در کتاب جدیدی، جزئیاتی از روزهای اول ریاست جمهوری بایدن آمده است، از جمله اینکه ولادیمیر پوتین از دست رئیس جمهوری تازه وارد آمریکا که در مصاحبه با ای.بی.سی نیوز او را قاتل خطاب کرد، گلایه داشت. باب وودوارد و رابرت کاستا، از روزنامهنگاران واشنگتن پست در کتاب جدیدی تحت عنوان «خطر» به تماس […]
در کتاب جدیدی، جزئیاتی از روزهای اول ریاست جمهوری بایدن آمده است، از جمله اینکه ولادیمیر پوتین از دست رئیس جمهوری تازه وارد آمریکا که در مصاحبه با ای.بی.سی نیوز او را قاتل خطاب کرد، گلایه داشت.
باب وودوارد و رابرت کاستا، از روزنامهنگاران واشنگتن پست در کتاب جدیدی تحت عنوان «خطر» به تماس تلفنی سیزده آوریل میان رهبران روسیه و آمریکا اشاره کردند که در آن ولادیمیر پوتین به جو بایدن گفته بود: از اینکه مرا قاتل خطاب کردید، ناراحتم.
براساس این کتاب، بایدن به رئیس جمهوری روسیه گفت که اظهارنظر او در مصاحبه شانزده مارس با جورج استفاناپولوس در ای.بی.سی نیوز کاری با قصد قبلی نبود. بایدن پیش از آنکه از پوتین برای دیداری حضوری دعوت کند، گفت: از من سوالی پرسیده شد، من هم پاسخی دادم. این یک مصاحبه درباره یک مساله کاملا متفاوت بود. جورج استفاناپولوس در برنامه «صبح بخیر آمریکا» با وودوارد و کاستا صحبت کرد که این اولین مصاحبه آنها درباره محتوای کتابشان به شمار میرود. این کتاب که به دست ای.بی.سی نیوز رسیده است، شامل جزئیاتی از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ و هرج و مرج در ماههای پایانی دولت ترامپ از جمله قبل و بعد از شورش شش ژانویه در کنگره میشود و بر پایه بیش از ۲۰۰ مصاحبه با شاهدان و حاضران است.
کتاب «خطر» همچنین ماههای اولیه ریاست جمهوری بایدن را شرح میدهد و حاوی جزئیاتی از تلاشهای دولت او برای واکنش به پاندمی کرونا، تلاش برای همکاری با کنگره و ملاحظات داخلی بر سر خروج آمریکا از افغانستان است. در این کتاب گفته شده است که بایدن چگونه خود را برای زندگی در کاخ سفید که ظاهرا آن را مقبره خوانده و به هتل والدورف-آستوریا تشبیه کرد، وفق داد.
وودوارد و کاستا با بیان اینکه بایدن ترجیح میداد در کنار نوههایش در دلاور استراحت کند، نوشتند: تنهایی بود و سرما. این ویروس مراسمهای اجتماعی را غیر ممکن کرده بود، دستکم در ابتدای کار.
براساس این کتاب، رون کلین، رئیس ستاد کارکنان کاخ سفید به دیگران میگفت: استقرار در طبقه بالای کاخ سفید این احساس را به وجود میآورد که شما در منزل شخص دیگری سکونت دارید. در این کتاب همچنین توصیف شده است که چگونه بایدن و دستیارانش در جمع خودشان به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا اشاره میکردند. این روزنامهنگاران گفتند: رئیس جمهور و مشاورانش از گفتن نام ترامپ متنفر بودند و دستیاران از بیان این کلمه که با حرف “ت” شروع میشود، امتناع میکردند.
