عارف قزوینی، شاعر طغیانگر
عارف قزوینی، شاعر طغیانگر

  ابوالقاسم عارف قزوینی شاعری استعمارستیز و آزادی‌خواه به شمار می رفت كه آثارش به ‌عنوان سراینده ای متعهد، درون‌مایه ای سیاسی و اجتماعی داشت و تصنیف هایش سرشار از حس وطن ستایی و شور انقلابی بود و اینگونه می كوشید تا مردم زمانه خویش را از ریشه های تاریخی و ملی حیات خود آگاه […]

 

ابوالقاسم عارف قزوینی شاعری استعمارستیز و آزادی‌خواه به شمار می رفت كه آثارش به ‌عنوان سراینده ای متعهد، درون‌مایه ای سیاسی و اجتماعی داشت و تصنیف هایش سرشار از حس وطن ستایی و شور انقلابی بود و اینگونه می كوشید تا مردم زمانه خویش را از ریشه های تاریخی و ملی حیات خود آگاه كند.
میرزا ابوالقاسم مشهور به عارف قزوینی در ۱۲۵۹ خورشیدی در قزوین دیده به جهان گشود. تحصیلات مقدماتی را كه عبارت از فارسی و صرف و نحو عربی و دیگر مسایل ادبی بود در زادگاه خود به پایان رساند و موسیقی را نزد میرزاصادق خرازی فراگرفت تا اینكه مدتی به اصرار پدر پای منبر میرزا حسن واعظ یكی از واعظان قزوین به نوحه خوانی مشغول شد و پس از مدتی به تهران رفت.
عارف به سبب صدای دلنشینی كه داشت در تهران با شاهزادگان قاجار آشنا شد و مظفرالدین شاه خواست او را در ردیف فراش خلوت‌ها درآورد اما وی لباس خود را بر كلاه فراش خلوتی دربار ترجیح داد و به قزوین بازگشت.
انقلاب مشروطه مهمترین حادثه ای بود كه عارف قزوینی را تحت تاثیر قرار داد تا آنجایی كه دیگر مسایل زندگی در درجه دوم اهمیت قرار گرفت. در این دوران وی بیشتر در تهران بود هر چند مدتی كوتاه در گیلان، اصفهان و اراك نیز روزگار گذراند.
او تمامی استعداد خود را در زمینه موسیقی، خوانندگی و شاعری وقف انقلاب مشروطه كرد. شعرهایش در روزنامه ها چاپ می شد و از همین زمان بود كه به عنوان شاعر ملی، وطن پرست و مبارز شهرت یافت و به عنوان زبان گویای دردهای ملت ایران و روشنفكران، احساسات ترقی‌‌خواه خود را بیان می كرد. از این رو او را می توان در مسلك سیاسی‌ اش نمونه‌ ای از یك روشنفكر رمانتیك و دارای روحیه احساسات‌ گرای افراطی و با نیت‌ترقی‌‌خواهی قلمداد كرد.
زمانی كه مشروطه ایرانی به دست محمدعلی شاه تعطیل شد و عده ای از رجال نیز با وی همقدم شدند و به دستور بیگانگان كاخ آمال و آرزوی مردم در هم ریخت، توفانی در روح این شاعر آزادی خواه پدیدار شد، چنانكه در این باره سرود:
پارتی زلف تو از بسكه ز دلها دارد
روز و شب بی سببی عربده با ما دارد
كاش كابینه زلفت شود از شانه پریش
كو پریشانی ما جمله مهیا دارد
با كه این درد توان گفت كه والا حضرت
در نیابت روش حضرت والا دارد
بنابراین عارف انقلابی و طغیانگر در دوره مشروطه، عزمی راسخ داشت تا موسیقی را از دربار به میان مردم آورد و از طریق موسیقی، تصنیف و آواز، ندای آزادی خواهی و پیام مشروطه را به گوش مردم ایران زمین برساند.
این شاعر در هنگامه جنگ جهانی اول كه ایران نیز درگیر این جنگ شده بود با سیاست های مداخله جویانه روسیه تزاری و انگلیس به مبارزه پرداخت و با مهاجرانی كه نهضت ملی را تشكیل داده بودند از ایران به استانبول رفت و مدتی در آنجا ماند اما با دیدن بی صداقتی از برخی از آنها رنجیده خاطر شد و به ایران بازگشت.
عارف قزوینی نخستین شاعری بود كه شعر و موسیقی را به صورت تصنیف با مضامین بكر اجتماعی همراه ساخت و با این ابتكار كه از نظر روح حساس و محدودیت های محیط و اجتماع بسیار شایان توجه و اهمیت بود به انعكاس افكار خویش پرداخت و بدین ترتیب طبع سركش و دموكرات خود را در هدایت جامعه و آشنا ساختن مردم به حقوق اجتماعی به كار گرفت.
