عملکرد جزیره ای مانعی بر سر راه تولید است!
عملکرد جزیره ای مانعی بر سر راه تولید است!

      محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی-اقتصادی /   از اسفند سال گذشته و از اعلام رسمی شیوع کرونا در کشور، بسیاری از مراکز تولیدی و صنعتی، به نوعب با بحران مواجه شدند. انسداد مرزها و کاهش صادرات از یک سو و کمبود مواد اولیه و نقدینگی از سوی دیگر موجب شد برخی […]

 

 

 

محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی-اقتصادی /

 

از اسفند سال گذشته و از اعلام رسمی شیوع کرونا در کشور، بسیاری از مراکز تولیدی و صنعتی، به نوعب با بحران مواجه شدند. انسداد مرزها و کاهش صادرات از یک سو و کمبود مواد اولیه و نقدینگی از سوی دیگر موجب شد برخی از مراکز تولیدی تا مرز ورشکستگی نیز پیش روند. پس از چهار ماه از شیوع کرونا، اندکی گشایش اقتصاد موجب شد کورسوی امیدی در صنعت پدیدار گردد. اما این کورسوی امید نیز چندان دوام نیاورد و با افزایش قیمت دلار و کمبود مواد اولیه بار دیگر صنایع تولیدی کشور با خطر نابودی مواجه شدند.

 

یک فعال اقتصادی گفت: «با وجود مشکلاتی همچون تحریم ها، افزایش روزانه قیمت ها و کمبود مواد اولیه، اگر مسئولان از عملکرد جزیره ای خارج شده و به صورت سیستمی عمل کنند، بدون شک وضعیت تولید بهبود پیدا خواهد کرد».
حسن پروینی اسکویی رئیس انجمن پلیمر پلاستیک و نساجی استان آذربایجان شرقی در گفت و گو با «جمله» با اشاره به بروز بحران کرونا طی هفت ماه اخیر اظهار داشت: « بحران کرونا طی چهارماه اول شیوع آن در کشور، آسیب های زیادی را به بخش تولید و صنعت نساجی وارد آورد و مشکلات عمده ای را در این حوزه ایجاد کرد. پس از آن با توجه به کنترل مرزها و افزایش نرخ دلار شاهد تحرک در این بخش بودیم. اما با توجه به اینکه کشت پنبه و محصولات پلیمری تولید داخل با افزایش شدید قیمت مواجه شد، در نتیجه بخش نساجی با کمبود نقدینگی روبه رو شده که آثار آن به تدریج هر روز بیشتر هویدا می شود».
این فعال اقتصادی با اشاره به فشار تحریم ها بر صنعت کشور، در ارزیابی خود در خصوص آینده صنایع نساجی در شش ماهه دوم سال گفت: « بیشترین آسیبی که صنعت نساجی و صنایع مرتبط با آن از تحریم ها متحمل شده اند، عدم انتقال تکنولوژی و ماشین آلات مرتبط با صنایع نساجی به کشور است. محروم شدن صنایع از تکنولوژی روز و دانش فنی،بدون شک در درازمدت خود را نشان خواهد داد. اما آثار تحریم ها در کوتاه مدت این است که اکنون ما در بخش صادرات با مشکلات عدیده ای مواجه هستیم».

اقتصادی مقاوتی را جدی بگیریم!
وی ادامه داد: « به نظر من، چشم انداز صنعت در شش ماهه دوم ارتباط بسیار نزدیکی به تحولات بین المللی از جمله انتخابات آتی دارد. از سویی دیگربه تدریج برخی از مسئولان متوجه این موضوع شده اند که باید مبحث اقتصاد مقاومتی را بیش از گذشته مورد اهمیت قرار دهند. در واقع مسئولان باید تا بیشتر از این دیر نشده، موضوع اقتصاد مقاومتی جدی گرفته و آنرا به طور کامل به اجرا درآورند».
اسکویی تصریح کرد: « نباید بیش از این مسائل اقتصادی کشور را به تحولات خارجی گره بزنیم. در حقیقت این طرز فکر و سیاستگذاری ماست که مشخص می کند آینده اقتصاد و صنعت کشور چگونه رقم می خورد».
رئیس انجمن پلیمر پلاستیک و نساجی استان آذربایجان شرقی افزود: « در بخش صنعت نیز با وجود مشکلاتی همچون تحریم ها، افزایش روزانه قیمت ها و کمبود مواد اولیه، اگر مسئولان از عملکرد جزیره ای خارج شده و به صورت سیستمی عمل کنند، بدون شک وضعیت تولید بهبود پیدا خواهد کرد، چرا که عملکرد جزیره ای مانعی بر سر راه تولید کشور است. از سوی دیگر ما پتانسیل های زیادی هم در بخش پتروشیمی و هم در بخش کشاورزی داریم که اگر از این ظرفیت ها به خوبی استفاده شود می توانیم بر بسیاری از مشکلات غلبه کنیم».

لزوم حمایت دولت از تولید پنبه
وی با اشاره به ظرفیت های تولید الیاف طبیعی در کشور گفت: «طبق آمار موجود، ایران پتانسیل بالقوه‌ای برای تولید ۵۰۰ هزار هکتار پنبه را دارد که امکان گسترش تا نزدیک به یک میلیون هکتار را داراست؛ از سویی ایران واردکننده نخ و پارچه نیز هست اما می‌توان با تولید پنبه تراریخته در داخل کشور مانع خروج ارز از کشور شده و از این طریق اشتغال را رونق داد».
اسکویی افزود: « اگر مسئولان، از کشت پنبه حمایت کنند، ما این ظرفیت را داریم تا میزان تولید پنبه در داخل کشور را به سطح بالایی همچون پیش از انقلاب و حتی بالاتر از آن برسانیم و از واردات پنبه به کشور بی نیاز شویم. اما در کمال تاسف هیچ حمایتی در این خصوص صورت نگرفته و اکنون با یک سوم میزان قبل از انقلاب، در کشور تولید پنبه را داریم و اینگونه است که امروزه با کمبود مواد اولیه ای همچون الیاف طبیعی مواجه هستیم».
لازم به ذکر است که شهرستان خداآفرین در استان آذربایجان یکی از مراکز اصلی کشت پنبه در استان آذربایجان شرقی به حساب می آید که ظرفیت کاشت و تولید حدود ۵ هزار تن پنبه در سال را دارد.
این فعال اقتصادی با اشاره بیش از یکصد سال قدمت صنعت نساجی در استان آذربایجان گفت: « پیش از این حدود ۹۰۰ واحد تولیدی در استان مشغول فعالیت بودند که اکنون این تعداد به حدود ۶۰۰ واحد تقلیل پیدا کرده است. با اینحال استان آذربایجان شرقی به عنوان مرکز هاب تولید حوله و پرده در کشور شناخته می شود.
اسکویی در پایان افزود: « از سالیان دور نساجی گردبافت در استان فعال بوده و اکنون نیز نساجی تخت بافت نیز در کنار آن مشغول تولید است و ما سعی داریم صنایع استان را با نوآوری و فناوری، به سمت تولید محصولات هوشمند و نانوتکنولوژی پیش ببریم. در حال حاضر علوم مرتبط به صنعت نساجی در دانشگاه ها و مراکز آموزشی استان تدریس می شود و ما می توانیم با بکارگیری نیروهای جوان و متخصص، تحولی بزرگ در صنعت نساجی آذربایجان شرقی ایجاد کنیم».