام متناسب تخلفات است
در قیاس با گذشته، وبا مقایسه احکامی که در مورد سرخابی ها، نسبت به دیگر تیم ها صادر گردیده. آرای صادره دربی اخیر استقلال و پرسپولیس، با وسواسی بیشترو بدون در نظر گرفتن مصلحت های همیشگی تنظیم شده است. شاید تعلیق شدن، محرومیت هواداران پرسپولیس و تخفیف جرایم آنان، یکی از دلایل کم رنگ شدن تضمین در اجرای قوانین، و پر حادثه شدن دربی نودم باشد. هرچند مطالعه مواد استنادی احکام، بیانگر جرایم سنگین تری در خصوص بعضی از متخلفان دربی است. اما در کل باید به کمیته انضباطی به خاطر سرعت و دوری از ملاحظات موصوف نمره قبولی داد.
محرومیت هوادارو حذف صورت مسئله
انصاف حکم می کرد که محکومیت پرسپولیس به لحاظ داشتن محرومیت تعلیقی و اتفاقات مشابه در مسابقه فصل گذشته این تیم در برابر سایپا سنگین تر باشد. در حقیقت سنگ پرانی های هواداران این تیم، در دربی با جریمه ای روبرو نشده است. اما نکته حایز اهمیت، تاثیر اندک و یا معکوس اینگونه محرومیت ها در کاهش بد اخلاقی هاست. جریمه هایی که اغلب بازدارنده نیست و دردی را دوا نکرده است. حسن زاده رئیس کمیته انضباطی نیز در این مورد معترف است. و بیان می دارد؛ تجربه و عقل نشان داده است که این جرایم، آنطور که باید و شاید، بازدارنده نیست. در حقیقت محرومیت هواداران، حذف صورت مسئله ای است که دائما تکرار می شود.
جرایم ماخوذه را صرف فرهنگ سازی کنید
دویست و نود میلیون تومان جریمه دریافتی از سرخابی های پایتخت، به علاوه سایر جرایم نقدی فصل، بخشی از درآمدهای، فدراسیون فوتبال محسوب شده و در مصارف مختلف هزینه خواهد شد. پر واضح است که پرداختن به مقوله فرهنگ سازی در فوتبال وکنترل جو حاکم بر استادیوم ها، مستلزم صرف هزینه های سنگین تری می باشد. اما هرگز شروعی برای این منظور دیده نشده است. قدر مسلم می شود، با تدوین راهکار های مناسب و اختصاص همین منبع، ابتدایی ترین اقدام را در جهت فرهنگ سازی فوتبال انجام داد.
وظیفه حساس کمیته استیناف
دو باشگاه پرسپولیس و استقلال، در مقابل این احکام واکنش نشان داده و طی لوایحی به آرای صادره کمیته انضباطی اعتراض کرده اند. اسناد و مدارک تیم های در جهت تبرئه باشگاه و بازیکنان، تقدیم کمیته استیناف خواهد شد. پرداختن به اتفاقات و برخورد های دربی، و صدور حکم قطعی در این مورد، وظیفه کمیته استیناف را سنگین تر و حساس تر نموده است. تعلیق ها و تخفیف هایی که به آرام شدن فضای فرهنگی، فوتبال ایران کمکی نکرده و لاجرم نباید از آن براحتی گذر کرد.
نگاهی به احکام
تماشاگران منتسب به باشگاه استقلال به دلیل توهین و فحاشی نسبت به داور مسابقه و بازیکنان تیم حریف و پرتاب صندلی به سوی تماشاگران رقیب و همچنین پرتاب اشیاء به سوی بازیکنان تیم پرسپولیس و شرکت در نزاع جمعی، به یک جلسه محرومیت از حضور در اولین بازی خانگی لیگ محکوم شده و باشگاه استقلال، محکوم به پرداخت ۷۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی گردیده است. همچنین؛عارف غلامی، سیاوش یزدانی و علی کریمی، با محرومیت و جریمه نقدی مواجه شده اند. به نظر می رسد جریمه اعمال شده در مورد عارف غلامی با توجه به رفتارو جرایم، دیگر متخلفان، کمی سنگین تر از حد معمول است. ودر مورد، سیاوش یزدانی، نسبت به آنچه در تصاویر تلویزیونی دیده شد، قابل بررسی می باشد.
