شلیک مستقیم کرونا به تورهای نوروزی
شلیک مستقیم کرونا به تورهای نوروزی

  نیلوفر منصوری- دبیر گروه گردشگری/ اسفند به نیمه های خود نزدیک می شود. چیز زیادی تا آغاز سفرهای نوروزی باقی نمانده است. اما کشور تحت تاثیر تاب و تب ویروس کرونا قرار دارد. بسیاری از همایش ها و نمایشگاه ها و جشنواره ها کنسل شدند. سفرهای خارجی و داخلی در حالت تعلیق قرار گرفتند […]

 

نیلوفر منصوری-
دبیر گروه گردشگری/

اسفند به نیمه های خود نزدیک می شود. چیز زیادی تا آغاز سفرهای نوروزی باقی نمانده است. اما کشور تحت تاثیر تاب و تب ویروس کرونا قرار دارد. بسیاری از همایش ها و نمایشگاه ها و جشنواره ها کنسل شدند. سفرهای خارجی و داخلی در حالت تعلیق قرار گرفتند اما متولیان سفر همچنان اقدام ویژه ای نداشته اند. از سوی دیگر خبرها همچنان از آمد و شد سفرهای چینی حکایت دارد. با این وجود و خشکسالی موجود در زمینه گردشگری و توریسم این موضوع را در ذهن ها تداعی میکند که چرا متولیان سفر و گردشگری همچنان در این زمینه سکوت اختیار کرده اند و برای وضعیت موجود چاره ای نمی اندیشند؟

ویروس کرونا با آمدنش به ایران، کمر صنعت گردشگری و هتلداری را شکست. البته مدت هاست که این صنعت در وضعیت مناسبی قرار ندارد، اما موضوع اخیر به وضوح ضربه محکمی به این حوزه بود. به گفته آژانس های مسافرتی تهران، حدود ۳۰تا۴۰ درصد تورهای خارجی لغو شده است. بر این وضعیت، افزایش قیمت دلار را نیز اضافه کنید که بر کندی تورهای خارجی تاثیر گذاشته است. تا آنجا که برخی از آژانس‌های مسافرتی شرط رزرو تور خارجی را پرداخت صد‌درصد مبلغ تور و در نظر گرفتن جریمه لغو در نظر گرفته‌اند. حالا اما کرونا به ایران رسیده است و موج کنسل‌کردن تورهای داخلی راه افتاده است. آژانس‌های مسافرتی می‌گویند که تور شهرهای شلوغ و پرمسافر مانند مشهد، اصفهان و شیراز بیشتر از بقیه لغو می‌شوند، زیرا مسافران نگران ازدحام جمعیت و ابتلا به کرونا هستند.
از سوی دیگر، ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر بیشتر از یک ماه است که برنامه‌ریزی سفرهای نوروزی و هماهنگی با وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها را برای خدمات‌رسانی و پیش‌بینی وضعیت آغاز کرده است، اما در شرایط هشدارآمیز ویروس کرونا که حدود ۱۰ استان را در وضعیت پرخطر قرار داده، هنوز جلسه‌ای تشکیل نداده و یا توصیه‌ای و هشداری نداشته است. معاون گردشگری نیز گفته که جلسه این ستاد، تشکیل خواهد شد. این درحالی است که با افزایش شمار مبتلایان و فوتی‌های ناشی از ویروس کرونا در کشور مواجه هستیم. از سوی دیگر، بسیاری از کشورهای همسایه مرزهای زمینی خود را با ایران بسته اند و برخی کشورها هم پروازهایشان را به حالت تعلیق درآورده اند.
با گذشت مدت زمان زیادی از ورود ویروس کرونا، حالا وزیر بهداشت اعلام کرده است که ناقلان چینی، منشاء ویروس جدید کرونا در ایران بوده‌اند.
معاون گردشگری می‌گوید: دو دستورالعمل درباره کنترل ویروس کرونا در تاسیسات گردشگری فرستاده است. ولی تیموری درباره کنترل سفر در نوروز به مهر گفته: «توصیه ما این است که همگی اطلاعیه‌ها و دستورالعمل های وزارت بهداشت را درباره اینکه به کدام شهرها بروند یا نه و اختیاراتی که به شورای تأمین در این باره داده شده را پیگیری کرده و مبنای فعالیت‌های گردشگری خود قرار دهند.»
وزیر بهداشت هم تا به حال این توصیه را به مردم داشته که «دست‌کم به قم و شهرهای زیارتی سفر نکنند و از حضور در مراکز عمومی و پرتجمع پرهیز کنند.»
از طرفی برخی نماندگان مجلس وارد عمل شده و توصیه‌هایی داشته‌اند. به گفته آنان حتی‌الامکان از مسافرت‌های غیر ضروری پرهیز کرده و در شرایط خاص نیز از وسایل شخصی استفاده کنند.
از سویی «گروه پزشکان ۶۶ دانشگاه تهران» نیز با انتشار نامه‌ای خطاب به دولت، ۱۳ مطالبه را مطرح کرد که در دو بند تاکید داشت: از تمام سفرهای غیرضروری حذف شوند. در صورتی که سفر اجتناب‌ناپذیر باشد استفاده از وسایل نقلیه خصوصی به‌جای عمومی توصیه شود.
ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر متشکل از نمایندگان وزارتخانه‌های کشور، راه وشهر سازی، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، صنعت، ‌معدن و تجارت، جمعیت هلال احمر و سازمان امداد و نجات، سازمان هواشناسی، صداو سیما، امداد خودرو، شرکت فرودگاه‌ها، سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان راهداری و تشکل‌های گردشگری خصوصی است.
این ستاد در تعطیلات نوروزی سال ۹۷ هم که بیشتر استان‌ها درگیر سیل بودند، عملکرد قابل دفاعی نداشت و نتوانست مسافرت‌ها را به مقاصد و مسیرهای امن هدایت کند و در نهایت، پلیس راهنمایی و رانندگی وارد عمل شد و در پیام‌های مکرر از مردم خواست: در خانه بمانند و سفر نروند. معاون گردشگری در یکی از جلسه‌های این ستاد که نیمه امسال در سازمان هواشناسی برگزار شد، مسبب اتفاقات ناخوشایند در آن تعطیلات را، ورود موازی دستگاه‌ها به حوزه هواشناسی دانست. توجیه مسؤولان گردشگری در نوروز سیل‌زده این بود که به عنوان متولی گردشگری و سفر نمی‌توانند از مردم بخواهند سفر نروند.
متولیان سفر حتی در زمانی که سهمیه‌بندی بنزین برای جامعه ایرانی که بیشترین حجم سفرهای آن جاده‌ای و با اتومبیل شخصی انجام می‌شود، مساله‌ساز شده بود، هیچ نسخه‌ای برای هماهنگی با سایر دستگاه‌های مسؤول و ذی‌ربط، مخصوصا با نزدیک شدن تعطیلات نوروز نداشتند، جز آن‌که چندباری «بنزین سفر» را رسانه‌ها مطرح و پیگیری کردند، ولی در میان تکذیب‌ها و تاییدهای دو وزارتخانه نفت و گردشگری، بلاتکلیف ماند.