رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران از روز بیستویکم مرداد ماه رسماً وارد فصل بیستویکمش میشود، جایی که ۱۶ تیم در سطح اول فوتبال ایران برای رسیدن به اهدافشان طی ۳۰ هفته به رقابت میپردازند. در این میان مسئلهای که این روزها خبرساز شده و به نوعی به دردسر جدیدی برای فوتبال ایران تبدیل شده است، […]
رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران از روز بیستویکم مرداد ماه رسماً وارد فصل بیستویکمش میشود، جایی که ۱۶ تیم در سطح اول فوتبال ایران برای رسیدن به اهدافشان طی ۳۰ هفته به رقابت میپردازند. در این میان مسئلهای که این روزها خبرساز شده و به نوعی به دردسر جدیدی برای فوتبال ایران تبدیل شده است، بحث تعلیق لیگ برتر فوتبال ایران است، موضوعی که از سوی مقامات رسمی فوتبال ایران اعلام و تأیید شده است.
سلام بر فوتبال آماتور
سهیل مهدی رئیس پیشین کمیته صدور مجوز حرفهای سازمان لیگ و مسئول کنونی برگزاری مسابقات لیگ برتر، برای نخستین بار این خبر را داده است. او در این باره اخیراً گفته است: «هر روز دارد این تیغ ممیزی تیزتر میشود. بعد از آنکه در لیگ قهرمانان آسیا شرکت نکردیم نمیدانم باید چه کار کنیم که استاندارد بشویم. شاید قدم بعدی تعلیق لیگ باشد». اشاره مهدی به ماجرای حذف سال گذشته استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا و البته به تعلیق درآمدن کمیتههای بدوی و استیناف صدور مجوز حرفهای در ایران است. در ادامه کاظم اولیایی عضو سابق کمیته صدور مجوز حرفهای در گفتوگویی با تأیید اظهارات مهدی اظهار داشت: «ما برای برگزاری مسابقات لیگ برتر یک ضوابط و پیشنیازهایی داریم. باشگاههای ما برای بازی در لیگ باید مجوز ملی و در سطح مسابقات آسیایی، مجوز آسیایی داشته باشند. در حال حاضر فقط سپاهان و فولاد مجوز بینالمللی دارند که امسال باید تمدید شود، ولی باقی باشگاهها این مجوز را ندارد. به همین دلیل همانطور که آقای مهدی گفته، ممکن است لیگ برتر ما به نوعی تعلیق و از حضور در لیگ قهرمانان آسیا محروم شود».
از این صحبتها میتوان دریافت که بحث تعلیق لیگ برتر ایران، به معنی تعطیلی این مسابقات نخواهد بود و صرفاً تا وقتی که این لیگ از حالت تعلیق خارج نشود، قرار نیست تیمهای برترش به لیگ قهرمانان بروند. به طور شفافتر یعنی ۱۶ تیم لیگ برتری در لیگ تنها با هدف کسب عنوانِ داخلی در ایران به رقابت میپردازند و از بُعد بینالمللی قرار گرفتن در رده نخست، نهم یا دوازدهم جدول تفاوتی نخواهد داشت. صرفاً لیگ ایران با این دست فرمان، تنها از حیث داخلی دارای اهمیت خواهد بود و بدون اینکه هیچ مجوز حرفهای صادر شود لیگ ایران بعد از ۲۱ فصلِ حرفهای به دوران آماتوریاش بازخواهد گشت.
پیشگویی برانکو
آماتوری شدن فوتبال ایران پیشبینی درستی بود که برانکو ایوانکوویچ سه سال پیش انجام داد. سرمربی اسبق تیم ملی ایران و پرسپولیس در فروردین ماه سال ۹۸ در این باره گفته بود: «پیشبینی من این است که با ادامه وضع فعلی فوتبال ایران آماتور خواهد شد، چون بسیاری از باشگاهها توان پرداخت ندارند و این موضوع حالا حتی استقلال و پرسپولیس را هم تهدید میکند. میزان مخارج بالاتر از درآمدی است که این دو باشگاه در حال حاضر از طریق قرارداد اپراتوری به دست میآورند. اگر شرایط فعلی تغییر نکند، این تفاوت بین درآمد و مخارج باعث میشود اثر منفی وحشتناکی در فوتبال ایران
اتفاق بیفتد».
