شلیک مرگبار
شلیک مرگبار

  در طول تاریخ سینما تاکنون ۳۵۰ نفر سر صحنه فیلمبرداری جان خود را از دست داده‌اند که از این تعداد تنها سه نفر قربانی اصابت مستقیم گلوله بودند. روز پنجشنبه وقوع حادثه‌ای تلخ هالیوود را در شوک فروبرد. الک بالدوین، بازیگر سرشناس آمریکایی، سر صحنه فیلمبرداری وسترن زنگار (Rust) در نیو مکزیکو با شلیک […]

 

در طول تاریخ سینما تاکنون ۳۵۰ نفر سر صحنه فیلمبرداری جان خود را از دست داده‌اند که از این تعداد تنها سه نفر قربانی اصابت مستقیم گلوله بودند. روز پنجشنبه وقوع حادثه‌ای تلخ هالیوود را در شوک فروبرد. الک بالدوین، بازیگر سرشناس آمریکایی، سر صحنه فیلمبرداری وسترن زنگار (Rust) در نیو مکزیکو با شلیک اشتباهی تفنگی که در دست داشت، فیلمبردار پروژه را کشت و کارگردان را مجروح کرد. بالدوین پس از بازجویی آزاد شد و تحقیقات تکمیلی نشان داد یکی از عوامل پشت صحنه اسلحه پر به این بازیگر تحویل داده و نسبت به بی‌خطر بودن آن به وی اطمینان داده است.با قربانی شدن هالینا هاچینز جوان بحث درباره امنیت صحنه‌های فیلمبرداری مورد بازنگری قرار گرفته است؛ در ساخت فیلم و سریال ها معمولا از اسلحه های واقعی با گلوله های مشقی استفاده می شود. اما در صورت فقدان کنترل و نظارت کافی، ممکن است فشنگ حاوی خرج باروت و چاشنی همچنان در لوله تفنگ باقی بماند. چنین غفلتی در سال ۱۹۹۳ به مرگ براندون لی منجر شد که در جریان فیلمبرداری فیلم کلاغ به ضرب گلوله همبازیش، مایکل ماسی، جان خود را از دست داد.
اگرچه ماسی در این حادثه مجرم شناخته نشد، اما برای مدتی از بازیگری کناره گیری کرد و تا ۱۲ سال هر شب کابوس می دید. کمپانی تولیدکننده فیلم کلاغ هم در این پرونده محکوم نشد و باقی مانده فیلم را با استفاده از فناوری دیجیتال کامل کرد.
روز جمعه (۳۰ مهر) اکانت توییتری حساب لی، که اکنون توسط خواهرش مدیریت می‌شود، ضمن همدردی با قربانیان حادثه تیراندازی اخیر در صحنه فیلمبرداری و خانواده های آنها نوشت: هیچکس نباید سر صحنه فیلمبرداری با اسلحه کشته شود.
هنوز روشن نیست بالدوین در زمان شلیک در حال تمرین بود یا بازی برای برداشت اصلی و کسی نمی داند چرا تفنگ را به جای بازیگر مقابلش به سمت تیم پشت صحنه گرفته بود. این که یک بازیگر چنین صدمات مرگباری به عوامل پشت صحنه وارد کند، بی سابقه است. بیشتر اتفاقات مرگبار در صحنه های فیلمبرداری برای بازیگران یا بدلکاران رخ داده‌ و بالگردها در این میان رکورددار بیشترین تلفات هستند. یکی از جدیدترین مورد از این سوانح مرگبار اوایل سال جاری میلادی اتفاق افتاد که طی آن یکی از عوامل یک فیلم هندی در اثر برق گرفتگی سر صحنه درگذشت. در سال ۲۰۱۷ نیز سه مرد از جمله کارگردان دنباله مستند بر فراز زیبایی- تایوان از بالا در حادثه سقوط یک بالگرد جان خودشان را از دست دادند.
در سال ۱۹۹۳ نیز «برندون لی» فرزند «بروس لی» به دلیل استفاده از گلوله واقعی به جای گلوله مشقی کشته شد. به جز لی و هاچینز تاکنون تنها یک نفر سر صحنه فیلمبرداری با شلیک اشتباه به دست همکارش کشته شده است. این قربانی کسی نیست جز چارلز چندلر، از سیاهی لشکران فیلم اسیر (۱۹۱۵)، که در اثر اصابت گلوله جنگی کشته شد.
هاچینز چهارمین فیلمبرداری است که سر صحنه جان خود را از دست می‌دهد؛ کنراد ولز یکی از ۱۰ نفر از عوامل پشت صحنه فیلم این مردها خطرناکند (۱۹۳۰) بود که حین فیلمبرداری هوایی این فیلم کشته شدند و نیل فردریکس پس از سقوط هواپیمایی که از آن مشغول فیلمبرداری فیلم کراس بونز بود، غرق شد. چان ووک هونگ نیز در جریان فیلمبرداری فیلم مجرم یاب با بازی جکی چان در سال ۲۰۱۴ غرق شد.
