ریزگردهای سیاسی!
ریزگردهای سیاسی!

  گروه سیاسی/   آیت الله سید ابراهیم رییسی در دوران تبلیغات انتخاباتی خود در اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۰، بارها وعده داده بود تمرکز خود را بر اقتصاد و معیشت مردم بگذارد و همچنین چالش‌های زیست‌محیطی را نیز در اولویت قرار دهد اما امروز و در شرایطی که به یک‌سالگی آغاز به کار دولت نزدیک […]

 

گروه سیاسی/

 

آیت الله سید ابراهیم رییسی در دوران تبلیغات انتخاباتی خود در اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۰، بارها وعده داده بود تمرکز خود را بر اقتصاد و معیشت مردم بگذارد و همچنین چالش‌های زیست‌محیطی را نیز در اولویت قرار دهد اما امروز و در شرایطی که به یک‌سالگی آغاز به کار دولت نزدیک می‌شویم نه تنها شاهد گشایش در حوزه اقتصاد کشور و معیشت مردم نبودیم، بلکه در شرایطی که هنوز در ماه اول فروردین قرار داریم، شاهد اوج گرفتن ریزگردهایی از غرب کشور بودیم که خود را تا تهران و کرج و حتی مازندران نیز رساندند.

ما بارها در این رسانه نوشتیم و همچنان تأکید داریم که ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی، اقلیمی و معیشتی، تصمیمات نادرست سیاسی و همچنین نگرش غلط سیاسیون کشور است به بیان ساده، عمده مشکلات کشور، دلیل و ریشه سیاسی دارند و امروز باید بگوییم این ریزگردها نیز حاصل و تبعات ویرانگر تصمیمات سیاسی هستند.
اگر شاهد هستیم ریزگردهای اقتصادی، زندگی و معیشت مردم را تحت‌الشعاع قرار داده است و امروز هم ریزگردهای طبیعی، نفس را بر شهروندان دشوار کرد و در برخی شهرها، کار را به تعطیلی کشاند همه حاصل بی‌توجهی مدیران دولت‌های پیشین و سیزدهم به شعارها و وعده‌های خود در حوزه اقتصاد و محیط‌زیست است و ما تلاش داریم زنگ خطر را برای دولت سیزدهم که در مصدر کار است، به صدا در آوریم که این ریزگردهای اقتصادی و اقلیمی، استمرار خواهند داشت و روندی تصاعدی به خود می‌گیرند اگر دولتمردان اقدامی شایسته انجام ندهند و سیاست‌گذاری درست نکنند.
تردیدی نیست که تیم اقتصادی دولت سیزدهم تا امروز چیزی درخور از خود به مردم نشان نداده است و بی‌راه نیست اگر ادعا کنیم این تیم هیچ طرحی ندارد و یکی از دلایلی که حدود ۹ وزیرِ -عموماً اقتصادی- دولت، از طرف نمایندگان مجلس شورای اسلامی که همسو با دولت هستند، در آستانه سوال و استیضاح قرار دارند نیز همین است.
سرپرست مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست در خصوص این ریزگردها گفت: منشأ آلودگی هوا که تقریباً ۲۶ استان کشور را در بر گرفت، طوفان گرد و غباری بود که منشأ خارجی داشت و از سمت مرز‌های غربی کشور، شرق عراق و سوریه بوده است، همچنین بخشی از این گرد و غبار نیز برخاسته از اردن و عربستان بوده است.
داریوش گل‌علیزاده ادامه داد: در سال‌های گذشته هم شاهد این اتفاق بودیم و باد‌های عمودی و افقی این ذرات گرد و غبار را که بسیار ریز و کمتر از ۱ میکرون هستند به‌راحتی به شهر‌های مختلف کشور ما منتقل کرده است.
سرپرست مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست، دیپلماسی را اصلی‌ترین راهکار مقابله با این پدیده دانست و گفت: سازمان محیط‌زیست از کشور‌های همسایه برای مهار و تثبیت این گرد و غبار درخواست جلسه و نشست مشترک کرده است، اما تا الآن توفیقی در این زمینه به دست نیامده است.
وی ادامه داد: وزارت امور خارجه، وزارت نیرو، سازمان محیط‌زیست و سایر دستگاه‌های مسئول چه در زمینه دیپلماسی خارجی و چه در زمینه کانون‌های گرد و غبار داخلی باید همگرایی داشته باشند و به حل این مشکل کمک کنند.
سخنان این مدیر به‌وضوح حکایت از این دارد که چه اندازه با دیپلماسی می‌توان جلوی مشکلات اقلیمی را سد کرد ضمن این‌که برای جلوگیری و کنترل ریزگردهای اقتصادی نیز باید به دیپلماسی بازگردیم و این حقیقت را باور کنیم که عمده مشکلات ما ریشه و پس‌زمینه غیر اقتصادی و دلیلِ سیاسی دارند.
در چنین شرایطی توقع از دولت بسیار بیشتر می‌شود و نباید سهم دیپلماسی را ندید و توان و قدرت سیاست را در تدبیر مشکلات اقتصاد کلان و ملی، دستِ کم گرفت.
از دولتمردان سیزدهم توقع داریم این دو موضوع را در اولویت کار روزانه خود قرار دهند و راضی نباشند به این که هر روز انواع ریزگردهای سیاسی و اقتصادی، معیشت مردم و آرامش جامعه را به هم بریزد.
همچنین دولتمردان نباید از نظر دور بدارند که یک ماه و نیم دیگر که به خرداد برسیم و دمای بسیاری از استان‌ها به بالای ۴۰ درجه برسد، هم شاهد تشدید ریزگردها خواهیم بود و هم آثار اقتصادی آن به شکل ریزگردهای مالی و معیشتی، زندگی خانوارهای بسیاری را در خود می‌بلعد و راه نفس را بر آنان سد می‌کند.
از دولت سیزدهم و شخص آیت‌الله رییسی تقاضا داریم ضمن ایجاد یک کارگروه ویژه برای مقابله و بررسی دقیق عوامل این ریزگردها، تلاش کنند با کمک گرفتن از نخبگان، جامعه دانشگاهی و فعالان حوزه دیپلماسی، دست به سیاست‌گذاری‌هایی هوشمندانه و عالمانه بزنند تا مشکلات را در سه بازه «کوتاه‌مدت»، «میان‌مدت» و «بلند‌مدت» تعریف و با راهکارهای مناسب، آن را مدیریت کنند و این نکته را از خاطر نبرند که هم موجودیت ایران و هم موجودیت ایرانی، در مخاطره جدی خواهد افتاد اگر این ریزگردها را تدبیر نکنند.