شاید همین یک پاراگراف از زبان برانکو، کل ماجرا را – از آنچه تاکنون رخ داده تا کار به اینجا کشیده شود و آنچه در ادامه بر سر فوتبال ایران خواهد افتاد – را به خوبی تشریح کند. فوتبال ایران مدتهاست که در یک فضای مسموم و آماتوری، نقاب حرفهای به صورت داشته است و حالا بعد از چندین مرحله اخطار و اولتیماتوم کار به جایی رسیده است که AFC حاضر میشود همه پتانسیلهای فنی، هواداری و تبلیغاتی تیمهای ایرانی را نادیده بگیرد و روی نام آنها در آسیا خط قرمز بکشد. مماشات AFC به پایان رسیده و قرار است، مقررات سفت و سخت در قبال فوتبال ایران اعمال شود، همانطور که برای دیگر کشورها این شرایط وجود دارد.
حنای بیرنگ
«عادت کردهایم با دروغ به AFC کارمان راه بیفتد». جملاتی با این مضمون را بارها از زبان مربیان و مدیران بالارتبه فوتبال کشورمان شنیدهایم، اظهارنظرهایی که از نحوه مجوز گرفتن در فوتبال ایران از کنفدراسیون فوتبال آسیا در مسائل مخالف حکایت میکند. حالا اما شرایط متفاوت است، احتمالاً دیگر حنای ما در AFC رنگی ندارد و کسی حرفمان را باور نمیکند. کنفدراسیون فوتبال آسیا روند بررسی صدور مجوز باشگاهها و حتی کمیتههای بدوی و استینافش که نقش نظارتی و تصمیمگیرنده نهایی را ایفا میکنند به خودمان محول کرده بود. حتی اعضای این کمیتهها نیز توسط فدراسیون فوتبال ایران انتخاب میشدند، ولی ما جواب اعتماد AFC را چگونه دادیم؟ هرچه بود در نهایت با یک آبروریزی بزرگ از سمت مجموعه فوتبال ایران روبهرو شده است. اکثر باشگاههای ایران در عمل از اصول اولیه حرفهای بودن نظیر عدم وابستگی به دولت، شفافیت مالی و دیگر استانداردهای فنی و زیرساختی محروم بودند، ولی در گزارشهای ارسالی به AFC این موارد به شکل دیگری آورده میشوند. انگار که همه چیز در فوتبال ایران گل و بلبل است! مدتها گنجشک را جای قناری به AFC فروختیم و در آخر دودش به چشم خودمان رفت.
اوضاع از پایه خراب است!
مصطفی زارعی مسئول جدید صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال اعلام کرده است که این کمیته پیش از این در ۱۰۲ معیار مدنظر AFC در ۸۵ معیار رد شده است و تنها موفق شده در ۱۷ مورد تأییدیه بگیرد. AFC آیتمهای ۱۴ گانهای را برای استانداردسازی کمیته صدور مجوز حرفهای فدراسیونها دارد که نظیر این موارد میشوند: الزامات مدیریتی، سیاستگذاریهای صدور مجوز، ارتباطات خارجی صدور مجوز، آییننامه و قوانین و مقررات صدور مجوز، ساختار تشکیلاتی صدور مجوز، محرمانگی، استقلال، کمیتههای تصمیمگیر، فرآیندهای صدور مجوز، فرایندهای تصمیمگیری، مدیریت اسناد، ارتباط با باشگاهها برای صدور مجوز، جلسات سالانه و آنالیز دادهها و مدارک ارائه شده. با شرایط کلی که در این حوزه وجود دارد مشخص است که اوضاع فوتبال ایران برای حرفهای شدن و یا حتی حرفهای ماندن بیش از چیزی که تصور میکنیم خراب است و نکته ماجرا این است که ما در حوزه صدور مجوز حرفهای به غیر از «معلول» در «علت» نیز دچار مشکل اساسی هستیم. با این وضعیت به نظر میرسد برای بازگشت به لیگ قهرمانان آسیا و دنیای فوتبال حرفهای، پیش از اصلاح ساختار باشگاهها، نیاز داریم در ساختار و تشکیلات صدور مجوز حرفهای تحول ایجاد کنیم.
به دلیل برگزاری جام جهانی و تغییر تقویم AFC قرار نیست لیگ قهرمانان در فصل بعدی برگزار شود و به همین دلیل زمانبندی صدور مجوز حرفهای نیز از سوی AFC تغییر پیدا کرده و قرار است از دی ماه یا بهمن ماه این فرآیند شروع شود. در این مدت فوتبال ایران نیاز دارد تا ابتدا چرخه صدور مجوز حرفهای را با برطرف کردن ایرادات و البته متقاعد کردن AFC دوباره به حالت فعال دربیاورد و از سوی دیگر نیز باشگاهها در جهت حرفهایسازی که شامل موضوعات مختلفی میشود، گام بردارند.