تاکنون سوانح پیش بینی نشده یا شرایط ناامن کاری سر صحنه‌های فیلمبرداری، در مجموع ۳۵۰ قربانی برجای گذاشته است. برخی از این تلفات گسترده بودند و حسابی جنجال به پا کردند؛ به عنوان نمونه، از ۲۲۰ بازیگر و عوامل پشت صحنه که در ساخت فیلم فاتح (۱۹۵۶) همکاری داشتند دستکم ۹۱ نفر به بیماری سرطان مبتلا شدند و بیش از نیمی از آنها در اثر این بیماری جان خود را از دست دادند. این فیلم در بخشی از نوادا فیلمبرداری شد که سه سال قبل از آن محل آزمایشات گسترده هسته ای بود. در سال ۱۹۸۹ سر فیلمبرداری یک سریال تلویزیونی هندی به نام شمشیر تیپو سلطان، استودیو آتش گرفت و ۶۲ نفر از بازیگران و عوامل پشت صحنه جان خود را از دست دادند. سانجی خان، کارگردان و ستاره این فیلم، ۱۳ ماه در بیمارستان بستری بود و برای درمان جای سوختگی هایش مورد ۷۲ عمل جراحی قرار گرفت.
اسلحه‌های استفاده شده در فیلمسازی برخی اوقات واقعی هستند که از آن‌ها می‌توان برای شلیک گلوله واقعی و یا مشقی استفاده کرد. در گلوله‌های مشقی باروت منفجر می‌شود و صدا و برق انفجار را ایجاد می‌کند اما حاوی جسم پرتاب شونده کشنده‌ای نیست. با این وجود حتی گلوله‌های مشقی نیز می‌توانند در مواردی و در فاصله‌های نزدیک بسیار خطرناک باشند چرا که گازی داغ و یا کاغذ یا پلاستیک مورد استفاده به عنوان سرپوش باروت را پرتاپ می‌کند، اتفاقی که در سال ۱۹۸۴ به مرگ بازیگری انجامید.
«استیون هال» مدیر کهنه کار فیلمبرداری در بریتانیا می‌گوید: «پروتکل‌های ایمنی اسلحه در صحنه ساخت فیلم‌ها در آمریکا از گذشته تا به امروز بهبود یافته است، اما یکی از خطرناک ترین موقعیت ها پشت دوربین است چرا که فرد در صحنه هایی که طی آن بازیگری اسلحه را به سمت تماشاچی نشانه می رود، در معرض گلوله قرار دارد. بسیاری معتقدند به جای استفاده از اسلحه با گلوله مشقی می‌توان از جلوه‌های کامپیوتری برای ایجاد جلوه شلیک واقعی در فیلم‌ها استفاده کرد تا دیگر شاهد چنین اتفاقات ناگواری نباشیم.
افشاگری‌ درباره شلیک الک بالدوین
در حالی که جامعه سینمایی آمریکا هنوز در شوک حادثه دردناک کشته شدن هالینا هاچینز به سر می‌برد، اخباری درباره وضعیت نابسامان تولید فیلم «زنگار» پیش از این حادثه منتشر شده است.
پیش از آنکه الک بالدوین در صحنه فیلمبرداری با گلوله واقعی به هالینا هاچینز شلیک کند و جانش را بگیرد، وضعیت نابسامان تولید فیلم نشان از ایمن نبودن محیط کار داشت. حتی در روزهای پیش از این حادثه تعدادی از اعضای تیم تولید در اعتراض به نبود ایمنی و اوضاع آشفته صحنه را ترک کرده بودند.
کار فیلمبرداری فیلم «زنگار» از ۶ اکتبر در نزدیکی سانتافه شروع شد و از همان زمان موارد متعددی از نادیده گرفتن ایمنی در این پروژه کم بودجه سینمایی گزارش شده بود. از جمله این موارد می‌توان به رعایت نشدن استانداردهای ایمنی استفاده از سلاح و نادیده گرفتن پروتکل‌های بهداشتی برای جلوگیری از شیوع «کووید۱۹» اشاره کرد. درست ۶ ساعت پس از استعفای اعتراضی برخی اعضای تیم تولید، حادثه دلخراش کشته شدن فیلمبردار و زخمی شدن کارگردان روی می‌دهد.
یکی از اعضای تیم تولید از نمونه‌های مشابه خطای عملکرد تفنگ در صحنه فیلمبرداری «زنگار» پیش از این حادثه خبر داده است. برخی که خود را از اعضای تیم تولید معرفی می‌کنند، در شبکه‌های اجتماعی درباره بودجه ناکافی و عدم نظارت بر پروژه تولید فیلم «زنگار» نوشته‌اند. این افشاگری‌ها با واکنش‌ تهیه‌کنندگان «زنگار» روبه‌رو شده است. آن‌ها با ابراز بی‌اطلاعی از این اعتراض‌ها خبر دادند که این موضوع را مورد بررسی قرار می‌دهند.