مائده مطهری زاده فروش کلیه سالهاست که دیگر فقط با عناوینِ انساندوستانه صورت نمیگیرد و بسیاری از افرادی که به فروش کلیه روی میآورند، اغلب به دنبالِ آن هستند تا مبلغِ دریافتی را به یکی از هزاران زخمِ زندگی خویش بزنند. سالهاست که خرید و فروش اعضای بدن رواج دارد. زن یا مرد، پیر یا […]
مائده مطهری زاده
فروش کلیه سالهاست که دیگر فقط با عناوینِ انساندوستانه صورت نمیگیرد و بسیاری از افرادی که به فروش کلیه روی میآورند، اغلب به دنبالِ آن هستند تا مبلغِ دریافتی را به یکی از هزاران زخمِ زندگی خویش بزنند.
سالهاست که خرید و فروش اعضای بدن رواج دارد. زن یا مرد، پیر یا جوان هم ندارد. خیلیها قید عضوی از بدن خود را میزنند و در ازای آن پولی میگیرند. از این میان به توان فروش کلیه اشاره کرد که از حدود ۸۰ تا ۱۵۰ میلیون خرید و فروش میشود.
ممکن است تا ۳۰۰ میلیون تومان هم به فروش رود.
حالا برخی از جوانان پا به بازار خرید و فروش اعضای بدن گذاشتهاند. ۲۲ سال، ۲۵ سال، ۲۷ سال و… سن برخی از فروشندگان اعضای بدن در کشور است. به نظر میرسد هر چه میگذرد از سن فروشندگان اعضای بدن کم میشود. خودشان هم جوان بودن را به عنوان یک امتیاز در آگهیها مینویسند و البته که خریدار هم آن را لحاظ میکند! فروشندگان اعضای بدن تنها به تهران محدود نمیشود. برای فروش اعضای بدن از همه شهرهای ایران آگهی میدهند. گاهی روی شهری توافق میکنند و آنجا معامله را انجام میدهند. معاملهای که ممکن است سلامتی آنها را به خطر اندازد.
خریداران و فروشندگان از روشهای مختلف همدیگر را پیدا میکنند. برخی با چسباندن آگهی روی در و دیوار و برخی هم جلوی بیمارستانها و مراکز. برخی هم با واسطه دوست و آشنا کسی را پیدا میکنند. اما چند سالی است که راههای سادهتر هم پیدا شده. آگهی در سایتها و شبکههای اجتماعی و از این راه میتوانند به راحتی خرید و فروش اعضای بدن را انجام داد. قیمت کبد هم متفاوت است از ۲۰۰ میلیون تومان تا قیمتهای بالاتر. قیمت واحد و مشخصی ندارد. معمولا طرفین برای قیمت اعضای بدن به توافق میرسند.
آنطور که پیشتر رئیس مرکز مدیریت پیوند و بیماریهای وزارت بهداشت به ایسنا گفته بود درحال حاضر ۳۷ هزار و ۱۸۵ بیمار به علت نارسایی کلیه تحت درمان به روش دیالیزم هستند که حدود ۹۰ درصد بیماران کلیوی به پیوند کلیه نیاز دارند. این یعنی حدود ۳۳ هزار نیازمند به پیوند کلیه. هوشنگ رضوانپناه، رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی گیلان با بیان اینکه بهدلیل فقر و مشکلات مالی تعداد متقاضیان فروش کلیه افزایش پیدا کرده، گفت:«افرادی که دست به فروش کلیه میزنند بهعلت مشکلات زندگی و مالی است، درغیراینصورت هیچکس حاضر نیست کلیه خودش را واگذار کند، مگر در موارد استثنایی مانند کلیهای که برادر به برادر یا خواهر به برادر و برعکس هدیه میکند.»
اکنون اما، ابعاد فاجعهبارِ این پدیده تلخ اجتماعی تا به آنجا رسیده که صحبت از کلیه فروشی به کشور همسایه «عراق» است به این دلیل که شاید قیمت اعضای بدن در ایران برای فروشندگان راضیکننده نباشد!