همه باهم غرق میشویم
قطعاً تا زمانی که این پروسه در فدراسیون فوتبال به سلامت طی نشود و مورد تأیید AFC قرار نگیرد، باشگاههای ما اگر در حد لالیگا نیز خود را به روز و تجهیز کنند، تا زمانی که ساختار صدور مجوز حرفهای ما سروسامان نگیرد، باز هم موفق به حضور در آسیا و رقابتهای بینالمللی نمیشوند. هرچند که خودِ باشگاهها در نهایت مسبب ایجاد این شرایط شدهاند، ولی همه تقصیرها فقط به گردن آنها نیست. ساختار باشگاهی فوتبال ایران باید تغییر کند و به معنی واقعی کلمه به سمت حرفهایسازی برود. از مستقل شدن گرفته تا ایجاد شفافیت و درآمدزایی از طریق حق پخش و دیگر مسائل. در این شرایط باشگاهها نباید دست روی دست بگذارند تا کمیته صدور مجوز حرفهای در ایران دوباره آغاز به کار کند و با همان شرایط قبلی «خستهوار» برای مجوز حرفهای اقدام کنند. حیات فوتبال باشگاهی ایران با این اتفاقات در خطر است و با سوراخ شدن کف این قایق، همه باشگاهها غرق میشوند.
درودگر:
کمیتهای برای پیگیری حق پخش تشکیل خواهد شد
صادق درودگر در مورد اختلاف مالی که با باشگاه استقلال در زمینه تبلیغات محیطی به وجود آمده است، اظهار داشت: قبل از عاشورا و تاسوعای حسینی جلسات خوبی داشتیم که به نتایج خوبی رسیدیم و در همین جا از سجادی و پولادگر معاون وزیر تشکر ویژه میکنم که با جدیت و همیت خوبی هم به ما و هم به باشگاه استقلال کمک کردند و در یک جو بسیار خوب به تفاهمی رسیدیم که به نفع فوتبال باشد. همانطور که قبلاً عرض کردم حضور مؤثر باشگاهها میتواند باعث رشد و توسعه فوتبال شود و هم در زمینه حق پخش تلویزیونی و هم تبلیغات محیطی که میتواند باعث افزایش درآمد فوتبال شود که این افزایش درآمد به توسعه فوتبال کمک میکند در این جلسه به نتایج خوبی رسیدیم. صورتجلسات خوبی هم تنظیم شده که در آینده در موردش اطلاع رسانی میکنیم.
وی در پاسخ به سوال که این بدهیها چگونه پرداخت خواهد شد، گفت: جزئیاتش را بعد از جلسه نهایی فردا به استحضار میرسانیم و به ذینفعان فوتبال اطلاع خواهیم داد اما آنچه مسلم است اینکه مجموعه تلاشها این بود که منافع فوتبال حفظ شود.
مدیر بازاریابی سازمان لیگ فوتبال در مورد اینکه فردا روز نهایی اعلام تأیید صلاحیتشدگان فدراسیون فوتبال است و آیا شما در این زمینه خبری دارید، گفت: نه، من اصلاً خبر ندارم و دخالتی هم نمیکنم. هرچه کمیته بدوی و استیناف و دستگاههای مربوطه تصمیم بگیرند مورد قبول و تأیید ما هم هست.
درودگر در مورد اینکه پول ویلموتس قرار است چگونه پرداخت شود، گفت: در نحوه پرداخت دقیقاً نمیتوانم اظهارنظر کنم چون مطالعه درستی به عنوان یک مسئول روی آن نداشتهام من هم اطلاعاتم اطلاعات رسانهای است و امیدوارم نتیجه آن به نفع فوتبال و کشور و منافع ملی باشد. این اتفاق رخ داده و باید با عقل و درایت این مسئله را حل کنیم.
وی در مورد مطالبات فدراسیون فوتبال از فیفا اظهار داشت: آنطور که من میدانم مطالبات ما به خاطر یکسری از پیشنهادی عمرانی است و عملیات اجرایی که داریم و همچنین صعود به جام جهانی است اما اینکه میتواند این پرونده را هم شامل میشود یا نه را نمیدانم. همه این مسائل بسته به تصمیم هیأت رئیسه فوتبال و دوستانی که در این زمینه مبادرت به عقد قرارداد کردهاند و باید ببینیم چه میشود.
