پیرو تصمیمی اشتباه و اعمال سیاستگذاری که راه به بیراهه میبرد، یک راه فرار از سیل هجمه و انتقادات، این است که متولیان تصمیمگیر نه تنها از موضع خود عقب ننشینند، بلکه با اتخاذ تصمیمهای اشتباهتر، منتقدان را ساکت کنند و به نوعی مصداق یک ضربالمثل قدیمی شوند که میگوید: به مرگ بگیریم که به تب راضی شوند. شیوهای که متاسفانه دودش به چشم مردم و کسانی که مشمول آن تصمیمگیری میشوند، میرود و شکاف میان مسئولین و جامعه را روز به روز عمیقتر میکند. موضعی که ساترا در قبال نظارت بر تولیدات نمایش خانگی اتخاذ کرده، دقیقا از همین نوع است. هنوز نگرانیها و انتقادات ناشی از مصوبات جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست سید ابراهیم رئیسی مبنی بر نظارت صدا و سیما بر تولیدات شبکههای اینترنتی تمام نشده و کشمکش ادامه دارد که ساترا عملا فرار رو به جلو کرد! طبق ادعای این ارگان ناظر، وظیفه نظارت بر تولیدات نمایش خانگی و هر فیلم و سریالی در هر بستری با صدا و سیماست که این چیز جدیدی نیست. صحبت جدید، مبنی بر نظارت ساترا بر محتوای تولید شده در فضای مجازی است. سعید مقیسه، رئیس ساترا گفت: مصوبه سال ۹۶ مجوز پیامرسانها با وزارت ارتباطات است و نظارت بر محتوای با ارشاد. اما طبیعتا نظارت بر «فیلم» و سریال، برنامههای تلویزیونی و پخش زنده در هربستری با صداوسیما است.
وی افزود: در مصوبه جدید هم کل صوت و تصویر فراگیر با ماست اما ارشاد در بخشهایی، نماینده صداوسیما برای مذاکره با بخش خصوصی است. به گزارش اعتماد آنلاین، رئیس ساترا افزود: مسئول نظارت بر محتوای پیامرسانها هم ما هستیم!
اخیرا پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما که چند ماه پیش به دنبال خرید سریالهای نمایش خانگی برای رسانه ملی بود نیز اعلام کرده بود: ساترا به نمایندگی از صداوسیما مسئول تنظیمگری در حوزه صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی است؛ مشخصاً در حوزه رسانههای صوت و تصویر فراگیر کاربرمحور و ناشرمحور به ویژه نمایش خانگی مسئولیت تنظیمگری و صدور مجوز تولید و انتشار بهعهده صداوسیماست، این مبنا بهعلاوه مبانی قانونی دیگری که دارد، باید دنبال شود.
وی ادامه داد: ما در حال پیگیری آییننامه تخلفات در مجلس و دولت هستیم که انشاءالله دستگاه قضایی هم برای برخورد با تخلفات مسیر روانتر و سهلتری را طی کند.
این تصمیمگیری هایی که در شماره ۱۵۴۲ روزنامه «جمله» در تحلیلی با عنوان «اقدام دولت جهت رونق شبکه های ماهوارهای» از آن یاد کردیم، قطعا باعث افزایش مخاطب رسانههای معاند خواهد شد و حالا این اظهارات عجیب و متناقض، مبنی بر نظارت بر تولیدات فضای مجازی، که مسلما منظور از این فضای مجازی، رسانههای تولید داخل چون «بله»، «روبیکا»، «آیگپ» و امثالهم است، بازی در زمین برنامههایی است که دولت سرانجام نظر خود مبنی بر صیانت را روی آنها اعمال کرد. نظارت بر فضای مجازی و برخورد صدا و سیما گونه با محتوایی که میان مردم دست و به دست میشود و نفوذ محدودیت و سانسورهای غیر منطقی به تلفنهای همراه، نتیجهای جز افزایش فروش فیلترشکن به دنبال نخواهد داشت! اولا چرا باید حالا که برنامههای داخلی به یمن برکات فیلترینگ گسترده دولت ابراهیم رئیسی، کمی جایگاه خود را میان مردم پیدا کردهاند، تهدید به نظارت شوند؟ دوما اگرچه در فضایی که مثلا یک رسانه مکتوب به خودش اجازه میدهد که دستور برخورد قهری با تولیدات نمایش خانگی را صادر کند، خط کشی کردن میان شرح وظایف ارگانهای فرهنگی و مرتبط با تولید آثار هنری، کار آسانی نخواهد بود! اما دلیل اینهمه اظهار نظرات متناقض و گیجکننده چیست؟ مثلا دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: یکی از سؤالات مهم این است که آیا صوت و تصویر را باید حاکمیتی بدانیم یا نه؟ اکثر مسؤولان و قانونگذاران معتقدند چون جنبه عمومی دارد پس حاکمیتی است.
پیرو آن احمد علیرضا بیگی، نماینده تبریز گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی اختیار قانون گذاری در حوزه شبکه های نمایش خانگی ندارد، مصوبات شورا هیچ گاه جایگاه قانونی ندارد.
این نماینده مجلس افزود: تا زمانی که قانون و چارچوبی وجود نداشته باشد، مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی قابلیت اجرا خواهد داشت. مگر اینکه قانونی وجود داشته باشد که این قانون حتما بر مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تقدم خواهد داشت.
نگاهی به بخشی از اظهارات علی سرتیپی، تهیه کننده، هم خالی از لطف نیست. او معتقد است در دنیا پلتفرمهای VOD بهشدت محبوب هستند و هرگز رقیب تلویزیون به شمار نمیروند. تلویزیون بیشتر مسائل اخبار را پوشش میدهد و عملاً تنها کشور ماست که بودجههای هنگفت خرج آن میشود و ۳۰ کانال تلویزیونی داریم.
وی گفت: مشکل ما این است که ساترایی مسئول و نظارتگر ما شده که متاسفانه رقیب ماست. من فکر نمیکنم رئیس سازمان صداوسیما حالش از اینکه مردم یک سریال خوب در VODها ببینند خوب شود. هر چقدر هم دوستان شعار بدهند و بگویند اینطور نیست، این در ذات قضیه است و نمیتواند غیر از این باشد.
در پایان باید گفت حال که شاهد انتقادات نسبت به نظارت بر تولیدات فضای مجازی هستیم، اگر چند روز دیگر شنیدید که ناظر بیلبوردهای خیابان هم ساترا یا صدا و سیما هستند، تعجب نکنید!
روزنامه جمله