روحانی میان اسد و اردوغان!
روحانی میان اسد و اردوغان!

  کاوه ایرانی – روزنامه نگار/ در روزهای اخیر نیرو‌های حکومت سوریه با پشتیبانی هوایی و زمینی و بمباران هوایی و توپخانه‌ای، بیش از ۱۳۶ منطقه را در استان‌های ادلب و حلب به کنترل خود در آورده‌اند که از این تعداد ۱۰۱ شهرک، روستا و شهر در استان ادلب و ۳۵ منطقه در جنوب و […]

 

کاوه ایرانی –
روزنامه نگار/

در روزهای اخیر نیرو‌های حکومت سوریه با پشتیبانی هوایی و زمینی و بمباران هوایی و توپخانه‌ای، بیش از ۱۳۶ منطقه را در استان‌های ادلب و حلب به کنترل خود در آورده‌اند که از این تعداد ۱۰۱ شهرک، روستا و شهر در استان ادلب و ۳۵ منطقه در جنوب و جنوب شرق استان حلب واقع شده است. این موضوع موجب شده تا احتمال یک جنگ تمام عیار میان سوریه و ترکیه بالا برود.

به گزارش «جمله» در ۲۹ مارس ۲۰۱۵ شهر ادلب به طور کامل از تسلط نیرو‌های ارتش بشار اسد خارج شد. ادلب توسط «جیش الفتح» تصرف شد که شورایی متشکل از هفت گروه اسلام‌گرا بود. گروه‌هایی که دولت سوریه معتقد بود تروریستی‌اند. جبهه النصره مهمترین گروه حاکم بر ادلب است. این گروه در کنار تحریر الشام شاخه سوری القاعده به حساب می‌آید. در این مدت درگیری‌های داخلی میان گروه‌های مخالف دولت سوریه در ادلب فراوان رخ داده و هر از گاهی کنترل مناطق از دست یک گروه تروریستی به دست گروه تروریستی دیگری می‌افتاد.
اغلب گروه‌های حاکم بر استان ادلب از حمایت ترکیه برخوردارند. همین حمایت‌ها باعث شده است در درگیری‌های اخیر ترکیه به بازیگری مهم تبدیل شود. ادلب با جنوب ترکیه هم مرز است.
در جریان مذاکرات ایران، ترکیه و روسیه برای آتش بس در سوریه توافق مهمی بر سر ادلب صورت گرفت.

منطقه ای که قرار بود امن باشد
بر اساس توافق‌نامه سوچی بین ترکیه، روسیه و ایران این منطقه به عنوان منطقه امن تعیین شده و وظیفه نظارت بر این منطقه به ترکیه سپرده شد. در توافق سوچی گروه‌های تروریستی از توافق خارج شدند و قرار بود ادلب مامنی برای مخالفان مسلح باشد نه گروه‌های تروریستی همچون القاعده.
اما ترکیه در این مدت نتوانسته این تفکیک را ایجاد کند و از طرف دیگر ترکیه تروریست‌های حاضر در این استان را به بازوی نظامی خود در سوریه بدل کرده است و از این نیرو‌های برای مقابله با کرد‌ها و در مواردی ارتش سوریه استفاده می‌کند.
ترکیه روز شنبه و بدنبال کنترل یک شهر استراتژیک دیگر توسط ارتش سوریه در نزدیکی شهر ادلب، صدها خودروی نظامی را در استان ادلب سوریه مستقر کرد.
ترکیه در حالی خودروها و ادوات نظامی سنگین به این منطقه از سوریه می فرستد که مقامات آنکارا و مسکو که از طرف‌های متخاصم در جنگ ۹ ساله سوریه حمایت می کنند، در پایتخت ترکیه دیدار و درباره درگیری‌ها در منطقه شمال غربی سوریه گفتگو کردند.
دیده‌بان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا روز شنبه اعلام کرد که ۴۳۰ وسیله نقلیه نظامی ترکیه در ۲۴ ساعت گذشته وارد استان ادلب شده‌اند. این نهاد حقوق بشری می گوید که نیروهای ترکیه در حال استقرار یک پست جدید در منطقه «المسطومه» در جنوب ادلب هستند.
تشدید درگیری‌های در استان ادلب سوریه بیش از نیم میلیون نفر را آواره و همکاری بین روسیه و ترکیه در جنگ سوریه را با اختلال مواجه کرده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که از گروهی از شورشیان که زمانی قصد سرنگونی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه را داشتند، حمایت می کند، تهدید کرده است که به نیروهای سوریه تحت حمایت روسیه در منطقه ادلب حمله خواهد کرد مگر اینکه آنها تا پایان ماه فوریه از این منطقه عقب‌نشینی کنند.
علیرغم استقرار نیروهای ترکیه در این منطقه، نیروهای دولتی سوریه همچنان قصد پیشروی در این منطقه را دارند.
روز دوشنبه گذشته، در درگیری‌ میان دو طرف، هشت سرباز ارتش ترکیه کشته شدند.
تلویزیون دولتی سوریه روز شنبه گزارشی به طور زنده از شهر استراتژیک «سراقب» در محل اتصال دو بزرگراه اصلی در استان ادلب پخش کرد. این گزارش ادعا می کند که ارتش سوریه کنترل این شهر را به طور کامل به دست گرفته است.