اما ماجرای فروش اعضای بدن در عراق چیست و قیمت کلیه در عراق چقدر است؟
فروشندگان کلیه از ایران به عراق میروند
خبرآنلاین به نقل از حسن بیگلری، رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی کرمانشاه گفته است که فروشندگان کلیه به خاطر قیمت بالاتر کلیه در عراق، برای فروش آن به آن کشور میروند. وی افزوده است که محل اهدای کلیه را بهای منطقهای آن تعیین میکند و در داخل ایران هم از آنجا که قیمت کلیه در تهران بالاتر است، فروشندگان به این شهر میروند.
از آنجا که طبق قانون، اهدای کلیه در تهران منحصر به ساکنان این شهر است، سایر فروشندگان با انعقاد قرارداد صوری با بنگاههای مسکن، خود را ساکن این شهر معرفی میکنند. بهای کلیه در تهران گاه به ۳۰۰ میلیون تومان هم میرسد. بیگلری افزوده است که بارها از افراد مختلف شنیده که گفتهاند برای دریافت بهای بیشتر، کلیه خود را در عراق خواهند فروخت.
وی میافزاید ما حدس میزنیم عراقیها به ایران مراجعه میکنند و کسی را که میخواهد کلیه خود بفروشد پیدا میکنند، اما چون در ایران پیوند اعضا به شهروندان خارجی ممنوع است، آن فرد را به عراق دعوت میکنند، دلار هم به طرف میدهند و آنجا پیوند میزنند. به گفته او، انگیزه فروشندگان کلیه کمک به تامین معیشت آنهاست و به این ترتیب بهای کلیه تابع هزینه تامین معیشت مردم است.
براساس این گزارش، اهدای کلیه توسط افراد زنده در هر استان توسط انجمنهای حمایت از بیماران کلیوی تهیه و متقاضیان به وزارت بهداشت معرفی میشوند و معمولا مبلغی هم تحت عنوان هدیه به اهداکننده داده میشود. سقف این مبلغ ۸۰ میلیون تومان تعیین شده اما گاه قراردادهایی به بهای بالاتر خارج از انجمنها بین طرفین بسته میشود که رسما قانونی نیست. بیگلری گفته است که سقف بهای کلیه را خود انجمنها تا ۸۰ میلیون تومان افزایش دادهاند و دیگر کسی با قیمتهای پایین راضی به اهدای کلیه نمیشود به نحوی که در کرمانشاه در توافقهای بیرون از انجمن قیمت کلیه ۱۵۰ میلیون تومان است.
او گفته است که با بهای سنگین خرید کلیه برای پیوند، بسیاری از نیازمندان توانایی مالی پرداخت این مبلغ را ندارند و در نتیجه «شمار متقاضیان افزایش و تعداد خریداران کاهش یافته است.» اما بحرانِ فروش اعضای بدن، برای جبرانِ فقر شدید مالی یک موضوعِ چندوجهی بوده و لازم است که علاوه بر وزارت بهداشت، به عنوان متولی امر سلامت جامعه، سایر دستگاهها و نهادهای اجرایی ذیربط نیز به این مبحث ورود کنند و نگذارند عدهای جوان، برای پوششِ گرفتاریها و مضیقههای مالی خود، سلامتیشان را به خطر بیندازند.
کشوری با اینهمه ثروت ملی چرا جوانانش باید برای ارتزاق، به دنبالِ فروش اعضای بدن خود باشند؟!
همه ما میدانیم که ریشه اصلی فقر، بیکاری و یا عدم داشتن شغل پایدار با درآمد مناسب میباشد و خوب است دولتمردان و نمایندگان محترم مجلس، برای رسیدگی به این موضوع، هرچه سریعتر آستین همت را بالا بزنند تا همه جوانان کشور، خودشان را برای بدست آوردن مبلغی پول تکه و پاره نکردهاند!