در این کتاب آمده است: وجود ترامپ به کاخ سفید نفوذ کرده بود، حتی در محل اقامت. یک شب بایدن وارد اتاقی شد که یک ویدیو اسکرین دیوار را پوشانده بود. ترامپ قبلا برای استراحت برنامههایی را بارگذاری میکرد تا به صورت مجازی معروفترین بازیهای گلف جهان را بازی کند. یک بار بایدن هنگام بررسی اسباب بازیهای رئیس جمهوری سابق گفت “چه (فحش رکیک).” وودوارد و کاستا در این کتاب نوشتند: دستیاران بایدن متوجه شدند که او گاهی ممکن است خشن و سختگیر شود و بعضی صبحها که بابت دور دیگری از صحبتهای ترامپ در میزگرد «صبح بخیر جو» در ام.اس.ان.بی.سی ناراحت بود، وارد دفتر بیضی میشد. این روزنامهنگاران واشنگتن پست مدعی شدند که دستیاران بایدن تلاش میکردند تا او را از رویدادهای بداهه یا مصاحبههای طولانی دور کنند تا گافی پیش نیاید. براساس کتاب خطر، بایدن در مورد افغانستان در نهایت نظرات لوید آستین، وزیر دفاع و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا را نادیده گرفت تا نیروهای آمریکایی را خارج کند. آن دو پیشنهاد خروج مرحلهای و ترغیب برای ایجاد یک سازش سیاسی با طالبان را مطرح میکردند. طبق این کتاب، بایدن در یکی از جلسات شورای امنیت ملی آمریکا گفته بود: ماموریت ما این است که نگذاریم افغانستان به پایگاهی برای حمله به این سرزمین و متحدان آمریکا از سوی القاعده یا دیگر گروههای تروریست تبدیل شود، نه اینکه ضربهای مهلک به طالبان وارد کنیم. این روزنامهنگاران آمریکایی در کتابشان مدعی شدند که بایدن اذعان کرد که نمیداند بعدا چه پیش میآید و نتیجه نامشخص است.
ترفند دستیاران بایدن برای جلوگیری از گاف دادنش
طبق روایتی که در این کتاب جنجالی آمده، دستیاران ارشد بایدن دیواری را ایجاد کردهاند تا از موقعیتهایی که وی باید به صورت فیالبداهه یعنی بدون داشتن متن صحبت کند یا مصاحبههای طولانی انجام دهد برای جلوگیری از گافهای احتمالی وی ممانعت کنند. در این کتاب گفته شده که دستیاران بایدن عمداً رئیسجمهور را از رویدادهای بدون متن یا مصاحبههای طولانی دور نگه میدارند. این دستیاران شامل ران کلاین، رئیس کارکنان کاخ سفید و آنیتا دان، مشاور بایدن میشوند. در این کتاب ذکر شده آنها این اثر را «دیوار» اطراف بایدن در تلاش برای مقابله با تمایل وی به زودخشمی و اشتباهات کلامی گاه به گاه توصیف کردهاند. باوجود این تلاشها، اظهارات نادرست رئیسجمهور آمریکا همچنان ادامه داشته است.
رفتار بایدن موضوع حملات لفظی اخیر جمهوریخواهان بوده است. سناتور جیمز ریش هفته گذشته در جریان پرسش از آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در مقابل کنگره، از وی درباره ادعاهایی مبنی بر اینکه دستیاران کاخ سفید دکمهای برای ساکت کردن بایدن دارند، پرسید. بلینکن در پاسخ مدعی شد: هر کسی که رئیسجمهور را بشناسد، از جمله اعضای کمیته، میداند که او خود به وضوح و سنجیده صحبت میکند.
در این کتاب آمده است ژنرال میلی نگران بود که در صورت شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ ، او برای باقی ماندن در قدرت علیه چین دست به اقدام نظامی بزند. به همین خاطر ژنرال میلی در ۳۰ اکتبر یعنی چهار روز پیش از برگزاری انتخابات و هشتم ژانویه، و همچنین دو روز پس از حمله طرفداران دونالد ترامپ به ساختمان کنگره با همتای چینی خود تماس گرفته است . نویسندگان این کتاب اضافه کردند، ژنرال مارک میلی به همتای چینی خود گفته است که آمریکا قصد حمله به چین را ندارد و اگر قرار باشد حملهای در کار باشد او زودتر چین را از این موضوع مطلع خواهد کرد.
این در حالی است که دفتر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا در واکنش به این گزارش گفته است، ژنرال مارک میلی در هماهنگی با وزارت دفاع و دیگر نهادهای کشور با همتای چینی خود تماس گرفته است. رویترز میگوید، انتشار بخشهایی از این کتاب در رسانههای آمریکا باعث نگرانی شده است که ارتش از دستورات غیر نظامیان سرباز میزند و این اقدام خلاف قانون اساسی آمریکا است. جو بایدن ضمن دفاع از رئیس ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا گفت به وفاداری ژنرال میلی اطمینان کامل دارم.