مدیر بازاریابی سازمان لیگ فوتبال در مورد حق پخش تلویزیونی اظهار داشت: ماجدی یک برنامهریزی انجام میدهد و مطالعات و مذاکراتی هم در این زمینه داشتهایم و کمیتهای هم برای پیگیری حق پخش از نمایندگان برخی باشگاهها و فدراسیون فوتبال تشکیل خواهد شد. این میتواند کمک کند در سال جاری به صورت جدی وارد این مسئله شویم.
وی در مورد اینکه قرار است امسال حق پخش حق شود یا نه، گفت: در حال حاضر خبری از مذاکرات فدراسیون فوتبال ندارم زیرا حق پخش، صدور مجوز حرفهای، موضوع بانوان و موضوع ساختاری باشگاهها از مسئلههای اصلی است اما اکنون تسلط کاملی ندارم که بخواهم اطلاعات کاملی بدهم.
درودگر در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی براینکه سوپرجام چه زمانی قرار است برگزار شود، اظهار داشت: سهیل مهدی خبر دادند بعد از شروع مسابقات یا بعد از برگزاری جام جهانی این مسابقات برگزار میشود.
وی در مورد مطالبات سازمان لیگ از باشگاه پرسپولیس گفت: مطالباتی نداریم و در مورد فصل جدید هم مثل باشگاه استقلال با آنها در حال مذاکره هستیم.
مدیر بازاریابی سازمان لیگ فوتبال در مورد شکایت هیأت رئیسه سابق فدراسیون فوتبال از ترامپ به دادگاه گفت: واقعاً از ترامپ شکایت شده، من خبر نداشتم. من نه از جزئیات شکایت باخبرم و نمیدانم آیا میشود از ترامپ شکایت کرد یا نه این را باید حقوقیها پاسخ بدهند.
رای پرونده پادوانی به تاخیر افتاد
اعلام رای پرونده پادوانی بار دیگر به تعویق افتاد و با اعلام دادگاه عالی ورزش رای این پرونده ۱۸ شهریور سال جاری صادر میشود.
حامد افضلی معاون بینالملل باشگاه استقلال با تایید مطلب فوق، اظهار کرد: پیش از این قرار بود ۱۷ مرداد رای نهایی این پرونده صادر شود که با اعلام دادگاه عالی ورزش، این موضوع به تعویق افتاد.
وحید امیری از چه زمانی پرسپولیس را همراهی میکند؟
وحید امیری ملیپوش تیم فوتبال پرسپولیس که حدود دو ماه قبل کمر خود را به تیغ جراحان سپرده بود این روزها زیر نظر کادر پزشکی برنامههای خود را اجرا میکند.قرار است امیری ۲۱ مردادماه چکاپ نهایی خود را انجام دهد و در صورتی که پزشکان وضعیت او را تأیید کنند این بازیکن کار با توپ را زیر نظر کادر پزشکی پرسپولیس آغاز خواهد کرد.با وضعیتی که وحید امیری دارد به این بازیکن توصیه شده که با احتیاط بسیار زیادی برنامههای درمان خود را پیش ببرد و برای بازگشت به میادین عجله کند. در صورتی که چکاپ ۲۱ مرداد امیری وضعیتی خوبی درباره این بازیکن نشان دهد به احتمال فراوان این بازیکن از بعد از فیفادی در اختیار کادر فنی پرسپولیس قرار خواهد گرفت و باید دید که او چه زمان میتواند دوباره در میادین حاضر شود. اما با شرایط فعلی بازیکن شماره ۱۹ پرسپولیس میداند که عجله برای بازگشت به زمین بازی احتمالاً وضعیت او را بغرنجتر خواهد کرد.
۹ باشگاه فاقد کارت بازی بازیکنان!
در حالیکه بیست و دومین دوره لیگ برتر فوتبال از جمعه با انجام ۵ مسابقه آغاز می شود اما در حال حاضر فقط ۷ باشگاه لیگ برتری مدارک بازیکنان و کادرفنی خود را برای صدور کارت و دریافت مجوز حضور در مسابقات انجام داده اند و ۹ باشگاه دیگر ثبت مدارک خود را به دقیقه ۹۰ موکول کرده اند!
