سامانه جامع اسکان و املاک و جلوگیری  از تهاجم سرمایه‌های غیرمولد به بخش مسکن
سامانه جامع اسکان و املاک و جلوگیری  از تهاجم سرمایه‌های غیرمولد به بخش مسکن

زهرا ایران‌شاهی / ساماندهی وضعیت مسکن یکی از مهمترین مطالبات مدنی مردم در سال های اخیر بوده است. از آنجایی که بویژه در طول سال های اخیر توجه به رشد تسهیلات حمل ونقلی سرلوجه اقدامات وزارت راه وشهرسازی بوده، انتظار می رفت که این ارگان اقتصادی، برای وضعیت نابسامان مسکن هم فکری بکند. یکی از […]

زهرا ایران‌شاهی /
ساماندهی وضعیت مسکن یکی از مهمترین مطالبات مدنی مردم در سال های اخیر بوده است. از آنجایی که بویژه در طول سال های اخیر توجه به رشد تسهیلات حمل ونقلی سرلوجه اقدامات وزارت راه وشهرسازی بوده، انتظار می رفت که این ارگان اقتصادی، برای وضعیت نابسامان مسکن هم فکری بکند.
یکی از این چالش ها تعیین تکلیف برای خانه های خالی با توجه به سختی خانه دار شدن مردم همگام با رشد تورم بوده است. حالا برای برطرف سازی این مشکل، سامانه ملی املاک و اسکان کشور با حضور وزیر راه و شهرسازی، اجرایی و اعلام شده و بر این اساس قرار است که اولین لیست خانه‌های خالی در شهریورماه به سازمان امور مالیاتی ارائه شود.
آیین اجرایی کردن سامانه ملی املاک و اسکان کشور نیز با حضور وزیر راه و شهرسازی و معاونانش از جمله مهدی عبوری مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری برگزار شد. وزیر راه و شهرسازی، در ابتدای این نشست گفت: امروز به یکی از تکالیف قانونی و لوازم بسیار ضروری مدیریت در حوزه مسکن با تلاش بی‌وقفه همکاران این وزارتخانه و شرکت‌های دانش‌بنیان پشتیبان سامانه جامه عمل پوشانده شد.
محمد اسلامی افزود: طراحی و اجرایی کردن این سامانه نه تنها یک تکلیف قانونی که یکی از ضروریات برای برنامه‌ریزی بود تا اطلاعاتی متقن در اختیار داشته باشیم و در سیاستگذاری‌های بخش مسکن بر اساس اطلاعات واقعی حرکت کنیم و همواره بتوانیم از تهاجم سرمایه به بازار مسکن و حبس دارایی‌ها در بخش مسکن جلوگیری کنیم.
اسلامی در ادامه از چالش‌هایی که وزارت راه و شهرسازی در مسیر طراحی این سامانه پشت سر گذاشته است، سخن گفت و عنوان کرد: فقدان همه اطلاعات لازم در این وزارتخانه و مطالبه سنگین مردمی برای راه‌اندازی این سامانه از جمله چالش‌هایی بود که در طراحی سامانه با آن مواجه بوده‌ایم. معاذیر قانونی دستگاه‌های مختلف برای ارائه اطلاعات مورد نیاز سامانه نیز از دیگر چالش‌های مهمی بود که با اخذ مصوبات لازم از هیات دولت و سایر مجوزهای مورد نیاز، از سر راه برداشته شده‌اند.
او با اشاره به اینکه با همه چالش‌ها، این سامانه طراحی شد، از نقش‌آفرینی ۱۶ دستگاه مختلف در تحقق اهداف آن خبر داد و گفت: این بانک، یک بانک اطلاعاتی قابل اعتماد است که با گسترش حوزه نفوذ آن به سراسر کشور، کل واحدهای مسکونی شناسایی و در سامانه ثبت می‌شود. وزیر راه و شهرسازی گفت: مطابق اطلاعاتی که تا امروز گردآوری شده است، ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار در کشور مالکیت بیش از یک واحد مسکونی را در اختیار دارند. او گفت: پیامک‌هایی که از امروز به این دست از مالکان فرستاده می‌شود، وضعیت این واحدها را پس از یک فرآیند رفت و برگشت، مشخص خواهد کرد. این اطلاعات پس از بارگذاری در سامانه‌در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می‌گیرد تا اقدامات بعدی صورت گیرد.
اسلامی همچنین گفت: ما به تمام کسانی که دارای واحدهای مسکونی خالی یا پروژه‌‌های نیمه‌تمام هستند اعلام کرده‌ایم که اگر واحد خود را به طرح اقدام ملی مسکن عرضه کنند و در اختیار ما قرار دهند تا عرضه در بازار شتاب گیرد، زمین مرغوب شهری در اختیارشان قرار می‌دهیم تا مجددا ساخت و ساز خود را انجام دهند و جریان تولید مسکن تداوم پیدا کند.
