محمدحسین جعفری سمیع – دبیر گروه سیاسی / در یک دو ماه اخیر اقدامات دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا، آنقدر نا هماهنگ و متناقض بود که حتی سوژه برخی از کاربران و کنشگران سیاسی شد. روز شنبه بود که محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی در توییتر خود نوشت: «سیاست آقای روحانی از بقیه […]
محمدحسین جعفری سمیع –
دبیر گروه سیاسی /
در یک دو ماه اخیر اقدامات دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا، آنقدر نا هماهنگ و متناقض بود که حتی سوژه برخی از کاربران و کنشگران سیاسی شد. روز شنبه بود که محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی در توییتر خود نوشت: «سیاست آقای روحانی از بقیه دنیا موفقتر بود. این مقدار برنامههای مختلف اعلام کرد. باز کنید. ببنیدید. بروید سفر. نروید. اینا باز باشه. اونجا نباشه که کلا کرونا گیج شده. دنبال یکی میگردد که اخبار طلایی از داخل دولت بیرون بدهد تا تکلیفش روشن شود». اما فارغ از این واکنش ها آنچه که این روزها موجب نگرانی مردم شده است، عدم شفافیت و عدم هماهنگی دستگاه های مسئول در حفاظت از سلامتی آنان است.در یک دو ماه اخیر اقدامات دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا، آنقدر نا هماهنگ و متناقض بود که حتی سوژه برخی از کاربران و کنشگران سیاسی شد. روز شنبه بود که محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی در توییتر خود نوشت: «سیاست آقای روحانی از بقیه دنیا موفقتر بود. این مقدار برنامههای مختلف اعلام کرد. باز کنید. ببنیدید. بروید سفر. نروید. اینا باز باشه. اونجا نباشه که کلا کرونا گیج شده. دنبال یکی میگردد که اخبار طلایی از داخل دولت بیرون بدهد تا تکلیفش روشن شود». اما فارغ از این واکنش ها آنچه که این روزها موجب نگرانی مردم شده است، عدم شفافیت و عدم هماهنگی دستگاه های مسئول در حفاظت از سلامتی آنان است.
دکتر کیانوش جهانپور گفت: «از روز شنبه تا ظهر روز ۳۱ فروردین ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۱۳۴۳ بیمار جدید مبتلا به کووید در کشور شناسایی شد».
به گزارش «جمله» جهانپور ادامه داد: «بنابراین مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۸۲۲۱۱ نفر رسید. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۸۷ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و به این ترتیب تا امروز ۵۱۱۸ نفر از بیماران، جان باخته و دیگر در بین ما نیستند. تا امروز ۵۷۰۲۳ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شدهاند. بنابر اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، ۳هزار و ۴۵۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند و تا کنون ۳۴۱ هزار و ۶۶۲ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است». روز گذشته همچنین رئيسجمهور از تصمیمات جدید درباره چگونگی محدودیتها در مقابله با گسترش ویروس کرونا خبر داد. به گزارش ایسنا، حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: « اماکن مذهبی و مساجد تا نیمه اردیبهشت تعطیل خواهند ماند. او تأکید کرد که باید از مردم خواسته شود همچنان شرایط ویژه را حداقل تا نیمه اردیبهشت ادامه دهند و پس از آن طی جلساتی در مورد رویکرد آینده تصمیمگیری خواهد شد».
تقاضای حوزه علمیه برای بازگشایی زیارتگاه ها
روحانی با اشاره به مصوبات جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در روز یکشنبه ۳۱ فروردین تاکید کرد: «هر چند که قرار بود تا پایان اردیبهشت شرایط ویژه برای حضور در اماکن مقدسه رعایت شود اما آقای اعرافی (علیرضا اعرافی) که از حوزه علمیه در این جلسات حضور دارند درخواست کردند که این زمان تا نیمه اردیبهشت عقب بیاید و در نیمه اردیبهشت مجددا شرایط را برای حضور مردم در این امکان مقدسه بررسی کنیم.»
این سخنان با آغاز فعالیت مجدد مشاغل کمخطر که به رغم انتقادهای بسیاری از ۲۳ فروردین به اجرا در آمد همراه شده است. بسیاری در کامیابی این طرح ابراز تردید کرده و گفتهاند، ازسرگیری زودهنگام فعالیتها ممکن است به فاجعه بیانجامد.
از جمله محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران در جلسه روز ۳۱ فروردین این شورا با گریز به برآوردهای مرکز پژوهشهای مجلس و نظرات کارشناسان، آمار واقعی مربوط به کرونا را «بسیار بیشتر» از آمار رسمی خواند و در مورد آغاز فعالیت دوباره صنوف ابراز نگرانی کرد.
هاشمی به مسئولان توصیه کرد تا با شتابزدگی در رفع محدودیتها دستاوردهای دو ماه گذشته شهروندان در رعایت پروتکلهای بهداشتی را به مخاطره نیاندازند و زمینه ایجاد موج جدید بیماری «کووید−۱۹» را فراهم نیاورند.