باشگاه های استقلال، پرسپولیس، سپاهان اصفهان، مس کرمان، آلومینیوم اراک، ملوان بندرانزلی و نساجی مازندران ۷ باشگاهی هستند که مدارک خود را برای حضور در لیگ برتر تکمیل کرده اند.به این ترتیب ۹ باشگاه دیگر کمتر از دو روز دیگر فرصت دارند تا مدارک بازیکنان و کادرفنی خود را ثبت کنند. اگرچه فصل نقل و انتقالات پیش فصل با شروع لیگ برتر هم ادامه دارد اما این فرصت برای همکاری با باشگاه هاست تا بتوانند با آغاز مسابقات در صورت نیاز تغییری در فهرست بازیکنان خود ایجاد کنند نه اینکه ثبت مدارک بازیکنان و مربیان را تا دقیقه ۹۰ و وقت های اضافه به تاخیر بیندازند.
شکایت هیات رئیسه سابق فدراسیون فوتبال از دولت آمریکا و ترامپ
بدنبال صدور رأی نهایی دادگاه حکمیت ورزش در پرونده ویلموتس، تصور می شد این ماراتن چند ساله خاتمه پیدا کرده باشد، اما حالا خبرها حاکی از آن است که جمعی از اعضای هیأت رئیسه وقت فدراسیون فوتبال، شکایتی را در دادگستری تهران ثبت کرده اند.
شاکیان این پرونده در دادخواست خود اعلام کرده اند دادگاه حکمیت ورزش در قسمتی از رأی خود، بر حسن نیت فدراسیون فوتبال بمنظور تلاش برای پرداخت دستمزد ویلموتس صحه گذاشته است، اما فشارهای سنگین ناشی از تحریم ایالات متحده، مانع از آن شده که فدراسیون بتواند به تعهدات قراردادی خود عمل کند و در نتیجه، خسارات مادی و معنوی زیادی به فدراسیون، فوتبال کشور و اعضای هیأت رئیسه وقت تحمیل شده است.
بنابراین دادخواهان، دراقدام بی سابقه خود، با ثبت این شکایت به استناد رأی دادگاه حکمیت ورزش و مکاتبات متعدد فدراسیون فوتبال با فیفا و ای.اف.سی، خواستار اخذ غرامت چندین میلیون دلاری از دولت ایالات متحده و ترامپ رئیس جمهور وقت امریکا شده اند، که با خروج از برجام و تشدید تحریم ها، باعث کارشکنی های زیادی در کار فدراسیون فوتبال هم شد. در صورت پذیرش این دعوا در دادگستری، صدور حکم نهایی و مبلغ دقیق جبران خسارت، پس از اخذ نظریه کارشناسی تعیین خواهد شد اما با توجه به اینکه مبنای صدور آرای قضایی در این پرونده ها، استانداردهای جاری در رویه قضایی دادگاه های امریکاست، پیش بینی می شود مبلغ حکم نهایی غرامت، خیلی بیشتر از مبلغی باشد که در رأی دادگاه حکمیت ورزش در پرونده ویلموتس علیه فدراسیون فوتبال صادر شده است.
مورد عجیب گزینه برزیلی پرسپولیس
در هفتههای اخیر گزینههای متعددی همچون کاسیانو، آلیسون سافیرای، الف مانگا و یورگن لوکادیا مطرح شدند که هر کدام بنا به دلایلی به مرحله عقد قرارداد نرسیدند و با توجه به همین مساله باشگاه پرسپولیس یکبار دیگر مذاکرات با مانگا را آغاز کرده است؛ مهاجمی که چندی پیش خبر توافق نهایی او با باشگاه پرسپولیس هم اعلام شد اما در نهایت برای امضای قرارداد به تهران نیامد. حالا پرسپولیسی ها در دور جدید مذاکرات امیدوارند تا با سفر مانگا به تهران طلسم جذب مهاجم خارجی شکسته شود.
اما نکته قابل توجه در خصوص گزینه برزیلی پرسپولیس عملکرد او به عنوان مهاجم نوک است. مانگا در ۳۵ دیداری که به عنوان مهاجم نوک به میدان رفته فقط ۸ بار موفق به گلزنی شده و این در حالی است که در پست وینگر راست در ۲۹ بازی ۱۸ بار دروازه رقبا را باز کرده است.این آمار نشان می دهد که پست تخصصی مانگا وینگر راست است و احتمالا با توجه به نیاز پرسپولیس از سوی مدیر برنامه هایش به عنوان مهاجم تخصصی معرفی شده است!