محرومیت تعلیقی، تماشاگران منتسب به تیم پرسپولیس به دلیل توهین به تیم مقابل و فحاشی نسبت به داور مسابقه و پرتاب نارنجک پس از به ثمر رسیدن گل و پرتاب اشیاء و صندلی شکسته به سمت تماشاگران رقیب و ورود تماشاگر به داخل زمین و به سبب شرکت در نزاع دسته جمعی بازیکنان تیم پرسپولیس با تیم حریف، که منشاء آن نیز بازیکن پرسپولیس بوده، اعمال گردیده و باشگاه پرسپولیس نیز به جریمه نقدی محکوم شده است. محمد حسین کنعانی زادگان و شجاع خلیل زاده نیز با محرومیت و جریمه روبرو شده و در مورد فرشاد احمد زاده در آینده و بعد از استماع دفاعیات او تصمیم گرفته خواهد شد. کنعانی زادگان، بازی بی نقص خود، در دربی را، تحت شعاع حرکتی قرار داد که احتمال مصدومیت شدیدتروی، درپرتاب سنگ از سوی هواداران استقلال هم بود. امید است پرداخت جریمه نقدی و مصدومیت وی، کنعانی زادگان را حرفه ای تر و صبور تر نماید. داستان شجاع خلیل زاده، روایت خاص خود را دارد. شجاع توانایی بازی در قلب تیم ملی را داشته و اگر بتواند به رفتار خود در برخورد با حریفان و به خصوص داوران تجدید نظر کند، می تواند تبدیل به آسمان خراش دهه نود فوتبال ایران شود. چهار توبیخ مندرج در پرونده او، تا حدودی، متناسب با دو جلسه محرومیت وی می باشد. شجاع، باید درس های بیشتری از همجواری با کریم باقری بیاموزد.
بیداری و هوشیاری بعد از دربی
حسن زاده مدعی است که کمیته انضباطی اصراری بر محرومیت هوادار ندارد. و این کمیته به تبعیت از فیفا، مجبور به اعمال تنبیهات پلکانی است. نکته مهم اینجاست که اعمال قانون از جانب کمیته انضباطی که همواره در قالب عدالت گرایی بوده، یک روی سکه ی این گونه قضایا است. و ارایه راهکار برای کم کردن بی انضباطی ها، روی دیگر آن می باشد. در حقیقت بیداری و هوشیار این نهاد، در رصد به موقع، و اعمال قانون متناسب با فرد، ودر عین حال کم کردن حواشی مربوط به تفسیر های متفاوت قانون، مفروض بوده، و شرط اول آن بازنگری در شرایط نامناسب فرهنگی حاکم بر ورزشگاه هاست که اغلب به دلیل نواقص موجود و بی کیفیت بودن امکانات ونداشتن تقویم و همچنین عدم شناسایی هواداران منتسب به تیم ها اتفاق می افتد.
وجوب ارایه راهکار
درک شرایط منحصر به فرد، فضای فوتبال، و شناخت لایه ها و شدت و حدت تعصبات باشگاهی، همان مقوله ای است. که می شود آن را ، ابتدای راه، فرهنگ سازی فوتبال، بنامیم. فوتبال در مستطیل سبز، حتی در یک بازی دوستانه تبدیل به نبردی می شود. که هدف غایی آن بردن و پیروز شدن است. ورزشی که بزرگترین سیاستمداران دنیا را به خود جذب کرده وبسیاری از آنان در قالب فوتبال، به فتح های سیاسی می اندیشند. درک فوتبال، اولین گام برای ایجاد راهکارو مبارزه با بداخلاقی ها و یا حداقل تلطیف کردن فضای فرهنگی آن است. نگاهی به سلسله مراتب دست اندکاران فوتبال و مسایل انضباطی ودوری نزدیکی آنان با ظرافت های این صنعت، درستی و نادرستی راهکار های اعمال شده را مشخص می نماید. وجوب ارایه راهکار مناسب توسط کار گروهی متشکل از رکن قضایی و رکن فنی، در فدراسیون فوتبال ایران به نظر می رسد.