سازمان نظام پزشکی نیز هفته گذشته در بیانیهای هشدار داد که مدل فاصلهگذاری هوشمند نیاز به آموزش فراگیر و کنترل جدی دارد و اجرای آن در شرایط کنونی ممکن است به گسترش بیماری بیانجامد.
رضا کرمی محمدی، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز با ابراز نگرانی به شهروندان تهرانی هشدار داده که در صورت عدم رعایت فواصل فیزیکی ممکن است کشور با افزایش ابتلا به کرونا روبرو شود.
اما حسن روحانی در سخنان روز یکشنبه خود از این طرح حمایت کرد و گفت: «برای ما مهم بود که همکاری مردم با این طرح چگونه است و ارزیابی ما این است که مردم با ما همکاری کردند و کاسبان هم پروتکلها را رعایت کردند و یکی از نشانهها این بود که افزایش در ابتلای شهروندان به کرونا را نداشتیم.»
زندگی در کنار کرونا با وام یک میلیون تومانی
چند روزی است که مقامهای دولتی بر این مسئله تاکید دارند که «مردم باید به زندگی با کرونا عادت کنند» و این ویروس شاید تا پایان سال همراه زندگی مردم باشد. موضوعی که ظاهرا مورد تایید سازمان بهداشت جهانی نیز قرار گرفته است و بر اساس آنچه به شکل رسمی از سوی این نهاد بینالمللی و بیشتر متخصصان بهداشت و درمان اعلام شده فاصلهای که تا یافتن واکسنی برای مقابله با کرونا وجود دارد اندک نیست. اما به نظر میآید که دولت مخاطب خود را برای جمله «به زندگی با کرونا عادت کنید» اشتباه انتخاب کرده است! توضیح بیشتر آن که با نگاهی به آن چه در دو ماه اخیر رخ داد میتوان به این نتیجه رسید که اتفاقا مردم بر خلاف دولتمردان تمام امکان و توان خود را برای مقابله با این ویروس مرگبار به میدان آوردهاند. از جامعه پزشکی و درمانی کشور که در صف اول مقابله با کرونا قرار دارند تا مردم کوچه و بازار که در حد توان خود به دیگر شهروندان آسیبدیده از این بحران یاری میرسانند. در نقطه مقابل مسئولانی هستند که با وجود گذشت زمانی نسبتا طولانی از شروع بحران کرونا هنوز دست از آزمون و خطا برنداشتهاند و نمیتوانند از صفر تا صد برنامه و راهبرد مشخص خود برای مقابله با این حادثه سهمگین را اعلام کنند. به واقع سیاست دولت برای غلبه بر کرونا چیست؟ ایمنیسازی همگانی، قرنطینه، فاصلهگذاری اجتماعی، فاصلهگذاری هوشمند و…
برای هر کدام از این راهحلها میتوان نشانهای در برنامههای دولت یافت و در نتیجه باید گفت در میدان عمل برنامه مشخصی وجود ندارد. از طرف دیگر در حوزه آسیبهای جبرانناپذیر اقتصادی بحران کرونا چه برنامهای در دست اقدام است؟ به جز وام یک میلیونی به یارانهبگیران که هنوز هم درباره سازوکار آن اطلاعرسانی دقیقی انجام نشده چه تصمیم اقتصادی مشخص دیگری اعلام شده است؟ و از آن مهمتر این تصمیمات احتمالی اعلامی چه زمانی اعمال خواهد شد؟
عادی انگاری و بازی با آمار
براساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت، آمار مبتلایان به ویروس کرونا از ۸۰ هزار نفر گذشت و شمار فوتیها نیز از مرز ۵ هزار نفر نیز عبور کرد. از مدتی قبل وزارت بهداشت آمار استانی مبتلایان و فوتیها را اعلام نکرد و اعلام آمار تنها به صورت کلی بود. هر چند سیاست دولت این بود که مردم استانهایی دارای مبتلا و فوتی زیاد، نهراسند اما نکته قابل توجه این بود که با این تصمیم عملا نمیتوان فهمید در کدام منطقه سیاستها بهتر جواب داده و مردم آن استان اقدامات بهتری برای حفظ سلامت خود انجام دهند.
درخواست برای اعلام آمار تفیکیک شده هر استان و شهرستان از نظر تعداد مبتلایان و فوتیها همواره یکی از درخواستهای افکار عمومی بوده تا بر اساس آن بتوانند منطقه خود را با توجه به وضعیت و امکاناتی که دارند مدیریت کنند، اما ستادملی مبارزه با ویروس کرونا تا این لحظه از اعلام تفکیک شده استان و شهرستانها خودداری کرده است.
در این میان بسیاری از کنشگران و تحلیلگران با استناد به برآوردهای مرکز پژوهش های مجلس و همچنین اطلاعات منتشر شده از سوی برخی مراکز علوم پزشکی، آمارهای ارائه شده از سوی وازت بهداشت را معتبر ندانسته و آن را در راستای سیاست عادی انگاری ارزیابی می کنند. این در حالی است که کارشناسان اعتقاد دارند با ادامه روند عادی انگاری و عادی نمایی، جامعه را به سمت سهل انگاری در رعایت مراقبت های بهداشتی هدایت می شوند که می تواند تبعات جبران ناپذیری در پی داشته باشد.