آرمان طهرانی- روزنامه نگار/ این روز ها دولت اقتدارگرا و کمونیستی چین به شدت در حال مبارزه با یک دشمن سرسخت است که اقتصاد این کشور را مورد هدف قرار داده است. بر خلاف تمام دوران حکومت کمونیستی چین، این دشمن نه عناصر امپراتوری ژاپن است و نه عوامل لیبرال آمریکایی. بلکه ویروسی است […]
آرمان طهرانی-
روزنامه نگار/
این روز ها دولت اقتدارگرا و کمونیستی چین به شدت در حال مبارزه با یک دشمن سرسخت است که اقتصاد این کشور را مورد هدف قرار داده است. بر خلاف تمام دوران حکومت کمونیستی چین، این دشمن نه عناصر امپراتوری ژاپن است و نه عوامل لیبرال آمریکایی. بلکه ویروسی است که توانسته در مدت کوتاهی بیش از ۶۰ میلیارد دلار به اقتصاد این کشور خسارت وارد کند. مقام های چین در تلاشند با ترزیق پول به سیستم بانکی، بحران را مهار کنند. اما کرونا ویروس دیگر تنها مشکل حکومت چین نیست. بر اساس اخبار منتشر شده، این ویروس اکنون از مرزهای چین عبور کرده و در حال نفوذ به دیگر نقاط جهان است.
به گزارش «جمله» در حالی که دولت کمونیستی چین برای حفظ اقتدار خود تلاش می کرد از انتشار خبر شیوع ویروس کرونا جلوگیری کند، در مدت کوتاهی این ویروس مرگبار به دیگر استان های چین راه یافت. اما از آنجایی که دولت چین نمی خواست کنگره سالانه حزب کمونیست تحت تاثیر این ویروس قرار گیرد، از اعلام وضعیت هشدار به صورت تعمدی خوداری کرد و این ویروس توانست از مرزهای چین نیز عبور کند. صرفنظر از نگرانیهای عمومی ناشی از شیوع این بیماری، ویروس کرونا پیامدهای سنگینی برای اقتصاد چین و همچنین سایر کشورها دارد. اکنون نخستین نشانههای تاثیرات مخرب این ویروس بر اقتصاد سایر کشورها مشاهده میشود.
عبور کرونا ویورس از مرزهای چین
اکنون در شرایطی که جهان از شیوع این بیماری در وحشت به سر می برد، هر روز خبرهایی به گوش می رسد که حکایت از مشاهده نمونه هایی از ابتلا به این ویروس در نقاط مختلف جهان دارد.
موارد ابتلا به ویروس در چند کشور، شامل استرالیا، فرانسه، ژاپن، تایلند و ایاالات متحده آمریکا نیز گزارش شده است. از آغاز شیوع کرونا، تقریبا ۲۸،۰۰۰ مورد تاییدشده ابتلا به ویروس کرونا و ۵۶۸ مورد مرگ گزارش شده است.
آزمایش پنج تبعه بریتانیایی و از جمله یک کودک ۹ ساله که برای اسکی به منطقه آلپ فرانسه در نزدیکی «مون بلان» رفته اند، نشان می دهد که آنها به کروناویروس مبتلا شدهاند.
به گزارش رسانههای فرانسوی این افراد در ارتباط نزدیکی با یک بریتانیایی بودهاند که ظاهرا در سنگاپور به کروناویروس مبتلا شده است و برای اسکی به آلپ فرانسه آمده است. آزمایش او هنگامی که می خواست به بریتانیا بازگردد مثبت تشخیص داده شد. در پی این ماجرا تعداد افراد مبتلا به کرونا ویروس در فرانسه به ۱۱ نفر افزایش یافته است. اتباع بریتانیایی مبتلا به این ویروس و همچنین ۶ بریتانیایی دیگر که با آنها ارتباط داشتهاند، به بیمارستانهایی در منطقه لیون فرانسه منتقل شدهاند.
مقامات فرانسوی می گویند که کودک ۹ سالهای که به کروناویروس مبتلا شده است به مدرسه ای در منطقه نزدیک به «مون بلان» می رود و برای همین هر دو مدرسه محلی این منطقه تعطیل شدهاند و تمامی دانش آموزان تحت نظر قرار گرفتهاند.
کارشناسنان عقیده دارند که هزاران نفر دیگر نیز به این ویروس آلوده شده اما هنوز شناسایی نشدهاند.
هشدار رئیس بانک جهانی
روز گذشته رئیس بانک جهانی در مورد ضربه ویروس کرونا به اقتصاد جهان در نیمه نخست سال جاری میلادی به دلیل تاثیرات آن بر زنجیره تولید که تا حد زیادی بر حمل و نقل آزاد هوایی متکی است، هشدار داد.
به گزارش ایندیپندنت، «دیوید مالپاس» با اشاره به اینکه بسیاری از کالاهای چینی به طور معمول توسط هواپیماهای مسافربری جابجا میشوند، اظهار داشت: «زمانی که شما تعداد پروازهای مسافربری کاهش میدهید، باید به منظور انتقال کالاهایی که اقتصاد جهان بر پایه آن فعالیت میکند، زنجیره تولید و عرضه را تنظیم کنید. چین بزرگترین اقتصاد جهان است و از اینرو تاثیر اقتصادی بزرگی نیز روی جهان دارد».
