شاید برای شما هم اتفاق بیفتد
شاید برای شما هم اتفاق بیفتد

    رضا شریعتی، روزنامه‌نگار: معلول هم یک انسان دارای حقوق شهروندی است و نیاز به تردد برای تامین نیازهایش دارد، از همین‌رو مناسب‌سازی که ترکیبی از دانش و فن است با توجه به تشخیص ضرورت‌ها باید از سوی کارشناسان، مشاوران ذی‌صلاح و خود معلولان انجام شود. معلولیت ناتوانی و محدودیت نیست، اما در کنار […]

 

 

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار:

معلول هم یک انسان دارای حقوق شهروندی است و نیاز به تردد برای تامین نیازهایش دارد، از همین‌رو مناسب‌سازی که ترکیبی از دانش و فن است با توجه به تشخیص ضرورت‌ها باید از سوی کارشناسان، مشاوران ذی‌صلاح و خود معلولان انجام شود.

معلولیت ناتوانی و محدودیت نیست، اما در کنار این موضوع باید  کارهای مربوط به آسان‌سازی امور روزمره برای این قشر انجام شود تا با حداقل مشکل کارهایشان را پیگیری کنند. مناسب‌سازی الزام قانونی مدیریت شهری و روستایی است، اما به علت بی‌توجهی‌هایی که از چند دهه پیش تاکنون تداوم داشته در طراحی شهری اجرای این امر با مشکل و مانع روبه‌رو است که باید این کار در شرایط کنونی با جدیت پیگیری شده و در طراحی‌های جدید اصول مربوط به مناسب‌سازی رعایت شود.

 

برابری؛ محور اصلی درخواست معلولان

یک معلول جسمی حرکتی در گفت‌وگو با جمله با بیان این‌که یکی از مشکلات معلولان تردد آنان در جامعه است، گفت: اگر فضای تردد برای معلولان در جامعه مناسب باشد، می‌توانیم با آسودگی بیشتری به رفع سایر نیازهای خود بپردازیم و حتی در اقدام‌های اجتماعی نیز سهیم و شریک شویم.

«اصغر میری» با بیان اینکه نظام برنامه‌ریزی کشور برای همه افراد جامعه است و مطمئناً باید در همه بخش‌ها، دستگاه‌ها، نهادها، سازمان‌ها و شهرداری‌ها معلولان را ببینند؛ اظهار کرد: باید برابری حقوق شهروندی و احیای آن جدی گرفته شود. بهترین خدمات را زمانی می‌توانیم ارائه دهیم که همه افراد از این خدمات بهره‌مند شوند.

میری با بیان اینکه همه انسان‌ها همواره در معرض معلولیت قرار دارند و ممکن است با هر اتفاقی فردی سالم دچار معلولیت شود به ویژه این‌که حجم تصادفات در کشور قابل توجه است و اصلی‌ترین دلیل معلولیت ضایعه نخاعی-حرکتی همین تصادف‌هاست، گفت: معلولان جزئی جدا نشدنی از جامعه هستیم  و مانند بقیه شهروندان باید از حقوق شهروندی بهره‌مند شویم.

این معلول با بیان اینکه  باید در همه شهرها فضاهای ورزشی و توانبخشی بر اساس نیاز معلولان ضایعه نخاعی هم ساخته شود، افزود: زندگی عادی مانند سایر شهروندان حق معلولان است و فضای شهری باید برای ما مناسب‌سازی شود.

مهدی دیگر معلولی است که با او هم کلام می‌شویم. وی که سه سال پیش بر اثر تصادف قطع نخاع شده می‌گوید: «در این ۳ سال که ویلچرنشین شدم، حداقل ۴ بار سنگ‌فرش‌های پیاده راه‌ها را خراب کردند و از نو ساختند، حتی عبور از عرض خیابان هم برای تردد معلولان بسیار سخت است. ماشین‌هایی که علاوه بر پارک ممنوع، دوبل پارک می‌کنند. تا پیش از تصادف اصلا نمی‌دانستم که فضای همگانی شهر باید برای همه شهروندان به ویژه معلولان مناسب‌سازی شود. این شهروند می‌افزاید: شعارهای قشنگی داده می‌شود؛ مثلا اینکه معلولیت، محدودیت نیست، بله اما وقتی جامعه ما معلول باشد به دنبال آن محدودیت‌هایی را برای شهروندان معلولش به وجود می‌آورد. این مشکلات فقط مختص معلولان ضایعه نخاعی نیست، بلکه شاید مشکلاتی که نابینایان و ناشنوایان در جامعه با آن مواجه هستند بیشتر از بیماران جسمی حرکتی است

 

عدم توجه شهرداری تهران به مناسب‌سازی معابر

در این رابطه چندی پیش رییس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران نسبت به عدم توجه شهرداری تهران به مناسب‌سازی معابر برای معلولان گلایه کرد.

الهام فخاری گفت: شهرداری تهران به ماده چهار قانون جامع معلولیت بی‌توجه است، چرا که به موجب این ماده، شهرداری‌ها مکلفند صدور پروانه احداث، بازسازی و پایان کار برای تمامی ساختمان‌ها و اماکن با کاربری عمومی را متناسب با رعایت ضوابط مناسب‌سازی معابر برای معلولان صادر کنند؛ اما این مهم محقق نشده است. وی با تاکید بر این‌که گزارش ارزیابی کمیته اجتماعی نشان می‌دهد که شهرداری در زمینه‌ی مناسب سازی سرویس‌های بهداشتی توان‌یابان در اماکن عمومی کوتاهی کرده‌ است، اظهار کرد: کم‌توجهی به مناسب‌سازی سرویس بهداشتی، قفل بودن سرویس‌های بهداشتی مناسب‌سازی شده، عدم رعایت استانداردهای جهانی، عدم مناسب‌سازی مسیر منتهی به توالت، نبود تابلوهای راهنما و غیره از جمله کوتاهی‌های شهرداری در اجرای قوانین است.

فخاری ادامه داد: خط ۶ و ۷ مترو با هدف بهبود وضعیت توان‌یابان مورد توجه قرار گرفت؛ اما معتقدم که تنها افراد سالم و جوان امکان استفاده از برخی ایستگاه‌ها را دارند؛ چرا که این خطوط به آسانسور مجهز نشده و در برخی ایستگاه‌ها نیز پله‌برقی وجود ندارد، این در حالی است که قرار بود در مبلمان شهری علائم حسی برای روشندلان ایجاد شود که نشده است.

عضو شورای شهر با بیان این‌که شهرداری ستادی در زمینه‌ی مناسب‌سازی برای معلولان دارد اما باید جدی‌تر در این زمینه فعالیت کند، ادامه داد: اگر بازسازی به درستی انجام گیرد اتفاقات خوبی در راستای مناسب سازی شهر برای توان‌یابان رخ می‌دهد اما متاسفانه در این زمینه اقدام جدی انجام نگرفته است.