او گفت: طراحی سامانه ملی املاک و اسکان افزون بر آنکه پایگاه اطلاعاتی و قدرت تجزیه و تحلیل ما را برای برنامه‌ریزی در بخش مسکن واقع‌بینانه می‌کند، به ما در شناسایی افراد دارای پتانسیل و قدرت ساخت و عرضه مسکن دارند نیز کمک می‌کند تا از این طریق این افراد را نیز در مدار ساخت و تولید مسکن قرار دهیم.
  سامانه املاک و اسکان در بهمن‌ماه سال گذشته رونمایی و آماده بهره‌برداری شد
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در بخشی از این مراسم با بیان اینکه، سامانه املاک و اسکان در بهمن‌ماه سال گذشته رونمایی و آماده بهره‌برداری شد، گفت: طی ماه‌های گذشته توانستیم اطلاعات جامعی را از سازمان امور مالیاتی و برخی دستگاه‌های دیگر دریافت کنیم.
محمود محمودزاده افزود: بر اساس اطلاعات سامانه که تا امروز گردآوری و پالایش شده، بیش از ۱۳ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی شناسایی و شناسنامه‌دار شده است که این تعداد ۴۰ تا ۴۵ درصد از واحدهای مسکونی کشور را شامل می‌شود. محمودزاده با بیان اینکه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار مالک حقیقی و حقوقی، مالکیت این واحدها را در اختیار دارند، اظهار کرد: طبق شناسایی انجام‌شده، دو میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار کشور، بیش از یک واحد مسکونی در اختیار دارند و نام یک‌هزار و ۵۰۰ شخصیت حقوقی نیز در این بین به چشم می‌خورد. او عنوان کرد: مالکیت واحدهای مسکونی در کشور به حدود ۹۱ میلیون کد ملی تعلق دارد؛ مابه‌التفاوت این عدد نسبت به جمعیت به این دلیل است که مالکیت بخشی از واحدها به نام افراد متوفی است و هنوز انتقال مالکیت، انجام نشده است.  او با اشاره به مالکیت حدود ۷۳ هزار شخص زیر ۱۸ سال در کشور گفت: بیش‌ترین واحدهای مسکونی که به‌نام یک شخصیت حقیقی است، مربوط به فردی با مالکیت ۶۰۵ واحد مسکونی است؛ همچنین شخصیتی حقوقی را شناسایی کرده‌ایم که مالکیت ۲۳ هزار و ۸۰۰ واحد را در اختیار دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی از ارسال پیامک‌هایی به مالکان دارای دو و چند واحد مسکونی از امروز خبر داد و گفت: یک میلیون و ۵۰۰ هزار پیامک، ظرف ۱۰ روز آینده به این دسته از مالکان فرستاده خواهد شد و این افراد فرصت خواهند داشت تا با ورود به سامانه املاک و اسکان، وضعیت فعلی واحد خود مبنی بر اینکه خالی و یا در اجاره است را مشخص و مستندات لازم را بارگذاری کنند.
او گفت: اولین لیست خانه‌های خالی برای اقدام در شهریورماه به سازمان امور مالیاتی تحویل می‌شود. این موضوع علی‌رغم کمبود و نبود اطلاعات کافی برای نخستین بار در کشور انجام شد و اتفاق بسیار بزرگی است که در کنار سایر مزایا، وزارت راه و شهرسازی را قادر می‌سازد تا با افزایش عرضه واحدهای مسکونی به بازار اجاره و خرید و فروش، تاثیر مثبتی بر این بخش بگذارد.
این در حالی است که این طرح متوجه بخش بازآفرینی شهری نیز خواهد شد و مشکل اسکان در این بخش را نیز تا حدودی حل خواهد کرد. ضمن اینکه طرح مسکن ملی نیز در این محلات در حال اجراست و انتظار می رود که معضل خانه های خالی و یا نیازمند تلاش برای سکونت‌پذیری در این مناطق نیز حل شود. مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در همین ارتباط پیش از این، از تامین تسهیلات و زمین برای ساخت ۱۴۵ هزار واحد مسکونی در حاشیه شهرها و بافت‌های فرسوده خبر داده بود.
مهدی عبوری از در نظر گرفتن دو نوع تسهیلات برای بازآفرینی بافت‌های هدف در کشور خبر داد و گفت: تسهیلات خودمالکی به مالکانی تعلق می‌گیرد که می‌خواهند منازل خود را نوسازی کنند و تسهیلات دیگری نیز به توسعه‌گران و سازندگان حرفه‌ای دارای صلاحیت پرداخت می‌شود که سازندگان حرفه ای مسکن در بخش تامین تسهیلات برای خانه دار شدن مردم و رفع مشکلات بیشمار مسکن در کشور می توانند یاری رسان باشند.
گفتنی است که تامین زمین مرغوب، تامین مالی و انتخاب سازندگان خوش نام و مشارکت دادن متقاضیان در تکمیل واحدها، راهکار دولت برای اجرای موفق طرح اقدام ملی مسکن نیز بوده است که اجرای طرح های یادشده در کنار یکدیگر به شرط اجرای درست می تواند تا ۸۰درصد مشکلات اسکان مردم را حل کند.