وی ادامه داد: «بنابراین پیشبینی کاهش رشد اقتصادی برای دستکم نیمه نخست سال ۲۰۲۰، محتمل است که بخشی از آن به خاطر چین است و بخش دیگر آن به واسطه کُند شدن زنجیرههای تولید».
چین از حیث تولید ناخالص داخلی نیز بزرگترین اقتصاد جهان محسوب شده و علاوه بر این، زمانی که پای نرخ ارز و قدرت خرید به میان میآید، باز هم بزرگترین اقتصاد جهان است.
«سایمون مکآدام» اقتصاددان کپیتال اکونومیکس میگوید: حتی صنایعی که به نظر وابستگی کمتری به تولیدکنندگان چینی دارند، تقریبا فعالیت شرکتهای خود را به دلیل اتکای زیاد بر واردات چینی، محدود کردهاند.
مک آدام برای توضیح این موضوع به شرکت هیوندای موتورز کره جنوبی اشاره کرد که همین حالا نیز به دلیل تمام شدن مایحتاج مورد نیازش کارخانههای خود را تعطیل کرده و این در حالی است که تنها ۲۹ درصد از واردات خارجی این شرکت توسط تولید کنندگان چینی تامین میشود.
«جنت یِلِن» رئیس اسبق بانک مرکزی آمریکا معتقد است که وسعت اقتصاد چین بدین معنا است که باید منتظر تاثیرات آن بر اقتصاد جهان هم نشست. وی در اینباره گفت: «آنچه در گذشته رخ داده این است که یک بیماری واگیردار ممکن است در کوتاه مدت تاثیرات زیادی داشته باشد، اما در درازمدت به نظر تاثیرات ناچیزی خواهد داشت. فکر میکنم ناظران امیدوارند تا در مورد کرونا این موضوع صادق باشد اما هیچکس نمیداند کرونا چه مسیری را در پیش گرفته است. با این وجود، معتقدم این ویروس منبع بیثباتی اقتصاد جهان بوده و دورنمای آن را در معرض خطر قرار میدهد».
کرونا ویروس،بحرانی برای اقتصاد جهان
روزنامه «لوفیگارو» در گزارش روز شنبه خود آورده است: چین بهعنوان دومین اقتصاد جهانی که ۱۶ درصد تولید ناخالص دنیا را در اختیار دارد، آثار این ویروس را بیشتر از سایر کشورها درک کرده است.
اکثر مراکز اقتصادی و تجاری در این کشور تعطیل و یا بی رونق شدهاند. گروه کالاهای لوکس ایتالیایی «ولنتینو» که یک سوم رقم مالیاش را از طریق مشتریان چینی تامین می کند با بن بست شدید مواجه شده و گروه «بِربِری» انگلستان یک سوم از فروشگاههای خود در چین را تعطیل کرده است.
تارنمای پروژه چین و آفریقا نیز در گزارشی پیامدهای شیوع این ویروس را بر روابط اقتصادی دو طرف نگران کننده توصیف کرد و نوشت: «درحالی که تاثیر این ویروس بر سلامت انسان چشمگیر و احتمالا فاجعهبار است، شیوع آن پیامدهای جدی تری در سراسر دنیا، به ویژه قاره آفریقا دارد که به واردات کالا از چین بسیار وابسته است».
کرونا پشت دروازه های کشور!
برخی تحلیلگران اقتصادی بر این عقیده اند که صنایع ایران نیز به عنوان یکی از متقاضیان محصولات چینی به زودی با مشکلاتی مواجه خواهند شد. البته این مشکلات در زمانی محتمل هستند که مقامات مسئول در کشورمان ، همچون دیگر کشورهای جهان امنیت سلامت شهروندان را بر ادامه مراودات تجاری با چین ترجیح دهند. از سوی دیگر برخلاف اکثر ایرلاین های جهان، هواپیمایی ماهان تا چندی پیش پروازهای خود به چین را با هدف کسب سود بیشتر افزایش داده بود. اقدامی که واکنش تند بهرام پارسایی سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس را نیز به همراه داشت.
همچنین بر اساس گزارش ایرنا، جمال المحموداوی نماینده پارلمان عراق روز شنبه در بیانیه ای هشدار داده که «ورود کشتی هایی از چین به همراه کادرهای چینی یا فیلیپینی به بندر ام قصر بدون هیچ گونه پایش و آزمایش پزشکی خطرناک است و می تواند منجر به شیوع این ویروس در سراسر عراق شود». این موضوع حکایت از آن دارد که در صورت کوچکترین خطای انسانی و یا بی توجهی مسئولان گمرکی کشور، احتمال ورود کرونا ویروس به ایران بسیار زیاد ارزیابی می شود. براساس آخرین آمار بیش از ۳۴ هزار نفر در سراسر چهان به ویروس کرونا مبتلا شده اند و بیش از ۷۷۰ نفر نیز جان خود را از دست دادند.