نقش میانجی گیری ایران در بحران ادلب
روزنامه منطقه ای رای الیوم در خصوص نقش ایران در بحران فعلی سوریه نوشت: در ساعتهای گذشته، ارتش سوریه ازادی بخش های بیشتر و پیشروی در جبهه های مختلف را اعلام کرد و براساس این اعلام، ۸ روستای جدید در حلب آزاد و یک آرامش نسبی در این منطقه حاکم شده است.
به نظر می رسد این جبهه ها منتظر نتیجه دیدار امروز مقامات روسی و ترکی در آنکارا هستند و ظاهرا هیئت روسی حامل توافق جدیدی با طرف ترکی است، که به شرایط جدید نقشه سیطره میدانی، مربوط می شود؛ بویژه آنکه ارتش سوریه در نهایت، توافق سوچی را با قدرت نظامی خود اجرایی کرد؛ در حالی که این توافق به دلیل ناتوانی یا بی میلی آنکارا به ورود به برخورد مستقیم با جبهه النصره، اجرا نشده بود.
آنچه تا کنون می توان دریافت، آن است که هیئت روسی، به دنبال توافق جدیدی است که شامل تفاصیل تمرکز نقاط نظارت ترکیه و مکانیسمی برای شروع تحرکات مشترک روسیه و ترکیه و بازگشایی راههای بین المللی بین حلب و دمشق-حلب و لاذقیه و تاکید برای پایبندی به نابودی گروههایی باشد که هر دو طرف، آن را تروریست می دانند.
در صورتی که چنین توافقی کاملا به نتیجه برسد، احتمالا، طی نشست بین روسای جمهور روسیه و ترکیه یا در یک نشست سه جانبه، در ضمن روند نشست های آستانه در تهران، بین روحانی، پوتین و اردوغان، اعلام می شود.
تهدید اردوغان خطاب به ارتش سوریه و دادن مهلت به آن، تا آخر فوریه، برای آتش بس و عقب نشینی از اطراف مرزهای ترکیه، برای گروههای مسلح و حامیان آنها در ترکیه، رضایت بخش است. اما مجامع دیپلماتیک و نظامی آگاه، معتقدند که اردوغان با این تهدید، در واقع قصد دارد به ارتش سوریه مهلتی بدهد تا اهداف خود را محقق کرده، پیشروی خود را طبق توافق سوچی، کامل کند و این عملیات را تا اخر ماه فوریه، به پایان برساند.
در این میان، صحبتهای نماینده ایران در شورای امنیت در خصوص تلاش این کشور برای نزدیک کردن آنکارا و دمشق به یکدیگر، جالب توجه است؛ تحت روانچی از تریبون شورای امنیت، پیشنهاد داد تا بحران در شمال سوریه، از راه دیپلماتیک حل شود؛ اما منابع دیپلماتیک ایرانی، شروع به صحبت در مورد تلاش های عملی ایران برای ایجاد فضای آرام در خط دمشق -آنکارا ،نزدیک کردن دیدگاههای آنها و گشودن مسیر مستقیمی برای ارتباط بین دمشق و آنکارا، نموده اند.
حال، یک سوال مهم باقی می ماند: آیا تهران موفق به ایجاد روزنه ای در دیوار دشمنی بین سوریه و ترکیه می شود؟ بویژه آنکه روسیه یک موفقیت نسبی داشته و توانست دیدار مستقیم و علنی بین رئیس دفتر امنیت ملی سوریه، علی مملوک و رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه، حقان فیدان، ترتیب دهد.

دو کیلومتر سرنوشت ساز!
به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور طی چند روز گذشته دستاوردهای میدانی زیادی داشته‌اند و درحال حاضر نیروهای حاضر در جبهه مقدم در حومه شرقی ادلب به نیروهای حاضر در جبهه مقدم حومه جنوبی حلب ملحق شده‌اند.
در این بیانیه آمده است: «نیروهای ارتش سوریه طی چند روز اخیر مساحتی بالغ بر ۶۰۰ کیلومتر مربع را از لوث عناصر تروریستی پاک کردند و تسلط ده‌ها شهرک و روستا را به دست گرفتند».
فرماندهی کل ارتش ونیروهای مسلح سوریه در ادامه بیانیه خود آورده است: «فرماندهی کل ارتش ضمن تأکید بر تداوم ارتش در عمل به وظایف ملی‌اش و دفاع از حاکمیت و عزت ملت سوریه و همچنین رها کردن آنها از لوث گروه‌های تروریستی، خاطرنشان می‌کند که تلاش‌های کشورهای حامی تروریسم نمی‌تواند مانع از فروپاشی روزافزون گروه‌های تروریستی شود و نیروهای شجاع ارتش همچنان به انجام وظایف مقدس خود در پاکسازی کامل جغرافیای سوریه از لوث تروریست‌ها و حامیان آن ادامه می‌دهند».
این در حالی است که خبرگزاری فرانسه به نقل از مدیر دیده بان حقوق بشر سوریه گزارش داد، نیروهای نظام سوریه در آستانه تسلط بر جاده بین‌المللی حلب – دمشق هستند و تنها دو کیلومتر با بازپس‌گیری کامل آن فاصله دارند.
رامی عبدالرحمان،‌ مدیر دیده‌بان حقوق بشر سوریه گفت، نیروهای نظام سوریه امروز پیشروی جدیدی داشتند و بر روستاهای نزدیک به این جاده در حومه جنوبی حلب تسلط یافتند. بازپس‌گیری جاده مذکور موسوم به “إم ۵” در حال حاضر مهمترین هدف ارتش سوریه است.