موفقیت عارف مرهون تصنیف‌هایش است كه هركدام از آنها را به منظوری سیاسی می سرود. او در واقع شاعر، موسیقیدان و خواننده بود. همچنین عارف از نخستین شاعرانی به شمار می رفت كه در ایران كنسرت برگزار كرد و به جنبه غیرمجلسی و مردمی بودن آن تأكید داشت. كنسرت‌های او همیشه پررونق و پرازدحام بود. وی در مورد تصنیف و تصنیف‌سازی عقیده داشت كه نباید تحریر داشته باشد تا مردمی كه صدا و تحریر ندارند، بتوانند به راحتی از پس اجرای آن برآیند. كلیات دیوان او شامل ۹۷ غزل، ۸۹ تصنیف و ۱۲شعر هجویه است.
معتبرترین گذرنامه های اروپایی ۲۰۲۰
گذرنامه‌های صادر شده توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در سال ۲۰۲۰ میلادی همچنان در فهرست معتبرترین گذرنامه‌های جهان قرار دارند.
آخرین به‌ روز رسانی انجام شده توسط «شناسه گذرنامه هنلی» که نمایه‌ای برای ارزشگذاری گذرنامه‌های کشورهای جهان است، نشان می‌دهد که گذرنامه آلمان، فنلاند و ایتالیا همچنان در میان قدرتمندترین گذرنامه‌های جهان قرار دارند. در سال ۲۰۲۰ میلادی دارندگان گذرنامه آلمان (با کسب رتبه سوم در شناسه گذرنامه هنلی) می‌توانند بدون دریافت ویزا به ۱۸۹ کشور جهان سفر کنند یا برای انجام سفرهای گردشی و تجاری به محض ورود به کشور مقصد ویزا دریافت کنند.
فنلاندی‌ها و ایتالیایی‌ها نیز تنها با یک کشور کمتر در مقایسه با آلمانی‌ها (و کسب رتبه مشترک چهارم در شناسه گذرنامه هنلی)، قادر به سفر به ۱۸۸ کشور، تحت همان شرایط هستند. دارندگان گذرنامه‌های دانمارک ، لوکزامبورگ و اسپانیا نیز در سال ۲۰۲۰ میلادی به راحتی و بدون نیاز به طی مراحل پیچیده دریافت ویزا، می‌توانند رهسپار ۱۸۷ کشور جهان شوند.
امکان سفر بدون ویزا یا ویزا در بدو ورود برای شهروندان فرانسه و سوئد نیز در ۱۸۶ کشور جهان فراهم است. گذرنامه این کشورها مشترکا رتبه ۶ شناسه گذرنامه هنلی را دریافت کرده است.
در بیانیه مطبوعاتی که همزمان با این به روز رسانی توسط «شناسه گذرنامه هنلی» منتشر شد، آمده است: «کشورهای اروپایی از جمله اتریش، مالت و سوئیس بوضوح نشان دادند که هرچه از محیط تجاری مناسب‌تری برخوردار باشند، بیشتر سعی می‌کنند که قدرت و اعتبار گذرنامه خود را بالا نگه دارند. شاخص‌های احترام به آزادی بیان، آزادی‌های شخصی و آزادی سفر نیز در تقویت اعتبار گذرنامه‌های کشورها نقش مهمی ایفا می‌کند.»
در آخرین به روز رسانی «شناسه گذرنامه هنلی» وضعیت ۱۹۹ گذرنامه مختلف همچنین ۲۲۷ مقصد سفر بررسی شده است. رتبه اول این فهرست به گذرنامه ژاپن تعلق گرفته است و شهروندان این کشور بدون نیاز به ویزا می‌توانند به ۱۹۱ کشور سفر کنند. رتبه آخر این جدول یعنی ۱۰۷ نیز متعلق به افغانستان است و شهروندان آن می‌توانند بدون طی مراحل پیچیده دریافت ویزا به ۲۶ کشور جهان سفر کنند. گذرنامه ایرانی هم در فاصله کمی با افغانستان، رتبه ۹۸ را به خود اختصاص داده است و شهروندان ایران می‌توانند بدون ویزا به ۴۱ کشور یا منطقه خود مختار جهان سفر کنند. از این ۴۱ کشور، ۷ کشور در آسیا (کامبوج، منطقه خودمختار ماکائو، مالزی، مالدیو، نپال، سریلانکا، تیمور شرقی)، ۱۶ کشور در آفریقا، ۶ کشور و جزیره در اقیانوسیه، ۲ کشور در منطقه کارائیب، ۳ کشور در آمریکای لاتین و در نهایت ۷ کشور در خاورمیانه قرار دارند.